27 Απριλίου, 2012

ΟΔΟΙΠΟΡΙΚΟ ΣΤΟ ΑΓΙΟ ΟΡΟΣ. 4η) ΙΕΡΑ ΜΟΝΗ ΧΙΛΑΝΔΑΡΙΟΥ.


(Σερβική,  παλαιότερα ιδιόρρυθμη και νυν κοινόβια, γιορτάζει τα Εισόδια της Θεοτόκου, στις 21 Νοεμβρίου). Η ονομασία ετυμολογείται από το χίλιοι και αντάρα ή από το χίλιοι και άντρες. Πιο πιθανό είναι η ονομασία να προέρχεται από κάποιον χελανδάριο, από το λ. χελάνδιο = πλοίο.

Είναι η πρώτη στη σειρά των μονών της ΒΑ. παραλίας και βρίσκεται κοντά στη Μονή Εσφιγμένου, μισή ώρα περίπου από την παραλία. Για πρώτη φορά συναντάται το 1015, έρημη και εγκαταλειμμένη, και γι’ αυτό είχε παραχωρηθεί στην Μονή Κωνσταμονίτου. Κατά πάσαν πιθανότητα η μονή ιδρύθηκε τον 10ο αιώνα από τον Γεώργιο Χελανδάρη. Τη σημερινή της μορφή ωστόσο η μονή την οφείλει στον μεγάλο ζουπόνο της Σερβίας Στέφανο Νεμάνια (μοναχός Συμεών) και στον γιο του Ράτσκο (μοναχός Σάββας).

Το 1196 ο Σάββας ήλθε στο Άγιον Όρος και έγινε μοναχός στη Μονή του θεσσαλονικέως (Παλιομονάστηρο) και αργότερα εγκαταστάθηκε στη Μονή Βατοπεδίου. Ο πατέρας του Στέφανος, παρά τις αρχικές αντιρρήσεις στην απόφαση του γιου του, το 1196 άφησε και αυτός τον θρόνο του κι έγινε μοναχός στη Μονή Στουντένιτσα της Σερβίας και τον επόμενο χρόνο ήλθε στη Μονή Βατοπεδίου. Πατέρας και γιος αποφάσισαν τότε να ιδρύσουν μονή για τους Σέρβους μοναχούς και σύντομα κατάφεραν να τους παραχωρηθεί η ερειπωμένη Μονή του Χιλανδαρίου, γεγονός που επικυρώθηκε το 1198 με χρυσόβουλλο του αυτοκράτορα Αλεξίου Γ’. Τον Φεβρουάριο του 1199 πέθανε ο Συμεών και τάφηκε στον νάρθηκα του καθολικού, που πρέπει να ήταν ήδη τελειομένο. Ο τάφος σώζεται μέχρι σήμερα στην ίδια θέση. Την άνοιξη του 1199 ο Σάββας επισκέφθηκε πάλι την Κωνσταντινούπολη και με δικές του ενέργειες εκδόθηκε χρυσόβουλλο από τον αυτοκράτορα Αλέξιο, με το οποίο επικυρώθηκε η ανεξαρτησία και η κυριότητα της μονής πάνω στα κτήματά της.
  
Η ακμή της συνεχίστηκε και τους επόμενους αιώνες, με τις πλούσιες δωρεές των Σέρβων ηγεμόνων. Τον 13ο και 14ο αιώνα έγινε το πνευματικό κέντρο, από όπου πέρασαν όλοι σχεδόν οι ηγέτες της Σερβικής Εκκλησίας. Από τους μεγάλους ευεργέτες θεωρείται ο Μιλούτιν (1282-1321), ο οποίος φρόντισε για τη φρουριακή-αμυντική ικανότητα της μονής, εξαιτίας των πειρατών που δρούσαν αυτή την περίοδο. Στα έργα που εκτελέστηκαν τότε περιλαμβάνεται και ο πύργος με το όνομα του Μιλούτιν επάνω στον δρόμο από την παραλία προς το μοναστήρι. Η αξία των οχυρωματικών αυτών έργων φάνηκε το 1307, όταν οι Καταλανοί προσέβαλαν το μοναστήρι. Ο Στέφανος Δ’ Δουσάν, κράλης της Σερβίας, επισκέφθηκε τη μονή το 1345 με τη σύζυγο του Ελένη και τον γιο του Στέφανο και παραχώρησε στη δικαιοδοσία της μονής πολλά κτήματα και ιδρύματα στη Σερβία. Πλούσιες όμως ήταν και οι δωρεές των Παλαιολόγων, όπως φαίνεται από τα χρυσόβουλλα που υπάρχουν στο αρχείο της μονής. Τον 16ο και τον 17ο αιώνα η ακμή συνεχίστηκε κάτω από την προστασία των Βλάχων ηγεμόνων και των τσάρων της Ρωσίας. Τον 18ο αιώνα η προσέλευση Σέρβων μοναχών ωστόσο μειώθηκε και η μονή κατοικούνταν από Σέρβους, αλλά και αρκετούς βουλγαρόφωνους μοναχούς.
  
Μεγάλο τμήμα της μονής καταστράφηκε από πυρκαγιά το 1722 και η κατάσταση γενικά ήταν δύσκολη κατά την περίοδο αυτή. Σταθμός στην ιστορία της μονής υπήρξε η επίσκεψη του βασιλιά της Σερβίας Αλεξάνδρου Α’, που την ανακούφισε από τα μεγάλα χρέη και φρόντισε για την ανόρθωσή της με την αποστολή Σέρβων μοναχών, οι οποίοι τελικά πήραν τη διοίκηση της μονής στα χέρια τους και την διατηρούν μέχρι σήμερα. Η εδαφική αύξηση μέσα στη χερσόνησο του Αγίου Όρους ήταν μεγάλη, ιδιαίτερα στους πρώτους αιώνες, με αποτέλεσμα να απορροφήσει μικρότερες μονές, όπως του Ζυγού, του Αγίου Βασιλείου, του Σκορπίου κ.ά. Σήμερα έρχεται δεύτερη σε έκταση μετά τη Λαύρα και κατέχει την τέταρτη θέση στην ιεραρχία. Πρόσφατα (3 προς 4 Μαρτίου 2004 ) καταστράφηκε, από πυρκαγιά, μια πτέρυγα της μονής και επισκευάζεται.



Το σημερινό καθολικό, στον καθιερωμένο αγιορείτικο τύπο, χτίστηκε στο τέλος του 13ου αιώνα από τον Μιλούτιν σε αντικατάσταση του παλαιότερου, το οποίο πιθανώς να είχε καταστραφεί. Οι τοιχογραφίες του έγιναν λίγο αργότερα, στις αρχές του 14ου αιώνα, αλλά επιζωγραφήθηκαν το 1803, χωρίς βέβαια να καταστραφούν οι παλαιότερες, για την αποκατάσταση των οποίων καταβάλλεται σήμερα προσπάθεια. Η τράπεζα, απέναντι από την είσοδο του καθολικού, τοιχογραφήθηκε το 1623 οπό τον Γεώργιο Μητροφάνοβιτς, αλλά, όπως έδειξαν πρόσφατες αποκαλύψεις τοιχογραφιών στα κρυμμένα σήμερα αετώματα, η αίθουσα ήταν ήδη τοιχογραφημένη από τον 14ο αιώνα. Η φιάλη, στη μέση περίπου της αυλής, κατασκευάστηκε το 1784 και τοιχογραφήθηκε το 1847 από τον Γαλατσάνο ζωγράφο Μακάριο. Από τα 9 παρεκκλήσια αξίζει να αναφερθεί του Αγίου Γεωργίου, με αξιόλογες τοιχογραφίες, και του Ευαγγελισμού, στο κοιμητήρι του οποίου πρόσφατα αποκαλύφθηκαν εξαιρετικές τοιχογραφίες του 14ου αιώνα.

Στη βιβλιοθήκη σώζεται ο μεγαλύτερος αριθμός εικονογραφημένων σλαβικών χειρογράφων του 13ου αιώνα και εκατοντάδες ακόμη χειρόγραφα άλλων εποχών (συνολικά 809). Τα ελληνικά, κυρίως νεώτερα μουσικά, δεν ξεπερνούν τα 180.  Πλουσιότατη είναι η συλλογή φορητών εικόνων, η  οποία στεγάζεται στο νέο κτήριο της βιβλιοθήκης. Στο ίδιο κτήριο βρίσκεται και το ιστορικό αρχείο με έγγραφα βυζαντινά και νεώτερα και, ιδιαίτερα, με ενδιαφέροντα έγγραφα της Ελληνικής επανάστασης του 1821.

 Εξαρτήματα. 
Η μονή διαθέτει στις Καρυές μεγάλο αριθμό κελιών, από τα οποία σπουδαιότερα είναι: το λεγόμενο Τυπικαριό και η Μολυβοκκλησιά με ενδιαφέρουσες τοιχογραφίες του 16ου αιώνα.



Ο Αρσανάς της Ιεράς Μονής Χιλανδαρίου

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ


Ελλάδα

Την αγορά του νησιού Οξειά, στο σύμπλεγμα των Εχινάδων κοντά στην Ιθάκη, φέρεται να έχει δρομολογήσει η βασιλική οικογένεια του Κατάρ, σύμφωνα με δημοσίευμα της βρετανικής Daily Telegraph. Η εφημερίδα υποστηρίζει, μάλιστα, πως υπάρχει συμφωνία για την πώληση του νησιού, έκτασης 4.200 στρεμμάτων, έναντι 5 εκατ. ευρώ.

Eνώπιον του ανακριτή Γαβριήλ Μαλλή απολογείται αυτή την ώρα η σύζυγος του Άκη Τσοχατζόπουλου, Βίκυ Σταμάτη, προκειμένου να απαντήσει στο κατηγορητήριο που έχει συνταχθεί σε βάρος της, σχετικά με την εμπλοκή της στην υπόθεση της νομιμοποίησης εσόδων από παράνομες αμοιβές, που φέρεται να δέχθηκε ο πρώην υπουργός.

Συμπλοκές μεταξύ μελών της Χρυσής Αυγής και αντιεξουσιαστών σημειώθηκαν στη Λιβαδειά, χωρίς να υπάρχουν προς το παρόν πληροφορίες για τραυματισμούς. Η συμπλοκή συνέβη στο κέντρο της πόλης, όπου τα μέλη της Χρυσής Αυγής μοίραζαν προεκλογικό υλικό. Το περιστατικό έληξε με παρέμβαση της αστυνομίας, η οποία προχώρησε σε 26 προσαγωγές.

Δριμεία επίθεση στη ΝΔ και τον Αντώνη Σαμαρά προσωπικά εξαπέλυσε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Ευάγγελος Βενιζέλος με αφορμή το «ναυάγιο» στη Διακομματική για το θέμα των τηλεοπτικών αναμετρήσεων των πολιτικών αρχηγών. Ο κ. Βενιζέλος κάνει λόγο για «πρωτοφανή συμπεριφορά» και χαρακτηρίζει τη στάση της ΝΔ και του κ. Σαμαρά «φοβική» απέναντι στο διάλογο. Από την πλευρά της η ΝΔ έκανε λόγο για προσπάθεια του προέδρου του ΠΑΣΟΚ «να αναζητήσει σωσίβιο στην πολιτική του ανυπαρξία».

Έντονα αντέδρασαν οι πρυτάνεις σε σκληρά σχόλια της Άννας Διαμαντοπούλου για το θέμα του νόμου για την τριτοβάθμια εκπαίδευση -που είχε πει «πως αρνήθηκαν με θράσος χιλίων πιθήκων να τον εφαρμόσουν»- επιρρίπτοντάς της «απόλυτη αδιαφορία στη συστηματική καταστροφή των ελληνικών πανεπιστημίων». «Λόγω της προεκλογικής περιόδου, οι ύβρεις γίνονται παραληρηματικές» ανέφεραν σε ανακοίνωσή τους, λέγοντας πως ο χώρος της Παιδείας «αισθάνεται πολύ καλύτερα χωρίς αυτήν».

Κόσμος

Εν μέσω της συζήτησης για «εμπλουτισμό» του Δημοσιονομικού Συμφώνου με ένα στρατηγικό σχέδιο για την ανάπτυξη που έχει αρχίσει να τίθεται μετ' επιτάσεως πλέον στους κόλπους της ΕΕ, ο πρώην πρωθυπουργός της Ιταλίας και πρώην πρόεδρος της Κομισιόν Ρομάνο Πρόντι ζήτησε τη δημιουργία κοινού μετώπου Ιταλίας, Γαλλίας και Ισπανίας κατά των γερμανικών σχεδίων για ασφυκτική λιτότητα. Ο Πρόντι προτείνει «αλλαγή στο τιμόνι της ΕΕ» και συνεργασία των ευρωπαϊκών χωρών για την ανάκαμψη της Ευρώπης. Την ίδια ώρα, την άποψη ότι «η Ευρώπη οδεύει σε αυτοκτονία με την εμμονή των ηγετών της στη λιτότητα» εξέφρασε ο νομπελίστας οικονομολόγος Τζόζεφ Στίγκλιτς.

«Πηγαίνετε και πιάστε τον (Οσάμα) Μπιν Λάντεν». Αυτή ήταν η εντολή που έδωσε ο Μπαράκ Ομπάμα στους Αμερικανούς στρατιώτες. Η εντολή αυτή δημοσιεύτηκε στο περιοδικό Time, λίγες ημέρες πριν συμπληρωθεί ένας χρόνος από τη δολοφονία του ηγέτη της Αλ Κάιντα στο Πακιστάν.

Ο Αραβικός Σύνδεσμος κάλεσε το Συμβούλιο Ασφαλείας του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών να επανεξετάσει την πολιτική του όσον αφορά την κρίση στη Συρία και να λάβει μέτρα «άμεσα», προκειμένου να προστατεύσει τους αμάχους στη χώρα. Από την πλευρά του, ο ΓΓ του ΟΗΕ Μπαν Γκι-μουν λέει ότι η Δαμασκός δεν εφαρμόζει το σχέδιο Ανάν, αφού δεν έχει αποσύρει στρατεύματα και βαρέα όπλα από πόλεις της Συρίας.

Η Ιαπωνία και οι Ηνωμένες Πολιτείες ανακοίνωσαν ότι κατέληξαν σε συμφωνία για την απομάκρυνση περίπου 9.000 πεζοναυτών -από τους συνολικά 18.000- από τη νήσο Οκινάουα, όπου η αμερικανική στρατιωτική παρουσία προκαλεί δυσαρέσκεια στον πληθυσμό.

Πρόταση να υιοθετηθεί μια νέα πολιτική, ώστε να επιτρέπεται σε αστυνομικούς να ανοίγουν πυρ όταν καταδιώκουν υπόπτους, κατέθεσε την Πέμπτη ο απερχόμενος πρόεδρος της Γαλλίας Νικολά Σαρκοζί, συνεχίζοντας την προσπάθειά του να προσελκύσει ψηφοφόρους του ακροδεξιού Εθνικού Μετώπου εν όψει του δεύτερου γύρου των προεδρικών εκλογών, στις 6 Μαΐου. Την ίδια στιγμή, ο υποψήφιος των Σοσιαλιστών Φρανσουά Ολάντ δήλωνε ότι μπορεί να γίνει επαναδιαπραγμάτευση του Δημοσιονομικού Συμφώνου, διαμηνύοντας πως «δεν είναι η Γερμανία αυτή που πρόκειται να αποφασίζει για όλη την Ευρώπη».

Οικονομία

Οι επιπτώσεις της πολιτικής λιτότητας στις ευρωπαϊκές οικονομίες προκαλεί «συναγερμό» στις Βρυξέλλες, καθώς η ΕΕ σχεδιάζει έκτακτη σύνοδο κορυφής στα τέλη Μαΐου, με αντικείμενο τα μέτρα στήριξης της ανάπτυξης και της απασχόλησης,. Στο προσκήνιο έρχονται τα λεγόμενα «ομόλογα ανάπτυξης» (project bonds) που θα χρηματοδοτούν έργα υποδομών, μία ιδέα που προωθεί ο πρόεδρος της Κομισιόν Ζοζέ Μπαρόζο και η οποία είναι ρεαλιστική και άμεσα εφικτή σε σύγκριση με την έκδοση κοινών ευρωομολόγων.

Το Ταμείο Αποκρατικοποιήσεων εξετάζει την διάσπαση της ΤΡΑΙΝΟΣΕ και την παραχώρηση του δικαιώματος εκμετάλλευσης δρομολογίων της σε διαφορετικές εταιρείες, προκειμένου να μεγιστοποιήσει τα έσοδα της σχεδιαζόμενης αποκρατικοποίησης και να παρακάμψει τεχνικά εμπόδια.

Την παραίτησή του αναμένεται να υποβάλει τις επόμενες ημέρες ο Γενικός Διευθυντής του Οργανισμού Διαχείρισης Δημοσίου Χρέους (ΟΔΔΗΧ) Πέτρος Χριστοδούλου, ύστερα από 26 μήνες στο τιμόνι του Οργανισμού. Σύμφωνα με «Τα Νέα», ο κ. Χριστοδούλου θα παραιτηθεί την προσεχή Δευτέρα, ενώ έχει ήδη ενημερώσει τον υπουργό Οικονομικών Φίλιππο Σαχινίδη για την απόφασή του να αποχωρήσει.

Μετά την ολοκλήρωση του PSI αλλά και τον προσδιορισμό των βασικών αρχών της ανακεφαλαιοποίησης των ελληνικών τραπεζών – υποθέσεις στις οποίες ο κ. Χριστοδούλου είχε πρωταγωνιστικό ρόλο και εμπλοκή – ο επικεφαλής του ΟΔΔΗΧ θεωρεί πως η αποστολή του έχει ολοκληρωθεί και ως εκ τούτου έχει έλθει το πλήρωμα του χρόνου για να αποχωρήσει από τον Οργανισμό, παρά το ότι η θητεία του ανανεώθηκε πρόσφατα μέχρι τις 23 Φεβρουαρίου 2013.

Αθλητισμός

Ισπανικός εμφύλιος θα είναι τελικά ο τελικός του Europa League που θα γίνει στις 9 του Μάη στο Βουκουρέστι. Και αυτό γιατί η Σπόρτινγκ Λισσαβόνας που ήταν η μόνη ομάδα που μπορούσε να σπάσει το ισπανικό «κατεστημένο» ηττήθηκε με 3-1 στο 88' στο Μπιλμπάο και έτσι δεν της έφτασε το 2-1 της Πορτογαλίας. Οι Βάσκοι θα έχουν αντίπαλο την Ατλέτικο Μαδρίτης που μετά το 4-2 στο «Βιθέντε Καλντερόν», νίκησε 1-0 τη Βαλένθια και μέσα στο «Μεστάγια» και πέρασε πανάξια στον τελικό της διοργάνωσης.

Η πρόκριση στον τελικό του Μονάχου ήταν γλυκιά, το ίδιο και η επιστροφή της αποστολής των θριαμβευτών της Μαδρίτης, καθώς το απόγευμα της Πέμπτης, η Μπάγερν επέστρεψε στη βάση της και στο αεροδρόμιο την περίμενε μια μικρή φιέστα... τίτλου. Οι Γερμανοί θα διεκδικήσουν τον τίτλο στο «σπίτι» τους απέναντι στην Τσέλσι στις 19 Μαΐου και αναμφίβολα θέλουν να επιστρέψουν στους ευρωπαϊκούς τίτλους.

Στο ενδεχόμενο να αποχωρήσει από τον ΠΑΟΚ, στο ενδιαφέρον κυπριακών ομάδων, τα πλέι οφ που ξεκινούν τις επόμενες ημέρες, αλλά και στην προσπάθεια διάκρισης της Εθνικής ομάδας στα τελικά του Euro 2012, αναφέρθηκε ο Δημήτρης Σαλπιγγίδης με δηλώσεις του σε σπουδαστές αθλητικής δημοσιογραφίας. Ο διεθνής επιθετικός του ΠΑΟΚ μίλησε ακόμα και για την οικονομική κρίση και τα προβλήματα που αντιμετωπίζει ο «Δικέφαλος» του Βορρά.


ΚΑΙ ΜΑΖΙ ΤΑ ΦΑΓΑΜΕ ΚΑΙ ΜΑΖΙ ΤΑ ΚΛΕΨΑΜΕ;


Οι καθημερινές σχεδόν αποκαλύψεις για την περιουσία του Ακη και των συγγενών του μπορεί να σοκάρουν την κοινή γνώμη, αλλά δεν την εκπλήσσουν. Όλοι υποψιαζόμαστε εδώ και χρόνια ότι πολλοί υπουργοί του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ είχαν ληστέψει κανονικά το κράτος βάζοντας στην τσέπη αμύθητα ποσά από μίζες και τα συναφή. Όλοι καταλαβαίναμε ότι ο τρόπος ζωής συγκεκριμένων πολιτικών ήταν απολύτως αναντίστοιχος με την βουλευτική ή την υπουργική αποζημίωση. Και όλοι βλέπαμε αυτό που «δεν έβλεπαν» τα κόμματα, η Βουλή και ένα μεγάλο μέρος των ΜΜΕ. Το μέγα (ηθικό) σκάνδαλο της Δημοκρατίας της Μεταπολίτευσης στην πραγματικότητα ήταν συλλογικό.

Η ελληνική κοινωνία απο το 74 και μετά «αποκοιμήθηκε» και συμβιβάστηκε απολύτως με την θεσμική ανηθικότητα που επέβαλλαν η κομματοκρατία, η διαπλεκόμενη κρατικοδίαιτη επιχειρηματικότητα και τα ΜΜΕ που λειτούργησαν σαν διαμεσολαβητής ανάμεσα στην πολιτική και την οικονομική εξουσία. Όλα αυτά τα χρόνια η κοινωνία αποδέχτηκε την ανατροπή του αξιακού της μοντέλου, συναινώντας σιωπηρά στην εγκαθίδρυση ενός οπερετικού συστήματος διακυβέρνησης που στηριζόταν στην ηθική χαλαρότητα, στην αναξιοκρατία, στην συναλλαγή και (κυρίως) στην πλήρη απουσία αισθητικής. Η ελληνική κοινωνία, θα λέγαμε με πλατωνικούς όρους, εξόρισε τις ιδέες απο την πόλη και τις αντικατέστησε (με χυδαίο τρόπο) με τα παράγωγα του χρήματος. Δεν είναι τυχαίο ίσως ότι για χρόνια σε αυτήν την (οπως αποδείχτηκε) κοινωνία-φυλακή των ψυχών, όσοι προσπάθησαν να σκεφτούν και να ζήσουν διαφορετικά περιθωριοποιήθηκαν, διασύρθηκαν και πολιτογραφήθηκαν σαν γραφικοί. Για χρόνια η έννοια «κουλτουριάρης» !

Αντιθέτως, η εννοια «λαμόγιο» απέδιδε την εφευρετικότητα, την ευελεξία και ίσως την αποτελεσματικότητα του νεοέλληνα να επιβιώσει σε ένα απολύτως διεφθαρμένο περιβάλλον! Η κατεδάφιση του αξιακού μοντέλου άνοιξε μοιραία τον δρόμο για πολιτικούς-ντίλερς, βαθύπλουτους δημοσιογράφους, χωριάτες επιχειρηματίες και το συλλογικό πόθεν έσχες αντί να αποκαλύπτει το «πόθεν» και το «έσχες», απλώς τα συσκότιζε. Ανοιξε επίσης τον δρόμο για πολιτικούς-Φεουδάρχες που φόρτωναν το δημόσιο με ψηφοφόρους, μοίραζαν επιχορηγήσεις, καταπατούσαν τους νόμους, έστηναν ως υπουργοί επιτροπές για να μοιράζουν κρατικές προμήθειες και να εισπράτουν μίζες, Ως ηθική επιβράβευση παντρεύτηκαν και σε δεύτερο ή τρίτο γάμο και μια «βλαχάρα»-γραμματέα για να μην ξεχνιόμαστε...

Μέσα στην συνολική κατεδάφιση η Δικαιοσύνη απο «τυφλή» μεταμορφώθηκε σε μια κουλή-χαζοχαρούμενη γεροντοκόρη. Το τέλος αυτής της θλιβερής Δημοκρατίας των χορηγών θα έρθει απο τους νέους που σήμερα βλέπουν με τρόμο αυτό το τέρας που φτιάξαμε εμείς οι πατεράδες τους. Ας ελπίσουμε ότι το αναπόδραστο αυτό τέλος δεν θα συμπέσει με μια μεγάλη εθνική τραγωδία. Που θα στείλει την χώρα για δεκαετίες στο καναβάτσο...


ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ 27/4/2012


Γεγονότα

4977 π.Χ: Δημιουργείται το σύμπαν, σύμφωνα με τον γερμανό αστρονόμο Γιόχαν Κέπλερ. Οι υπολογισμοί του έπεσαν έξω...

1805: Διεξάγεται η μάχη της Ντέρνα στη σημερινή Λιβύη, μεταξύ αμερικανών πεζοναυτών υπό τον Γουίλιαμ Ίτον και πειρατών υπό τον Γιουσούφ Καραμανλή, που λυμαίνονται τις ακτές της Βόρειας Αφρικής. Είναι η πρώτη χερσαία επιχείρηση των ΗΠΑ σε ξένο έδαφος. Τους πεζοναύτες συνδράμουν 500 έλληνες και άραβες μισθοφόροι. (Α' Βερβερικός Πόλεμος)

1875: Ο Χαρίλαος Τρικούπης αναλαμβάνει για πρώτη φορά τη διακυβέρνηση της Ελλάδας.

1909: Ο σουλτάνος της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας Αμπντούλ Χαμίντ Β' ανατρέπεται από τους Νεότουρκους. Τον διαδέχεται ο Μουράτ ο 5ος.

1941: Τα γερμανικά στρατεύματα καταλαμβάνουν την Αθήνα.

1964: Η κυβέρνηση Γεωργίου Παπανδρέου εξαγγέλλει την κατάθεση νομοσχεδίου που προβλέπει την άρση των έκτακτων μέτρων ασφαλείας του κράτους, τα οποία χρονολογούνται από την εποχή του Εμφύλιου Πολέμου.

Γεννήσεις

1737: Έντουαρντ Γκίμπον, γνωστός στην Ελλάδα και ως Γίββων, βρετανός ιστορικός, συγγραφέας του μνημειώδους έργου Η Ιστορία της Ρωμαϊκής Αυτοκρατορίας. (Θαν. 16/1/1794)

1770: Έντουαρντ Κόντριγκντον, βρετανός ναύαρχος, διοικητής της αγγλικής ναυτικής μοίρας στη Ναυμαχία του Ναβαρίνου. (Θαν. 28/4/1851)

1791: Σάμιουελ Μορς, αμερικανός εφευρέτης και ζωγράφος, δημιουργός του τηλέγραφου και των σημάτων Μορς. (Θαν. 2/4/1872)

Θάνατοι

1864: Γιάννης Μακρυγιάννης, ηγετική μορφή της Ελληνικής Επανάστασης. (Γεν. 1794)

1882: Ραλφ Γουόλντο Έμερσον, αμερικανός φιλόσοφος και δοκιμιογράφος. (Γεν. 25/5/1803)  [Αποφθέγματα]

1941: Πηνελόπη Δέλτα, συγγραφέας. (Γεν. 1874)