01 Μαΐου, 2012

Η ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΗΣ ΠΡΩΤΟΜΑΓΙΑΣ.

Η εργατική γιορτή της Πρωτομαγιάς ξεκίνησε το 1889, κατά το ιδρυτικό συνέδριο της δεύτερης σοσιαλιστικής διεθνούς στο Παρίσι, προς τιμήν της εργατικής εξέγερσης στο Σικάγο το 1886, όπου οι εργάτες ξεσηκώθηκαν για να διεκδικήσουν οκτάωρο και καλύτερες εργασιακές συνθήκες. Στην Ελλάδα, η εργατική Πρωτομαγιά γιορτάστηκε για πρώτη φορά το 1893. Κάποιοι από τους εορτασμούς έχουν συνδεθεί με έντονα και αιματηρά επεισόδια. Κατά τις δεκαετίες του 20 και του 30, όπου η Ελλάδα αντιμετώπιζε τεταμένες κοινωνικές συνθήκες λόγω της έλευσης των προσφύγων και της παγκόσμιας οικονομικής κρίσης, κάποιοι από τους εορτασμούς της Πρωτομαγιάς συνοδεύτηκαν ακόμα και από θανάτους διαδηλωτών.

Κάποια όμως από τα εργασιακά κεκτημένα της κοινωνίας, κατακτήθηκαν εκείνη την περίοδο. Σε άρθρο των Νέων, ο Γκαζμέτ Καπλάνι αναφέρει ότι στα κομμουνιστικά καθεστώτα η Πρωτομαγιά ήταν η πιο σημαντική γιορτή. Ο αρθρογράφος, όταν ήταν νέος στην Αλβανία, ονειρευόταν να δει τη Δύση και να ενωθεί με τους δυτικούς προλετάριους. Βλέποντας τώρα την κατάσταση, συνειδητοποιεί ότι η πτώση του σοσιαλισμού μετέτρεψε τον καπιταλισμό σε ένα όλο και πιο αλαζονικό σύστημα.

"Πρωτομαγιές εν μέσω κρίσεων"

"Κοινωνικές εκρήξεις που σημάδεψαν την Ελλάδα και οδήγησαν σε αιματηρά γεγονότα από τη θέσπιση της εργατικής γιορτής το 1889 από τη Δεύτερη Διεθνή. Αγωνιστική διαδρομή 117 χρόνων συμπληρώνει φέτος η εορτασμός της Εργατικής Πρωτομαγιάς στην Ελλάδα...

1893: Οι κοινωνιστές εν δράσει

Απαίτηση η κυριακάτικη αργία και το οκτάωρο εργασίας μετά το «δυστυχώς επτωχεύσαμεν» Η διάσημη φράση «δυστυχώς επτωχεύσαμεν» ειπώθηκε από τον πρωθυπουργό Χαρίλαο Τρικούπη στις 10 Δεκεμβρίου 1893. Είχαν αποβεί άκαρπες οι πολύχρονες προσπάθειες για την εξασφάλιση διεθνούς οικονομικής στήριξης. Η εργατική συγκέντρωση της Αθήνας είχε πραγματοποιήθηκε στις 2 Μαΐου, ενώ το καζάνι ήδη έβραζε. Το ψήφισμα επιδόθηκε στον πρόεδρο της Βουλής την 1η Δεκεμβρίου από τον κοινωνιστή Σταύρο Καλλέργη, εκδότη της εφημερίδας «Σοσιαλιστής».

Ο πρωτοπόρος σοσιαλιστής, αφού παρέδωσε το ψήφισμα, ανέβηκε στα δημοσιογραφικά θεωρεία, όπου περίμενε με ανυπομονησία την εκφώνησή του. Όμως, ο Πρόεδρος κωλυσιεργούσε και «ησχολείτο με την ανάγνωσιν ετέρων αναφορών, προερχομένων εκ διαφόρων προσώπων και πραγματευομένων κατά το μάλλον και ήττον περί ανέμων και υδάτων», όπως ο ίδιος έγραψε στον «Σοσιαλιστή». Ο Καλλέργης από τα θεωρεία άρχισε να διαβάζει το ψήφισμα «στεντορεία τη φωνή». Έξαλλος ο πρόεδρος διέταξε τους χωροφύλακες να τον συλλάβουν. Εκείνοι τον χτύπησαν με τα κοντάκια των όπλων και τον οδήγησαν στο Τμήμα. Δικάστηκε στις 9 Δεκεμβρίου και καταδικάστηκε σε κράτηση 10 ημερών, τις οποίες εξέτισε στις φυλακές του παλαιού Στρατώνα. Τα αιτήματα του ψηφίσματος αφορούσαν την καθιέρωση της Κυριακής αργίας, του οκτάωρου και της απονομής σύνταξης στους απόμαχους της δουλειάς. Ανέφερε:

- Την Κυριακήν να κλείωσιν τα καταστήματα, καθ’ όλην την ημέραν, και οι πολίται να αναπαύωνται.

- Οι εργάται να εργάζωνται οκτώ ώρας την ημέραν.

- Να απονέμηται σύνταξις εις τους εκ της εργασίας παθόντας και καθιστάντας ανικάνους προς διατήρησιν εαυτών και των οικογενειών των... Απεργοί εργαζόμενοι της Θεσσαλονίκης σε πρωτομαγιάτικη φωτογραφία, μετά την ίδρυση της ΓΣΕΕ και του ΣΕΚΕ

1924: Ο πρώτος νεκρός

Ο στρατός ανοίγει πυρ με θύμα τον Παρασκευαΐδη και 12 τραυματίες. Από τον Μάρτιο του 1924 πρωθυπουργός είχε αναλάβει ο Αλέξανδρος Παπαναστασίου, που στις 13 Απριλίου διεξήγαγε το δημοψήφισμα, με το οποίο επικυρώθηκε η πολιτειακή αλλαγή. Η πρώτη ημέρα του Μαΐου είχε οριστεί για την ορκωμοσία των δημόσιων υπαλλήλων και των Ενόπλων Δυνάμεων στο νέο πολίτευμα. Την ίδια μέρα τα κόκκινα συνδικάτα θέλησαν να οργανώσουν συγκέντρωση για να γιορτάσουν την εργατική Πρωτομαγιά. Η κυβέρνηση την απαγόρευσε.

Παρά ταύτα, στην πλατεία Δημοτικού Θεάτρου (μετέπειτα πλατεία Κοτζιά) συγκεντρώθηκαν κάπου χίλια άτομα, ως επί το πλείστον οπαδοί του Σοσιαλιστικού Εργατικού Κόμματος (ΣΕΚΕ), μετέπειτα Κομμουνιστικού. Η παρευρισκόμενη στρατιωτική δύναμη τους διέταξε να διαλυθούν. Δεν συμμορφώθηκαν και ο Στρατός πυροβόλησε (στον αέρα, κατά την επίσημη έκθεση) και ακολούθησε συμπλοκή. Νεκρός έπεσε ο 24χρονος εργάτης Σωτήρης Παρασκευαΐδης, ενώ τραυματίστηκαν 12 διαδηλωτές και 5 στρατιώτες.

Ο Παπαναστασίου έκανε λόγο «περί εφαρμογής της παλαιάς κομμουνιστικής τακτικής, που απέβλεπε εις την καλλιέργειαν του μίσους κατά παντός αστικού καθεστώτος». Ωστόσο, ο ιστορικός Γρηγόριος Δαφνής στο έργο του «Η Ελλάς μεταξύ δύο πολέμων» προχωρεί σε δύο παρατηρήσεις:

- Τα γεγονότα προκλήθηκαν κυρίως από έλλειψη ψυχραιμίας των επικεφαλής των στρατιωτικών τμημάτων.

- Το ΚΚΕ την εποχή εκείνη «διήνυε την βρεφικήν ηλικίαν και ο εξ αυτού κίνδυνος ήτο τελείως ανύπαρκτος»...

1936: Πεδίο μάχης

Μέρα Mαγιού μού μίσεψες

Ο χειμώνας του 1936 ήταν ο πιο άγριος των τελευταίων ετών. Η οικονομική κρίση έχει οδηγήσει στα ύψη τις τιμές των ειδών πρώτης ανάγκης και η κατάσταση των εργαζομένων έχει γίνει δυσβάστακτη. Απεργιακές κινητοποιήσεις ξεκίνησαν από τον Φεβρουάριο με τους λιμενεργάτες, τους αυτοκινητιστές, τους τροχιοδρομικούς, τους εργάτες βενζίνης στη Σελ και την Γκρεκοπετρόλ, τους καπνεργάτες της Καβάλας και τους κλωστοϋφαντουργούς του Νέου Φαλήρου. Πρωθυπουργός ήταν ο Ιωάννης Μεταξάς, που ετοιμαζόταν για τη δικτατορία, που θα εγκαθιδρύσει στις 4 Αυγούστου. Θρυαλλίδα αποτέλεσαν οι απολύσεις και το λοκ άουτ, με τα οποία απάντησαν οι καπνέμποροι στα αιτήματα της Καπνεργατικής Ομοσπονδίας.

Η απεργία, που ξέσπασε στις 29 Απριλίου, γενικεύτηκε σε όλη τη χώρα την επομένη. Η Πρωτομαγιά γιορτάστηκε με δύο συγκεντρώσεις, στο Μπεχτσινάρ και στο Σέιχ Σου. Οι επιθέσεις της Χωροφυλακής θα αρχίσουν από τις 2 του μηνός και θα πάρουν μεγάλη έκταση στις 8 Μαΐου, οπότε το κέντρο της Θεσσαλονίκης μετατράπηκε σε πεδίο μάχης. Η απεργία είχε γενικευτεί σε όλα τα εργοστάσια της συμπρωτεύουσας, στις μεταφορές, στους σιδηροδρόμους.

Κάθε κίνηση παρέλυσε.

Διατάχτηκε να επέμβει ο Στρατός, αλλά εκδηλώθηκαν μαζικά κρούσματα απειθαρχίας φαντάρων και αξιωματικών. Στις επιθέσεις οι απεργοί δεν κάθισαν με σταυρωμένα τα χέρια. Απάντησαν μαχητικά. Οι συγκρούσεις πήραν μεγάλες διαστάσεις. Στήθηκαν οδοφράγματα. Η Χωροφυλακή χρησιμοποίησε τα όπλα. Οι 300 τραυματίες ήταν ο πρόλογος του αιματοκυλίσματος της επομένης. Την άλλη μέρα, στην πλατεία Ελευθερίας συγκεντρώθηκε 150.000 λαού. Με τη νέα ένοπλη επίθεση των Δυνάμεων Ασφαλείας, νεκροί και τραυματίες βάφουν με αίμα τους δρόμους της πόλης.

Το λουτρό αίματος της 9ης Μαΐου δεν στάθηκε ικανό να σταματήσουν οι κινητοποιήσεις. Θα διακοπούν στις 14 του μηνός, όταν δόθηκαν υποσχέσεις για απελευθέρωση των συλληφθέντων, χορήγηση συντάξεων στις οικογένειες των νεκρών και ικανοποίηση μέρους των αιτημάτων."

"Η Πρωτομαγιά και οι νεκροθάφτες"

"Όποιος έχει ζήσει σε κομμουνιστικό καθεστώς την Πρωτομαγιά δεν την ξεχνά. Ήταν η πιο σημαντική γιορτή. Ο ανοιξιάτικος ήλιος έλαμπε και εμείς, μαθητές λυκείου, ξελαρυγγιζόμασταν φωνάζοντας «Προλετάριοι όλων των χωρών, ενωθείτε!». (Γκαζμέντ Καπλάνι)

ΤΟ φωνάζαμε με πάθος. Το όνειρό μας ήταν να ενωθούμε με τους προλετάριους των άλλων χωρών, ειδικά αυτούς της Δύσης. Να τους κάναμε έστω μια επίσκεψη. Ήταν, όμως, αδύνατον. Δεν μας άφηναν τα σύνορα και οι χαφιέδες. Μας «προστάτευαν» από την επαφή με τον καπιταλιστικό κόσμο, για να μη μολυνθούμε. Εμείς δε, στην Αλβανία, δεν μπορούσαμε να ενωθούμε ούτε με τους προλετάριους του σοβιετικού μπλοκ. Ενωθήκαμε, προσωρινά, με αυτούς της Κίνας, αλλά και εκείνοι μας εγκατέλειψαν.

Αλλά εμείς συνεχίζαμε να φωνάζουμε δυνατά κάθε Πρωτομαγιά: «Προλετάριοι όλων των χωρών, ενωθείτε!». Μήπως μας ακούσουν και έρθουν αυτοί, τουλάχιστον, να ενωθούν μαζί μας. Δεν ερχόταν κανείς, δυστυχώς... «Εσείς είστε οι νεκροθάφτες του καπιταλισμού» έλεγε με πάθος ο καθηγητής του Μαρξισμού- Λενινισμού ανήμερα την Πρωτομαγιά. Πάνω από το κεφάλι του, η φωτογραφία του Μαρξ, κρεμασμένη στον τοίχο. Φαινόταν τόσο πένθιμη. Κατάλληλη για γραφείο τελετών, λέγαμε, κρυφά, εμείς οι «νεκροθάφτες»...

Μετά την παρέλαση της Πρωτομαγιάς, εμείς οι «νεκροθάφτες» πηγαίναμε στα φτωχικά μας σπίτια. Ανοίγαμε την τηλεόραση μήπως και πιάσουμε, προσέχοντας μη μας δουν οι χαφιέδες, εικόνες από τους προλετάριους των άλλων χωρών. Την Πρωτομαγιά διαδήλωναν και εκείνοι. Κάποιοι από αυτούς με κόκκινες σημαίες, σφυροδρέπανα και φωτογραφίες του Μαρξ. Ο δικός τους Μαρξ φαινόταν διαφορετικός. Δεν ήταν πένθιμος και τρομαγμένος όπως ο δικός μας. Αλλά και οι προλετάριοι της Δύσης δεν ήταν έτσι όπως τους περιέγραφε ο καθηγητής (μ-λ). Φαίνονταν καλοντυμένοι και καλοθρεμμένοι. Καμιά φορά, μετά τις διαδηλώσεις, διοργάνωναν ροκ συναυλίες.

Γιατί εκεί ο Μαρξ μπορούσε να συνυπάρχει με το ροκ; Ενώ σε μας το ροκ θεωρούνταν «έκφυλη μουσική των αστών»; Βλέποντας όλα αυτά, θέλαμε και εμείς να γίνουμε προλετάριοι σαν εκείνους των καπιταλιστικών χωρών... ΤΟΝ καθηγητή (μ-λ) τον είδα ξανά ύστερα από χρόνια. Όταν τα κομμουνιστικά καθεστώτα στην Ευρώπη είχαν γίνει παρελθόν. Εκείνος, άνεργος πια, πουλούσε μπανάνες στον δρόμο, για να επιβιώσει. Την εποχή του κομμουνισμού δεν υπήρχαν μπανάνες. Στην Αλβανία και στις άλλες πρώην κομμουνιστικές χώρες είχαν φθάσει οι μπανάνες και ο καπιταλισμός. Ο τελευταίος με τη μορφή που την περιέγραφε ο καθηγητής: «Κέρδος ή θάνατος». Βρεθήκαμε από τη φυλακή στη ζούγκλα. Οταν με είδε ο καθηγητής (μ-λ), ένιωσε αμήχανα. Και εγώ το ίδιο. Χαιρετηθήκαμε τυπικά. Είχε το βλέμμα του ηττημένου ανθρώπου. Στο στήθος του όμως είχε ακόμα κρεμασμένη μια κονκάρδα με την εικόνα του Μαρξ. Θυμήθηκα που μας έλεγε «εσείς είστε οι νεκροθάφτες του καπιταλισμού». Μου ήρθε να του πω ότι τελικά ο καπιταλισμός αποδείχθηκε πως ήταν ο μεγαλύτερος «νεκροθάφτης» της εποχής μας. «Εθαψε» τον φασισμό και τον κομμουνισμό. Έφυγα, όμως, χωρίς να πω τίποτα... Ήμουν ένας από τους πολλούς που περίμεναν πώς και πώς να ανοίξουν τα σύνορα. Να πάμε να ενωθούμε με τους προλετάριους των άλλων χωρών, όπως έλεγε το σύνθημα.

Όχι όμως για να καταστρέψουμε τον καπιταλισμό, αλλά για να γίνουμε δικό του κομμάτι. Πήγαμε όπου μπορέσαμε. Εκεί όπου πιστεύαμε ότι οι προλετάριοι των άλλων χωρών ζουν τη ζωή που εμείς ονειρευόμασταν. Ανακαλύψαμε, έπειτα, ότι ο καπιταλισμός δεν ήταν και τόσο ευγενικός. Ανακαλύψαμε ότι κάποιοι από τους προλετάριους των άλλων χωρών δεν μας γούσταραν και τόσο. Καμιά φορά ήταν πιο εχθρικοί και από τα αφεντικά. Όσο πιο προλετάριοι ήταν ή φοβόντουσαν ότι θα γίνουν, τόσο πιο πολύ μας φοβόντουσαν. Η μεγαλύτερη ειρωνεία ήταν ότι καταλάβαμε πως ο καπιταλισμός στη Δύση είχε γίνει ευγενικός και επειδή εμείς και η φυλακή μας λειτουργούσαν σαν σκιάχτρο απέναντί του.

Τώρα που το αντίπαλον δέος είχε καταρρεύσει, ο καπιταλισμός άρχισε να γίνεται αλαζονικός. Να μοιάζει, κάπως, με αυτόν που περιέγραφε ο Μαρξ... "

Καλό μήνα καλή Πρωτομαγιά και καλή δύναμη σε όλους!!

ΟΔΟΙΠΟΡΙΚΟ ΣΤΟ ΑΓΙΟ ΟΡΟΣ. 8η) ΙΕΡΑ ΜΟΝΗ ΞΗΡΟΠΟΤΑΜΟΥ

Ελληνική, παλαιότερα  ιδιόρρυθμη και νυν κοινόβια,
γιορτάζει των 40 Μαρτύρων, στις 9 Μαρτίου


Βρίσκεται πάνω στον δρόμο από τη Δάφνη προς τις Καρυές, σε υψόμ. 200.Η ίδρυση της μονής συνδέεται με τον μοναχό Παύλο Ξηροποταμηνό, στον οποίο οφείλεται και η ονομασία της , την εποχή του αγίου Αθανασίου της Λαύρας. Η παράδοση ωστόσο αναφέρει ως κτήτορες την αυτοκράτειρα Πουλχερία, τον Κωνσταντίνο Ζ’ τον Πορφυρογέννητο και τον Ρωμανό Α’ τον Λεκαπηνό. Σύμφωνα με την ίδια παράδοση, στον χώρο της σημερινής μονής βρισκόταν αρχικά η μονή του Χειμάρρου, που έχτισε η αυτοκράτειρα Πουλχερία τον 5ο αιώνα.

Σχετικά με τον ιδρυτή της μονής Παύλο γνωρίζουμε ότι διαφωνούσε με την αντίληψη του αγίου Αθανασίου της Λαύρας για τον τρόπο της μοναχικής ζωής και ήταν ο αντιπρόσωπος των συντηρητικών μοναχών, οι οποίοι κατήγγειλαν στον αυτοκράτορα τις καινοτομίες του  αγίου Αθανασίου. Σήμερα συναριθμείται στις μεγάλες προσωπικότητες του Αγίου Όρους, φαίνεται όμως ότι και στις μέρες του τον τιμούσαν περισσότερο από άλλους ηγούμενους, και γι’ αυτό στο πρώτο τυπικό αναφερόταν ξεχωριστά ότι μετά τον ηγούμενο της Λαύρας θα συμμετείχε στις ετήσιες συνελεύσεις των Καρυών, συνοδευόμενος από έναν ακόμη μοναχό της μονής του.
  
Στις ημέρες του κτήτορα η μονή πιθανότατα δεν επεκτάθηκε, όπως συμπεραίνεται από τη στάση του αγίου Παύλου, που θεωρούσε την οικοδομική δραστηριότητα του αγίου Αθανασίου αντίθετη με την παράδοση του Αγίου Όρους. Στον 11ο αιώνα όμως επεκτάθηκε σε όλη τη ΝΔ πλευρά της χερσονήσου και κατείχε τις περιοχές όπου είναι σήμερα οι Μονές Σίμωνος  Πέτρας, Γρηγορίου, Διονυσίου και Αγίου Παύλου.
  
Στον 16ο αιώνα η μονή βρισκόταν σε παρακμή και έχασε την πέμπτη θέση που κατείχε στην ιεραρχία, θέση που κατέλαβε και διατηρεί μέχρι σήμερα η Μονή Διονυσίου. Στους επόμενους αιώνες η μονή δοκιμάστηκε σκληρά από τις επιδρομές και τις πυρκαγιές, που την κατέστρεψαν σχεδόν ολόκληρη. Ωστόσο, στον 18ο αιώνα ο λόγιος μοναχός Καισάριος Δαπόντες από τη Σκόπελο συγκέντρωσε μεγάλα χρηματικά ποσά από περιοδείες του με το τίμιο ξύλο και επιδόθηκε σε οικοδομικές εργασίες μεγάλης έκτασης μέσα στη μονή.

Στη δική του δραστηριότητα οφείλεται η ανοικοδόμηση του προπύλου (1752), του καθολικού (1761-1763) και άλλων τμημάτων. Το 1972 καταστράφηκε από πυρκαγιά το ΝΔ. τμήμα της μονής και μαζί του πολλά κειμήλια, ιδιαίτερα αρχαίες εικόνες    και  ιερά  άμφια. Το καθολικό χτίστηκε το 1761-1763 στον παραδοσιακό αγιορείτικο τύπο και τοιχογραφήθηκε το 1783. Στη ΒΔ. γωνία του βρίσκεται εντοιχισμένη μια ανάγλυφη ολόσωμη μορφή του αγίου Δημητρίου από τη βυζαντινή εποχή. Η τράπεζα, στο ισόγειο της δυτικής πτέρυγας, τοιχογραφήθηκε το 1859 από τους ζωγράφους Σωφρόνιο και Νικηφόρο από τη Σκήτη της Αγίας Αννης. 

ΦΙΑΛΗ ΑΓΙΑΣΜΟΥ Ι.Μ. ΞΗΡΟΠΟΤΑΜΟΥ

Η φιάλη του καθολικού είναι και αυτή έργο του Καισάριου Δαπόντε. Στον θόλο υπάρχουν τοιχογραφίες με σκηνές από την Παλαιά και Καινή Διαθήκη, και σε ένα θωράκιο υπάρχει ανάγλυφη παράσταση του μοναστηριού. Η βιβλιοθήκη στεγάζεται μαζί με το σκευοφυλάκιο πάνω από τον νάρθηκα του καθολικού και περιλαμβάνει 409 χειρόγραφα. Υπάρχουν 7 παρεκκλήσια μέσα στη μονή. Πρόσφατα επανδρώθηκε από ομάδα 25 περίπου μοναχών της Μονής Φιλοθέου με επικεφαλής τον γέροντα Ευφραίμ.

Tρόπος μεταβάσεως στη Μονή:
Είναι η πρώτη Μονή που θα συναντήσει ο προσκυνητής, πηγαίνοντας από τη Δάφνη στις Καρυές και μπορεί να πάει ή με αυτοκίνητο όχημα (συνιστάται) ή με τα πόδια. Ο δρόμος είναι ανηφορικός και κουράζει τον επισκέπτη. Διάρκεια διαδρομής με τα πόδια 1,5- 2 ώρες περίπου.




ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ.


Ελλάδα

Ακόμα έντεκα ιερόδουλες, που εργάζονταν στο δρόμο, βρέθηκαν θετικές στον ιό HIV κατά τους ελέγχους του ΚΕΕΛΠΝΟ, όπως επιβεβαίωσε μιλώντας στον Βήμα 99,5 - η πρόεδρος του ΚΕΕΛΠΝΟ Τζένη Κρεμαστινού. Σύμφωνα με την κ. Κρεμαστινού, το ΚΕΕΛΠΝΟ έχει δεχθεί περισσότερα από 1.000 τηλεφωνήματα, κυρίως από άνδρες νεαρής ηλικίας.

Εξήντα οκτώ χρόνια συμπληρώνονται φέτος από την ηρωική θυσία των «200» στην Καισαριανή μπροστά στο εκτελεστικό απόσπασμα των ναζί. Οι σκληρές μνήμες θα ξυπνήσουν και πάλι στο Σκοπευτήριο, όπου θα γίνει το καθιερωμένο προσκλητήριο των νεκρών.

«Με ποδήλατο στη δουλειά» είναι ο τίτλος εκστρατείας που ξεκινά την Πρωτομαγιά με στόχο να παροτρύνει τους εργαζόμενους να πηγαίνουν στη δουλειά με το ποδήλατο και να καταδείξει τα πλεονεκτήματα της μετακίνησης με αυτό. Η καμπάνια είναι μια πρωτοβουλία της ομάδας www.podilates.gr Υπενθυμίζεται ακόμα η πανελλήνια ποδηλατοπορία, την Κυριακή 13 Μαΐου.

Στις 10 το πρωί, στην πλατεία Κοτζιά, καλούν τους εργαζόμενους, τους ανέργους και τους συνταξιούχους, η ΓΣΕΕ, η ΑΔΕΔΥ και το Εργατοϋπαλληλικό Κέντρο της Αθήνας για την απεργία της Πρωτομαγιάς. Ανάλογες απεργιακές συγκεντρώσεις θα πραγματοποιηθούν σε όλες τις μεγάλες πόλεις της χώρας. Το ΠΑΜΕ θα συγκεντρωθεί στο εργοστάσιο της Ελληνικής Χαλυβουργίας. Κλειστά θα παραμείνουν τα καταστήματα. Πώς κινούνται τα μέσα μεταφοράς.

Λίγες ημέρες πριν τις δυσκολότερες κάλπες στις οποίες καλούνται οι Έλληνες πολίτες από την εποχή της Μεταπολίτευσης, στο Facebook πνέει ένας πιο... ανάλαφρος αέρας στην πορεία προς τις εκλογές. Αφίσες-παρωδίες, άλλοτε ευφάνταστες και άλλοτε σοβαρότερες, διά χειρός (ή μάλλον mouse) χρηστών κυκλοφορούν από το ένα προφίλ στο άλλο και καλούν σε υπεύθυνη επιλογή όταν βρεθούμε μπροστά με τα ψηφοδέλτια στα χέρια.

Κόσμος

Ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ Μπαν Κι-μουν συναντήθηκε το πρωί της Τρίτης, για πρώτη φορά, με την αντιπολιτευόμενη της Μιανμάρ Αούνγκ Σαν Σούου Κίι στη Ρανγκούν, μετά τη σημαντική στήριξή του στις πολιτικές μεταρρυθμίσεις που εφαρμόζονται στη χώρα και το εγκώμιο που έπλεξε για το θάρρος της βραβευμένης με το Νόμπελ Ειρήνης πολιτικού.

Ένα πολύ χρήσιμο εργαλείο για δημοσιογράφους, επαγγελματίες και μη, όπως και για κάθε ενδιαφερόμενο είναι πλέον ελεύθερα διαθέσιμο: Το «Εγχειρίδιο της δημοσιογραφίας βάσει δεδομένων», όπως θα αποδίδαμε το data journalism, ετοιμάστηκε συλλογικά από ανθρώπους του χώρου και περιγράφει ένα νέο και μάλλον άγνωστο στην Ελλάδα πεδίο.

Ο υπό κατασκευή ουρανοξύστης του One World Trade Center, που θα «αντικαταστήσει» του Δίδυμους Πύργους δίπλα στο σημείο που στέκονταν, γίνεται τη Δευτέρα το ψηλότερο κτίριο στη Νέα Υόρκη: Το συνεργείο τοποθετεί ατσάλινες κολώνες στον σκελετό του κτιρίου που τον κάνουν πια να έχει ύψος 387 μέτρων. Ο νέος ουρανοξύστης του Παγκόσμιου Κέντρου Εμπορίου, με το «παρατσούκλι» Πύργος της Ελευθερίας, παίρνει έτσι ξανά την σκυτάλη από το Empire State Building (χωρίς να μετράται η κεραία του δεύτερου).

Τουλάχιστον 100 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους και δεκάδων άλλων αγνοείται η τύχη από την βύθιση πλοίου σε ποταμό στην βορειοανατολική Ινδία, στο κρατίδιο Ασάμ. Τις προσπάθειες διάσωσης δυσχεραίνουν οι κακές καιρικές συνθήκες. Στην περιοχή έβρεχε και έπνεαν ισχυροί άνεμοι με αποτέλεσμα η ορατότητα να είναι περιορισμένη.

Τα έγγραφα που κατασχέθηκαν στο κρησφύγετο του Οσάμα μπιν Λάντεν στο Πακιστάν και θα δοθούν αυτή την εβδομάδα στη δημοσιότητα στις ΗΠΑ, δείχνουν ότι ο επικεφαλής της Αλ Κάιντα παραδεχόταν ότι η οργάνωσή του πάθαινε «τη μία καταστροφή μετά την άλλη», ανακοίνωσε ο Λευκός Οίκος.

Οικονομία

Η ισπανική ύφεση και οι επακόλουθες ανησυχίες για την Ευρωζώνη, μαζί με τα απογοητευτικά μακροοικονομικά στοιχεία από τις ΗΠΑ, σχημάτισαν ένα αρνητικό σκηνικό για την κίνηση των χρηματιστηριακών δεικτών σε Νέα Υόρκη και Ευρώπη τη Δευτέρα.

Νόμιμα παραθυράκια και εταιρείες σε όλο τον κόσμο χρησιμοποιεί η Apple, όπως και άλλες μεγάλες αμερικανικές εταιρείες για να κερδίσουν δισεκατομμύρια από φόρους που δεν καταβάλλουν εκμεταλλευόμενες το ευνοϊκό καθεστώς, αναφέρουν οι New York Times. Όλες αυτές οι μεθοδεύσεις είναι σύμφωνες με τους αμερικανικούς νόμους και με τους νόμους άλλων χωρών· είναι δε και αρκετά δύσκολο για τις ΗΠΑ να ζητήσουν από τις εταιρείες να δηλώνουν μεγαλύτερο εισόδημα εντός των συνόρων.

Η Λαϊκή Τράπεζα, μετά την Τράπεζα Κύπρου, ανακοίνωσε πρόσθετες ζημιές 315 εκατομμυρίων ευρώ για το 2011, ως αποτέλεσμα της αυξημένης απομείωσης των ελληνικών ομολόγων, που διαθέτει στο χαρτοφυλάκιο της. Σε ό,τι αφορά την κεφαλαιουχική ενίσχυση της τράπεζας, το ΔΣ του Ομίλου επισημαίνει ότι τους επόμενους λίγους μήνες θα αποσαφηνιστεί το επενδυτικό ενδιαφέρον για επίτευξη των στόχων που έχουν τεθεί.

Αθλητισμός

Στον πιο κρίσιμο αγώνα της χρονιάς, στη «μάχη» του Μάντσεστερ με φόντο τον τίτλο της Premier League, η Σίτι παρουσιάστηκε πιο αποφασισμένη στο «Etihad» και κατάφερε να νικήσει τη μισητή συμπολίτισσά της, Γιουνάιτεντ με 1-0 χάρη στο γκολ του Κομπανί στις καθυστερήσεις του Α' ημιχρόνου. Το γκολ αυτό χάρισε στους «Πολίτες» τους τρεις βαθμούς και μετά από 36 αγώνες ανέβηκαν ξανά στην κορυφή, αν και ισόβαθμοι (καλύτερη διαφορά τερμάτων) με τους «κόκκινους διαβόλους». Οι Πολίτες έχουν τον πρώτο λόγο πλέον για την κατάκτηση του πρωταθλήματος που τελευταία φορά το γεύτηκαν το 1968.

Για τα στοιχεία που πρέπει να έχει ο ΠΑΟΚ στους αγώνες των πλέι οφ, προκειμένου να βγει νικητής από τη διαδικασία που γνωρίζει καλά ο Δικέφαλος τα τελευταία χρόνια, μίλησε ο Λάζλο Μπόλονι στην τηλεόραση της nova. Ο Ρουμάνος τεχνικός, τόνισε, ότι θέλει να δει στους παίκτες του... πνεύμα Θύρας 4.

Βαθιά βαθμολογική ανάσα πήρε ο ΠΑΟ Ρουφ την Δευτέρα (30/4), καθώς επικράτησε 2-0 της Καλαμάτας στο ματς που έριξε την αυλαία της 18ης αγωνιστικής στον 1ο όμιλο της Football League 2. Για την ομάδα του Ρουφ που έφτασε στους 19 βαθμούς τα γκολ πέτυχαν οι Σκόνδρας (54') και Μανιάς (71'), ενώ η Καλαμάτα είχε ένα δοκάρι με τον Μπεγέτη (52'). Επεισόδια στο 16' και διακοπή, χτύπησε σοβαρά ο Κοψαχείλης, αλλά δεν διατρέχει κίνδυνο.




ΠΟΙΑ ΕΙΝΑΙ ΤΑ ΣΥΝΗΘΕΣΤΕΡΑ ΛΑΘΗ ΣΤΙΣ ΦΟΡΟΛΟΓΙΚΕΣ ΔΗΛΩΣΕΙΣ.



Εγκύκλιο προς τις εφορίες, με αναλυτικές οδηγίες για την παραλαβή των φορολογικών δηλώσεων, καθώς και τα συνηθέστερα λάθη κατά τη συμπλήρωσή τους, απέστειλε το υπουργείο Οικονομικών. Στον οδηγό περιλαμβάνονται οι αλλαγές που έχουν γίνει στο φετινό έντυπο Ε1 της εφορίας.

Ειδικότερα, τα λάθη είναι τα ακόλουθα:

1) Έχουν συμπληρωθεί όλοι οι κωδικοί που αφορούν στην κύρια και στις δευτερεύουσες κατοικίες εκτός από τους κωδικούς των ποσοστών συνιδιοκτησίας. Όταν η κύρια ή η δευτερεύουσα κατοικία είναι μισθωμένη ή δωρεάν παραχωρημένη, ο φορολογούμενος θεωρεί ότι δεν πρέπει να συμπληρωθεί το ποσοστό συνιδιοκτησίας.

2) Δεν μεταφέρονται τα στοιχεία της μισθωμένης κύριας κατοικίας στον πίνακα της ιδιοκατοίκησης.

3) Έχουν συμπληρωθεί στοιχεία κυκλοφορίας αυτοκινήτων χωρίς αντικειμενικές δαπάνες διαβίωσης.

4) Έχουν συμπληρωθεί τόκοι στεγαστικού δανείου πρώτης κατοικίας στον πίνακα δαπανών και δεν έχουν μεταφερθεί σωστά τα ποσά στους κωδικούς 727 - 728 του πίνακα προσδιορισμού ετήσιας τεκμαρτής δαπάνης. Στους κωδικούς 727 - 728 συμπληρώνονται τα ποσά των τόκων και τα ποσά της αποπληρωμής του κεφαλαίου.

5) Έχει συμπληρωθεί η ένδειξη έγγαμος και δεν έχει συμπληρωθεί ΑΦΜ συζύγου.

6) Δεν έχουν συμπληρωθεί οι μήνες ιδιοκατοίκησης της κύριας και των δευτερευουσών κατοικιών.

7) Δεν συμφωνούν τα m2 της μισθωμένης κύριας κατοικίας που συμπληρώνονται στον πίνακα της ιδιοκατοίκησης με τα m2 του πίνακα δαπάνης ενοικίου.

8) Έχει συμπληρωθεί η ένδειξη που αφορά συνταξιούχο ηλικίας άνω των 65 για τον υπόχρεο ή τη σύζυγο χωρίς εισόδημα από συντάξεις.

9) Συμπλήρωση του αριθμού καταχώρησης στη δήλωση με δυσανάγνωστους χαρακτήρες, με αποτέλεσμα να μη συμφωνεί η τιμή του αριθμού καταχώρησης από το σύστημα TAXIS, με αυτή που πληκτρολογήθηκε.

10) Δεν έχει συμπληρωθεί η επιφάνεια της κύριας και των δευτερευουσών κατοικιών ενώ είναι συμπληρωμένα όλα τα υπόλοιπα στοιχεία.

11) Δεν υπάρχει σωστή σχέση μεταξύ αναλογούντος και παρακρατηθέντος φόρου μισθωτών υπηρεσιών.

12) Έχουν συμπληρωθεί κωδικοί που αφορούν στη σύζυγο και δεν έχει συμπληρωθεί ΑΦΜ συζύγου.

13) Έχει καταχωρηθεί ημερομηνία θανάτου στο Μητρώο και η δήλωση υποβάλλεται χωρίς την ένδειξη του αποβιώσαντα (κωδ. 331) ή αντίστροφα υπάρχει η ένδειξη αποβιώσαντα (κωδ. 331) χωρίς σχέση κληρονόμου στο Μητρώο.

14)Υπάρχουν συμπληρωμένα στοιχεία εκπροσώπου στη δήλωση χωρίς να έχει καταχωρηθεί αντίστοιχη σχέση στο Μητρώο.

15) Η δήλωση υποβάλλεται από γυναίκα υπόχρεη και έχουν συμπληρωθεί οι κωδικοί που αφορούν σε σύζυγο.

16) Δηλώσεις εν διαστάσει συζύγων στις οποίες δε διαγράφεται ο ΑΦΜ της πρώην συζύγου.

 17) Έχουν συμπληρωθεί τόκοι για στεγαστικά δάνεια απόκτησης πρώτης κατοικίας, χωρίς να έχει συμπληρωθεί το συνολικό ποσό των δανείων στους κωδικούς 069 - 070 του πίνακα δαπανών.

18) Έχουν συμπληρωθεί μέτρα μήκους σκάφους χωρίς αντικειμενική δαπάνη διαβίωσης.

ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ 1/5/2012


Γεγονότα

431 π.Χ: Οι Λακεδαιμόνιοι εισβάλουν στην Αττική, σημαίνοντας την έναρξη του Πελοποννησιακού Πολέμου.

305: Παραιτείται ο αυτοκράτορας Διοκλητιανός, γεγονός σπάνιο για τη Ρωμαϊκή Αυτοκρατορία. Τον διαδέχεται ο Κωνστάντιος ο Χλωρός, πατέρας του Μεγάλου Κωνσταντίνου.

1827: Η Γ' Εθνοσυνέλευση στην Τροιζήνα ψηφίζει το Πολιτικόν Σύνταγμα της Ελλάδος.

1889: Σε ανάμνηση της εξέγερσης του Σικάγου, καθιερώνεται ο εορτασμός της Εργατικής Πρωτομαγιάς.

1924: Αιματηρά επεισόδια μεταξύ διαδηλωτών και αστυνομίας σημειώνονται στη μεγάλη συγκέντρωση που διοργανώνει το ΚΚΕ στην πλατεία Θεάτρου, με αποτέλεσμα να σκοτωθεί ένα άτομο και να τραυματιστούν 17. Ο βουλευτής των Φιλελευθέρων Κώστας Ζαβιτσιάνος κάνει λόγο για «ερυθρό κίνδυνο».

1939: Ο Μπάτμαν κάνει το ντεμπούτο του, στο τεύχος 27 του περιοδικού Detective Comics.

1941: Η ταινία Πολίτης Κέιν, στην οποία πρωταγωνιστεί και σκηνοθετεί ο Όρσον Ουέλς, κάνει πρεμιέρα στη Νέα Υόρκη. Ακόμα και σήμερα θεωρείται από πολλούς η κορυφαία ταινία της 7ης τέχνης.

Γεννήσεις

1804: Αλεξέι Κομιάκοφ, ρώσος ποιητής και συνιδρυτής του πνευματικού κινήματος των Σλαβόφιλων. Θεωρούσε τόσο τον καπιταλισμό, όσο και τον σοσιαλισμό, όψεις του ιδίου κακού που προέρχεται από τη Δύση. (Θαν. 3/9/1860)

1811: Ανδρέας Λασκαράτος, ποιητής και σατιρικός συγγραφέας. (Θαν. 23/6/1901)  [Αποφθέγματα]

1909: Γιάννης Ρίτσος, ποιητής. (Θαν. 11/11/1990)
Θάνατοι

1904: Αντονίν Ντβόρζακ, τσέχος συνθέτης. (Συμφωνία αρ. 9 «του Νέου Κόσμου») (Γεν. 8/9/1841)

1907: Γρηγόριος Μαρασλής, εθνικός ευεργέτης. (Γεν. 1831)

1976: Αλέκος Παναγούλης, ήρωας της αντίστασης κατά της χούντας των συνταγματαρχών. (Γεν. 2/7/1939)