20 Απριλίου, 2012

ΕΠΙΣΤΟΛΗ ΔΙΑΜΑΡΤΥΡΙΑΣ ΤΩΝ ΤΕΣΣΑΡΩΝ ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΤΩΝ ΤΗΣ ΘΡΑΚΗΣ.



Προς
τον Εξοχώτατον Πρόεδρον
της Ελληνικής Δημοκρατίας
κ. Κάρολον Παπούλια
Εις Αθήνας

Προς
Τον Εξοχώτατον Πρόεδρον
της Ελληνικής Κυβερνήσεως
κ. Λουκάν Παπαδήμο
Μέγαρον Μαξίμου
Εις Αθήνας

1. Εμείς, οι ποιμενάρχες των Ιερών Μητροπόλεων της ακριτικής Θράκης, οι Μητροπολίτες Μαρωνείας και Κομοτηνής Δαμασκηνός, Διδυμοτείχου, Ορεστιάδος και Σουφλίου Δαμασκηνός, Ξάνθης και Περιθεωρίου Παντελεήμων και Αλεξανδρουπόλεως Άνθιμος, εκφράζοντας τον προβληματισμό και την απογοήτευση του ευσεβούς λαού της περιοχής μας, ερχόμαστε σήμερα να τοποθετηθούμε επί του ζητήματος της γνωστής και αψυχολόγητης (στα πλαίσια του νέου Οικοδομικού Κανονισμού) τροπολογίας του Αναπληρωτή Υπουργού Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής κ. Νικολάου Σηφουνάκη, δια της οποίας τα αυθαίρετα περιουσιακά στοιχεία της μουσουλμανικής μειονότητος δέχονται ΜΕΙΩΣΗ επί του επιβαλλόμενου προστίμου σε ποσοστό ΟΓΔΟΝΤΑ ΤΟΙΣ ΕΚΑΤΟ (80%), και δηλώνουμε τα εξής:

2. Η ως άνω τροπολογία ψηφίστηκε σε ώρα κατά την οποία η συντριπτική πλειοψηφία των βουλευτών απουσίαζε από το κοινοβούλιο, όσοι δε παρευρίσκονταν σε αυτό μάλλον ήταν βυθισμένοι....λόγω του προκεχωρημένου της ώρας.  Αναρωτιώμαστε αν τέτοιες πρακτικές τιμούν το κοινοβούλιο και τον ελληνικό λαό κατ' επέκτασιν. Σε στιγμές που ο λαός μας έχει ανάγκη από προβολή ενός νέου, διαφορετικού ήθους, το κοινοβούλιο δείχνει ότι δεν συνειδητοποιεί τις ευθύνες του για το που έφθασε η χώρα.

3. Ανεξάρτητα βέβαια από το σεβασμό στους κοινοβουλευτικούς θεσμούς, η απαράδεκτη αυτή και αντισυνταγματική τροπολογία έρχεται να γκρεμίσει όλα όσα δεκαετίες τώρα χτίζουμε στην ακριτική Θράκη, η οποία με ουχί ολίγη προσπάθεια έχει καταστεί πρότυπο συνύπαρξης χριστιανών και μουσουλμάνων. Εάν αυτή η τροπολογία βρει εφαρμογή, τότε χάνεται κάθε αίσθηση ισονομίας και ισοπολιτείας.Σε μία εποχή που η κομματοκρατία καταβαράθρωσε την υπόληψη του έλληνα και βύθισε την οικονομία στα τάρταρα και τον λαό σε ολοένα και διογκούμενη εξαθλίωση αντί για πολιτικές δικαιοσύνης και αλληλεγγύης οι κρατούντες, περνούν νομοσχέδια που παγιώνουν το αίσθημα της αδικίας, μη αναλογιζόμενοι τις συνέπειες, και μάλιστα σε μία ευαίσθητη και ακριτική περιοχή, όπως η Θράκη μας.

4. Αλλά, γιατί, κ. Υπουργέ, αν υποθέσουμε πως το μέτρο αυτό είναι ορθό, να περιορίζεται η εφαρμογή του μόνο στη Θράκη; Αν το μέτρο αυτό θα ανακουφίσει τον λαό, γιατί να μην επεκταθεί η εφαρμογή του; Γιατί λ.χ. να μην ισχύσει για όλες τις ακριτικές και δυσπρόσιτες περιοχές της χώρας και για όλα τα ακίνητα όλων των Ελλήνων πολιτών ανεξαρτήτου θρησκεύματος. Γιατί, με άλλα λόγια, επιχειρείτε να διαφοροποιήσετε την Θράκη από τον υπόλοιπο εθνικό κορμό; Η Θράκη μας περισσεύει;;; Είναι κάτι «εξωτικό» που απαιτεί «ειδική» μεταχείριση;

Θα θέλαμε να δηλώσουμε ότι με την τοποθέτηση μας αυτή δεν παρεμβαίνουμε στο έργο της Κυβέρνησης και του Κοινοβουλίου και δεν ερχόμαστε σε καμία αντιδικία με τους συντοπίτες μας μουσουλμάνους, με τους οποίους αναπνέουμε τον ίδιο αέρα, πατάμε τα ίδια χώματα και μοιραζόμαστε την κοινή μοίρα του ακριτικού μας τόπου. Απλώς θέλουμε να επισημάνουμε πως για την ομόνοια και την ειρήνη στην περιοχή, για την ανάπτυξη και την αλληλεγγύη, για την προκοπή και την πρόοδο, πρωτοβουλίες σαν αυτή του κ. Υπουργού καλό θα ήταν να μην είχαν αναληφθεί ποτέ.

Αναμένοντας την άρση της συγκεκριμένης τροπολογίας διατρανώνουμε την αγάπη μας και την προσήλωσή μας στον τόπο μας, για την ειρήνη και την προκοπή του οποίου θα αγωνιζόμαστε πάντοτε με όλες τις δυνάμεις μας, σε πείσμα των παραγόντων εκείνων της πολιτικής και κοινωνικής ζωής που θα επιθυμούσαν το αντίθετο.
Μετ  ευχών και τιμής

Ο Μαρωνείας και Κομοτηνής
Δαμασκηνός

Ο Διδυμοτείχου Ορεστιάδος και Σουφλίου
Δαμασκηνός

Ο Ξάνθης και Περιθεωρίου
Παντελεήμων

Ο Αλεξανδρουπόλεως
Άνθιμος


Κοινοποίηση:
1. Μακαριώτατο Αρχιεπίσκοπο Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ. Ιερώνυμον.

2. Πρόεδρο Βουλής των Ελλήνων κ. Φίλιππο Πετσάλνικο

3. Αρχηγούς Κομμάτων


ΑΣΧΟΛΟΥΝΤΑΙ ΜΕ ΤΟΥΣ ΠΑΡΑΤΗΡΗΤΕΣ ΕΝΩ ΤΟ ΚΑΘΕΣΤΩΣ ΣΚΟΤΩΝΕΙ ΑΜΑΧΟΥΣ


Περισσότεροι από 120 άμαχοι έχουν σκοτωθεί μέσα σε μία εβδομάδα στη Συρία, μετά την εφαρμογή της κατάπαυσης του πυρός, η οποία όμως παραβιάζεται σε καθημερινή βάση. Ωστόσο, ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ Μπαν Γκι-μουν διαβλέποντας μια "πιθανότητα προόδου", πρότεινε την αποστολή στη χώρα μιας διευρυμένης ομάδας παρατηρητών, αποτελούμενης από 300 άτομα.

Εκτιμώντας ότι υπάρχει μια πιθανότητα προόδου, παρά την "σαφώς ατελή" εκεχειρία, ο Μπαν πρότεινε "μια αποστολή επιτήρησης (...) για μια περίοδο τριών μηνών" σε πρώτη φάση και σύστησε να ψηφιστεί μια απόφαση για να σταλούν 300 στρατιωτικοί παρατηρητές που θα αναπτυχθούν σε περίπου δέκα περιοχές της Συρίας. Το Συμβούλιο Ασφαλείας έχει ήδη ξεκινήσει να εξετάζει τις προτάσεις αυτές.

"Στηρίζουμε την ταχεία ανάπτυξη μιας αποστολής όμως η Δαμασκός πρέπει να αποδείξει ότι η υποστήριξή της στο σχέδιο Άναν δεν είναι λόγια του αέρα, πρέπει να βάλει ένα τέλος στη βία", είπε ο Γερμανός πρεσβευτής στον ΟΗΕ Πέτερ Βίτιχ.

Στη σημερινή σύνοδο του Παρισιού , οι υπουργοί Εξωτερικών από 15 χώρες -μεταξύ αυτών και η ΥΠΕΞ των ΗΠΑ Χίλαρι Κλίντον- εξέτασαν τρόπους για να εντείνουν τις πιέσεις τους στη Δαμασκό. Η επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας έχει ήδη απειλήσει τον Σύρο πρόεδρο Μπασάρ αλ-Άσαντ με "νέα μέτρα" αν χάσει την "τελευταία ευκαιρία" που συνιστά για τη χώρα του το σχέδιο Άναν.

Οι "Φίλοι της Συρίας" χαρακτήρισαν "ύστατη ελπίδα" το ειρηνευτικό σχέδιο των Ηνωμένων Εθνών ,  τονίζοντας ότι θα κάνουν ό,τι μπορούν ώστε να βοηθήσουν να πετύχει. "Κάθε μέρα που περνάει σημαίνει ότι δεκάδες νέοι Σύροι άμαχοι πεθαίνουν", σημειώνεται στο προσχέδιο των συμπερασμάτων της συνόδου.

"Δεν μπορούμε να περιμένουμε, ο χρόνος λιγοστεύει", είπε ο Γάλλος ΥΠΕΞ. "Οι παρατηρητές πρέπει να αναπτυχθούν γρήγορα και να είναι σε θέση να δράσουν χωρίς να συναντούν εμπόδια", πρόσθεσε. Ο Ζιπέ ισχυρίστηκε ότι η συριακή αντιπολίτευση έχει "εκπληρώσει τις υποχρεώσεις της" όσον αφορά την εκεχειρία, κάτι όμως που δεν έχει κάνει το καθεστώς.

Κίνα και Ρωσία, οι δύο βασικότεροι σύμμαχοι της Συρίας, δεν συμμετείχαν στην Σύνοδο. Η Ρωσία πιστεύει πως η διεθνής διάσκεψη στο Παρίσι για τη Συρία δεν έχει στόχο την έναρξη διαλόγου, αλλά τον αποκλεισμό της Δαμασκού από το διάλογο, ανακοίνωσε το ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών.

Ακριβώς μία εβδομάδα αφότου τέθηκε σε ισχύ η κατάπαυση του πυρός, οι άμαχοι που έχουν σκοτωθεί σε όλη τη χώρα από τις συριακές δυνάμεις ασφαλείας φτάνουν τους 123, σύμφωνα με το Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (OSDH).

Στρατιώτες και αντάρτες συγκρούονται σε πολλές περιοχές, παρά την παρουσία παρατηρητών του ΟΗΕ και μάλιστα ενώ επισκέπτονταν το Χέρακ, στην επαρχία Ντεράα, ένας πολίτης σκοτώθηκε από πυρά.

Σύμφωνα με έκθεση του ΟΗΕ οι παρατηρητές δεν έχουν ακόμη πάρει έγκριση για να μεταβούν στη Χομς, την αποκαλούμενη και "πρωτεύουσα της επανάστασης" γιατί οι αρχές επικαλούνται "λόγους ασφαλείας". Ακτιβιστές υποστήριξαν ότι σήμερα η πόλη βομβαρδίστηκε εκ νέου.


ΖΩΟΔΟΧΟΣ ΠΗΓΗ



Η σημερινή εορτή είναι η πρώτη θεομητορική γιορτή μετά την ανάσταση του Χριστού. Και η γιορτή αυτή δεν είναι τόσο η ανάμνηση του σπουδαίου αυτού γεγονότος, της ευρέσεως δηλαδή του αγιάσματος της Παναγίας μας και της ανεγέρσεως του ναού, όσο ένας πανηγυρισμός και μία υπενθύμιση της ζωντανής πραγματικότητας, ότι η Παναγία μας -κατ’ άνθρωπον- είναι η πηγή της ζωής. Ότι ο Χριστός είναι η αληθινή ζωή. Ότι ο Χριστός μας είναι ο χορηγός της ζωής.

Λέγει ο Μωυσής στο Δευτερονόμιο (8,3)· «Ο Θεός σας ταλαιπώρησε, σας άφησε και πεινάσατε και μετά σας έστειλε το μάννα, που δεν το ξέρανε οι πατέρες σας. Και το έκανε αυτό για να αντιληφθείτε «ότι ουκ επ’ άρτω μόνω ζήσεται ο άνθρωπος, αλλ’ επί παντί ρήματι τω εκπορευομένω δια στόματος Θεού». Δηλαδή ο άνθρωπος ζει θαυματουργικά ακόμη κι όταν δεν υπάρχουν τα υλικά εφόδια, όταν το θέλει ο Θεός. Έτσι οι Ισραηλίτες ενώ πέρασαν σαράντα χρόνια πεζοπορώντας στην έρημο, εν τούτοις, τα ρούχα τους και τα παπούτσια τους δεν πάλιωσαν και δεν φθάρθηκαν, τα δε πόδια τους δεν πιάσανε κάλους (Δευτ. 8,4). 

Το ρητό αυτό του Δευτερονομίου το ανέφερε ο Χριστός στους πειρασμούς του, όταν ο διάβολος του είπε να κάνει τις πέτρες ψωμιά. Ο Χριστός ως άνθρωπος, όπως και ο Μωυσής και ο Ηλίας, έζησαν σαράντα μερόνυχτα χωρίς τροφή με τη δύναμη του Θεού. Εδώ είναι και το νόημα της νηστείας. Λέμε· «δεν μπορώ να ζήσω χωρίς κρέας και χωρίς γάλα και τις άλλες αρτύσιμες τροφές».

Κι όμως απαιτεί η Εκκλησία μας να νηστεύσουμε, για να μας διδάξει ότι ο Θεός δίνει ζωή· όχι οι τροφές αυτές καθ’ εαυτές. Συνήθως εμείς νομίζουμε πως οι ανάλογες θερμίδες που λαμβάνουμε καθημερινά αυτές μας συντηρούν στη ζωή. Επίσης νομίζουμε ότι η υλική τροφή έχει ζωτικές ουσίες από μόνη της και συνεπώς έχει τη δύναμη να μας ζωοποιεί.

Ενώ στην πραγματικότητα ακόμη και οι τροφές μας συντηρούν, διότι υπάρχει η θεία ενέργεια μέσα σ’ αυτές. Η τροφή από μόνη της δεν έχει ζωή και δεν μπορεί να δώσει ζωή. Αν παρατηρήσουμε με προσοχή τα δελτία ειδήσεων των μέσων ενημερώσεως ή διαβάσουμε πολιτικά και στρατιωτικά περιοδικά, θα διαπιστώσουμε ότι συνεχώς μιλάνε για «ζωτικά εδάφη» ή «για ζωτικά συμφέροντα» ή για «ζωτικές ανάγκες».

Και τα λέμε αυτά, διότι έχει απομακρυνθεί ο άνθρωπος από την αλήθεια του ευαγγελίου τόσο, ώστε να πιστεύει ότι τα εδάφη που έχουν πετρέλαιο ή ουράνιο ή πολύτιμα μεταλλεύματα, ή τα υλικά συμφέροντα που έχει σε διαφόρους τομείς αυτά είναι που του χορηγούν ζωή. Και, χάριν αυτής της υλικής ζωής που νομίζει ότι αυτά του χορηγούν, κάνει πολέμους αιματηρότατους, καταστρέφει οικολογικά τον πλανήτη μας, καταστρέφει τον πολιτισμό μας, βυθίζει στο πένθος και στον πόνο μεγάλα τμήματα της γης.

Κι ενώ κάθε κράτος διώκει απηνώς τους ληστές, δολοφόνους, τρομοκράτες που βρίσκονται στην επικράτεια του, εν τούτοις, σε κρατικό επίπεδο εφαρμόζει τις ίδιες μεθόδους με τους εκτός νόμου ευρισκομένους πολίτες του. Να η κατάντια που φθάνουμε, λόγω της ειδωλολατρίας μας και της αλλοτριώσεως μας από το Θεό. Εκτός όμως από την υλική ζωή που παρέχει ο Θεός, την παροδική και θνητή, παρέχει και την αιώνια, την άφθαρτη, την ουράνια. Η ζωή η επί γης έχει μικρή αξία αυτή καθ’ εαυτή. Η ζωή η αιώνια έχει την αιώνια αξία. Δεν μας έπλασε ο Θεός για να ζούμε εξήντα ή εβδομήντα ή περισσότερα ή λιγώτερα χρόνια. Είμαστε λογικά όντα αθάνατα.

Σε τρία-τέσσερα εκατομμύρια είδη ζώων, μόνο ο άνθρωπος έχει λογική, συνείδηση, πολιτισμό, πόθο αιωνιότητας. Μόνο ο άνθρωπος τα έχει αυτά, γιατί μόνο ο άνθρωπος πλάστηκε γι’ αυτό το σκοπό. Στο κατά Ιωάννη ευαγγέλιο, στο 6ο κεφάλαιο, ο Χριστός, αφού τον αναζήτησαν οι Εβραίοι για να τον συναντήσουν, μετά το θαύμα του χορτασμού των πεντακισχυλίων, τους είπε· «με ζητάτε όχι γιατί είδατε θαύματα, αλλά γιατί φάγατε από τους άρτους και χορτάσατε. Τα ενδιαφέροντά σας είναι κυρίως υλικά. Μη ενδιαφέρεσθε όμως αποκλειστικά και μόνο για την τροφή που φθείρεται, αλλά κυρίως να ενδιαφέρεσθε για την τροφή που μένει άφθαρτη και σας χαρίζει την αιώνια ζωή και την οποία τροφή θα σας δώσει ο υιός του ανθρώπου».

Μετά απ’ αυτή τη σύσταση και επειδή τον προκάλεσαν οι Εβραίοι να κάνει ένα θαύμα παρόμοιο με το θαύμα που έκανε ο Μωυσής, όταν τους έδιδε το μάννα από τον ουρανό, ο Χριστός τους είπε ότι ο Μωυσής τους έδωσε τον άρτο από τον ουρανό, αλλά ο πατέρας μου σας δίδει αυτή τη στιγμή τον άρτο από τον ουρανό αλλά τον αληθινό άρτο». Το μάννα ήταν μεν τροφή από τον ουρανό αλλά υλική. Διατηρούσε μόνο την βιολογική ζωή. Ο αληθινός άρτος δίνει την αιώνια ζωή. Μετά την αποκάλυψη αυτή, ο Χριστός είπε πολύ βαρυσήμαντα αλλά και πολύ ακατανόητα και παράδοξα λόγια.

«Ο πατέρας μου δίνει τον άρτον τον εκ του ουρανού, τον άρτο τον αληθινό, αυτόν που δίνει ζωή στον κόσμο». Και όταν του είπαν οι Εβραίοι να τους δώσει απ’ αυτό τον άρτο, εκείνος τους αποκάλυψε ότι· «Εγώ ειμί ο άρτος της ζωής», δηλαδή ο άρτος που δίνει ζωή. «Αυτός που έρχεται κοντά μου δεν θα πεινάσει, κι αυτός που πιστεύει σε μένα δεν θα διψάσει ποτέ». Άρχισαν να γογγύζουν οι Εβραίοι, γιατί ο Χριστός ονόμασε τον εαυτό του «άρτο ζωής». Όταν τους χόρτασε υλικά με θαύμα, δεν γόγγυσαν και τον θεωρούσαν προφήτη και ήθελαν να τον κάνουν βασιλιά. Τώρα όμως που αντιλαμβάνονται ότι χάνουν το υλικό φαγοπότι γογγύζουν. Να ποια είναι τα κύρια ενδιαφέροντα των ανθρώπων.

Ο Χριστός όμως το επανέλαβε ξανά και τους είπε ότι οι πατέρες τους φάγανε στην έρημο το μάννα, που το θεωρούσαν άρτο ουράνιο, αλλά πεθάνανε. Ενώ ο άρτος αυτός, που είναι ο εαυτός του, όποιος τον τρώγει δεν πεθαίνει. Άρα προσέξτε· σας ελευθερώνω από τον θάνατο· μην έχετε το νου σας όλο στην φθαρτή ζωή και τροφή. «Εγώ ειμί ο άρτος ο ζων», δηλαδή ο ζωντανός άρτος, «ο εκ του ουρανού καταβάς. Εάν τις φάγη εκ τούτου του άρτου ζήσεται εις τον αιώνα.

Και ο άρτος δε ον εγώ δώσω, η σάρξ μου εστίν, ην εγώ δώσω υπέρ της του κόσμου ζωής. Ο τρώγων την σάρκα μου και πίνων μου το αίμα έχει ζωήν αιώνιον, και εγώ αναστήσω αυτόν εν τη εσχάτη ημέρα…ο τρώγων μου την σάρκα και πίνων μου το αίμα εν εμοί μένει καγώ εν αυτώ». Με τα λόγια αυτά ο Χριστός αποκαλύπτει ότι την αληθινή και αιώνια ζωή την αποκτά κανείς με τη συμμετοχή του στο μυστήριο της θείας ευχαριστίας.

Να λοιπόν το μήνυμα της γιορτής της Ζωοδόχου Πηγής. Μας υπενθυμίζει, για άλλη μια φορά, ότι η Παναγία μας γέννησε τον Χριστό, ο οποίος είναι η ζωή και ο χορηγός της ζωής. Ο χορηγός υλικής και πνευματικής ζωής, θνητής και αθανάτου, φθαρτής και αφθάρτου. Και ότι με τα μυστήρια της Εκκλησίας μας μπορούμε και εμείς να ενωθούμε με το Χριστό και ν’ αποκτήσουμε ζωή αιώνια, αληθινή.



ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ



Ελλάδα

Το ψηφοδέλτιο Επικρατείας ανακοίνωσε η Δημοκρατική Αριστερά το πρωί της Παρασκευής. Επικεφαλής τίθεται ο γραμματέας της Κεντρικής Επιτροπής του κόμματος Σπύρος Λυκούδης και ακολουθούν: ο πρώην Πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου Κωστής Παπαϊωάννου, ο καθηγητής Νίκος Δερμετζής. Το ψηφοδέλτιο στελεχώνουν ακόμη μεταξύ άλλων οι ηθοποιοί Εύα Κοταμανίδου και Γιάννης Μπέζος και η δημοσιογράφος Πόπη Διαμαντάκου.

Μετά τις αντιδράσεις που προκάλεσε το ύψος της προεκλογικής επιδότησης των κομμάτων (12 εκατ. ευρώ, σύμφωνα με την υπουργική απόφαση), το ΚΚΕ με ανακοίνωσή του διαχωρίζει τη θέση του, επισημαίνοντας ότι στη διάρκεια της σύσκεψης της Διακομματικής Επιτροπής τάχθηκε υπέρ της μείωσης της κρατικής επιδότησης, σε ένδειξη αλληλεγγύης προς τον δοκιμαζόμενο λαό. Παράλληλα, το ΚΚΕ τονίζει ότι η πρότασή του αυτή συνάντησε τη σφοδρή αντίδραση της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ, καθώς και τη διαφωνία του ΣΥΡΙΖΑ.

Την παραίτησή του από την υποψηφιότητα για τις βουλευτικές εκλογές, ανακοίνωσε ο Γιώργος Συμπιλίδης. «Μπροστά στη δύσκολη μάχη της 6ης Μαΐου, όλα τα προσωπικά παραμερίζονται. Σημασία έχει μόνον η νίκη της παράταξης, που μας χρειάζεται όλους» αναφέρει -μεταξύ άλλων- σε ανακοίνωσή του. «Τιμώ την κίνηση του Γιώργου Συμπιλίδη, που δείχνει πνεύμα ενότητας και αποφασιστικότητα για τη νίκη. Συνεχίζουμε όλοι μαζί τον αγώνα» δήλωσε ο πρόεδρος της ΝΔ Αντώνης Σαμαράς, ο οποίος δέχθηκε εντονότατες επικρίσεις για τη συμμετοχή του κ. Συμπιλίδη στα ψηφοδέλτια της ΝΔ.

Από τα Χανιά αναμένεται να ανακοινώσει την Παρασκευή ο Αλέξης Τσίπρας τα ψηφοδέλτια του ΣΥΡΙΖΑ. Σε τηλεοπτική του συνέντευξη, ο κ. Τσίπρας επιβεβαίωσε ότι επικεφαλής του ψηφοδελτίου Επικρατείας θα τεθεί ο Μανώλης Γλέζος, ενώ στα ψηφοδέλτια του ΣΥΡΙΖΑ εντάσσεται και ο δημοσιογράφος Μανώλης Κυπραίος, ο οποίος έχασε την ακοή του όταν αστυνομικές έριξαν σε απόσταση αναπνοής από εκείνον μία χειροβομβίδα κρότου-λάμψης, στη διάρκεια διαδήλωσης στις 15 Ιουνίου του 2011.

Την επιτάχυνση των διαδικασιών για την είσπραξη οφειλόμενων ενοικίων και την έξωση των μη συνεπών ενοικιαστών προβλέπει ρύθμιση του υπουργείου Δικαιοσύνης που τέθηκε σε ισχύ. Βάσει της ρύθμισης αυτής, οι ιδιοκτήτες θα μπορούν να προβαίνουν σε εξώσεις ακόμη και χωρίς τη διεξαγωγή δίκης, με μια διαδικασία που μπορεί να ολοκληρώνεται σε 50 ημέρες.

Κόσμος

Ενισχύει τα μέτρα ασφαλείας το Μπαχρέιν πριν από τις δοκιμές για το Γκραν Πρι της Formula 1, το οποίο θα λάβει χώρα την Κυριακή. Αντικαθεστωτικοί πραγματοποιούν διαδηλώσεις εδώ και αρκετές ημέρες και έχουν εξαγγείλει «τρεις ημέρες οργής» εν όψει της διοργάνωσης του Γκραν Πρι. Μάλιστα, ανησυχία επικρατεί για το εάν ο αγώνας θα πραγματοποιηθεί, καθώς κλιμακώνονται οι αναταραχές.

Τρεις νέες δημοσκοπήσεις δείχνουν ότι επόμενος πρόεδρος της Γαλλίας θα είναι Φρανσουά Ολάντ. Στις δύο από αυτές ο υποψήφιος των Σοσιαλιστών έρχεται πρώτος στον πρώτο γύρο, αφήνοντας δεύτερο τον Νικολά Σαρκοζί, ενώ στην τρίτη οι δύο υποψήφιοι συγκεντρώνουν ίσα ποσοστά. Στον δεύτερο γύρο, πάντως, ο Φρανσουά Ολάντ διατηρεί προβάδισμα και στις τρεις δημοσκοπήσεις. «Δεν υπάρχει σωτηρία» φέρεται να δήλωσε ο πρωθυπουργός Φρανσουά Φιγιόν στον Νικολά Σαρκοζί, λιγότερο από 48 ώρες πριν ανοίξουν οι κάλπες στη Γαλλία.

Ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ, Μπαν Γκι-μουν παραδέχθηκε ότι η κατάσταση στη Συρία παραμένει «ιδιαίτερα επισφαλής». Την ώρα που Ηνωμένα Έθνη και Δαμασκός κατέληγαν σε αρχική συμφωνία με την συριακή κυβέρνηση για τους κανόνες που θα διέπουν την αποστολή των παρατηρητών στη χώρα, ο Μπαν Γκι-μουν δήλωνε ότι έχει δει «ανησυχητικές» αποδείξεις για τη συνέχιση της βίας.

Στρατιωτικό ελικόπτερο του ΝΑΤΟ συνετρίβη την Πέμπτη στο Αφγανιστάν, εξαιτίας κακών καιρικών συνθηκών. Στο ελικόπτερο επέβαιναν τέσσερις Αμερικανοί, οι οποίοι πιστεύεται ότι είναι νεκροί. Τρία ρομπότ που ελέγχουν τους κρατούμενους δοκιμάζει φυλακή στη Νότιο Κορέα σε μία προσπάθεια να αυξήσει την επιτήρηση και να μειώσει το κόστος λειτουργία. Αν τα ρομπότ περάσουν τη δοκιμαστική περίοδο λειτουργίας, θα εγκατασταθούν μόνιμα και σε άλλα σωφρονιστικά ιδρύματα και πιθανόν να αναβαθμιστούν ώστε να κάνουν και ελέγχους για όπλα ή είδη που μπήκαν παρανόμως.

Οικονομία

Οι μεταρρυθμίσεις και τα μέτρα που περιλαμβάνονται στο οικονομικό πρόγραμμα δεν μπορεί να έχουν άμεση απόδοση και γι' αυτό είναι αναγκαίο να υιοθετήσουμε πολιτικές και δράσεις άμεσου αναπτυξιακού αποτελέσματος, τόνισε την Παρασκευή ο πρωθυπουργός Λουκάς Παπαδήμος, μιλώντας σε ημερίδα σε κεντρικό ξενοδοχείο των Αθηνών για τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις, στην οποία παρών είναι και ο Ευρωπαίος επίτροπος Βιομηχανίας και Επιχειρήσεων Αντόνιο Ταγιάνι. Παράλληλα, ο κ. Παπαδήμος κάλεσε τις τράπεζες να αναλάβουν τις ευθύνες τους για τη στήριξη της πραγματικής οικονομίας.

Νευρικότητα επικρατεί στο Χρηματιστήριο την Παρασκευή, καθώς οι επενδυτές προχωρούν σε ρευστοποιήσεις τραπεζικών μετοχών, εν αναμονή της ανακοίνωσης των τραπεζικών αποτελεσμάτων 2011 μετά το κλείσιμο της συνεδρίασης.

Αύριο Σάββατο θα μεταβεί στην Ουάσιγκτον ο υπουργός Οικονομικών Φίλιππος Σαχινίδης, ο οποίος μετέθεσε κατά 24ωρες την αναχώρησή του για τις ΗΠΑ όπου θα μετάσχει στην Εαρινή Συνοδό του ΔΝΤ και της Παγκόσμιας Τράπεζας. Ο λόγος της μετάθεσης της αναχώρησης του υπουργού είναι η αποκρυστάλλωση των όρων της ανακεφαλαιοποίησης των τραπεζικών ιδρυμάτων.

Αθλητισμός

Σε ιδιαίτερα δραματικό ύφος μίλησε ο Αλεν Μπουμσονγκ για τα δρώμενα στον Παναθηναϊκό, ο παίκτης που μέσα στα «πράσινα» αποδυτήρια είναι ο πιο σκληρός και επικριτικός με τις διοικητικές εξελίξεις, ενώ ήταν από τους κατηγορηματικούς στο να μην υπογραφεί ο οικονομικός διακανονσιμός. «Δεν πρέπει να αφήσουν τον Παναθηναϊκό να... πεθάνει. Οι άνθρωποι που ορίζουν τις τύχες του θα πρέπει να πάρουν τις σωστές αποφάσεις» δηλώνει χαρακτηριστικά.

Και ενώ όλα έδειχναν ότι η Ατλέτικο Μαδρίτης θα βρισκόταν από το βράδυ της Πέμπτης στον τελικό του Europa League, η Βαλένθια κατάφερε να μπει ξανά στην κούρσα της πρόκρισης με τη λήξη του μεταξύ τους ημιτελικού. Στον πρώτο ισπανικό «εμφύλιο» για τα ημιτελικά της διοργάνωσης οι «ροχιμπλάνκος» επικράτησαν των «νυχτερίδων» με 4-2 στην Μαδρίτη, μολονότι μέχρι το τρίτο λεπτό των καθυστερήσεων είχαν το προβάδισμα με 4-1. Στον άλλο ημιτελικό, η Σπόρτιγκ Λισαβόνας έκανε την ανατροπή και απέκτησε μικρό προβάδισμα πρόκρισης με 2-1 επί της ΑΘλέτικ Μπιλμπάο.

Συνεχίζεται το προσεχές τριήμερο το πρωτάθλημα της Football League (B' Εθνική), με τη διεξαγωγή της 26ης αγωνιστικής. Η πρωτοπόρος Βέροια υποδέχεται το Σάββατο την Καλλονή και θέλει τους τρεις βαθμούς για να διατηρήσει το προβάδισμα έναντι του Πανθρακικού, ο οποίος υποδέχεται την ίδια ημέρα τον Πανσερραϊκό. Η «αυλαία» της 26ης αγωνιστικής ανοίγει την Παρασκευή στο «Γρηγόρης Λαμπράκης» της Καλλιθέας, όπου η τοπική ομάδα υποδέχεται τον Ηρακλή Ψαχνών, ενώ το... κυρίως πιάτο της αγωνιστικής θα διεξαχθεί την Κυριακή.


Η ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ ΤΗΣ ΚΡΙΣΗΣ ΜΕΣΩ... ΙΣΠΑΝΙΑΣ


Είναι φανερό πια ότι εκείνοι που είχαν κηρύξει το τέλος της κρίσης της ευρωζώνης βιάστηκαν. Η κρίση δεν περιμένει την έκβαση των ελληνικών εκλογών για να αναθερμανθεί, επιστρέφει ήδη μέσα από την Ισπανία, το κόστος δανεισμού πολλών χωρών αυξάνεται και πάλι, το χάσμα ανάμεσα στους δανειστές και τους δανειολήπτες διευρύνεται, οι αγορές απομακρύνονται από τα ευρωπαϊκά ομόλογα, οι Κασσάνδρες έκαναν και πάλι την εμφάνισή τους στον διεθνή Τύπο. Η φάση στην οποία έχει εισέλθει η κρίση, έγραφε χθες ο Τζορτζ Σόρος στους «Φαϊνάνσιαλ Τάιμς», μπορεί να είναι λιγότερο ρευστή, ίσως όμως να αποδειχθεί θανατηφόρα.

Ετσι κι αλλιώς, όλα τα μάτια είναι στραμμένα αυτόν τον καιρό στη Μαδρίτη και στη δύσκολη αποστολή που έχει αναλάβει η νέα κεντροδεξιά κυβέρνηση του Μαριάνο Ραχόι. Οι συγκρίσεις της χώρας αυτής με την Ελλάδα, ακόμη και με την Πορτογαλία, είναι προς το παρόν άτοπες. Οπως επισημαίνει ο ισπανός οικονομολόγος Χοσέ Κάρλος Ντίεθ στη «Λιμπερασιόν», η χρηματιστηριακή αξία μόνο της εταιρείας τηλεφωνίας Movistar είναι μεγαλύτερη απ' όλο το ελληνικό χρέος! Επιπλέον, τα κρατικά ταμεία δεν είναι άδεια και η χώρα δεν σταμάτησε να εκδίδει ομόλογα από το 2009.

Το πρόβλημα της χώρας είναι γνωστό. Τη δεκαετία του 2000 κατελήφθη από μια κρίση μεγαλείου, δανείστηκε πολύ πάνω από τις δυνατότητές της και ανοίχτηκε σε υπερβολικό βαθμό στην αγορά ακινήτων. Οταν ξέσπασε η κρίση του 2008, αυτή η φούσκα έσκασε, κάτι που μεταξύ άλλων είχε ως αποτέλεσμα να μειωθούν δραστικά τα φορολογικά έσοδα. Καθώς η Ισπανία έχει λίγες ανταγωνιστικές επιχειρήσεις, αναγκάστηκε να στραφεί στο εξωτερικό. Αλλά η ευρωπαϊκή αγορά δεν λειτουργούσε πια και οι επενδυτές είχαν χάσει την εμπιστοσύνη τους στη χώρα που μόλις πριν από δέκα χρόνια υπερηφανευόταν για το οικονομικό της θαύμα. 

Ταυτόχρονα, η μείωση της ζήτησης για τα εξαγωγικά της προϊόντα (στη Γαλλία, για παράδειγμα, οι πωλήσεις αυτοκινήτων έχουν μειωθεί κατά 20%) δημιούργησε την ανάγκη να αυξηθεί η εγχώρια ζήτηση. Αλλά πώς να γίνει αυτό, με μια ύφεση που συνεχίζεται και μια ανεργία που φτάνει το 25%; Καθηγητής οικονομίας στο πανεπιστήμιο της Αλκαλά, ο Ντίεθ πιστεύει ότι η μεταρρύθμιση της αγοράς εργασίας δεν μπορεί να αποφευχθεί, όσο κι αν δημιουργεί αυτό κοινωνική οργή. Το κόστος της απόλυσης είναι στη χώρα αυτή πάνω από τον παγκόσμιο μέσο όρο. Και οι αποζημιώσεις πρέπει να μειωθούν προκειμένου να βρει η Ισπανία τη χαμένη της ανταγωνιστικότητα. 

Οι μισθοί δεν χρειάζεται να μειωθούν, πρέπει όμως να παγώσουν. Πρέπει επίσης να αυξηθεί ο ΦΠΑ, που είναι από τους χαμηλότερους στην Ευρώπη. Το βασικό ερώτημα για την κυβέρνηση Ραχόι είναι πώς θα καταφέρει να μειώσει κατά 10 δισεκατομμύρια ευρώ τις δαπάνες για την παιδεία και την υγεία χωρίς να θέσει σε κίνδυνο αυτές τις δύο κοινωνικές κατακτήσεις. Και ο στρατηγικός στόχος είναι να αποφευχθεί η παρέμβαση της τρόικας: γιατί όπου έχει συμβεί αυτό, τα πράγματα έχουν γίνει χειρότερα.


ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ 20/4/2012

Γεγονότα

1841: Κυκλοφορεί το βιβλίο του Έντγκαρ Άλαν Πόε Οι Φόνοι της Οδού Μοργκ, που θεωρείται το πρώτο αστυνομικό μυθιστόρημα της λογοτεχνίας.

1914: Η Σφαγή του Λάντλοου. Η Εθνική Φρουρά της Πολιτείας του Κολοράντο ανοίγει πυρ κατά απεργών ανθρακωρύχων στην πόλη Λάντλοου, με αποτέλεσμα να σκοτωθούν 16 άνθρωποι, ανάμεσά τους και ο ελληνικής καταγωγής συνδικαλιστής Λούης Τίκας.

1918: Ο γερμανός θρύλος της αεροπορίας Μάνφρεντ φον Ριχτχόφεν -επονομαζόμενος και Κόκκινος Βαρόνος- καταρρίπτει το 79ο και 80ο αεροπλάνο, κατά τη διάρκεια του Α' Παγκοσμίου Πολέμου. Την επόμενη μέρα (21 Απριλίου) θα βρει το θάνατο σε μία ακόμη αερομαχία.

1946: Ο 36χρονος κύπριος δρομέας Στέλιος Κυριακίδης κερδίζει τον 50ο Μαραθώνιο της Βοστόνης με χρόνο ρεκόρ 2:29.27, που θα παραμείνει έως το τέλος της δεκαετίας του 1960.

1977: Όνειρο μένει για την ΑΕΚ η συμμετοχή της στον τελικό του Κυπέλλου UEFA, καθώς η Γιουβέντους επικρατεί 1-0 στη Νέα Φιλαδέλφεια (85' Μπέτεγκα, από σέντρα του Καούζιο) και παίρνει το «εισιτήριο».

2008: Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, Γιώργος Παπανδρέου, διακομίζεται στο ΚΑΤ με κατάγματα, μετά από ατύχημα με το ποδήλατό του.

 Γεννήσεις

570: Μωάμεθ, προφήτης και ιδρυτής της μουσουλμανικής θρησκείας. (Θαν. 8/6/632)  [Αποφθέγματα]

1889: Αδόλφος Χίτλερ, αυστριακός ηγέτης του Ναζισμού. (Θαν. 30/4/1945)

1922: Τάσος Λειβαδίτης, έλληνας ποιητής. (Θαν. 30/10/1988)

Θάνατοι

1912: Μπραμ Στόκερ, βρετανός συγγραφέας. (Ο Δράκουλας) (Γεν. 8/11/1847)

1959: Μανώλης Τριανταφυλλίδης, γλωσσολόγος, γνωστός από τη Γραμματική της Δημοτικής Γλώσσας. (Γεν. 1883)

1999: Νίκος Ρίζος, κωμικός ηθοποιός. (Γεν. 1924)