19 Απριλίου, 2012

Ο ΕΠΙΚΕΦΑΛΗΣ ΘΡΗΣΚΕΥΤΙΚΩΝ ΥΠΟΘΕΣΕΩΝ ΤΗΣ ΤΟΥΡΚΙΑΣ ΖΗΤΑ ΝΑ ΑΝΟΙΞΕΙ Η ΧΑΛΚΗ


Την ανάγκη να επαναλειτουργήσει η Θεολογική Σχολή της Χάλκης και να γίνονται σεβαστά τα δικαιώματα των χριστιανών στις μουσουλμανικές χώρες τόνισε ο επικεφαλής Θρησκευτικών Υποθέσεων της Τουρκίας, Μεχμέτ Γκιορμέζ. «Δεν αρμόζει στη μεγαλοσύνη του πολιτισμού που έχει αναπτυχθεί στον τόπο μας, οι Ορθόδοξοι χριστιανοί πολίτες να πρέπει να στέλνουν τα παιδιά τους στην Ελλάδα και οι Αρμένιοι στην Αρμενία, για να εκπαιδευτούν ως κληρικοί», ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Γκιορμέζ

Ο επικεφαλής της Γενικής Διεύθυνσης Θρησκευτικών Υποθέσεων τόνισε ακόμα ότι θρησκευτικά θέματα, θέματα θρησκευτικής παιδείας όπως και τα θέματα των ανθρωπίνων δικαιωμάτων δεν αρμόζει να συνδέονται με οποιοδήποτε τύπου «αμοιβαιότητα». «Το θέμα της Θεολογικής Σχολής της Χάλκης πρέπει να λυθεί λαμβάνοντας υπ' όψιν και τις απόψεις των εκπροσώπων της μειονότητας», τόνισε στην συνέντευξή του με τη οποία επιτέθηκε σε εκδηλώσεις εξτρεμισμού και μισαλλοδοξίας από τον Μέγα Μουφτή της Σαουδικής Αραβίας.

Σε συνέντευξή του στην εφημερίδα Today's Zaman, ο κ. Γκιορμέζ σημείωσε ότι «οι μη μουσουλμανικές κοινότητες που ζουν σε μουσουλμανικές περιοχές, έχουν εμπιστευθεί την ασφάλειά τους στους μουσουλμάνους και κανένας μουσουλμάνος δεν έχει το δικαίωμα και την εξουσία, να προδώσει αυτή την εμπιστοσύνη». «Πρέπει να γίνουν μεγάλες προσπάθειες για να ξεριζώσουμε το μίσος που δημιουργεί η ισλαμοφοβία και ό ο ρατσισμός», λέει και επικρίνει με αυστηρότητα τις δηλώσεις του Σαουδάραβα Μεγάλου Μουφτή που λέγεται ότι ζητά την καταστροφή των χριστιανικών εκκλησιών που βρίσκονται στις χώρες του Κόλπου.

Οι παρατηρήσεις του Σαουδάραβα αξιωματούχου του Ισλάμ, έγιναν σε συνάντηση με εκπροσώπους του ιδρύματος για την «Αναβίωση της Ισλαμικής Κληρονομιάς», που εδρεύει στο Κουβέιτ. Ο Σαουδάραβας μουφτής εξέδωσε τον περασμένο Μάρτιο «φετβά», - θρησκευτική διαταγή - με την οποία ζητούσε την απαγόρευση κατασκευής νέων εκκλησιών και την καταστροφή των υπαρχόντων τόπων χριστιανικής λατρείας. «Δηλώσεις σαν αυτές του μουφτή της Σαουδικής Αραβίας είναι απαράδεκτες, ανυπόστατες χωρίς καμία σημασία για το ισχύον και θα μπορούσαν να χαρακτηρισθούν ως αντίθετες τις βασικές αρχές του Προφήτη».

«Αυτοί που καταδιώκουν μη μουσουλμάνους που βρίσκονται κάτω από την εξουσία του Ισλάμ καταδιώκουν εμένα, και όποιος καταδιώκει εμένα, καταδιώκει το Θεό», λέει ο ο Μεχμέτ Γκιορμέζ, υπενθυμίζοντας τα λόγια του Προφήτη Μωάμεθ. «Όταν μια εκκλησία, μια συναγωγή η άλλος τόπος λατρείας υφίσταται κάποια προσβολή, οι μουσουλμάνοι πρέπει να αισθάνονται τόσο άσχημα όσο άσχημα αισθάνονται όταν γράφονται στους τοίχους των τζαμιών ρατσιστικά συνθήματα», συμπλήρωσε ο επικεφαλής του τουρκικού Ισλάμ τονίζοντας πως οι εξτρεμιστικές αυτές εκδοχές του Ισλάμ, συκοφαντούν το Ισλάμ στην Δύση.


ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ


Ελλάδα

Ενώπιον του ανακριτή εμφανίζονται σήμερα, Πέμπτη, η σύζυγος και η κόρη του Άκη Τσοχατζόπουλου, στο πλαίσιο των απολογιών για την υπόθεση της νομιμοποίησης παράνομων αμοιβών του πρώην υπουργού από εξοπλιστικά προγράμματα. Σε απολογία έχουν κληθεί, επίσης, άλλα οκτώ πρόσωπα που εμπλέκονται στην υπόθεση. Και οι δέκα αναμένεται να ζητήσουν προθεσμίες από τον ανακριτή ώστε να ενημερωθούν για την ογκώδη, σχεδόν 10.000 σελίδων, δικογραφία.

Μετά την επιμονή των πολιτικών κομμάτων να διατηρηθεί στο ακέραιο το ύψος της εκλογικής ενίσχυσής τους από τον κρατικό προϋπολογισμό, βάσει των όσων ίσχυσαν το 2009, χωρίς καμία περικοπή λόγω της οικονομικής κρίσης, η Διακομματική Επιτροπή υπό τον υπουργό Εσωτερικών Τάσο Γιαννίτση αποφάσισε να λάβουν τα κόμματα 10 εκατ. ευρώ.

Η αξιολόγηση των εκπαιδευτικών είναι το κύριο θέμα συζήτησης στις διαδοχικές συναντήσεις που έχει σήμερα, Πέμπτη, ο υπουργός Παιδείας με τους εκπροσώπους των εκπαιδευτικών ομοσπονδιών. Ο Γιώργος Μπαμπινιώτης θα συναντηθεί με τα ΔΣ της ΟΛΜΕ, της ΔΟΕ και της ΟΙΕΛΕ.

Την έντονη αντίδραση της Νέας Δημοκρατίας προκάλεσαν όσα ανέφερε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Ευάγγελος Βενιζέλος στην συνέντευξη που παραχώρησε την Τετάρτη στο Mega. O εκπρόσωπος της ΝΔ Γιάννης Μιχελάκης έκανε λόγο για «θέατρο και τα ψέματα Βενιζέλου», ενώ χαρακτήρισε εκ νέου τον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ «διάδοχο και συνεχιστή της πολιτικής Παπανδρέου».

Ο απόπλους για την Κρήτη απαγορεύτηκε αργά την Τετάρτη καθώς στο Κρητικό Πέλαγος πνέουν ισχυροί άνεμοι που φθάνουν και τα 9 μποφόρ. Έτσι δεν απέπλευσαν από το λιμάνι του Πειραιά το πλοίο «Έλυρος» για τα Χανιά, καθώς και το «Superfast 12» και το «Κνωσός» για το Ηράκλειο.

Κόσμος

Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο αναμένεται να αποφασίσει το μεσημέρι της Πέμπτης εάν θα εγκρίνει ή όχι αμφιλεγόμενη συμφωνία που θα επιτρέπει στις ΗΠΑ να έχουν πρόσβαση σε προσωπικές πληροφορίες επιβατών αεροπορικών πτήσεων. Οι Ευρωβουλευτές είναι διχασμένοι: ορισμένοι θεωρούν ότι είναι η καλύτερη δυνατή συμφωνία, ενώ άλλοι διατηρούν σοβαρές επιφυλάξεις για το εάν προστατεύονται τα προσωπικά δεδομένα.

O υπουργός Αστυνομίας και Κοινοτικής Ασφάλειας Ντέιβιντ Γκίμπσον, στην πολιτεία Κουίνσλαντ, υπέβαλε την παραίτησή του, μόλις 13 ημέρες μετά τον διορισμό και την ορκωμοσία του. Όπως αποκαλύφθηκε, τον περασμένο Νοέμβριο η άδεια οδήγησης του Ντ.Γκίμπσον ακυρώθηκε για τρεις μήνες, επειδή δεν πλήρωσε ένα πρόστιμο για υπερβολική ταχύτητα. Στο τρίμηνο, δε, αυτό, ο Γκίμπσον οδήγησε μοτοσικλέτα και τώρα ενδέχεται να κατηγορηθεί και για οδήγηση χωρίς άδεια...

Τουλάχιστον 15 άνθρωποι σκοτώθηκαν την Πέμπτη σε σειρά εκρήξεων σε συνοικίες της Βαγδάτης, στο Κιρκούκ, τη Μπακούμπα και τη Σαμάρα. Δεκάδες οι τραυματίες, αναφέρει η ιρακινή αστυνομία. Στόχος των επιθέσεων φαίνεται πως ήταν δυνάμεις ασφαλείας.

Τρεις πράκτορες των αμερικανικών μυστικών υπηρεσιών εγκαταλείπουν την υπηρεσία, εξαιτίας «ροζ σκανδάλου» στην Καρθαγένη. Συνολικά έντεκα πράκτορες που συνόδευαν τον Αμερικανό πρόεδρο στην Κολομβία για τη Σύνοδο των χωρών της αμερικανικής ηπείρου, ανακλήθηκαν λόγω «απρεπούς συμπεριφοράς», η οποία φέρεται να έχει να κάνει με αγορά ερωτικών υπηρεσιών από ιερόδουλες.

Η Ινδία πραγματοποίησε την Πέμπτη την πρώτη -επιτυχημένη- δοκιμή ενός νέου πυραύλου μεγάλου βεληνεκούς, ικανού να φέρει πυρηνική κεφαλή, ο οποίος, σύμφωνα με εμπειρογνώμονες, μπορεί να πλήξει οποιοδήποτε στόχο στην Κίνα και την Ευρώπη.

Οικονομία

Η ευρωπαϊκή κρίση χρέους αναμένεται να βρεθεί στο επίκεντρο της εαρινής συνόδου του ΔΝΤ και της Παγκόσμιας Τράπεζας, που θα ξεκινήσει την Παρασκευή στην Ουάσινγκτον. Η επικεφαλής του ΔΝΤ Κριστίν Λαγκάρντ θα παραχωρήσει συνέντευξη Τύπου στις 16:00 περίπου, στην οποία θα αναφερθεί στα ποσά που έχουν ήδη δεσμευθεί από τις χώρες-μέλη του Ταμείου, ύψους 316 δισ. δολαρίων, για το «τείχος προστασίας» απέναντι στην κρίση, ενώ με ιδιαίτερο ενδιαφέρον αναμένεται και η παρέμβαση της για την Ελλάδα.

Στην Ελλάδα θα βρεθεί την επόμενη εβδομάδα κλιμάκιο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ανταγωνισμού για να εξετάσει ζητήματα σχετικά με κρατικές ενισχύσεις που έχουν παρασχεθεί σε εταιρείες που περιλαμβάνονται στο πρόγραμμα αποκρατικοποιήσεων. Εξάλλου, δημοσκόπηση που διεξήγαγε η MRB για λογαριασμό του Ταμείου Αξιοποίησης Ιδιωτικής Περιουσίας του Δημοσίου καταδεικνύει πως υπέρ της αξιοποίησης του Ελληνικού τάσσεται το 77% των ερωτηθέντων.

Στο στόχαστρο των φορολογικών αρχών μπαίνουν φορολογούμενοι που διαμένουν στην Ελλάδα και αρέσκονται να ψωνίζουν με πιστωτικές κάρτες του εξωτερικού. Σύμφωνα με τις υπηρεσίες του υπουργείου Οικονομικών κάποιοι από αυτούς τους φορολογούμενους εμφανίζονται να διαθέτουν μεγάλες καταθέσεις σε χώρες όπως η Κύπρος και το Λουξεμβούργο και χρησιμοποιούν τις συνδεδεμένες με τις καταθέσεις τους κάρτες για να κάνουν αγορές στην Ελλάδα.

Αθλητισμός

Έτοιμος να αποχαιρετήσει τον Ολυμπιακό και τους φιλάθλους του φέρεται να είναι ο Ερνέστο Βαλβέρδε, ο οποίος το μεσημέρι της Πέμπτης μαζί με τον πρόεδρο της ομάδας, Βαγγέλη Μαρινάκη, θα προχωρήσει σε κοινή δήλωση στους δημοσιογράφους, όπως ενημέρωσε η ΠΑΕ το βράδυ της Τετάρτης, μετά το ματς στα Γιάννενα. Ο Βαλβέρδε θα βρεθεί από νωρίς στα γραφεία του συλλόγου στην πλατεία Αλεξάνδρας με τον Μαρινάκη και στη συνέχεια ο Βάσκος προπονητής θα κάνει την τοποθέτησή του με τα μέχρι τώρα δεδομένα να δείχνουν... αντίο.

Στην πρώτη ευρωπαϊκή ήττα της στο εφετινό Champions League, υποχρέωσε η Τσέλσι την Μπαρτσελόνα στον πρώτο μεταξύ τους ημιτελικό, όπου οι Άγγλοι επικράτησαν 1-0 και απέκτησαν ελαφρύ προβάδισμα εν όψει της ρεβάνς της επόμενης Τρίτης στο Καμπ Νου. Οι Καταλανοί, πάντως, ήταν καλύτεροι σε όλη τη διάρκεια του αγώνα και είχαν δύο δοκάρια στο 9' με τον Σάντσες και στο 92' με τον Πέδρο, όμως, οι Λονδρέζοι πέτυχαν το «χρυσό» γκολ στις καθυστερήσεις του ημιχρόνου με τον Ντρογκμπά.

Τα γκολ των Σίλβα Κλέιτον στο 58' και Χριστοδουλόπουλου στις καθυστερήσεις έκριναν την αναμέτρηση στην Τρίπολη, όπου ο Παναθηναϊκός νίκησε 2-0 τον Αστέρα, στο πλαίσιο της 29ης ημέρας του πρωταθλήματος της Σούπερ Λιγκ.


ΤΟ ΤΕΛΟΣ ΤΟΥ ΚΟΙΝΩΝΙΚΟΥ ΚΡΑΤΟΥΣ ΚΑΙ Η ΥΠΟΚΡΙΣΙΑ ΤΩΝ ΚΟΜΜΑΤΩΝ ΕΞΟΥΣΙΑΣ


Η αυτοκτονία στην Πλ. Συντάγματος δεν είναι ηρωική πράξη και δεν αξίζει ούτε εύσημα ούτε και τιμές. Είναι μια πράξη απόγνωσης. Μιας απόγνωσης που οφείλεται σε πρακτικές που υιοθετήθηκαν από το πολιτικό σύστημα προκειμένου να παραμείνει η Ελλάδα στο ευρώ και να γλυτώσει υποτίθεται από την καταστροφική επιστροφή σε εθνικό νόμισμα με παράλληλη στάση πληρωμών στο σύνολο του χρέους.

Μια στάση πληρωμών που δεν θα είχε καμία σχέση με το κούρεμα για το οποίο κομπάζουν ότι επέτυχαν οι κυβερνώντες. Ένα κούρεμα που κούρεψε τον μικρομεσαίο και άφησε αλώβητες τις τράπεζες και ακέραια τα δάνεια των Ελλήνων πολιτών.

Μάλλον το πολιτικό σύστημα γλύτωσε και όχι η Ελλάδα. Γλύτωσε για να έχει τώρα το θράσος να ξαναζητά την ψήφο του ελληνικού λαού διαγράφοντας όλα τα λάθη του παρελθόντος ισχυριζόμενο ότι κάνει σκληρή αυτοκριτική και ζητά συγγνώμη. Ε λοιπόν, ΔΕΝ ΑΡΚΕΙ. Όπως ενας εγκληματίας δεν γλυτώνει την φυλακή με μια συγγνώμη, έτσι και ένας πολιτικός δεν πρέπει να γλυτώνει και να επανέρχεται δριμύτερος.

Τα πάντα βεβαίως θα κριθούν στις εκλογές. Αν ο Έλληνας ξαναψηφίσει τα ίδια πρόσωπα τότε θα είναι άξιος της μοίρας του και θα έχει συνδέσει τις ευθύνες των πολιτικών με τις προσωπικές του ευθύνες. Πλέον δεν θα μπορεί να ισχυρίζεται ότι δεν ήξερε και ότι εξαπατήθηκε.

Επιστρέφω στο θέμα της αυτοκτονίας που και πάλι πέρασε με λάθος τρόπο στην κοινωνία. Η πράξη αυτή βρίσκεται πίσω από μια πικρή αλήθεια: το τέλος του κοινωνικού κράτους. Διότι κοινωνικό κράτος σημαίνει την προστασία των αδυνάτων και όχι την εξόντωσή τους. Σημαίνει την στήριξη αυτών που δεν έχουν είτε τα μέσα είτε το σθένος να ανταπεξέλθουν σε περιόδους όπου τα κεκτημένα του παρελθόντος παύουν να αποτελούν δεδομένο.

Ένα κόμμα που ισχυρίζεται ότι είναι σοσιαλιστικό θα έπρεπε να έχει ως οδηγό της πολιτικής του ακριβώς αυτά. Βέβαια τώρα τελευταία το τροπάριο έχει αλλάξει σε "Μεγάλη Δημοκρατική Παράταξη". Πολύ δημοκρατική με εσωκομματικές εκλογές με έναν υποψήφιο και όχι μία φορά αλλά δύο. Δημοκρατία στα λόγια και τίποτε παραπάνω.

Οι συγκυβερνώντες της αντιπολίτευσης από την άλλη ενώ ήταν αναφανδόν κατά του μνημονίου αναμασώντας την καραμέλα ότι η Ελλάδα θα καταστρεφότανε αν δεν συμφωνούσανε στην εξόντωση μισθών και συντάξεων γίνανε μνημονιακοί και τώρα θέλουν ξανά να κυβερνήσουν και αυτοί προσθέτωντας ακόμη μία εναλλαγή των δύο μεγάλων κομμάτων στην εξουσία. Θέλουν να κάνουν διαχείριση της πολιτικής που η ίδιοι επέλεξαν να παραδώσουν αμαχητί στην Τρόικα της ΕΕ και του ΔΝΤ.  Διότι δεν μπορούν να κάνουν τίποτε άλλο αφού έχουν πλέον δεσμευτεί.

Δεν θα έχει καμία σημασία αν την επομένη των εκλογών κληθούν να κυβερνήσουν ΠΑΣΟΚ, ΝΔ ή και οι δυο μαζί γιατί το κοινωνικό κράτος πέθανε όταν αποφάσισαν ότι τα πολιτικά τους τομάρια αξίζουν περισσότερο από το μέλλον της Ελλάδας.


ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ 19/4/2012


Γεγονότα

1587: Ο βρετανός ναύαρχος και πρώην πειρατής σερ Φράνσις Ντρέικ βυθίζει την ισπανική αρμάδα στο λιμάνι του Κάδιξ, δίνοντας τέλος στη θαλασσοκρατορία των Ισπανών και εγκαινιάζοντας την εποχή της βρετανικής κυριαρχίας στις θάλασσες.

1906: Ολοκληρώνεται στην Αθήνα η Μεσολυμπιάδα, με αφορμή την επέτειο 10 ετών από την τέλεση των πρώτων σύγχρονων Ολυμπιακών Αγώνων. Έλαβαν μέρος 884 αθλητές από 20 χώρες, ανάμεσά τους 300 Έλληνες και Ελληνίδες. Η διοργάνωση σημείωσε μεγάλη επιτυχία, αλλά δεν θα επιβιώσει ως θεσμός, επειδή η Ελλάδα δεν αντέχει το οικονομικό κόστος.

1911: Η νέα πορτογαλική δημοκρατική κυβέρνηση ψηφίζει το διαχωρισμό της Εκκλησίας από το Κράτος.

1936: Οι Άραβες της Παλαιστίνης με επικεφαλής τον Χατζ Αμίν Αλ Χουσεϊνί εξεγείρονται κατά των Βρετανών που διοικούν την περιοχή με εντολή της Κοινωνίας των Εθνών, επειδή κάνουν τα στραβά μάτια στην εγκατάσταση Εβραίων.

1971: Στα αμερικανικά δικαστήρια παίζεται η τελευταία πράξη του δράματος μιας δολοφονίας που συγκλόνισε το Χόλιγουντ. Ο Τσαρλς Μάνσον καταδικάζεται σε ισόβια δεσμά για την ειδεχθή δολοφονία της ηθοποιού Σάρον Τέιτ, συζύγου τότε του πολωνού σκηνοθέτη Ρομάν Πολάνσκι.

1987: Η Οικογένεια Σίμσον (The Simpsons) κάνει την πρώτη της τηλεοπτική εμφάνιση, ως ένθετο στο εβδομαδιαίο βαριετέ The Tracey Ullman Show του δικτύου Fox.

Γεννήσεις

1772: Ντέιβιντ Ρικάρντο, άγγλος οικονομολόγος, από τους κορυφαίους της οικονομικής επιστήμης. (Θαν. 11/9/1823)

1877: Όλε Εβινρούντε, αμερικανο-νορβηγός μηχανικός, που επινόησε και κατασκεύασε την εξωλέμβιο μηχανή. (Θαν. 12/7/1934)

1942: Άλαν Πράις, βρετανός κιμπορντίστας, με σπουδαία καριέρα στους Animals.

 Θάνατοι

1882: Τσαρλς Ντάργουιν, γνωστός στην Ελλάδα ως Κάρολος Δαρβίνος, άγγλος φυσιοδίφης, πατέρας της θεωρίας περί της εξέλιξης των ειδών και της φυσικής επιλογής. (Γεν. 12/2/1809)  [Αποφθέγματα]

1906: Πιερ Κιουρί, γάλλος φυσικός, που βραβεύτηκε με Νόμπελ το 1903. (Γεν. 15/5/1859)

1967: Κόνραντ Αντενάουερ, γερμανός πολιτικός. Διετέλεσε πρώτος καγκελάριος της Δυτικής Γερμανίας από το 1949 έως το 1963, οδηγώντας τη νικημένη Γερμανία από την καταστροφή στο οικονομικό θαύμα. (Γεν. 5/1/1876)