03 Απριλίου, 2012

ΑΡΧΙΕΠΙΣΚΟΠΟΣ ΙΕΡΩΝΥΜΟΣ: «ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΔΥΝΑΤΟΝ ΝΑ ΓΙΝΟΥΜΕ ΑΠΟΙΚΙΑ»



Μηνύματα προς κάθε κατεύθυνση απέστειλε εχθές ο Μακαριώτατος στην συνέντευξη που παραχώρησε στην εκπομπή «Κοινωνία Ώρα Mega» και τους δημοσιογράφους Δημήτρη Καμπουράκη και Γιώργο Οικονομέα. «Δεν είναι δυνατόν να γίνουμε αποικία και να έρθουν άλλοι να μας καθοδηγούν» διαμήνυσε ο Αρχιεπίσκοπος κ. Ιερώνυμος ο οποίος αναφέρθηκε στο πολυδιάστατο κοινωνικό έργο της Εκκλησίας. Δεν παρέλειψε ωστόσο να επισημάνει και τα προβλήματα που αντιμετωπίζει η Εκκλησία εξαιτίας της γραφειοκρατίας αλλά και της στάσης εκπροσώπων της Πολιτείας και της Διοίκησης έναντι της.

«Λένε μερικοί ότι ή είχα αφωνία ή έχω αφωνία ή άργησα να μιλήσω. Πιστεύω ότι κάθε προσπάθεια που κάνουμε είναι ένα οικοδόμημα. Το οικοδόμημα για να κτιστεί χρειάζεται οικόπεδο. Αν δεν ερευνήσουμε το οικόπεδο, αν δεν εξετάσουμε πόσο αντέχει, τι ανάγκες έχει, τι υποχρεώσεις έχει δεν μπορούμε να χτίσουμε ό,τι θέλουμε να χτίσουμε. Εγώ το βλέπω έτσι και το έργο μου μέσα στην Εκκλησία και μέσα στην Αρχιεπισκοπή.

Νόμιζα και νομίζω ακόμα ότι πρέπει κανείς να ξέρει τον χώρο που βρίσκεται, να ξέρει τι βρίσκει, τι στρατιώτες έχει και τι συνεργάτες, ποιοι είναι οι στόχοι και όταν καταλάβει περίπου ότι είναι γνώστης αυτών των πραγμάτων, υπεύθυνα να απαντήσει και να αναλάβει την ευθύνη αυτών που λέει και ακριβώς, όχι να είναι θεωρητικός, να δει αν αυτά που λέει μπορεί να γίνουνε πράξεις», σημείωσε ο Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και πάσης Ελλάδος  κ. Ιερώνυμος ο οποίος, ερωτηθείς για την εμπειρία που αποκόμισε ως Μητροπολίτης, διευκρίνισε πως άλλο πράγμα η επαρχία και άλλο πράγμα η Αθήνα. «Και αυτό ήταν το μεγάλο ελάττωμα μου.

Νόμιζα ότι θα μπορούσα να μεταφέρω το σχέδιο που είχα στην επαρχία στην Αθήνα. Αυτό δεν γίνεται διότι η Αθήνα είναι ένα χάος απ’ όλες τις πλευρές και επομένως και από εκκλησιαστικής. Εκεί έχεις 100 ιερείς με 100 ενορίες, τους γνωρίζεις με το όνομά τους. Εδώ έχεις 600 ιερείς, που δεν μπορείς να τους γνωρίσεις, και δεν ξέρεις ακριβώς τα σχέδιά τους, τα προγράμματά τους, πόσο τα κάνουν… Είναι δύσκολα, είναι πάρα πολύ δύσκολα και όσο περνάει ο καιρός και προσπαθεί κανείς να βάλει μια γραμμή ή να θεμελιώσει κάτι που αυτός το νομίζει είναι σωστό κατά το πρόγραμμά του και βρίσκει τις αντιστάσεις και τις δυσκολίες, είναι πράγματι δύσκολο το θέμα».

«Κανένας Έλληνας που έχει νου, που έχει σύνεση, που έχει διάκριση και φρόνηση, δεν θα μπορούσε να μην αγανακτήσει αυτές τις ημέρες για πολλά πράγματα που συμβαίνουν γύρω μας ή που συνέβαιναν αυτή την εποχή που εγώ αναγκάστηκα να γράψω αυτό το γράμμα», είπε ο Αρχιεπίσκοπος, σε άλλο σημείο της συνέντευξής του, εξηγώντας τους λόγους για την ιδιαίτερα αιχμηρή επιστολή που απέστειλε προ καιρού στον Πρωθυπουργό.  Μάλιστα με ιδιαίτερα εμφατικό τρόπο ο Αρχιεπίσκοπος αναφέρθηκε σε όλους εκείνους τους ανθρώπους που καθημερινά συρρέουν στην Αρχιεπισκοπή ζητώντας την στήριξη και τη βοήθεια της Εκκλησίας ή απλά αναζητώντας ένα πνευματικό και ψυχικό αποκούμπι.

«Όταν βλέπει κανείς το τι ζει αυτός ο κόσμος, το ότι πεινάει, το ότι δεν έχει σπίτι, το ότι δεν έχει δουλειά, το ότι δεν έχει ασφάλεια, το ότι δεν έχει που να ακουμπήσει. Και αγανακτεί κανείς. Και λέει που είναι; Μιλάγαμε τόσο καιρό για το Κράτος-Πρόνοιας. Που είναι το Κράτος-Πρόνοιας. Μιλάγαμε τόσο καιρό ότι έχουμε παρά πολλά χρήματα, ότι λεφτά υπάρχουν και μη φοβάστε, ή ότι η δραχμή είναι θωρακισμένη. Τα ζούσαμε όλα. Και εγώ τα πίστευα και έλεγα δεν είναι δυνατόν να μην υπάρχουν αυτά τα πράγματα.

Βλέποντας λοιπόν τώρα όλο αυτό το ρημαδιό, όλη αυτή την κατάσταση και συγχρόνως όλοι να ρίξουμε την ελπίδα μας να μας σώσουν οι ξένοι. Μα δεν γίνεται αυτό το πράγμα. Πρέπει να γίνουμε ρεαλιστές. Πόσα να περιμένουμε. Ο ξένος θα κάνει αυτό που έχει να κάνει γιατί έχει και το συμφέρον του και επομένως αυτό το συμφέρον δεν μπορεί να είναι ανεξέλεγκτο. Πρέπει να μπει κάποιος φραγμός. Εγώ για παράδειγμα αγανάκτησα όταν είδα, δεν ξέρω αν αληθεύει, ότι τα χρήματα τα οποία θα μας δοθούν για να βγάλουμε τα χρέη μας, ενώ οι φίλοι μας, οι αλληλέγγυοί μας, τα παίρνουν με 1% από τις τράπεζες αυτές μας τα χρεώνουν με 5-6%.

Ποια είναι η αλληλεγγύη και ποια είναι η βάση της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Όταν αυτοί που έφτιαξαν την Ευρωπαϊκή Ένωση είπαν αυτά, αυτά και αυτά. Ε, δεν είναι δυνατόν να γίνουμε τώρα αποικία εμείς και να έρχονται άλλοι να μας καθοδηγούν…» . Ο Αρχιεπίσκοπος εμφανίσθηκε αισιόδοξος ότι θα ξεπεράσουμε την κρίση και σημείωσε τη σημασία ύπαρξης προτύπων για την υπέρβαση της. «Όλοι οι Ιεράρχες αγωνίζονται στην επαρχία τους ο κάθε ένας με το δικό του τρόπο», τόνισε ο Αρχιεπίσκοπος ενώ κληθείς να σχολιάσει απόψεις πως οι Ιεράρχες ζουν μέσα στη χλιδή απάντησε ότι, «υπάρχουν ορισμένες περιπτώσεις που είναι πρόκληση και προκλητικοί αλλά εγώ που ζω και συναναστρέφομαι με όλους, όλοι αγωνίζονται και όλοι παλεύουν.

Τώρα αν υπάρχουν και μερικές υπερβολές στο ντύσιμο, ε δεν πρέπει να μένουμε μόνο σε αυτό. Πρέπει και αυτούς να τους πείσουμε ότι είναι η εποχή η οποία απαιτεί να είμαστε όλοι προσεκτικοί…». Μιλώντας για τα φωτοβολταϊκά ο Αρχιεπίσκοπος επανέλαβε την βούλησή του να αναδασωθεί η «επίμαχη» εκκλησιαστική έκταση στην Πεντέλη και μόνο σε ένα μέρος της να αναπτυχθεί στο φωτοβολταϊκό πάρκο. «Τους είπα 20.000 στρέμματα θα κάνετε δάσος, πρώτα, και όταν γίνει το δάσος θα κάνετε και το φωτοβολταϊκό για να μην φαίνεται και να δίνει και ένα ποσό σεβαστό για να μπορέσουν να γίνουν αυτοί οι σκοποί…», απάντησε ο Αρχιεπίσκοπος κ. Ιερώνυμος ο οποίος διαβεβαίωσε ότι η εναπομείνασα περιουσία τόσο της Ι.Μ.Πεντέλης και της Ι.Μ.Πετράκη και γενικότερα της Ι. Αρχιεπισκοπής θα αξιοποιηθεί προς όφελος του λαού και για τις ανάγκες του έργου της Εκκλησίας.

Εξήγησε δε πως δεν γίνεται να υλοποιηθεί το φιλανθρωπικό και κοινωνικό έργο της Εκκλησίας χωρίς να είναι οικονομικά αυτοδύναμη. Ερωτηθείς αν συμφωνεί με  κάποιες «ακραίες» θέσεις που διατυπώνονται από Ιεράρχες ο Αρχιεπίσκοπος είπε ότι η σημερινή Ιεραρχία είναι η πιο ήρεμη, την καλύτερη από τα χρόνια που έχει ζήσει στη διοίκηση της Εκκλησίας. «Υπάρχουν και δυσκολίες. 80 άνθρωποι δεν μπορούμε να πούμε ότι σκέπτονται το ίδιο, ότι αποφασίζουμε με τον ίδιο τρόπο. Ο καθένας έχει τις απόψεις του. 

Το πρώτο καθήκον που έχει ο Αρχιεπίσκοπος στην Ελλάδα, αυτή τη στιγμή, την ιδιαιτέρως κρίσιμη, είναι να κρατήσει την ενότητα της Ιεραρχίας. Δεν θα ήταν ωραίο η Ιεραρχία να ήταν δεσμευμένη και να υπάρχουν ομάδες που η μια θα πολεμάει την άλλη. Δεν υπάρχει αυτή τη στιγμή αυτό και είναι παρήγορο και αισιόδοξο. Δεύτερο είναι ότι υπάρχουν προσωπικές απόψεις σε μερικά θέματα που όλη η Ιεραρχία δεν τις αποδέχεται δεν θα ήθελε όμως να έχει προσωπικές αντεγκλήσεις. Είναι μερικοί Αρχιερείς που το πιστεύουν, δεν το πιστεύουν, που έχουν μερικές θέσεις. Θέσεις οι οποίες είναι προσωπικές τους απόψεις…

Η Ιεραρχία της Εκκλησίας της Ελλάδος, είμαστε μια ορθόδοξη ομάδα, δεν αποφασίζουμε εμείς για την Ορθοδοξία ολόκληρη…».

ΚΑΘΟΡΙΣΜΟ ΤΗΣ ΑΟΖ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΟΣ, ΜΕ ΤΗ ΣΥΜΠΕΡΙΛΗΨΗ ΤΟΥ ΚΑΣΤΕΛΟΡΙΖΟΥ, ΠΡΟΤΕΙΝΕΙ ΚΥΠΡΙΑ ΕΥΡΩΒΟΥΛΕΥΤΗΣ


Τη θέση ότι η Ελλάδα θα έπρεπε από καιρό να έχει καθορίσει την Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη της, συμπεριλαμβάνοντας σε αυτήν του Καστελόριζου, διατύπωσε η Κύπρια ευρωβουλευτής του ΔΗΣΥ, Ελένη Θεοχάρους, επισημαίνοντας ότι «στην περίπτωση αυτή, η συμμαχία με το Ισραήλ θα είναι απαραίτητη για να ενισχυθεί η στρατιωτική αποτρεπτική ισχύς Κύπρου και Ελλάδας έναντι της Τουρκίας».

Σύμφωνα με την κ. Θεοχάρους, η οποία μιλούσε σε σεμινάριο στη Λευκωσία που διοργάνωσαν τα Γραφεία του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου της Κύπρου και της Ελλάδας, με το κυπριακό υπουργείο Εμπορίου και Βιομηχανίας, η Ελλάδα και η Κύπρος μπορούν να παράσχουν στο Ισραήλ το «στρατηγικό βάθος» που χρειάζεται. Η Κύπρια ευρωβουλευτής υποστήριξε, επίσης, ότι η συνεργασία στα ενεργειακά ζητήματα μπορεί να καταστεί καταλύτης λύσεων τόσο στο Κυπριακό, όσο και στο Παλαιστινιακό.

Στην ασφάλεια του ενεργειακού εφοδιασμού αναφέρθηκε ο επίκουρος καθηγητής του Πανεπιστημίου Πειραιά, Νικόλαος Φαραντούρης, υπογραμμίζοντας ότι η ενεργοβόρος οικονομική δραστηριότητα στην Ευρώπη οδηγεί σε συρρίκνωση των ενεργειακών αποθεμάτων και συνεπάγεται την εξάρτηση των κρατών-μελών από τρίτες χώρες.

Μετά τη Συνθήκη της Λισαβόνας, ανέφερε ο κ. Φαραντούρης, τα θέματα ενέργειας αποτελούν θέματα συντρέχουσας αρμοδιότητας της Ε.Ε. με τα κράτη-μέλη. Σχετικά με τους τέσσερις πυλώνες της ενεργειακής πολιτικής της Ε.Ε., ο κ. Φαραντούρης αναφέρθηκε στη λειτουργία της εσωτερικής αγοράς, τη διασφάλιση του ενεργειακού εφοδιασμού, την ενεργειακή αποδοτικότητα και τη διασύνδεση των ενεργειακών δικτύων.

Ο Έλληνας καθηγητής υποστήριξε ότι η κατασκευή τερματικού υγροποίησης φυσικού αερίου και η τοποθέτηση αγωγών είναι τεχνικά εφικτή και δικαιολογείται από το μέγεθος των κοιτασμάτων της Λεβαντίνης και των πιθανών αποθεμάτων, νοτίως της Κρήτης.

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ


Ελλάδα

Στη δημοσιότητα έδωσε το υπουργείο Περιβάλλοντος τους πρώτους χάρτες με τα αυθαίρετα που έχουν δηλωθεί για να τακτοποιηθούν. Το εντυπωσιακότερο στοιχείο που προέκυψε από την καταγραφή είναι ότι μεταξύ των 300.000 αυθαιρέτων, υπάρχουν περιπτώσεις που έχουν δηλωθεί κτίσματα τα οποία... δεν υπάρχουν. Προφανώς, ο στόχος στις περιπτώσεις αυτές είναι να μπουν στη ρύθμιση αυθαίρετα που θα ανεγερθούν αργότερα.

Τη δυνατότητα κράτησης παράνομων μεταναστών που πάσχουν από λοιμώδη νοσήματα και την υποχρεωτική παραπομπή τους σε νοσοκομεία για εξετάσεις προβλέπει τροπολογία που κατατέθηκε το βράδυ της Δευτέρας στο νομοσχέδιο του υπουργείου Υποδομών που ρυθμίσει θέματα ηλεκτρονικών επικοινωνιών, μεταφορών και δημοσίων έργων.

Το Ελληνικό Ίδρυμα Ευρωπαϊκής και Εξωτερικής Πολιτικής (ΕΛΙΑΜΕΠ), το ΙΟΒΕ, η Κantor, η Κίνηση Πολιτών και η Διεθνής Διαφάνεια Ελλάς διοργανώνουν, την Τρίτη 3 Απριλίου, στις 18:00, ανοιχτή συζήτηση με θέμα «Για ένα αποτελεσματικότερο κράτος». Η συζήτηση θα μεταδοθεί από το blod.gr.

Ο υπουργός Υποδομών Μάκης Βορίδης απέσυρε τελικώς την επίμαχη τροπολογία για τα βυτιοφόρα, μετά τη θύελλα αντιδράσεων που ξέσπασε από την απόφαση του να εντάξει σε καθεστώς «επιλεκτικής προστασίας» τους ιδιοκτήτες βυτιοφόρων. Σφοδρή κριτική στη συγκεκριμένη τροπολογία είχε ασκήσει το ΠΑΣΟΚ, που προειδοποίησε πως θα την καταψηφίσει. «Επειδή εδώ έχουμε συγκυβέρνηση [...] εγώ δεσμεύτηκα ότι πράγματι οι συγκεκριμένες διατάξεις θα απαλειφθούν από την τροπολογία» είπε ο κ. Βορίδης.

Συνεχίζεται στη Βουλή το μπαράζ των τροπολογιών. Τη Δευτέρα το υπουργείο Εσωτερικών κατέθεσε δύο νέες τροπολογίες, με τη μία εκ των οποίων αποδεσμεύονται τα ποσά της τελευταίας δόσης του 2011, καθώς και της πρώτης και δεύτερης του 2012, της χρηματοδότησης των κομμάτων, εν όψει των εθνικών εκλογών. Τροπολογία για την ιδιωτική εκπαίδευση από το υπουργείο Παιδείας.
Κόσμος

Τουλάχιστον 12 άνθρωποι σκοτώθηκαν, όταν φωτιά ξέσπασε σε αποθήκη σε αγορά στο νότιο τμήμα της Μόσχας, αναφέρουν αξιωματούχοι. Τα θύματα είναι εργαζόμενοι μετανάστες. Η πυρκαγιά ξέσπασε μερικές ώρες μετά από φωτιά σε υπό κατασκευή ουρανοξύστη στη Μόσχα.

Με ελικόπτερα κατάφερε η Πυροσβεστική της Μόσχας να σβήσει πυρκαγιά που ξέσπασε στον υπό κατασκευή «Πύργο της Ευρώπης», τον ουρανοξύστη που σχεδιάστηκε για να γίνει ο μεγαλύτερος στην ευρωπαϊκή ήπειρο. Δεν υπήρξαν θύματα, ενώ δεν υπάρχει κίνδυνος για το κτίριο που αναμένεται να ολοκληρωθεί το 2013. Θεωρείται ότι ο ουρανοξύστης θα γίνει σύμβολο της ρωσικής πρωτεύουσας.

Μετά από τουλάχιστον δώδεκα χρόνια ομηρίας, οι δέκα τελευταίοι αστυνομικοί και στρατιωτικοί που κρατούνταν από τις Επαναστατικές Ένοπλες Δυνάμεις Κολομβίας - Λαϊκός Στρατός (FARC), απελευθερώθηκαν, μετά από παρέμβαση ανθρωπιστικής αποστολής. «Δεν αρκεί» λέει ο πρόεδρος της Κολομβίας, ζητώντας την απελευθέρωση και των εκατοντάδων πολιτών που κρατούνται από τους FARC.

Ένας 43χρονος άνδρας που πιστεύεται ότι άνοιξε πυρ σε κολέγιο στην Καλιφόρνια, με αποτέλεσμα να σκοτωθούν επτά άτομα και να τραυματιστούν άλλα τρία παραδόθηκε στις Αρχές. Πρόκειται για τον Όνε Γκοχ, έναν πρώην φοιτητή του κολεγίου, ο οποίος πραγματοποίησε επίθεση στο χριστιανικό «Oikos University».

Ένοπλος άνοιξε πυρ σε στα τυφλά σε θρησκευτικό κολλέγιο στο Όκλαντ της Καλιφόρνια, στις ΗΠΑ, με τις πρώτες αναφορές να κάνουν λόγο για τουλάχιστον τέσσερις νεκρούς και μονοψήφιο αριθμό τραυματιών. Η αστυνομία έχει θέσει υπό κράτηση έναν ύποπτο.

Οικονομία

Στα 14,5 δισ. ευρώ περίπου ανεβαίνει ο «λογαριασμός» των νέων μέτρων που θα έρθουν μετά τις εκλογές, καθώς, σύμφωνα με το υπουργείο Οικονομικών, εκτός από τις μειώσεις στον τομέα των δαπανών κατά 5,5% του ΑΕΠ (11,5 δισ. ευρώ), η κυβέρνηση θα πρέπει να λάβει και μέτρα για την αύξηση των εσόδων κατά 1,5% του ΑΕΠ (3 δισ. ευρώ).

Με ζημίες άνω των 25 δισ. ευρώ, που αποτελεί ιστορικό αρνητικό ρεκόρ, έκλεισε το 2011 για τις εισηγμένες στο Χρηματιστήριο επιχειρήσεις. Οι ζημίες αυτές αποτελούν το 10% του ΑΕΠ περίπου και το 87% της κεφαλαιοποίησης του Χρηματιστηρίου.

Στην ειδική ημερίδα για την ενέργεια «Ανανεώσιμες πηγές ενέργειας και ανάπτυξη υποδομών στη Νοτιοανατολική Ευρώπη & το Πρόγραμμα ΗΛΙΟΣ», που συνδιοργανώνεται από το ΥΠΕΚΑ και την Ευρωπαϊκή Επιτροπή στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών, θα παραστεί και θα απευθύνει χαιρετισμό ο πρωθυπουργός Λουκάς Παπαδήμος, στις 9:30 το πρωί της Τρίτης. Στη συνέχεια, στο πλαίσιο της ειδικής ημερίδας, ο κ. Παπαδήμος θα συναντηθεί με τον επίτροπο Ενέργειας της ΕΕ Γκίντερ Έτινγκερ, ο οποίος βρίσκεται στην Αθήνα.

Αθλητισμός

Μπορεί ο Ολυμπιακός να έχει φτάσει μαθηματικά στην κατάκτηση του 39ου πρωταθλήματός του, ωστόσο τη Δευτέρα ο Ερνέστο Βαλβέρδε ζήτησε από τους παίκτες του να επιστρέψουν στην πραγματικότητα και να στρέψουν το ενδιαφέρον τους στο ματς Κυπέλλου με τον ΟΦΗ. Ο Βαγγέλης Μαρινάκης κατέστησε σαφές στον Ερνέστο Βαλβέρδε ότι επιθυμεί η συνεργασία τους να συνεχιστεί για πολλά χρόνια. Ωστόσο, ο Ισπανός δεν είναι ακόμα σε θέση να δώσει την απάντησή του σε αυτή την πρόταση ανανέωσης. 

Ξύπνησε η Σεβίλλη και πέτυχε την τρίτη συνεχόμενη νίκη της στο πρωτάθλημα Ισπανίας, αυτή τη φορά με 3-1 επί της Μαγιόρκα.

Η Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ πήρε το... δώρο της Σίτι και επικρατώντας εκτός έδρας με 2-0 επί της Μπλάκμπερν πήρε προβάδισμα πέντε βαθμών από τη συμπολίτισσά της αλλά και έχει τον πρώτο λόγο για την κατάκτηση της πρέμιερ λιγκ, η οποία ολοκληρώνεται σε επτά αγωνιστικές.

ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ 3/4/2012


Γεγονότα

1821: Ξεσηκώνονται οι Σπετσιώτες με αρχηγούς τα αδέλφια Γκίκα και Παναγιώτη Μπόταση, τον πλοίαρχο Γεώργιο Πάνου και τον Ομηρίδη Σκυλίτση, και υψώνουν την επαναστατική σημαία στο νησί. Το παράδειγμά τους ακολουθούν ο Πόρος, η Αίγινα και η Σαλαμίνα.

1827: ΣΤ' Ψήφισμα της Γ' Εθνικής Συνελεύσεως για την εκλογή του Ιωάννη Καποδίστρια ως Κυβερνήτη της Ελλάδας, με επταετή θητεία. 1885: Ο γερμανός μηχανικός Γκότλιμπ Ντάιμλερ λαμβάνει δίπλωμα ευρεσιτεχνίας για τη μηχανή εσωτερικής καύσης.

1897: Ελληνική δύναμη Φυλακίου της Ελληνοτουρκικής μεθορίου στη Θεσσαλία εισέρχεται στο τουρκικό έδαφος και καταλαμβάνει το ύψωμα Ανάληψη που βρίσκεται σε ουδέτερο έδαφος. Το μεθοριακό αυτό επεισόδιο θα γίνει αφορμή Ελληνοτουρκικού πολέμου.

1928: Δικάζονται ο Νίκος Καζαντζάκης και ο Δημήτρης Γληνός. Κατηγορούνται για διάδοση ανατρεπτικών ιδεών, επειδή ήταν ομιλητές σε εκδήλωση για τα επιτεύγματα της σοσιαλιστικής επανάστασης στη Ρωσία.

1951: Με νόμο δίδεται στις γυναίκες το δικαίωμα να εκλέγουν και να εκλέγονται στις δημοτικές εκλογές.


Γεννήσεις

1770: Θεόδωρος Κολοκοτρώνης, ηγέτης της Ελληνικής Επανάστασης. (Θαν. 4/2/1843)

1897: Θρασύβουλος Τσακαλώτος, στρατιωτικός και πολιτικός, που πρωτοστάτησε στην κίνηση συμφιλίωσης, δίνοντας το χέρι του στον πρώην αντίπαλό του Καπετάν Μάρκο. (Θαν. 15/8/1989)

1912: Γρηγόρης Λαμπράκης, βουλευτής και αγωνιστής της Δημοκρατίας. (Θαν. 27/5/1963)

Θάνατοι

1853: Ιωσήφ Λουδοβίκος φον Άρμανσπεργκ, βαυαρός πολιτικός, που διατέλεσε πρόεδρος του συμβουλίου της Αντιβασιλείας και πρωθυπουργός της Ελλάδας επί Οθωνος. (Γεν. 28/2/1787)

1897: Γιοχάνες Μπραμς, γερμανός μουσουργός, από τους κυριότερους εκπροσώπους του ρομαντισμού. (Γεν. 7/5/1833)

1939: Σπυρίδων Μερκούρης, πρώην δήμαρχος Αθηναίων, παππούς της Μελίνας Μερκούρη. (Γεν. 1856)