02 Μαΐου, 2012

ΑΠΟΦΑΣΕΙΣ ΤΗΣ ΔΙΑΡΚΟΥΣ ΙΕΡΑΣ ΣΥΝΟΔΟΥ ΤΗΣ ΕΚΚΛΗΣΙΑΣ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΟΣ.

ΔΕΛΤΙΟ  ΤΥΠΟΥ
 Συνήλθε σήμερα Τετάρτη, 2 Μαΐου 2012, στην πρώτη Συνεδρία Της για τον μήνα Μάιο η Διαρκής Ιερά Σύνοδος της Εκκλησίας της Ελλάδος, υπό την Προεδρία του Μακαριωτάτου Αρχιεπισκόπου Αθηνών και Πάσης Ελλάδος κ. Ιερωνύμου.

Κατά την σημερινή Συνεδρία :

Η Διαρκής Ιερά Σύνοδος επικύρωσε τα Πρακτικά της Εξουσιοδοτήσεως.

Ο Μακαριώτατος Πρόεδρος ενημέρωσε τα Μέλη της Διαρκούς Ιεράς Συνόδου για την επίσκεψή του στην Θεσσαλονίκη, στις εγκαταστάσεις του Τηλεοπτικού Σταθμού 4Ε.

Μετέφερε το καλό κλίμα και την διάθεση για συνεργασία των υπευθύνων του Τηλεοπτικού Σταθμού με την Εκκλησία.

Η Διαρκής Ιερά Σύνοδος ανέθεσε στους Σεβασμιωτάτους Μητροπολίτες Σερρών και Νιγρίτης κ. Θεολόγο, Εδέσσης, Πέλλης και Αλμωπίας κ. Ιωήλ, Νεαπόλεως και Σταυρουπόλεως κ. Βαρνάβα και Πατρών κ. Χρυσόστομο, την εκπόνηση μελέτης για την συνεργασία του Τηλεοπτικού Σταθμού 4Ε με την Εκκλησία της Ελλάδος.

Στην Διαρκή Ιερά Σύνοδο ανεγνώσθη το από 16.3.2012 έγγραφο του Παναγιωτάτου Οικουμενικού Πατριάρχου κ. Βαρθολομαίου.

Επίσης ανεγνώσθη έγγραφο των τεσσάρων Σεβασμιωτάτων Μητροπολιτών της Θράκης, το οποίον απευθύνεται προς τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας και τον Πρόεδρο της Ελληνικής Κυβερνήσεως επί του ζητήματος της τροπολογίας του Αναπληρωτού Υπουργού Περιβάλλοντος, Ενεργείας και Κλιματικής Αλλαγής, δια της οποίας τα αυθαίρετα περιουσιακά στοιχεία της μουσουλμανικής μειονότητος δέχονται μείωση επί του επιβαλλομένου προστίμου σε ποσοστό ογδόντα τοις εκατό (80%).

Η Διαρκής Ιερά Σύνοδος αποφάσισε να αποσταλεί έγγραφο στο αρμόδιο Υπουργείο ζητώντας να μην υφίσταται διάκριση στην μεταχείριση Χριστιανών και Μουσουλμάνων.

Τέλος η Διαρκής Ιερά Σύνοδος όρισε την 20η Μαΐου 2012 ως ημερομηνία λήξεως των μαθημάτων των Κατηχητικών Σχολείων, ενέκρινε την διοργάνωση της ΚΔ´ Πανορθοδόξου Συνδιασκέψεως Εντεταλμένων Ορθοδόξων Εκκλησιών και Ιερών Μητροπόλεων δια θέματα Αιρέσεων και Παραθρησκείας και συζήτησε και έλαβε αποφάσεις σχετικά με τρέχοντα υπηρεσιακά ζητήματα".
                                                 
                                                        Εκ της Διαρκούς Ιεράς Συνόδου



ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ.


Ελλάδα

H Δημοκρατική Συμμαχία φιλοδοξεί να γίνει κυβερνητικός εταίρος-καταλύτης, ώστε αντί να περικοπούν μισθοί και συντάξεις, να υλοποιηθούν οι μεταρρυθμίσεις που οι «αδιόρθωτοι» σε ΠΑΣΟΚ-ΝΔ φοβούνται, δηλώνει η Ντόρα Μπακογιάννη. Καταλογίζει μάλιστα ευθύνες και στην τρόικα που επέτρεψε στην κυβέρνηση να ακολουθήσει μια «φρικτά κρατικίστικη πολιτική», εξαθλιώνοντας τους πολίτες.

Στο στόχαστρό της και ο Α.Σαμαράς, ο οποίος δεν ζήτησε ποτέ συγγνώμη για την ανατροπή της κυβέρνησης του 47%. «Τεράστιο μέρος της κοινωνίας λέει σήμερα ότι είχε δίκιο ο Μητσοτάκης. Ήταν η μόνη κυβέρνηση που προσπάθησε ειλικρινά να νοικοκυρέψει το Κράτος και για όσο της το επέτρεψαν οι διάφοροι, το κατάφερε.»

Από το ερχόμενο φθινόπωρο αναμένεται να μην υπάρχει καμία απευθείας αεροπορική πτήση από Ελλάδα προς Αμερική και αντιστρόφως, με αρνητικές συνέπειες στην προσπάθεια προσέλκυσης τουριστικού ρεύματος από τις Ηνωμένες Πολιτείες.

«Δώστε μας τη διερευνητική εντολή στις 6 Μαΐου για να βγει ο λαός από το περιθώριο των αποφάσεων και εμείς θα την τιμήσουμε. Δεν θα απαξιώσουμε την εντολή του λαού. Δεν θα την επιστρέψουμε στον πρόεδρο της Δημοκρατίας. Ο ΣΥΡΙΖΑ θα δώσει κυβέρνηση στη χώρα» δήλωσε από τη Λάρισα, ο επικεφαλής του κόμματος Αλέξης Τσίπρας, στο πλαίσιο προεκλογικής του ομιλίας.

Την πόλη της Τρίπολης επισκέφθηκε, ανήμερα την Πρωτομαγιά, ο πρόεδρος του Λαϊκού Ορθόδοξου Συναγερμού, Γιώργος Καρατζαφέρης. Παραχώρησε συνέντευξη Τύπου στα Μέσα Ενημέρωσης και κατόπιν μίλησε, σε στελέχη και υποψηφίους του κόμματος.

Στη Λαυρεωτική, μία περιοχή που μαστίζεται από την ανεργία, βρέθηκε την Πρωτομαγιά ο πρόεδρος της ΝΔ, όπου μίλησε σε εκδήλωση στην οποία συμμετείχαν άνεργοι, μικρομεσαίοι και εργαζόμενοι. Ο Αντώνης Σαμαράς αναφέρθηκε στην ανάγκη να επιστρέψει η χώρα στην ανάπτυξη ώστε να σταθεί η μεσαία τάξη όρθια και να αντιμετωπιστεί το τεράστιο πρόβλημα της ανεργίας.

Κόσμος

Εκπρόσωπος του υποψήφιου για το χρίσμα των Ρεπουμπλικάνων, Μιτ Ρόμνεϊ, που έχει δηλώσει ανοιχτά ότι είναι ομοφυλόφιλος, παραιτήθηκε την πρώτη ημέρα της εργασίας του, μετά από έντονες αντιδράσεις συντηρητικών.

Την πεποίθηση πως η ήττα της Αλ Κάιντα είναι εφικτή εξέφρασε ο Αμερικανός πρόεδρος, ο οποίος βρέθηκε αιφνιδιαστικά στο Αφγανιστάν, έναν χρόνο μετά τη δολοφονία του Οσάμα Μπιν Λάντεν. «Πρέπει να τελειώσουμε τη δουλειά» τόνισε ο Μπαράκ Ομπάμα. Λίγες ώρες μετά την επίσκεψή του, εκρήξεις συγκλόνισαν την Καμπούλ.

Αιφνιδιαστική επίσκεψη στο Αφγανιστάν πραγματοποίησε ο Αμερικανός πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα, ακριβώς ένα χρόνο μετά το θάνατο του ηγέτη της Αλ Κάιντα Οσάμα μπιν Λάντεν από άνδρες των ειδικών δυνάμεων των ΗΠΑ. Ο Ομπάμα πρόκειται να υπογράψει συμφωνία στον τομέα της ασφάλειας που διασφαλίζει τον αμερικανικό ρόλο μετά το 2014.

Ο πρόεδρος της Βολιβίας Έβο Μοράλες αποφάσισε την εθνικοποίηση της εταιρείας Μεταφοράς Ηλεκτρικής Ενέργειας, την οποία διαχειρίζεται το θυγατρική του ισπανικού Δικτύου ηλεκτρικής ενέργειας και διέταξε την κατάληψη των χώρων της από το στρατό.

Ταχύτερη θα είναι η ανάπτυξη των άοπλων παρατηρητών των Ηνωμένων Εθνών στη Συρία ώστε να εγκατασταθούν και οι 300 στη χώρα ως το τέλος του μήνα, επισήμανε την Τρίτη ο επικεφαλής της ειρηνευτικής αποστολής. Ωστόσο, επί τους εδάφους η κατάσταση παραμένει αμετάβλητη με δεκάδες νέα θύματα και συγκρούσεις των ενόπλων δυνάμεων με αντάρτες· θύματα του εμφυλίου, όπως και κάθε πολέμου, είναι σε ανησυχητικό βαθμό τα παιδιά...

Οικονομία

Ο στόχος για 16 εκατομμύρια διεθνείς αφίξεις και 10 δισεκατομμύρια ευρώ σε άμεσα έσοδα για το 2012 είναι ανέφικτος υποστηρίζει ο Σύνδεσμος Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων με δεδομένα τα στοιχεία από τους πρώτους μήνες του έτους. Τα αποτελέσματα του πρώτου διμήνου, σύμφωνα με τα στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδος, δείχνουν ότι η πτώση στα έσοδα άγγιξε το 44,7% ή 70,4 εκατ. ευρώ, σε σύγκριση με την αντίστοιχη περίοδο πέρυσι.

Λίστα με τις υποχρεώσεις τις οποίες έχει αναλάβει η χώρα με τη δανειακή σύμβαση και το μεσοπρόθεσμο πρόγραμμα έχει καταρτίσει το οικονομικό γραφείο του πρωθυπουργού Λουκά Παπαδήμου. Η λίστα Παπαδήμου κωδικοποιεί τις «Μνημονιακές Δράσεις» που θα βρει μπροστά της η νέα κυβέρνηση και κάνει σαφείς αναφορές σε περικοπές.

Ευελιξία στον χρόνο εργασίας και τις μεταθέσεις, απολύσεις πλεονάζοντος προσωπικού, εφόσον δεν υπάρχει δυνατότητα απασχόλησης με μετάθεση ή και αλλαγή ειδικότητας, καθώς και σε περιπτώσεις που οι εργαζόμενοι κρίνονται επί σειρά ετών στάσιμοι, περιλαμβάνονται στις προτάσεις της διοίκησης της ΔΕΗ προς τη ΓΕΝΟΠ για τη νέα Συλλογική Σύμβαση Εργασίας. Επίσης, προβλέπει μειώσεις μισθών και επιδομάτων, πάγωμα του χρονοεπιδόματος και χορήγηση του επιδόματος βάρδιας μόνο σε όσους πράγματι εργάζονται.

Αθλητισμός

Την ευκαιρία να ξεφύγει με οκτώ βαθμούς στην κορυφή της βαθμολογίας έχασε η Μονπελιέ, η οποία ανεδείχθη ισόπαλη 2-2 με τη Εβιάν στο «Μοσόν», γλιτώνοντας μάλιστα την ήττα στο 84ο λεπτό!

Δεν... χόρεψαν στη βροχή Κιέβο και Ρόμα, με τη δεύτερη να μένει χωρίς νίκη για τέταρτο ματς στη σειρά και κατά πάσα πιθανότητα εκτός Ευρώπης. Οι δύο ομάδες αναδείχθηκαν ισόπαλες χωρίς σκορ υπό καταρρακτώδη βροχή στη Βερόνα. Η Νάπολι επικράτησε 2-0 της Παλέρμο και έφτασε τους 58 βαθμούς.

Ακόμα μία «γκέλα», δεύτερη σερί της Λίβερπουλ μέσα στο «Άνφιλντ», όπου ηττήθηκε από την Φούλαμ με 1-0 με αυτογκόλ από τον Σκρτελ στο 6'. Έτσι, οι δύο ομάδες ισοβαθμούν πλέον στην όγδοη θέση της κατάταξης.


MORGAN STANLEY: ΟΙ ΕΛΛΗΝΙΚΕΣ ΕΚΛΟΓΕΣ ΘΑ ΦΕΡΟΥΝ(;) ΔΙΠΛΟ ΝΟΜΙΣΜΑ


Μία έκθεση που περιγράφει την σύνδεση των εθνικών εκλογών της 6ης Μαΐου με την οικονομική πορεία της χώρας μας μέσα στους επόμενους μήνες, δημοσίευσε το ευρωπαϊκό ερευνητικό τμήμα της επενδυτικής τράπεζας «Morgan Stanley».

Στην έκθεση που υπογράφεται από έγκριτους οικονομολόγους, γίνεται μία περιγραφή του πολιτικού σκηνικού μερικές ημέρες πριν από τις εκλογές, ενώ τονίζεται αρκετές φορές πως είναι δύσκολο όχι μόνο για το πρώτο κόμμα αλλά ακόμη και για τον συνασπισμό δύο κομμάτων, να σχηματίσει την απαραίτητη πλειοψηφία των 151 εδρών.

Στην συνέχεια γίνεται αναφορά στις αντιδράσεις των δανειστών απέναντι σε οποιοδήποτε ενδεχόμενο αποτέλεσμα. Όπως χαρακτηριστικά δημοσιεύεται, «Αναπόφευκτη πραγματικότητα, είναι το ότι η Ελλάδα χρειάζεται χρηματοδότηση. [...] Από την στιγμή που η χρηματοδότηση αυτή δεν έρχεται από την εσωτερική αγορά, τότε θα έρθει από τους δανειστές».

«Το κόστος των μέτρων λιτότητας είναι ο αποπληθωρισμός. Αυτό επηρεάζει τον ελληνικό πληθυσμό, ο οποίος έχει λόγο στις πολιτικές διαδικασίες και εξελίξεις. Το κόστος της επιδίωξης άλλων πολιτικών, από την προσπάθεια επαναδιαπραγμάτευσης των όρων του προγράμματος προσαρμογής, μέχρι την χρεοκοπία, ή έστω την αμφισβήτηση της συμμετοχής της χώρας στην Ευρωζώνη, έχει επιπτώσεις στους πιστωτές οι οποίοι ως επί το πλείστον είναι εκτός Ελλάδος. Δεν ψηφίζουν».

Στην συνέχεια η «Morgan Stanley Research Europe», κάνει μία αναφορά στο δημοσκοπικό περιβάλλον προ των εκλογών παρουσιάζοντας δημοσκοπήσεις της Public Issue, και της VPRC.

Στις δημοσκοπήσεις αυτές που βγήκαν στις 20 Απριλίου 2012 τα κόμματα παίρνουν τα εξής ποσοστά.



                                    Public Issue            VPRC
Νέα Δημοκρατία                21.5                   23.0
ΠΑΣΟΚ                              14.0                  14.0
ΣΥΡΙΖΑ                              13.0                  13.5
KKE                                    11.0                  11.5
Ανεξάρτητοι Έλληνες          11.0                   8.5
ΔΗΜ.ΑΡ.                              9.5                   8.0
Χρυσή Αυγή                         5.5                   6.5
Οικολόγοι Πράσινοι             3.5                   3.0
ΛΑΟΣ                                  3.0                   3.0
ΔΗ.ΣΥ.                                 2.0                   1.5
Αλλο                                    6.0                   7.5


Επίσης στον σχολιασμό των παραπάνω αποτελεσμάτων η έρευνα αναφέρει πως «Αν ο κόσμος ψηφίσει σύμφωνα με τις δημοσκοπήσεις το κόμμα (Νέα Δημοκρατία) που ηγείται στα ποσοστά θα αποτύχει να συγκεντρώσει την απαραίτητη πλειοψηφία στις εκλογές, τότε θα εξαρτάται από τους Σοσιαλιστές του ΠΑΣΟΚ προκειμένου να κυβερνήσει. Συμπεριλαμβανομένου του "μπόνους" των 50 εδρών στο πρώτο κόμμα σύμφωνα με τον νέο εκλογικό νόμο, τότε τα δύο μεγάλα κόμματα βρίσκονται κοντά στην απόλυτη πλειοψηφία. Κάτι τέτοιο όμως δεν θα έπρεπε να θεωρείται ως δεδομένο, καθώς μπορεί να χρειαστούν και άλλα κόμματα επίσης. Γενικότερα πάντως περίπου εννέα ή δέκα κόμματα έχουν πιθανότητες να εισέλθουν στην Βουλή».

Επίσης γίνεται αναφορά στο ότι παρά τις ενυπόγραφες δεσμεύσεις των προέδρων των δύο μεγάλων κομμάτων στα μέτρα λιτότητας, (οι οποίες ωστόσο δεν δεσμεύουν κανέναν νομικά), οι αγορές παραμένουν εν αμφιβολία σχετικά με τις υποσχέσεις αυτές. «Το νέο Κοινοβούλιο θα πρέπει να ψηφίσει για τα μέτρα του 2013-2016 μέσα στον Ιούνιο. Έτσι δεδομένου του ότι τα δύο μεγάλα κόμματα ίσως εξαρτώνται από συμμαχίες με μικρότερα, τότε θα δοκιμαστεί στο μέλλον και η πολιτική σταθερότητα» υποστηρίζεται στην έκθεση.

Στην συνέχεια δίνεται ένα υποθετικό σενάριο στο οποίο η Ελλάδα δεν θα καταφέρει να πετύχει τους δημοσιονομικούς στόχους που έχει θέσει η Τρόικα. Στο σενάριο αυτό λοιπόν, σχολιάζεται πως ο δεσμευμένος λογαριασμός με τα χρήματα της Ελλάδας έχει άμεση σχέση με την κοινωνική σταθερότητα. «Εάν δεν επιτευχθούν οι στόχοι του Ιουνίου, τότε η Τρόικα ίσως αποφασίσει να παρακρατήσει τις πληρωμές προς την ελληνική κυβέρνηση. Αυτό είναι όμως ένα υποθετικό σενάριο, καθώς ίσως η Τρόικα αρκεστεί σε μία τυπική ή άτυπη προειδοποίηση την πρώτη φορά». «Εάν όμως», αναφέρεται στην έκθεση, «με την πάροδο του χρόνου, μέχρι τον Σεπτέμβριο, υπάρξουν ξανά αποκλίσεις, τότε υπάρχει σοβαρός κίνδυνος το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο και η Ευρωπαϊκή Ένωση, να αποφασίσει την άρνηση εκταμίευσης δόσεων του δανείου»

Η ανάγκη της ελληνικής κυβέρνησης για πληρωμές στην συνέχεια, είναι το ζήτημα, καθώς οι συντάξεις, οι παροχές και πολλές άλλες πληρωμές είναι πολύ σημαντικές. Η «Morgan Stanley Reserach Europe», σχολιάζοντας την ανάγκη αυτή της Ελλάδας, σε περίπτωση που δεν υπάρξει χρηματοδότηση, δεν διστάζει να αναφέρει και το σενάριο διπλής νομισματικής μονάδας, το οποίο θα συμπεριλαμβάνει πέραν του ευρώ και ένα εγχώριο νόμισμα. Ωστόσο επισημαίνει πως «μία τέτοια κατάσταση δεν θα ήταν καθόλου σταθερή».

Επίσης η έκθεση κάνει μία μνεία στον νέο εκλογικό νόμο περιγράφοντας το μπόνους των 50 βουλευτικών εδρών στο πρώτο κόμμα, εν συγκρίσει με τον προηγούμενο νόμο που έδινε μόλις 40 έδρες στον νικητή των εκλογών. «Κάθε κόμμα χρειάζεται να συγκεντρώσει το απαιτούμενο 3% προκειμένου να εισέλθει στην Βουλή, ενώ το πρώτο κόμμα για να κυβερνήσει αυτοδύναμα, πρέπει να συγκεντρώσει 39% από το σύνολο των ψήφων [...] το νέο εκλογικό σύστημα εισήχθη προκειμένου να ευνοήσει την πολιτική σταθερότητα».

Ενώ τέλος, σχολιάζεται και το ενδεχόμενο δεύτερης εκλογικής διαδικασίας. Χαρακτηριστικά Καταλήγοντας αναφέρεται πως «Εάν ο Αντώνης Σαμαράς τα πάει καλά στις εκλογές της 6ης Μαΐου ίσως προσπαθήσει να επιδιώξει νέες εκλογές ελπίζοντας εκεί να μπορέσει να συγκεντρώσει την πλειοψηφία που χρειάζεται. Ωστόσο σύμφωνα με τα όσα δημοσιεύονται μέχρι τώρα κάτι τέτοιο είναι ένα μακρινό ενδεχόμενο. Ωστόσο εάν ήθελε να επιδιώξει νέες εκλογές σύμφωνα με το Σύνταγμα, θα μπορούσε να το κάνει με το να μην σχηματίσει κυβέρνηση σύμφωνα με τα άρθρα 37 και 53».

ΟΔΟΙΠΟΡΙΚΟ ΣΤΟ ΑΓΙΟ ΟΡΟΣ. 9η) ΙΕΡΑ ΜΟΝΗ ΖΩΓΡΑΦΟΥ


Βουλγαρική, κοινόβια, γιορτάζει
του αγίου Γεωργίου, στις 23 Απριλίου

Βρίσκεται πρώτη στη σειρά των μονών της ΝΔ. παραλίας της χερσονήσου, σε απόσταση 40’ από την παραλία και σε υψομ. 160.   Κατά την παράδοση, ιδρύθηκε στα χρόνια του Λέοντος ΣΤ’ του Σοφού από τους αδελφούς Μωϋσή, Ααρών και Ιωάννη από την Αχρίδα, και σύμφωνα πάλι με την ίδια παράδοση, πήρε το ένα  όνομά της μετά από θαύμα του αγίου Γεωργίου, του οποίου η εικόνα βρέθηκε ζωγραφισμένη στο καθολικό, ενώ έξω οι κτήτορες προσεύχονταν ζητώντας να τους φανερωθεί σε ποιόν άγιο να αφιερώσουν τη μονή τους, το δε έτερον από το ζωγράφο που ιστόρησε τον Άγιο Γεώργιο, δίνοντας έτσι διέξοδο στο πρόβλημα των προαναφερομένων κτητόρων   που δεν συμφωνούσαν αν θα έπρεπε να την αφιερώσουν  στην  Παναγία, τον Άγιο Νικόλαο ή τον Άγιο Γεώργιο, όπως πρότεινε ο καθένας, αντίστοιχα ( σελ. 79) . Στο πρώτο κιόλας τυπικό του Αγίου Όρους (972) υπογράφει ο ηγούμενος της μονής Γεώργιος. Μετά τον 13ο αιώνα, τη μονή ευεργέτησαν τόσο οι Βυζαντινοί αυτοκράτορες όσο και οι Σέρβοι ηγεμόνες.   
    
Κατά την παράδοση το 1276 οι μοναχοί  της  μονής  αρνήθηκαν να υποκύψουν στις πιέσεις των ενωτικών και, κλεισμένοι στον πύργο, κάηκαν πιστοί στην ανθενωτική τους στάση κατηγορώντας ως παράνομη την πράξη του Αυτοκράτορα Μιχαήλ Παλαιολόγου και του Πατριάρχη Ιωάννη Βέκκου. Στη θέση, όπου πιστεύεται ότι βρισκόταν ο πύργος, χτίστηκε το 1873 μαρμάρινο κενοτάφιο στη μνήμη των μοναχών που κάηκαν. Σύμφωνα όμως με νεώτερες έρευνες, η καταστροφή οφείλεται σε πειρατές, τους οποίους η χρονική απόσταση, η άγνοια, η ιστορική προσήλωση στην ανθενωτική πολιτική και το μίσος κατά του πάπα και των Λατίνων γενικότερα, ταύτισαν με τους εκπροσώπους της Δυτικής Εκκλησίας. Στα χρόνια της τουρκοκρατίας οι Βλαχομολδαβοί ηγεμόνες μερίμνησαν για την ανακαίνιση και τη συντήρησή της. Τον Μάρτιο του 1850 εκδόθηκε από τον πατριάρχη Άνθιμο Α’ πατριαρχικό σιγίλιο, το οποίο αναγνώριζε τη μετατροπή της μονής σε κοινόβιο. Κατά τον 16ο και τον 19ο αιώνα έζησαν στη μονή αρκετοί Έλληνες και Σέρβοι. Σήμερα  κατοικείται  από  11 Βούλγαρους  μοναχούς.

  
Το καθολικό χτίστηκε στις αρχές του 19ου αιώνα (1301), στον αγιορείτικο τύπο, και τοιχογραφήθηκε το 1817. Για τον παλαιότερο  ναό δεν γνωρίζουμε σχεδόν τίποτα. Πιθανώς από το αρχαίο μαρμάρινο τέμπλο να προέρχεται τμήμα μαρμάρινου επιστυλίου εντοιχισμένου σήμερα στο παρεκκλήσι της Παναγίας, ο επισκοπικός θρόνος στη λιτή (16ος-17ος αιώνας) και οι δύο εικόνες του Αγίου Γεωργίου στα προσκυνητάρια. Από αυτές, η μία, έργο βυζαντινό με νεώτερη μεταλλική επένδυση, είναι κατά την παράδοση η εικόνα του θαύματος από την εποχή των κτητόρων. Το τέμπλο, οι εικόνες του, τα μανουάλια, τα προσκυνητάρια και οι πόρτες είναι έργα των αρχών του 19ου αιώνα. Πρέπει να σημειωθεί ότι οι τοιχογραφίες του καθολικού έχουν επιγραφές στην ελληνική γλώσσα και μόνο τα κομμάτια που ξαναζωγραφήθηκαν έχουν επιγραφές στη Βουλγαρική.
  
Η τράπεζα βρίσκεται στην πτέρυγα απέναντι από το καθολικό, χωρίς τοιχογραφίες. Η φιάλη οικοδομήθηκε το 1899 στα βόρεια του καθολικού. Η βιβλιοθήκη περιλαμβάνει 126 ελληνικά και 388 σλαβικά χειρόγραφα. Τα παρεκκλήσια μέσα στη μονή είναι 6.

Μετάβαση στη Μονή: 
Αποβίβαση από το πλοίο ή το θαλάσσιο ΤΑΧΙ στον ταρσανά της Μονής (είναι η δεύτερη στάση του πλοίου) και στη συνέχεια με τα πόδια, ακολουθώντας τον υφιστάμενο δρόμο. Διάρκεια διαδρομής: 1,5 ώρες περίπου. ο δρόμος είναι ανηφορικός και κουράζει τον επισκέπτη.


ΑΡΣΑΝΑΣ Ι.Μ. ΖΩΓΡΑΦΟΥ



ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ 2/5/2012.

Γεγονότα

1821: Οι Ψαριανοί με τον Πλοίαρχο Ανδρέα Γιαννίτση αρπάζουν από τον κόλπο του Αίνου 23 τουρκικά κανόνια και τα μεταφέρουν στα Ψαρά.

1824: Το φέρετρο μέσα στο οποίο έχει τοποθετηθεί η σορός του λόρδου Βύρωνα, μαζί με το κιβωτίδιο που περιέχει την καρδιά και τον εγκέφαλό του, μεταφέρονται στη Ζάκυνθο προς ταφή.

1893: Διοργανώνεται στο Παναθηναϊκό Στάδιο το πρώτο συλλαλητήριο των Ελλήνων σοσιαλιστών για την Εργατική Πρωτομαγιά. Στο πλήθος απευθύνεται ο ιδρυτής του κινήματος στην Ελλάδα, Πλάτων Δρακούλης.

1919: Η 1η Μεραρχία του Ελληνικού Στρατού αποβιβάζεται στη Σμύρνη με εντολή του συμμαχικού συμβουλίου και γίνεται δεκτή με ενθουσιασμό από το πολυπληθές ελληνικό στοιχείο της πόλης. Αρχή Μικρασιατικής Εκστρατείας.

1945: Η Σοβιετική Ένωση ανακοινώνει την πτώση του Βερολίνου. Η κόκκινη σημαία με το σφυροδρέπανο κυματίζει στον ιστό του Ράιχσταγκ.

1966: Ο σκωτσέζος μηχανικός Τζέιμς Γκουντφέλοου πατεντάρει την τεχνολογία στην οποία βασίζεται ο προσωπικός αριθμός αναγνώρισης (PIN).

Γεννήσεις

1729: Αικατερίνη Β', αυτοκράτειρα της Ρωσίας, αποκληθείσα και Μεγάλη. (Θαν. 6/11/1796)

1834: Βίλελμ Μάουζερ, σχεδιαστής και κατασκευαστής όπλων, μαζί με τον αδελφό του Πάουλ Μάουζερ. (Θαν. 13/1/1882)

1860: Τέοντορ Χερτζλ, ουγγροεβραίος δημοσιογράφος, ιδρυτής του σιωνιστικού κινήματος. (Θαν. 3/7/1904)

1897: Τζον Κουτς, αμερικανός τραγουδοποιός. Μεγάλη επιτυχία του το τραγούδι “Santa Claus Is Coming To Town”, που διασκεύασαν πολλοί ρόκερ. (Θαν. 8/4/1985)

Θάνατοι

1519: Λεονάρντο Ντα Βίντσι, ιταλός ζωγράφος, γλύπτης, επιστήμονας, εφευρέτης, οραματιστής, η προσωποποίηση δηλαδή του αναγεννησιακού ανθρώπου. (Γεν. 15/4/1452)  [Αποφθέγματα]

1957: Τζόζεφ Μακάρθι, αμερικανός γερουσιαστής, γνωστός για το κυνήγι του εναντίον των κομμουνιστών ή των υποτιθέμενων κομμουνιστών που ξεκίνησε το 1950 (Μακαρθισμός). (Γεν. 14/11/1908)

2011: Οσάμα Μπιν Λάντεν, σαουδάραβας επιχειρηματίας, ιδρυτής της τρομοκρατικής οργάνωσης Αλ Κάιντα. (Γεν. 10/3/1957)