22 Απριλίου, 2012

ΤΑ ΟΝΟΜΑΣΤΗΡΙΑ ΤΟΥ ΣΕΒΑΣΜΙΩΤΑΤΟΥ ΜΗΤΡOΠΟΛΙΤΟΥ ΘΗΒΩΝ ΚΑΙ ΛΕΒΑΔΕΙΑΣ κ.κ. ΓΕΩΡΓΙΟΥ


Τη Δευτέρα, 23η Απριλίου, ημέρα κατά την οποία η εκκλησία τιμά την μνήμη του Αγίου ενδόξου μεγαλομάρτυρος  Γεωργίου του Τροπαιοφόρου, άγει τα Ονομαστήριά του ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Θηβών και Λεβαδείας κ. Γεώργιος.

Οι λατρευτικές και κοινωνικές εκδηλώσεις που θα πραγματοποιηθούν έχουν ως εξής:

 Κυριακή 22/4/2012

 6:30 μ.μ.   Ο Σεβασμιώτατος θα χοροστατήσει στον πανηγυρικό εσπερινό στον Ιερό Ναό  Αγίου Γεωργίου Αραχώβης, όπου μετά το πέρας του Μέγα Πανηγυρικού Εσπερινού  θα ακολουθήσει η λιτάνευση της Ιεράς Εικόνος του Αγίου.

ΔΕΥΤΕΡΑ 23/4/2012

7:15-10:30 π.μ.  Ο Σεβασμιώτατος θα λειτουργήσει στον Ιερό Ναό Αγίου Γεωργίου πόλεως Λεβαδείας. Κατά την διανομή του αντίδωρου θα δεχθεί και τις ευχές των πιστων.

11:30 π.μ – 1:30 μ.μ.  Ο Σεβασμιώτατος θα δεχθεί ευχές στην  αίθουσα  τελετών της Ιεράς Μητροπόλεως (παραπλεύρως του Μητροπολιτικού Ναού Λεβαδείας).

7:30 μ.μ. Ο Σεβασμιώτατος θα χοροστατήσει στον πανηγυρικό εσπερινό στον Ιερό Ναό Αγίου Γεωργίου πόλεως Θηβών με συμμετοχή των ιερέων της πόλεως. Μετά το πέρας του εσπερινού θα δεχθεί ευχές στο παρακείμενο πνευματικό κέντρο τής ενορίας .

Εκ της Ιεράς Μητροπόλεως
________________________
Εμείς από το Ιστολόγιό μας, 
ευχόμεθα στον Σεβασμιώτατο Έτη πολλά και Μακροημερεύοντα!


ΚΥΡΙΑΚΗ ΤΟΥ ΘΩΜΑ (ΑΝΤΙΠΑΣΧΑ)


Το βράδυ της Κυριακής του Πάσχα ο Κύριος εμφανίζεται στους συγκεντρωμένους μαθητές. «Των θυρών κεκλεισμένων», βρίσκεται ξαφνικά ανάμεσα τους· έτσι ακριβώς εισέρχεται και στις ψυχές που φαινομενικά είναι οι πιο κλειστές γι’ Αυτόν. Δύο φορές λέει στους μαθητές: «Ειρήνη υμίν». Υπάρχει μια απόχρωση ανάμεσα στις δύο αυτές ευλογίες. Την πρώτη φορά ο Κύριος δίνει την ειρήνη στις αναστατωμένες ψυχές των ίδιων των μαθητών. Τη δεύτερη τούς τη δίνει για να τη μεταδίδουν στους άλλους, επειδή αμέσως προσθέτει: «Καθώς απέσταλκέ με ο πατήρ, καγώ πέμπω υμάς». Κατόπιν φύσηξε στα πρόσωπα τους: «Λάβετε Πνεύμα Άγιον· αν τίνων αφήτε τας αμαρτίας, αφίενται αυτοίς, αν τίνων κρατήτε, κεκράτηνται». Έχουν λοιπόν ήδη δεχθεί το Άγιο Πνεύμα, κι όμως δεν είναι ακόμη Πεντηκοστή. Το Πνεύμα είναι μέσα τους άδηλο, αλλά την Πεντηκοστή θα δούμε την έκδηλη, δυναμική έλευση του. Κατά παρόμοιο τρόπο το Πνεύμα μπορεί να αναπαύεται και στη δική μας ψυχή, χωρίς να δείχνει τη δράση και τη δύναμη Του – η ψυχή θα χρειαστεί ακόμη τη Χάρη της Πεντηκοστής.

Ο Θωμάς απουσίαζε. Η διήγηση των μαθητών περί της εμφανίσεως του Κυρίου τον αφήνει με αμφιβολίες: «Αν δεν δω στα χέρια Του τα ίχνη από τα καρφιά και αν δε βάλω το δάκτυλο μου στον τύπο των ήλων κι αν δεν -ψηλαφήσω την πλευρά Του, δεν θα πιστέψω». Κυλάει μία βδομάδα· κι ο Ιησούς εμφανίζεται και πάλι στους μαθητές. Προσκαλεί τον Θωμά να ψηλαφήσει. Τον παρακινεί να μην είναι άπιστος, αλλά πιστός. Και ο Θωμάς ανταποκρίνεται με μια πράξη πίστης και λατρείας: «Ό Κύριος μου και ό Θεός μου!». Ο Ιησούς επανέρχεται: «Μακάριοι οί μη ιδόντες και πιστεύσαντες». Για να λέμε την αλήθεια, ο Χριστός δεν επικρίνει τον Θωμά. Εξάλλου, οι άλλοι μαθητές δεν θα ήταν λιγότερο αξιοκατάκριτοι, διότι κι αυτοί πίστεψαν στην Ανάσταση μόνον αφού είδαν τον Αναστημένο. Ο Ιησούς δεν έχει αντίρρηση το ανθρώπινο πνεύμα να καταφεύγει σε κάποιες αποδείξεις αξιοπιστίας. Και είναι ωραίο να μπορούμε να πείθουμε τους άλλους ότι η πίστη μας μπορεί να ξεπερνά τη λογική, όμως δεν είναι παράλογη. Ο Κύριος όμως μακαρίζει ειδικώς εκείνους που πιστεύουν ασυζητητί στον Λόγο Του, επειδή μέσα σ’ αυτόν βρίσκουν τη μοναδική και προσφιλή λαλιά Του.

Το Ευαγγέλιο σήμερα μας ζητά να είμαστε επιφυλακτικοί ενώπιον κάθε εκδοχής του χριστιανικού μηνύματος που θα καταργούσε τον Σταυρό και τη Σταύρωση. Ο κίνδυνος να νοθευτεί το μήνυμα αυτό προέρχεται από δύο διαφορετικές πλευρές. Υπάρχουν αυτοί που « στρογγυλεύουν» και «εξευγενίζουν» τον Χριστό μέχρι του σημείου να Τον κάνουν έναν μειλίχιο, αξιαγάπητο ηθικοδιδάσκαλο. Το μυστήριο του Σταυρού τούς φαίνεται πολύ σκληρό, απαράδεκτο για το «σύγχρονο πνεύμα». Υπάρχουν επίσης οι γνωστικοί και οι ψευδομυστικιστές που, γεμάτοι από ιδέες περί ενσαρκώσεως, μεταμορφώσεως και θεώσεως, όταν έρθουν στο περί σωτηρίας, δεν αφήνουν πουθενά στην αντίληψη τους κανένα χώρο για τον Σταυρό. Και οι μεν και οι δε - ουμανιστές, θεοσοφιστές ή ανθρωποσοφιστές, κ.ά.- έχουν ως κοινό χαρακτηριστικό την αποστροφή για ό,τι ο Σταυρός σημαίνει πρακτικά, δηλαδή για τη μετάνοια, την άσκηση, τη θυσία. Εμείς ας απορρίπτουμε και τις δύο εκδοχές του Χριστού που μας παρουσιάζουν. Ας απαιτούμε, σαν τον Θωμά, να βλέπουμε και να ψηλαφούμε τις πληγές του Κυρίου μας. Ξέρουμε ότι ένας Χριστός που δεν φέρει τους «τύπους των ήλων» δεν είναι αυθεντικός. Κι ας φυλάμε τη λατρεία μας για τον Εσταυρω­μένο και μόνο γι’ Αυτόν.

Το περιστατικό με τον Θωμά υπονοεί και κάτι ακόμη. Μπορούμε σήμερα να αγγίξουμε με τα χέρια μας την πληγωμένη σάρκα του Σωτήρος; Εμείς, που δεν έχουμε τη δυνατότητα να Τον δούμε, μπορούμε να βεβαιωθούμε ότι δεν λατρεύουμε ένα φάντασμα, αλλά τον Ζωντανό Θεό; Ναι, αυτή η δυνατότητα έχει δοθεί σε όλους τους ανθρώπους. Ο Ιησούς ζει με τρόπο αόρατο αλλά πραγματικό στο πρόσωπο όλων των ανθρώπων που, με σάρκα και οστά, μας περιβάλλουν. Τις πληγές Του από τη σταύρωση μπορούμε να τις ψηλαφήσουμε και να τις προσκυνήσουμε στο πρόσωπο των αρρώστων, των φτωχών, όλων των ανθρώπων που υποφέρουν και που δι’ αυτών παρατείνεται η αγωνία του Χριστού.

Είναι τα μέλη του μυστικού Του Σώματος, τα οποία μετέχουν στο Πάθος της θείας Κεφαλής τους. Ο Ιησούς μάς λέει: «Αν αμφιβάλλεις ότι σταυρώθηκα και αναστήθηκα για σένα, σκύψε προς τα μέλη μου που υποφέρουν. Ψηλάφησέ με, απλώνοντας προς αυτούς χέρι βοηθείας. Προσφέροντας σ’ αυτούς, θα με βρεις. Κάνε γι’ αυτούς κάτι που σου στοιχίζει. Θυσίασε κάτι γι’ αυτούς. Και να, εκεί θα με ανακαλύψεις. Θα σου απαντήσω με περίσσια Χάριτος. Θα με νιώσεις ζωντανό και παρόντα. Θα γευτείς την πραγματικότητα, τη δύναμη της Αναστάσεως μου». Δεν μου έχει δοθεί η δυνατότητα να βλέπω συνεχώς το Άγιο Πρόσωπο Του, αλλά θα μου εμφανιστεί πίσω από τα πρόσωπα των αδελφών μου - μέσα από τη συμπάθεια θα ξανασμίξω με το Πάθος. Θα αγγίξω τον αδελφό μου που πονά και θα πω: « Ό Κύριος μου και ο Θεός μου, δόξα σοι».




ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ


Ελλάδα

«Όχι» σε μετεκλογική κυβερνητική συνεργασία με το ΠΑΣΟΚ «με τις σημερινές του θέσεις και πολιτική» λέει ο πρόεδρος της ΔΗΜΑΡ Φώτης Κουβέλης. Ο ίδιος ξεκαθαρίζει ότι η Δημοκρατική Αριστερά είναι ανοικτή σε συνεργασίες υπό την προϋπόθεση «ότι θα υπηρετούν την αλλαγή των πολιτικών και όχι ευκαιριακές συμπράξεις».

Επίθεση στον Αντώνη Σαμαρά εξαπέλυσε ο Ευάγγελος Βενιζέλος για το δίλημμα «αυτοδυναμία ή εκλογές». Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ έβαλε στο στόχαστρό του και τον πρόεδρο της ΔΗΜΑΡ, λέγοντας ότι «με αφήνει άναυδο» η θέση του να απορρίπτει τις συνεργασίες με το ΠΑΣΟΚ και τη ΝΔ. ««Η πρωτιά του Κινήματος στις εκλογές είναι πιο εφικτός στόχος από ό,τι ο στόχος της ΝΔ για αυτοδυναμία» τόνισε.

Ένταση δημιουργήθηκε το απόγευμα του Σαββάτου έξω από το δημαρχείο Αμαρουσίου, όπου επρόκειτο να μιλήσει ο Μιχάλης Χρυσοχοΐδης. Περίπου 40 άτομα του αντεξουσιαστικού χώρου είχαν συγκεντρωθεί νωρίτερα έξω από το κτίριο, φωνάζοντας συνθήματα και πετώντας φέιγ-βολάν. Στο χώρο υπήρχαν ήδη αστυνομικοί, οι οποίοι προχώρησαν σε επτά προσαγωγές. Η ομιλία Χρυσοχοΐδη πραγματοποιήθηκε κανονικά.

Ρητή αναφορά στα μέτρα που πρέπει να ληφθούν τον Ιούνιο έκανε ο πρόεδρος της ΝΔ Αντώνης Σαμαράς, μιλώντας το βράδυ του Σαββάτου στη Θήβα. Ο κ. Σαμαράς είπε ότι δεν πρόκειται να γίνει καμία περικοπή στον 13ο και 14ο μισθό, ζητώντας και πάλι από τους πολίτες να δώσουν ισχυρή εντολή, ώστε να πραγματοποιήσει όλες τις αλλαγές. Επανέλαβε ότι ο ίδιος δεν είχε ποτέ μανία με την εξουσία, αλλά ξεκαθάρισε ότι το πρώτο κόμμα δικαιωματικά παίρνει την πρωθυπουργία.

Το γάντι στα κόμματα του «όχι» στο Μνημόνιο πετά ο Ευ.Βενιζέλος, θέτοντας το ερώτημα ποια κυβέρνηση θα σχηματίσουν και κατά πόσο μπορούν να εγγυηθούν μισθούς και συντάξεις τον Ιούνιο. Εξηγεί ακόμα ότι στόχος είναι η πρωτιά, προκειμένου να διαχειριστεί ο ίδιος τη συγκρότηση μιας προοδευτικής διακυβέρνησης που θα διασφαλίσει ότι οι θυσίες δεν θα πάνε χαμένες.

Κόσμος

Μετωπικά συγκρούστηκαν ένα τρένο εξπρές και μία συμβατική αμαξοστοιχία στο Άμστερνταμ, οδηγώντας στο σοβαρό τραυματισμό δεκάδων ανθρώπων σύμφωνα με τα ολλανδικά ΜΜΕ. Η σύγκρουση έγινε κοντά στο σταθμό Σλότερνταϊκ του Άμστερνταμ.

Στις κάλπες προσέρχονται την Κυριακή οι Γάλλοι πολίτες για να ψηφίσουν τον επόμενο ένοικο του Μεγάρου των Ηλυσίων, που θα κληθεί όχι μόνο να οδηγήσει τη χώρα για την επόμενη πενταετία αλλά, εκ των πραγμάτων, και να καθορίσει -μαζί με το Βερολίνο- την γραμμή άμυνας της Ευρώπης απέναντι την κρίση. Ο Νικολά Σαρκοζί ζητά δεύτερη θητεία, ο Φρανσουά Ολάντ των Σοσιαλιστών επαγγέλλεται αλλαγή -και οι τελευταίες δημοσκοπήσεις δείχνουν τον δεύτερο να αυξάνει το προβάδισμά του στον πρώτο γύρο έναντι του Σαρκοζί και μπαίνει στον τελικό γύρο, στις 6 Μαΐου, με ισχυρό προβάδισμα. Το κλειδί των εξελίξεων κρατούν όμως οι μικρότεροι υποψήφιοι και το στρατόπεδο που θα διαλέξουν πριν την ώρα της αλήθειας...

Την ανάπτυξη ομάδας 300 παρατηρητών επί συριακού εδάφους για τους επόμενους τρεις μήνες ενέκρινε ομόφωνα το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ, ενισχύοντας τον αριθμό των μελών της ομάδας και υποβάλλοντάς την απευθείας στην αξιολόγηση του ΓΓ Μπαν Γκι-Μουν. Το ψήφισμα του Συμβουλίου σημείωνει επίσης πως η παύση της βίας που προέβλεπε η εκεχειρία «είναι προφανώς ανεπαρκής».

Την κατάρρευση των συνομιλιών της ολλανδικής κυβέρνησης μειοψηφίας με το ακροδεξιό κόμμα του Χερτ Βίλντερς για τον προϋπολογισμό επιβεβαίωσε ο πρωθυπουργός της χώρας Μαρκ Ρούτε, καλώντας έκτακτο Υπουργικό Συμβούλιο για διαχείριση της κατάστασης τη Δευτέρα. «Το επόμενο λογικό βήμα είναι οι εκλογές» ανέφερε ο Ολλανδός πρωθυπουργός, λέγοντας όμως πως προτιμά να περάσουν πρώτα από το Κοινοβούλιο τα μέτρα λιτότητας, που στοχεύουν στη μείωση του ελλείμματος στα όρια της συνθήκης της ΕΕ. Την στήριξή του στην κυβέρνηση απέσυρε και επίσημα ο Βίλντερς, καλώντας για εκλογές.

Τέλος στην εισαγωγή βιοντίζελ από την Αργεντινή αποφάσισε να βάλει η Ισπανία, ως πρώτο μέτρο κατά του Μπουένος Αϊρες για την απόφασή του να εθνικοποιήσει τον πετρελαϊκό κολοσσό YPF-Repsol. «Η Ισπανία θα πληρώνει τώρα πιο ακριβά το συγκεκριμένο καύσιμο και δεν γνωρίζω πώς αυτό θα επιδράσει στην οικονομία της» σχολίασε σκωπτικά η πρόεδρος της Αργεντινής. Εν τω μεταξύ, τα ΜΜΕ της Αργεντινής ανακάλυψαν μια συνέντευξη του Μαριάνο Ραχόι, ο οποίος όταν ο Θαπατέρο συζητούσε την είσοδο της ρωσικής Lukoil στα ισπανικά πετρέλαια, δήλωνε: «Μια χώρα που δεν ελέγχει τον τομέα της ενέργειας, είναι μία χώρα πέμπτης κατηγορίας».

Οικονομία

Εξασφαλίσεις για την περίπτωση εξόδου της Ελλάδας από την Ευρωζώνη ζητεί η Eυρωπαϊκή Tράπεζα Eπενδύσεων (ΕΤΕπ) στις νέες δανειακές συμβάσεις με τις ελληνικές επιχειρήσεις. H αρχή έγινε στη διάρκεια των διαπραγματεύσεων της ΕΤΕπ με τη ΔEH για την υπογραφή δανείου ύψους 70 εκατ. ευρώ. Πληροφορίες αναφέρουν ότι η ΕΤΕπ έχει διαμηνύσει στο υπουργείο Oικονομικών πως το σύνολο των νέων συμβάσεων για δάνεια προς τις ελληνικές επιχειρήσεις θα συμπεριλαμβάνουν «ρήτρα δραχμής» καθώς επίσης και ότι θα διέπονται από το αγγλικό Δίκαιο.

Σε θετικό έδαφος κινήθηκαν την Παρασκευή οι αγορές στην Ευρώπη και στη Wall Street μετά από μία εβδομάδα διακυμάνσεων και μεταπτώσεων. Η καταγγελία της κλαδικής συλλογικής σύμβασης εργασίας εμπορίου από το ΣΕΛΠΕ, ενώ ξεκίνησαν οι διαπραγματεύσεις για υπογραφή νέας σύμβασης προκάλεσε την έντονη αντίδραση της Ομοσπονδίας Ιδιωτικών Υπαλλήλων Ελλάδος, που τον καλεί να αποσύρει την καταγγελία και να καθίσει στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων. Ο ΣΕΛΠΕ «ενώ γνωρίζει ότι είναι σε εξέλιξη μια δύσκολη διαπραγμάτευση για υπογραφή μιας ενιαίας εθνικής κλαδικής σύμβασης για όλο το Εμπόριο, επιλέγει να καταγγείλει τη σύμβαση σήμερα τορπιλίζοντας την εργασιακή ειρήνη και παίζοντας με τη φωτιά» λέει η Ομοσπονδία.

Αθλητισμός

Η Νάπολι λύγισε την αντίσταση της Νοβάρα και πήρε τη νίκη με 2-0, στο πλαίσιο της 34ης ημέρας του Campionato. Στο μεταξύ η Πάρμα νίκησε με 3-0 την Κάλιαρι, ενώ η Κατάνια επικράτησε με 2-0 της Αταλάντα.

Η πρωτοπόρος Μονπελιέ υποδέχθηκε τη Βαλανσιέν, νίκησε με 1-0, στο πλαίσιο της 33ης ημέρας του γαλλικού πρωταθλήματος, και έκανε ακόμη ένα βήμα προς την κατάκτηση του τίτλου, συνεχίζοντας την εκπληκτική της πορεία στη φετινή διοργάνωση. Στο μεταξύ σημαντική νίκη με 2-1 πέτυχε η Μπορντό επί της Μαρσέιγ, η οποία αν συνεχίσει έτσι θα μπει σε περιπέτειες υποβιβασμού!

Με το ενδιαφέρον να στρέφεται αποκλειστικά στην διεκδίκηση της παραμονής, ολοκληρώνεται την Κυριακή (19:00) το πρωτάθλημα της Σούπερ Λιγκ, με την διεξαγωγή της 30ής αγωνιστικής. Η Κέρκυρα θα φιλοξενηθεί από τον Αρη και αν νικήσει θα παραμείνει στα «σαλόνια», στέλνοντας τους Εργοτέλη και Παναιτωλικό στην Football League. Στα άλλα ματς της παραμονής, ο Παναιτωλικός φιλοξενείται στο ΟΑΚΑ από τον Παναθηναϊκό, ενώ ο Εργοτέλης ταξιδεύει στην Ξάνθη που έχει ήδη εξασφαλίσει την παραμονή του.


ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ 22/4/2012


Γεγονότα

1897: Η Μάχη των Φαρσάλων. Οι ελληνικές δυνάμεις υπό τον Ταξίαρχο Σμολένσκη, παρά τις σφοδρές τουρκικές επιθέσεις, διατηρούν τις θέσεις τους. (Ο Ελληνοτουρκικός Πόλεμος του 1897)

1912: Η Πράβδα, το επίσημο όργανο του ΚΚΣΕ, αρχίζει να εκδίδεται στην Αγία Πετρούπολη.

1928: Σφοδρότατος σεισμός σημειώνεται στις 8:15 μ.μ. στην Κορινθία. 20 άνθρωποι σκοτώνονται και 3.000 σπίτια καταστρέφονται. Στη Νέα Κόρινθο καταρρέει το κτίριο των φυλακών, με αποτέλεσμα πολλοί κρατούμενοι να δραπετεύσουν.

1931: Εγκαινιάζεται στην Αθήνα το Μουσείο Μπενάκη, παρουσία του πρωθυπουργού Ελευθερίου Βενιζέλου και άλλων επισήμων.

1964: Ο πρόεδρος της Ένωσης Κουρέων της Αγγλίας προσφέρει ένα δωρεάν κούρεμα στον καλλιτέχνη που θα φτάσει στο Νο1 του αγγλικού πίνακα επιτυχιών, απηυδησμένος από τους μακρυμάλληδες ρόκερ. Σε δηλώσεις του υπογραμμίζει: «Οι Rolling Stones είναι οι χειρότεροι, του ενός από αυτούς το κεφάλι μοιάζει με ξεσκονόπανο».

Γεννήσεις

1724: Ιμάνουελ Καντ, γερμανός φιλόσοφος, ιδρυτής του κριτικού ιδεαλισμού. (Η κριτική του καθαρού λόγου) (Θαν. 12/2/1804)  [Αποφθέγματα]

1922: Τσαρλς Μίνγκους, αμερικανός σολίστας του μπάσου, από τους κορυφαίους τζαζίστες όλων των εποχών. (Θαν. 5/1/1979)

1944: Στιβ Φόσετ, αμερικανός επιχειρηματίας, αεροπόρος και ναυτικός, που κατέρριψε πολλά σχετικά ρεκόρ, προτού εξαφανιστεί από προσώπου γης κατά τη διάρκεια μιας αποστολής του. (Θαν. 3/9/2007)

Θάνατοι

1892: Εντουάρ Λαλό, γάλλος συνθέτης λόγιας μουσικής. (Γεν. 27/1/1823)

1894: Κώστας Κρυστάλλης, πεζογράφος και ποιητής. (Ο τραγουδιστής του βουνού και της στάνης) (Γεν. 1868)

1933: Χένρι Ρόις, βρετανός επιχειρηματίας, συνιδρυτής της αυτοκινητοβιομηχανίας Rolls-Royce. (Γεν. 27/3/1863)