01 Απριλίου, 2012

Ε΄ ΚΥΡΙΑΚΗ ΝΗΣΤΕΙΩΝ - ΟΣΙΑΣ ΜΑΡΙΑΣ ΑΙΓΥΠΤΙΑΣ

Αυτή τη Κυριακή τιμάμε τη μνήμη της οσίας Μητέρας μας η οποία εορτάζεται και κατά την 1η Απριλίου. Το «Ωρολόγιο» γράφει ότι  «Πλησιάζοντας το τέλος της αγίας Σαρακοστής, τάχθηκε να εορτάζεται σήμερα η αγία προς τόνωση των ραθύμων και αμαρτωλών σε μετάνοια. Όταν ήταν δώδεκα ετών η αγία, έφυγε μακρυά από τους γονείς της και πήγε στην Αλεξάνδρεια όπου έζησε για 17 χρόνια ασώτως. Έπειτα από περιέργεια ξεκίνησε με πολλούς προσκυνητές για τα Ιεροσόλυμα, να παραβρεθεί στην ύψωση του Τιμίου Σταυρού, όπου όμως συνέχισε την ακολασία και παρέσυρε πολλούς στην απώλεια.

Θέλησε μάλιστα να μπεί στην Εκκλησία τη μέρα της υψώσεως του Τιμίου Σταυρού, αλλά αισθάνθηκε τέσσερις φορές κάποια αόρατο δύναμη να την εμποδίζει να εισέλθει στο Ναό, ενώ όλοι οι άλλοι έμπαιναν ανεμπόδιστα. Πληγώθηκε αφάνταστα η καρδιά της από το γεγονός αυτό και παρεκάλεσε τη Παναγία να της επιτρέψει και ότι θα αλλάξει ζωή. Αμέσως μπήκε μέσα, προσκύνησε το Τίμιο Ξύλο και έφυγε από τα Ιεροσόλυμα, πέρασε τον Ιορδάνη και προχώρησε στα βάθη της ερήμου, προσευχομένη και ζώντας σκληρή ζωή μετανοίας για 47 χρόνια.

Όταν έφθασε το τέλος της ζωής της συνάντησε ένα ερημίτη που τον έλεγαν Ζωσιμά στον οποίο ζήτησε και εξομολογήθηκε όλη τη ζωή της και τον παρεκάλεσε να τη κοινωνήσει των Αχράντων Μυστηρίων. Αυτό έκανε εκείνος ο ερημίτης το επόμενο έτος τη Μεγάλη Πέμπτη. Το μεθεπόμενο έτος επανήλθε ο Ζωσιμάς να την ξανακοινωνήσει, αλλά την βρήκε νεκρή και με ένα σημείωμα που έγραφε: «Αββά Ζωσιμά, θάψε μου εδώ το σώμα της αθλίας Μαρίας. Πέθανα την ίδια μέρα που με κοινώνησες των Αχράντων Μυστηρίων. Να εύχεσαι για μένα.» Πρέπει να ήταν τότε το έτος 378 ή κατ' άλλους το 437.»


Η οσία Μαρία είναι ζωντανό παράδειγμα της δυνάμεως της μετανοίας. Παρά το ότι βυθίσθηκε μέχρι το κεφάλι στη λάσπη της αμαρτίας, έπειτα μετανοήσε και με τη Χάρη του ελέους του Θεού, έφθασε στη καθαρότητα των Αγγέλων. Μπορούμε να γίνουμε όλοι κατάλευκοι, όπως είμασταν προ του βαπτίσματος, αρκεί να μετανοήσωμε. Η Εκκλησία μας ψάλλει σήμερα για την οσία Μαρία το ακόλουθο τροπάριο:

«Αφού διέφυγες από το σκότος της αμαρτίας και φωτίσθηκες από το φώς της μετανοίας, προσέφερες, ω δοξασμένη αγία Μαρία, τη καρδιά σου στο Χριστό. Εκείνος δε τη δέχθηκε, γιατί εσύ έβαλες να μεσιτεύσει πρός Αυτόν η ακηλίδωτος και αγία Μητέρα Του, η γεμάτη από συμπάθεια. Γι' αυτό όχι μόνο απαλλάχθηκες από τις αμαρτίες σου, αλλά και ευφραίνεσαι αιώνια μαζί με τους Αγγέλους».




ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ


Ελλάδα

Χιλιάδες πολίτες ανταποκρίθηκαν και έσβησαν τα φώτα για μια ώρα το Σάββατο (20:30), συμμετέχοντας στη συμβολική Ώρα της Γης, μια διεθνή δράση ευαισθητοποίησης κατά της κλιματικής αλλαγής. Στο κάλεσμα συμμετείχε και το υπουργείο Πολιτισμού. Έτσι τα φώτα έσβησαν στην Ακρόπολη (Ιερός Βράχος, Μνημείο Φιλοπάππου, Ναός του Ηφαίστου) και στο παλαιό Φρούριο της Κέρκυρας. Το «παρών» έδωσαν πολλοί Δήμοι σε όλη τη χώρα, ακόμα και ο Διεθνής Αερολιμένας Αθηνών.

Διατηρείται το προβάδισμα της Νέας Δημοκρατίας έναντι του ΠΑΣΟΚ με την «ψαλίδα» να βρίσκεται στις επτά μονάδες, σύμφωνα τουλάχιστον με νέα δημοσκόπηση. Στην εκτίμηση ψήφου η ΝΔ συγκεντρώνει 22,5% και το ΠΑΣΟΚ 15,5% (με άνοδο), ενώ στη Βουλή μπαίνουν συνολικά οκτώ κόμματα. Εκτός μένει ο ΛΑΟΣ.

Με νομοθετική ρύθμιση θα προχωρήσει η κυβέρνηση το θέμα των κέντρων κράτησης ανά περιφέρεια και αυτό παρά το γεγονός ότι αρκετές περιφέρειες έχουν ήδη εκφράσει αντιρρήσεις. Ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη ανακοίνωσε ότι τη Δευτέρα θα φέρει τροπολογία στη Βουλή, η οποία θα προβλέπει τη δημιουργία τριών κέντρων κράτησης μεταναστών ανά ηπειρωτική περιφέρεια. Την Κυριακή οι Μ.Χρυσοχοΐδης και Ανδρ.Λοβέρδος θα παραχωρήσουν συνέντευξη Τύπου, προκειμένου να παρουσιάσουν διατάξεις για την προστασία της Υγείας.

«Το ζητούμενο δεν είναι το χρώμα της γάτας, αλλά αν πιάνει τα ποντίκια» λέει ο υπουργός Εσωτερικών Τάσος Γιαννίτσης και επιμένει, σε συνέντευξή του στο Βήμα της Κυριακής, ότι υπάρχει χώρος για τη δημιουργία ενός νέου κόμματος.

Η δυσαρέσκεια του κόσμου είναι δεδομένη και για το ΠΑΣΟΚ οι εκλογές είναι μια μεγάλη δοκιμασία, δηλώνει η Φ.Γεννηματά, ξεκαθαρίζοντας ότι κανείς δεν πρέπει να κρύβεται πίσω από το δάκτυλό του. Μιλώντας στο Βήμα της Κυριακής, η εκπρόσωπος Τύπου του Κινήματος σπεύδει όμως να τονίσει ότι το αποτέλεσμα της κάλπης θα εξαρτηθεί, όχι από το ποιος θα εκφράσει τη δυσαρέσκειά του, αλλά από το ποια πολιτική δύναμη θα απαντήσει στην αγωνία για το αύριο με όραμα και ρεαλισμό.

Κόσμος

Βίαιες συγκρούσεις σημειώθηκαν στη Φρανκφούρτη μεταξύ αστυνομικών και διαδηλωτών οι οποίοι διαμαρτύρονταν για την πολιτική λιτότητας που επιβάλλουν η ΕΕ και η ΕΚΤ στις χώρες της Μεσογείου. Σύμφωνα με τις Αρχές, περίπου 4.300 άνθρωποι ανταποκρίθηκαν στην έκκληση της οργάνωσης Μ-31 (για την 31η Μαρτίου) στο πλαίσιο της «ευρωπαϊκής ημέρας δράσης κατά του καπιταλισμού». Οι οργανωτές της κινητοποίησης από την πλευρά τους κάνουν λόγο για 6.000 διαδηλωτές, «τουλάχιστον 200 συλλήψεις και πολλοί τραυματίες».

Η Κούβα καθιέρωσε τη Μεγάλη Παρασκευή ως αργία, ικανοποιώντας το αίτημα του Πάπα Βενέδικτου, ο οποίος στις αρχές της εβδομάδας βρέθηκε στο νησί και έγινε δεκτός από χιλιάδες πιστούς. Η απόφαση έρχεται λίγο πριν το Πάσχα των Καθολικών που εορτάζεται φέτος στις 8 Απριλίου. Η αργία καθιερώνεται αρχικά μόνο για φέτος, αργότερα όμως θα υπάρξει νέα απόφαση για τη μονιμοποίησή της.

Η μαζική συλλογή υπογραφών για την επαναληπτική εκλογή στο Ουισκόνσιν έφερε το αποτέλεσμα που ζητούσαν οι υποστηρικτές της κίνησης: στις 5 Ιουνίου θα διεξαχθεί στην πολιτεία επαναληπτική εκλογή κυβερνήτη με στόχο την απομάκρυνση του Ρεπουμπλικάνου Σκοτ Ουόκερ. Υπενθυμίζεται ότι οι αντεργατικοί νόμοι που στήριξε ο κυβερνήτης «εξόρισαν» νομοθέτες, αλλά γέννησαν και την πρώτη μορφή «Αγανακτισμένων».

Ουρές στα πρατήρια καυσίμων, εκνευρισμός, ανησυχία, αλλά και ατυχήματα. Αυτή είναι η εικόνα της Βρετανίας τις τελευταίες ημέρες, λόγω πληροφοριών ότι ο κλάδος των καυσίμων θα προχωρούσε σε απεργία μέχρι τις 23 Απριλίου (επομένως και τις ημέρες του Πάσχα). Το θέμα έχει προκαλέσει και πολιτικές κόντρες.

Μετά από πολλές εβδομάδες χωρίς νικητή και τζακπότ που ανέβασαν το ποσό στα 640 εκατομμύρια δολάρια, τρεις είναι οι τυχεροί παίκτες που θα μοιραστούν το ποσό, το μεγαλύτερο παγκοσμίως που έχει κληρωθεί σε λοταρία. Σύμφωνα με τους υπεύθυνους στον επίσημο ιστότοπο του Mega Millions, τα τυχερά δελτία αγοράστηκαν στο Μέριλαντ, το Ιλινόι και το Κάνσας.

Οικονομία

Οι χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης θα πρέπει να θεσπίσουν ένα βρετανικού τύπου τέλος χαρτοσήμου, εάν δεν καταφέρουν να συμφωνήσουν στη θέσπιση ενός φόρου στις χρηματοοικονομικές συναλλαγές, πρότεινε την Παρασκευή ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε. Θετικά στέκονται στην πρότασή του οι υπουργοί Οικονομικών Γαλλίας, Φινλανδίας και Σουηδίας.

Η Ελλάδα έχει μια ευκαιρία να ξεπεράσει την κρίση μετά τη συμφωνία της ΕΕ και των ιδιωτών πιστωτών για την αναδιάρθρωση του χρέους της, αλλά της μένει ακόμη «πολύς δρόμος να διανύσει», δήλωσε το Σάββατο η καγκελάριος της Γερμανίας Αγγελα Μέρκελ σε συνέντευξή της σε τσεχική εφημερίδα.

Με μεικτά πρόσημα έκλεισε την Παρασκευή η Γουόλ Στριτ ενώ τα χρηματιστήρια στην Ευρώπη βρέθηκαν στο πράσινο, με τις μετοχές των εταιρειών ενέργειας και μετάλλων να πρωταγωνιστούν στην άνοδο. Οι ευρωπαϊκοί δείκτες αποχαιρετούν το Μάρτιο με την ισχυρότερη τριμηναία άνοδο των τελευταίων έξι χρόνων, εξίσου ισχυρή -για το τρίμηνο- η εικόνα και για τη Γουόλ Στριτ.

Αθλητισμός

Η Ρεάλ Μαδρίτης νίκησε με 5-1 την Οσασούνα στην Παμπλόνα και έφτασε τα 100 γκολ στο φετινό πρωτάθλημα. Από αυτά τα 37 έχει πετύχει ο Κριστιάνο Ρονάλντο, τα 20 ο Ιγκουαΐν και τα 17 ο Μπενζεμά. Και οι τρεις παίκτες έφτασαν εφέτος τα 100 γκολ συνολικά σε όλες τις διοργανώσεις. Η Μπαρτσελόνα διατηρήθηκε στο -6, νικώντας με 2-0 την Μπιλμπάο στο «Καμπ Νου».

Χωρίς τους Νέρι Καστίγιο και Νόε Ακόστα ταξίδεψε η αποστολή του Άρη στην Αθήνα για το κυριακάτικο ραντεβού στο ΟΑΚΑ με τον Παναθηναϊκό (1/4, 19.00). Αντίθετα, ο Καρίμ Σολτάνι ξεπέρασε τον τραυματισμό του και συμπεριελήφθη στην 18άδα της αποστολής.

Η Παρί Σεν-Ζερμέν έχασε 2-1 από την Νανσί στο «Μαρσέλ-Πικό» της Λορένης. Οι γηπεδούχοι προηγήθηκαν για δεύτερη φορά στο ματς στο 89' με τον Μογιό, ενώ οι Παριζιάνοι έμειναν για 3ο σερί παιχνίδι πρωταθλήματος χωρίς νίκη, καθώς προέρχονταν από 2 ισοπαλίες.

Η ΑΓΚΥΡΑ ΚΑΙ ΤO ΜΕΓΑΛΟ ΔΕΛΕΑΡ ΤΗΣ ΘΡΗΣΚΕΥΤΙΚΗΣ ΔΙΠΛΩΜΑΤΙΑΣ


Η προβολή φιλικού προς τους Χριστιανούς προσώπου
αποτελεί προϋπόθεση για τον ρόλο που διεκδικεί η Γείτων
στην ευρύτερη περιοχή

Το 1948, από μια παράδοξη «συναστρία» , Αθήνα, Ουάσινγκτον αλλά και Άγκυρα συνέπεσαν στην επιθυμία για αναβάθμιση της διεθνούς εμβελείας του Οικουμενικού Πατριαρχείου. Με τον Ψυχρό Πόλεμο να έχει μόλις εγκαινιαστεί, τον εμφύλιο να μαίνεται στην Ελλάδα και τον Στάλιν να έχει προσφάτως αποκαταστήσει το Πατριαρχείο Μόσχας, δημιουργώντας έναν δυνάμει επικίνδυνο πόλο έλξης και για την (ακόμη ισχυρή αριθμητικά) ελληνορθόδοξη μειονότητα της Κωνσταντινούπολης, η ανάρρηση μιας ισχυρής διεθνούς προσωπικότητας στον οικουμενικό θρόνο κατέστη πρώτη προτεραιότητα για το δυτικό στρατόπεδο.

Έτσι, ο Πατριάρχης Μάξιμος Ε' υποχρεώθηκε, καίτοι νεότατος, σε παραίτηση, λόγω προβλημάτων ψυχικής υγείας, και στη θέση του αναδείχθηκε, ύστερα από διαδικασίες εξπρές για την απόκτηση τουρκικής υπηκοότητας, ο Αρχιεπίσκοπος Βορείου και Νοτίου Αμερικής Αθηναγόρας. Ο νέος Οικουμενικός Πατριάρχης (τον οποίο δεν είχαν υπερψηφίσει οι έξι ισχυρότεροι μητροπολίτες του Φαναριού) κατέφτασε στην Πόλη με το αμερικανικό προεδρικό αεροσκάφος, συνοδευόμενος από τον υπασπιστή του Χάρι Τρούμαν: Η πρώτη του κίνηση ήταν να καταθέσει στο μνημείο του Κεμάλ Ατατούρκ ένα στεφάνι με άνθη από τον κήπο του Λευκού Οίκου...

Λεπτομέρειες της Ιστορίας, όπως οι παραπάνω, θα βοηθούσαν να μετριαστεί τo αίσθημα της έκπληξης, από την ανακοίνωση του Ταγίπ Ερντογάν προς τον Μπαράκ Ομπάμα, κατά τη συνάντηση των δυο ανδρών στη Σεούλ, ότι προτίθεται να επιτρέψει την επαναλειτουργία της θεολογικής Σχολής της Χάλκης. βοήθησε, άλλωστε, στην άμβλυνση των θετικών εντυπώσεων και ο Τούρκος υπ. Ευρωπαϊκών Υποθέσεων, Εγκεμέν Μπαγίς, ο οποίος, λίγο μετά τη συνάντηση Ομπάμα Ερντογάν, έσπευσε να δηλώσει για το ζήτημα της Χάλκης ότι, αν και δεν εξαρτάται από τον όρο περί αμοιβαιότητας, ωστόσο θα έχουν μεγάλη σημασία τα ταυτόχρονα βήματα στα οποία θα προβεί η Ελλάδα . Κατηγόρησε, δε, τους κ. κ. Καραμανλή και Παπανδρέου ότι «παρά τις υποσχέσεις» προς Ερντογάν δεν έχουν προχωρήσει στην επίλυση των προβλημάτων «των μουσουλμάνων Τούρκων αδελφών στην Ελλάδα». Ο Εγκεμέν Μπαγίς κατονόμασε την επιστροφή του κτιρίου του Ορφανοτροφείου της Πριγκήπου και του τίτλου κυριότητας της Αστικής Σχολής Γαλατά, την επίλυση περιουσιακών προβλημάτων από τη δεκαετία του '30 , καθώς και την πρόσκληση στον Οικουμενικό Πατριάρχη να απευθυνθεί στην επιτροπή διαβούλευσης για το νέο τουρκικό Σύνταγμα, «ως εξελίξεις αδιανόητες μέχρι πριν από 10 χρόνια». Προφανώς, η Σχολή της Χάλκης είναι ένα τελευταίο χαρτί, που δεν θα χρησιμοποιηθεί χωρίς ανταλλάγματα...

Ωστόσο, παρά τα όποια παιχνίδια οπισθοφυλακής, ιδίως από πλευράς της εθνικιστικής πτέρυγας του κυβερνώντος κόμματος της Τουρκίας, τα θέματα του Πατριαρχείου και των μη μουσουλμανικών μειονοτήτων έχουν προ πολλού υπερβεί τον διμερή χαρακτήρα τους. Ή, εφόσον τον διατηρούν, αυτός αφορά περισσότερο τις τουρκοαμερικανικές παρά τις ελληνοτουρκικές σχέσεις, αν κρίνουμε και από την πρόσφατη απόφαση της Επιτροπής Διεθνούς θρησκευτικής Ελευθερίας των ΗΠΑ να συμπεριλάβει την Τουρκία στη μαύρη λίστα των χωρών ιδιαίτερου ενδιαφέροντος (αν και η απόφαση ανατράπηκε).

Σε κάθε περίπτωση, πάντως, η αλλαγή στάσης έναντι των μειονοτήτων σηματοδοτεί σημαντικές ανατροπές τόσο στο εσωτερικό της γείτονος όσο και στον περιφερειακό της ρόλο. Η συμφιλίωση με το αυτοκρατορικό (και, άρα, πολυπολιτισμικό) οθωμανικό παρελθόν συνεπάγεται για την Τουρκία και μια λιγότερο αμυντική σχέση με την ιδιαίτερη θρησκευτική ταυτότητα τόσο των μειονοτήτων όσο και της μουσουλμανικής πλειονότητας, που είχε εξίσου απωθήσει βίαια ο κεμαλισμός (το γεγονός ότι η εβδομάδα αυτή σημαδεύτηκε από τις διαδηλώσεις του Λαϊκού Ρεπουμπλικανικού Κόμματος της αντιπολίτευσης εναντίον του νομοθετήματος με το οποίο διευκολύνεται η ανάπτυξη των ισλαμικών ιεροσπουδαστηρίων είναι χαρακτηριστικό).

Όμως, η επανασύνδεση με τους προστατευόμενους (κατά την έννοια του Κορανίου) μειονοτικούς πρώην Οθωμανούς υπηκόους υπερβαίνει τα γεωγραφικά σύνορα της σημερινής Τουρκίας και άπτεται επίκαιρων ανακατατάξεων. Αρκεί κανείς να σκεφτεί ότι οι χριστιανοί της Συρίας (ανάμεσά τους και ένα εκατ. ελληνορθόδοξοι) αντιμετωπίζουν με μεγάλη επιφύλαξη, αν όχι τρόμο, το ενδεχόμενο ανατροπής του καθεστώτος Ασαντ από τη Μουσουλμανική Αδελφότητα, έχοντας, εξάλλου, γνώση από πρώτο χέρι του ξεριζωμού των χριστιανικών κοινοτήτων από το Ιράκ.

Σε μια συγκυρία που πολλοί παίζουν το χαρτί της θρησκευτικής διπλωματίας στην περιοχή (με πρώτη τη, σύμμαχο του Ασαντ, Μόσχα και το υπερδραστήριο Τμήμα Εξωτερικών Υποθέσεων της Ρωσικής Εκκλησίας, όπως θυμίζει και η υπόθεση Εφραίμ), η προβολή από την Τουρκία ενός φιλικότερου προς τους Ορθοδόξους προσώπου αποτελεί για την Άγκυρα σημαντική προτεραιότητα ανάλογη του απροσδόκητου μήνα μέλιτος που εγκαθίδρυσε με τους Κούρδους του Β. Ιράκ.

Άλλωστε, ο γηραιός Πατριάρχης Αντιοχείας, Ιγνάτιος, ο οποίος προ μηνών υποδεχόταν στη Δαμασκό τον Μόσχας, Κύριλλο, υπό το βλέμμα τεράστιων φωτογραφιών του Μπασάρ αλ Ασαντ, είναι ο ίδιος ιεράρχης ο οποίος την εβδομάδα αυτή συμμετείχε σε σύναξη με τους προκαθημένους της Αλεξάνδρειας, των Ιεροσολύμων και της Κύπρου στη Λευκωσία, όπου χαιρετισμό απηύθυνε και ο υφυπ. Εξωτερικών, Δ. Δόλλης. Οι δε συνάξεις αυτού του τύπου μεταξύ των Πρεσβυγενών Πατριαρχείων , με αντικείμενο την τύχη των χριστιανών της Ανατολής εν μέσω αναταραχής στον αραβικό κόσμο, εγκαινιάστηκαν ήδη πέρυσι από τον Οικουμενικό Πατριάρχη, συναντώντας την αντίδραση της Μόσχας.

Η κρίση της Συρίας φέρνει (ακόμα) πιο κοντά ΗΠΑ-Τουρκία

Δεν μας χωρίζουν πολλοί μήνες από την εποχή που στον διεθνή Τύπο ήταν του συρμού η δημοσίευση αναλύσεων του τύπου «Πώς η Δύση έχασε την Τουρκία» . Ωστόσο, τα απλουστευτικά διχοτομικά μοντέλα αδυνατούν να εξηγήσουν το γιατί, όσο περισσότερο εμβαθύνεται στη γειτονική χώρα το πείραμα των μετριοπαθών ισλαμιστών του Ταγίπ Ερντογάν, τόσο ενισχύεται ο ρόλος της Τουρκίας στους σχεδιασμούς της Δύσης και, συνακόλουθα, η θερμή σχέση της Άγκυρας με την Ουάσινγκτον.

Η Αραβική Άνοιξη υπήρξε, βέβαια, ο καταλύτης, καθώς, από τη φάση που η Τουρκία πραγματοποιούσε κοινές συνεδριάσεις υπουργικού συμβουλίου με τη Συρία και εκπονούσε φιλικές προς το Ιράν διεθνείς μεσολαβητικές πρωτοβουλίες ως προς το πυρηνικό πρόγραμμα της Τεχεράνης (εξού και η πληθώρα, τότε, των τουρκοφοβικών δημοσιευμάτων), περάσαμε στη φάση που η Άγκυρα εμφανίζει, π.χ., στη συριακή κρίση μια προσέγγιση περισσότερο ακτιβιστική και από της Δύσης. 

Η Άγκυρα έχει καταστεί υποχρεωτικός σταθμός για οποιονδήποτε Αμερικανό αξιωματούχο διέρχεται από την ευρύτερη περιοχή: ο αντιπρόεδρος Τζο Μπάιντεν είχε συνομιλίες με τους Αμπντουλάχ Γκιουλ και Ταγίπ Ερντογάν τον Δεκέμβριο, ο υπουργός Άμυνας, Λίον Πανέτα, μετέβη στην τουρκική πρωτεύουσα την επομένη της αποχώρησης των αμερικανικών στρατευμάτων από το Ιράκ (και ενώ τα μη επανδρωμένα αεροσκάφη που θα εξακολουθούν να εποπτεύουν την ιρακινή επικράτεια είχαν ήδη εγκατασταθεί στην τουρκική βάση του Ιντσιρλίκ) και ο διευθυντής της CIA, Ντέιβιντ Πετρέους, συναντήθηκε με τον Τούρκο πρωθυπουργό και τον ομόλογο του στις 13 Μαρτίου. Η τελευταία συνάντηση Ομπάμα Ερντογάν στο περιθώριο της διάσκεψης για την πυρηνική ασφάλεια στη Σεούλ ήταν χαρακτηριστική, καθώς ο Αμερικανός πρόεδρος (ο οποίος γνωστοποιήθηκε ότι θα επισκεφθεί για δεύτερη φορά την Τουρκία τον προσεχή Ιούνιο) δεν έχασε την ευκαιρία να αποκαλέσει τον συνομιλητή του «εξαίρετο εταίρο και φίλο σε ευρύ φάσμα θεμάτων».

Η γκάμα των εν λόγω θεμάτων, όπως απασχόλησε τους δύο ηγέτες στη διάρκειας δυόμισι ωρών συνάντησή τους, έγινε γνωστή: Συρία, Ιράν, Ιράκ, Κυπριακό, πόλεμος κατά της τρομοκρατίας, σχέσεις με την Αρμενία. Ο δε ρόλος που επιφυλάσσεται στην Τουρκία κατέστη σαφέστερος από τα όσα μεσολάβησαν τα επόμενα 24ωρα.

Το Συριακό Εθνικό Συμβούλιο πραγματοποίησε την Τρίτη την πολλοστή συνεδρίασή του στην Κωνσταντινούπολη, σε μια προσπάθεια να θέσει υπό την αιγίδα του όλες τις αντιπολιτευόμενες πολιτικές δυνάμεις της Συρίας και να θέσει υπό τον έλεγχο του τον αυτοαποκαλούμενο Ελεύθερο Συριακό Στρατό.

Η προσπάθεια απέτυχε κατά το ότι οι Επιτροπές Συντονισμού που δρουν στο εσωτερικό της Συρίας αρνήθηκαν να δώσουν «λευκή επιταγή» στο συγκροτούμενο κυρίως από εξόριστα μέλη της Μουσουλμανικής Αδελφότητας Εθνικό Συμβούλιο, ενώ οι Κούρδοι εκπρόσωποι αποχώρησαν, εκφράζοντας όχι μόνο την επιθυμία τους για διευρυμένα δικαιώματα στη μελλοντική Συρία, αλλά και την ανησυχία τους ότι απειλείται η κοσμικότητα του κράτους.

Παράλληλα, η Τουρκία φιλοξενεί αύριο νέα συνάντηση των χωρών «Φίλων της Συρίας», χωρίς τη συμμετοχή της Ρωσίας και της Κίνας, σε μια συγκυρία κατά την οποία η αποδοχή από τον Μπασάρ αλ Ασαντ του «σχεδίου έξι σημείων» που εκπόνησε o διεθνής μεσολαβητής Κόφι Ανάν για την εκτόνωση της συριακής κρίσης αντιμετωπίζεται με ιδιαίτερο σκεπτικισμό από τις δυτικές δυνάμεις.

Σκεπτικισμό, σ οποίος, πάντως, δεν κρύβει τη συμφιλίωση τους με το γεγονός ότι, αντίθετα από την αδημονία που αποπνέουν οι δηλώσεις του Τούρκου υπουργού Εξωτερικών, Αχμετ Νταβούτογλου, οποιαδήποτε επεμβατική προσέγγιση στο θέμα δεν έχει τύχη στην παρούσα φάση.

Τo διπλό μήνυμα Ερντογάν προς Τεχεράνη

Η επίσκεψη που πραγματοποίησε την Τετάρτη και Πέμπτη ο Ταγίπ Ερντογάν στην Τεχεράνη αποτέλεσε το έτερο μέτωπο στο οποίο ξεδιπλώθηκε ο ιδιαίτερος ρόλος της Τουρκίας στη συγκυρία, καθώς η Άγκυρα ακροβατεί ανάμεσα, αφενός, στην επιθυμία της για ανοιχτές θύρες με έναν σημαντικό γείτονα, που αποτελεί και κρίσιμο ενεργειακό ns τροφοδότη, και, αφετέρου, στην επίγνωση του γεγονότος ότι μακροπρόθεσμα η σχέση των δύο ισοβαρών χωρών προορίζεται να καταστεί ανταγωνιστική, καθώς αυτές διεκδικούν την προβολή της ισχύος τους στην ίδια περιφέρεια και εμπνέονται από δύο τελείως διαφορετικά μοντέλα ισλαμικότητας. 

Το πρώτο μήνυμα του Ερντογάν προς την Τεχεράνη αφορούσε τη σύμμαχο της Συρία, καθώς η Ισλαμική Δημοκρατία (και η Ρωσία) συνεχίζουν να εξοπλίζουν το καθεστώς Ασαντ, μέσω, μάλιστα, του Ιράκ, που παραχωρεί τον εναέριο χώρο του.

Το δεύτερο αφορούσε την ετοιμότητα της Κωνσταντινούπολης να φιλοξενήσει εκ νέου τις συνομιλίες για το ιρανικό πυρηνικό πρόγραμμα που θα διεξαχθούν μεταξύ της Τεχεράνης και των έξι δυνάμεων (ΗΠΑ, Κίνα, Ρωσία. Βρετανία. Γαλλία και Γερμανία) στα μέσα Απριλίου - ενώ τάχθηκε υπέρ της αποτροπής της στρατιωτικής σύγκρουσης.

Επ' αυτού το Ιράν φέρεται να αντιπροτείνει τη διεξαγωγή της συνάντησης στη Βιέννη ή την Ευρώπη, εκφράζοντας, έτσι, και τον εκνευρισμό του για την εγκατάσταση στοιχείων της αμερικανικής αντιπυραυλικής ασπίδας στην τουρκική επικράτεια.

ΡΑΔΙΟΜΑΡΑΘΩΝΙΟΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΝΙΣΧΥΣΗ ΤΩΝ ΔΥΟ ΚΟΙΝΩΝΙΚΩΝ ΦΑΡΜΑΚΕΙΩΝ ΤΗΣ ΙΕΡΑΣ ΑΡΧΙΕΠΙΣΚΟΠΗΣ ΑΘΗΝΩΝ


H «Φωνή της Ελλάδας» ενώνει όλους τους Απόδημους Έλληνες και στις πέντε ηπείρους σε ένα κοινό στόχο. Γίνεται φωνή αλληλεγγύης για τους συνανθρώπους μας που μας χρειάζονται. Σε συνεργασία με την Ιερά Αρχιεπισκοπή Αθηνών διοργανώνει τη Δευτέρα 2 Απριλίου, από τις 09:00 έως τις 22:00, παγκόσμιο ραδιομαραθώνιο μέσω των συχνοτήτων της, προκειμένου να συγκεντρωθούν χρήματα για τη δημιουργία δύο κοινωνικών φαρμακείων, στο Σύνταγμα και στην περιοχή του Αγίου Παντελεήμονα.

Τα φαρμακεία αυτά θα προσπαθήσουν να καλύψουν τις ανάγκες που αντιμετωπίζουν συμπατριώτες μας που προέρχονται από αδύναμες κοινωνικές ομάδες(άνεργοι, χαμηλοσυνταξιούχοι), οι οποίες δοκιμάζονται από την οικονομική κρίση που μαστίζει τη χώρα.

Τη Δευτέρα 2 Απριλίου, από τις 09:00, όλα τα τηλεοπτικά και ραδιοφωνικά προγράμματα της Ελληνικής Ραδιοφωνίας, συνδέονται με τη «Φωνή της Ελλάδας». Στο ραδιοθάλαμό της θα έχει την τιμή να φιλοξενήσει τον Μακαριώτατο Αρχιεπίσκοπο Αθηνών και Πάσης Ελλάδος κ. Ιερώνυμο, ο οποίος θα απευθύνει μήνυμα προς τον Ελληνισμό της Διασποράς. Στη διάρκεια του ραδιομαραθώνιου θα υπάρξουν παρεμβάσεις προσωπικοτήτων της Ομογένειας, εκπροσώπων των συλλογικών της οργάνων, φοιτητών που σπουδάζουν στο εξωτερικό και φιλελλήνων.

Ο ραδιομαραθώνιος αλληλεγγύης θα ολοκληρωθεί στις 20:00. Θα ακολουθήσει συναυλία (20:00 – 22:00) στο studio C της Ελληνικής Ραδιοφωνίας, παρουσία ακροατών και του Μακαριώτατου Αρχιεπισκόπου, με τη συμμετοχή της Ορχήστρας Σύγχρονης Μουσικής της ΕΡΤ υπό τη διεύθυνση του μαέστρου Ανδρέα Πυλαρινού. Επίσης, συμμετέχουν οι καλλιτέχνες, Καλλιόπη Βέττα, Γιώτα Νέγκα, Κυριακή Σπανού οι συνθέτες Γιάννης Ιωάννου, Πέτρος Δουρδουμπάκης, Νίκος Οικονομίδης και οι μουσικοί Τάσος Ζαφειρίου, μπουζούκι, Γρηγόρης Παναγιωτόπουλος, ούτι, Κώστας Παπαγεωργίου, ηλεκτρική κιθάρα, Νίκος Μανίκας, κρουστά και Ιωάννα Πάλλα, ακορντεόν.

Τη συναυλία θα παρουσιάσουν οι δημοσιογράφοι της «Φωνής της Ελλάδας», Έλενα Καραγιάννη και Νατάσα Βησσαρίωνος. Η συναυλία θα μεταδοθεί απευθείας από τη Φωνή της Ελλάδας το Δεύτερο Πρόγραμμα 103,7 και μέσω διαδικτύου, από την υπηρεσία webtv στο www.ert.gr/webtv.

Οι προσφορές των πολιτών γίνονται στην Εθνική Τράπεζα και στους ακόλουθους λογαριασμούς:

Για την Ελλάδα, Αριθ. Λογαριασμού: 14654403519

Για το εξωτερικό, Αριθ. Λογαριασμού: ΙΒΑΝ: GR 2101101460000014654403519

Aποδέκτης Ι.Α.Α. (Κοινωνικό Φαρμακείο)


ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ 1/4/2012



Γεγονότα

334 π.Χ: Ο Μέγας Αλέξανδρος διαβαίνει τον Ελλήσποντο.

1802: Το πρώτο πλυντήριο πιάτων πωλείται στο Σικάγο.

1849: Ο Ρίχαρντ Βάγκνερ διευθύνει την 9η Συμφωνία του Μπετόβεν στη Δρέσδη. Μεταξύ των ακροατών βρίσκεται και ο πάπας του Αναρχισμού Μιχαήλ Μπακούνιν, ο οποίος συγχαίροντας τον μαέστρο Βάγκνερ μετά τη συναυλία, του λέει: «Ακόμα και αν όλα τα πράγματα καταστραφούν στο μέλλον, αυτό το έργο τέχνης πρέπει να μείνει ανέπαφο, ακόμα και με κίνδυνο της ζωής μας».

1911: Κατόπιν νέων οδηγιών του νεοτουρκικού κομιτάτου, εφαρμόζεται σε όλη την έκταση της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας με μεγαλύτερη αυστηρότητα ο αποκλεισμός των ελλήνων εμπόρων. Στη Σμύρνη τοιχοκολλείται επίσημη ανακοίνωση, με την οποία ζητείται από το μη ελληνικό στοιχείο να μη συχνάζει σε ελληνικά καφενεία, που έχουν επισημανθεί με ιδιαίτερα χρώματα.

1924: Ο Αδόλφος Χίτλερ καταδικάζεται σε 5 χρόνια φυλάκισης για τη συμμετοχή του στο αποκληθέν Πραξικόπημα της Μπυραρίας. Θα παραμείνει στη φυλακή μόνο για 9 μήνες. 1947: Η ελληνική σημαία υψώνεται στο διοικητήριο της Ρόδου, μετά την ένωση της νήσου με την Ελλάδα.

Γεννήσεις

1815: Ότο Φον Μπίσμαρκ, γερμανός πολιτικός, που ένωσε τη Γερμανία και διετέλεσε καγκελάριός της επί 24 χρόνια. (Θαν. 30/7/1898)  [Αποφθέγματα]

1885: Αττίκ, καλλιτεχνικό ψευδώνυμο του Κλέωνος Τριανταφύλλου, «τροβαδούρος» της Αθήνας. (Θαν. 29/8/1944)

1902: Μαρία Πολυδούρη, ποιήτρια από την Καλαμάτα, γνωστή και από το δεσμό της με τον ομότεχνό της Κώστα Καρυωτάκη. (Θαν. 29/4/1930)

Θάνατοι

1917: Σκοτ Τζόπλιν, ο αποκαλούμενος και βασιλιάς του Ragtime, μαύρος αμερικανός συνθέτης. (Γεν. 24/11/1868)

2006: Μαρίκα Μπότση - Τσαπαλίρα, πρώην δήμαρχος Αμαλιάδας και πρώτη γυναίκα δήμαρχος στην Ελλάδα, αδελφή του Νάσου Μπότση, εκδότη των εφημερίδων «Ακρόπολις» και «Απογευματινή». (Γεν. 1904)

2010: Εντ Ρόμπερντς, αμερικανός μηχανικός, επιχειρηματίας και γιατρός, που σχεδίασε το 1975 τον πρώτο εμπορικά επιτυχημένο προσωπικό υπολογιστή Altair 8800, ο οποίος αποτέλεσε ουσιαστικά τον προπομπό των προσωπικών ηλεκτρονικών υπολογιστών (PC), ενώ υπήρξε και ο πρώτος πελάτης της νεοσύστατης τότε Microsoft των Μπιλ Γκέιτς και Πολ Άλεν. (Γεν. 13/9/1941)