31 Μαρτίου, 2012

ΤΗΝ ΕΡΧΟΜΕΝΗ ΔΕΥΤΕΡΑ Ο ΑΡΧΕΠΙΣΚΟΠΟΣ ΣΤΗΝ ΕΚΠΟΜΠΗ «ΚΟΙΝΩΝΙΑ ΩΡΑ MEGA»


Μεθαύριο Δευτέρα 2 Απριλίου 2012 θα μεταδοθεί η συνέντευξη που παραχώρησε ο Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και Πάσης Ελλάδος κ. Ιερώνυμος στην εκπομπή «Κοινωνία ώρα MEGA» στους δημοσιογράφους Γιώργο Οικονομέα και Δημήτρη Καμπουράκη. 

Ο Προκαθήμενος της Ορθόδοξης Εκκλησίας της Ελλάδος αναφέρθηκε στην καθημερινή ελληνική πραγματικότητα: την οικονομική κρίση, τους «αγανακτισμένους» και τους απογοητευμένους που ζητούν τη βοήθεια της Εκκλησίας, το ρόλο που μπορεί να παίξει η Εκκλησία στην ανακούφιση του κόσμου, τα εμπόδια της γραφειοκρατίας που βάζει η πολιτεία στην αξιοποίηση της περιουσίας της. Επίσης μίλησε και για θέματα όπως ο μισθός του, η ιεραρχία, τα νεανικά του χρόνια και η δική του «επανάσταση», η πορεία του μέχρι τον αρχιεπισκοπικό θρόνο, η περιπέτεια της υγείας του και το έργο που θέλει να αφήσει.

Ο Μακαριώτατος μίλησε:

Για την υποκρισία λέγοντας ότι: «Είναι μία ομάδα ανθρώπων στους οποίους αρέσει το παζάρι, τους αρέσει η αγορά. Και άλλο πρόσωπο δείχνουν στο παζάρι και την αγορά και άλλο στην ιδιωτική τους ζωή. Μπορεί να βγουν με μία χριστιανική εμφάνιση μπροστά ή μία σοσιαλιστική ή κομμουνιστική... - και το παζάρι τα περιμένει όλα αυτά, είναι εμπόριο καλό - αλλά όταν γυρίσουν το βράδυ στο σπίτι, θα πάνε στην βίλα τους, θα πάνε στο κότερο, θα πάνε στη Μύκονο, θα πάνε στη δεύτερη, στην τρίτη γυναίκα... Αν δεν έχουμε πρότυπα στην Εκκλησία, στην εκπαίδευση, στους δημοσιογράφους κλπ, στην Βουλή, μην περιμένετε ανάσταση!». 

Για την συγκινητική προσφορά των ανθρώπων στο φιλανθρωπικό έργο: «Μου τηλεφωνεί μία γυναίκα και μου λέει: "Βλέπω τον αγώνα σου και θέλω να σε βοηθήσω. Τι να στείλω; Ο «θησαυρός» που έχω είναι κάτι που μου άφησε η γιαγιά μου και η μάνα μου, επτά κουταλάκια ασημένια». Τα έστειλε μ' άνθρωπο. «Στα στέλνω αυτά τα κουταλάκια τα ασημένια να τα πουλήσετε και να τα κάνετε ό,τι θέλετε». Και επιπλέον έστειλε πέντε ευρώ. Αυτή είναι η ψυχή του Έλληνα. Αυτό δεν το έχουμε καταλάβει ούτε οι παπάδες, ούτε οι δεσποτάδες - πολύ περισσότερο οι πολιτικοί μας και ο λαός μας. Αυτόν τον λαό δεν μπορεί να συνεχίσουμε να τον προδίδουμε !»..

Για την «επανάσταση» είπε ο Αρχιεπίσκοπος: «Η ζωή μου μέχρι τα 22 ήταν πολύ προσεγμένη. Τελείωσα πολύ γρήγορα το πανεπιστήμιο, διορίστηκα στο πανεπιστήμιο, έκανα την επανάστασή μου από τα 20 μέχρι τα 35, δοκιμάστηκα... Η επανάσταση είναι μεγάλο πράγμα στον άνθρωπο. Και χρειάζεται. Ο άνθρωπος που δεν έκανε επανάσταση δεν είναι ευτυχισμένος!».

Τέλος ο Μακαριώτατος κάνει έκκληση στον πολιτικό κόσμο λέγοντας: «Μέσω του σταθμού σας απευθύνομαι στον πολιτικό κόσμο, όποιοι είναι αυτοί σήμερα, όποιοι είναι αυτοί αύριο: μην βάζουν την Εκκλησία στο περιθώριο. Μην την εκτοπίζουν. Έχει δύναμη. Είναι ένας ελέφαντας με πολλή δύναμη που κοιμάται... Μπορούμε να δουλέψουμε όλοι μαζί»


ΟΙ ΕΝΣΤΑΣΕΙΣ ΜΑΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΠΙΣΤΟΛΗ ΒΑΡΘΟΛΟΜΑΙΟΥ ΠΡΟΣ ΙΕΡΩΝΥΜΟ...


Θέλω να κάνω εκ προοιμίου, μία ξεκάθαρη διευκρίνηση: σέβομαι κι αγαπώ το Φανάρι! Και μάλιστα πολύ περισσότερο από αυτούς που παριστάνουν τους αυτόκλητους υπερασπιστές του και επί της ουσίας ζούν εις βάρος του, ως ευλαβείς εκ του ευ-λαμβάνω!... Στην περίπτωσή μας, και οι πέτρες γνωρίζουν στην Πόλη, οτι τα χρόνια που πηγαινοερχόμουν εκεί, δεν μου πλήρωσαν ποτέ ούτε εισιτήρια, ούτε ξενοδοχεία! Εναν καφέ κι αυτόν χωρίς ζάχαρι. Αλλα πράγματα οφείλω στον Οικουμενικό μας Πατριάρχη πιο σπουδαία, που κάποτε θα μου δοθεί η ευκαιρία να τα εκφράσω και δημοσίως!

Αντιθέτως πρέπει να πω τώρα, με αυτή την ευκαιρία, πως ό,τι χρήματα κρατούσα μαζί μου, σε κάθε μου ταξίδι, στο τέλος του ταξιδιού, τα άφηνα εκεί για να καλύπτουν τρέχουσες, μικρές έστω, ανάγκες! Δεν επικαλούμαι τη μαρτυρία κάποιων προσώπων αυτή τη στιγμή. Αν προκληθώ θα το πράξω, με ονόματα και ημερομηνίες! Τα όσα γράφω αυτή τη στιγμή, τα γράφω με αγάπη, γιατί θεωρώ οτι τέτοιες ενέργειες -- όπως αυτή της τελευταίας επιστολής του Πατριάρχη προς τον Αρχιεπίσκοπο -- αδικούν κατάφορα το Φανάρι και εκθέτουν ανεπανόρθωτα τον Πατριάρχη, διότι τον παρουσιάζουν ως σκληρό και αμείλικτο δυνάστη, που καταπιάνεται με θέματα που θα μπορούσε και να αγνοήσει (ή έστω να τα αντιμετωπίσει εν κρυπτώ, με τη λεγόμενη φαναριώτικη διπλωματία). 

Αντιθέτως, κάποια άλλα ζητήματα, που άπτονται της πατριαρχικής αυλής και Ιεραρχών του Θρόνου, που εκφράζουν διαφορετικές απόψεις από την επίσημη γραμμή του Φαναρίου, ο Πατριάρχης τα αντιμετωπίζει πολύ πιο χαλαρά, λες και θέλει να τα υποβαθμίσει για να ξεχαστούν! Ας περάσουμε, λοιπόν, στο επίμαχο θέμα και ας το αναλύσουμε με τον τρόπο που του αξίζει.. Η επιστολή του Οικουμενικού Πατριάρχη, προς τον Αρχιεπίσκοπο Ιερώνυμο, που εστάλη προχθές και τη διαβάσατε σε άλλη ανάρτηση, έφθασε γρηγορότερα ως φήμη, αφού αποτελούσε κοινό μυστικό που κυκλοφορούσε, καιρό τώρα, στους διαδρόμους του Φαναρίου. 

Ίσως γι αυτό και έσπευσε γνωστός Ιεράρχης της Εκκλησίας της Ελλάδος, (που οι πληροφορίες λένε οτι έχει προκαλέσει, με την ποιμαντική μέριμνα που ασκεί στην επαρχία του, την μήνι και την οργή του Οικουμενικού) να αποστείλει, προ ολίγων ημερών, προς τον Οικουμενικό μία επιστολή για να καλμάρει τις διαθέσεις του. Φαίνεται οι πληροφορίες που είχαν φθάσει σε μας, είχαν φθάσει και σε εκείνον! Πλην όμως η επιστολή του αυτή, εις ουδέν ωφέλησε! Έγινε απλώς αφορμή για να παραχθούν κάποια πικρόχολα σχόλια και να ανοίξει ο δρόμος, ελεύθερα πλέον, για την αποστολή του Πατριαρχικού... φιρμανιού! Και η επιστολή έφθασε! Το συνηθίζει αυτό ο Παναγιώτατος Οικουμενικός Πατριάρχης κ. Βαρθολομαίος: να μας ξαφνιάζει άλλοτε ευχάριστα, και ως επί το πλείστον, δυσάρεστα, εν μέσω της Αγίας και Μεγάλης Τεσσαρακοστής! 

Μία τέτοια ιερά περίοδο, άρχισε τις πρώτες διεκδικήσεις του ως Οικουμενικός το 1992,ολίγους μήνες αφ' ότου εξελέγη στον Οικουμενικό Θρόνο. Ο τότε Αρχιεπίσκοπος Σεραφείμ, όμως, δεν άφησε πολλά περιθώρια για ενδοτισμούς, από την πρώτη στιγμή που ξεκίνησε το Φανάρι να διεκδικεί. Ο Μακαριστός Σεραφείμ, έλεγε λίγα αλλά έκανε πολλά. Τόσα - όσα, όμως, που να τρομάζουν, κυριολεκτικώς, όσοι τολμούσαν να τον αμφισβητήσουν ως Προκαθήμενο της μίας και ενιαίας, Αυτοκεφάλου Εκκλησίας της Ελλάδος! Και επί Αρχιεπισκόπου Χριστοδούλου, μπορεί οι σκληρές Πατριαρχικές Επιστολές -- που αποτελούσαν ωμή και ευθεία παρέμβαση στα εσωτερικά μίας άλλης Αυτοκεφάλου Εκκλησίας -- να άρχισαν να καταφθάνουν στην Σύνοδο, από τον Σεπτέμβριο του 1998, ολίγον προ της πρώτης Ιεραρχίας, όπου θα προήδρευε ο Μακαριστός Χριστόδουλος. 

Το μεγάλο κακό, όμως, έγινε μερικά χρόνια μετά, εν μέσω Μεγάλης Τεσσαρακοστής. Ήταν τότε που πάγωσε το αίμα όλων μας, ακούγοντας τον Πρώτο της Ορθοδοξίας, τον Οικουμενικό Πατριάρχη Βαρθολομαίο(σε μία κρίση, προφανώς, πανικού, ή γιατί έτσι τον είχαν συμβουλεύσει οι γνωστοί κακόβουλοι και κακόπιστοι, δήθεν, Ηρακλείς του θρόνου),να εξαπολύει απαράδεκτες απειλές κατά της Εκκλησίας της Ελλάδος και προσωπικά εναντίον του Αρχιεπισκόπου Χριστοδούλου! Ποιός, αλήθεια, μπορεί να ξεχάσει.." την γεμάτη με όπλα φαρέτρα του Οικουμενικού Πατριάρχη", όπως ο ίδιος είχε πεί τότε, στη συνέντευξή του στον Γιάννη Πρετεντέρη;;

Τα χρόνια πέρασαν κι ακόμη μετράμε απώλειες! Και σε πνευματικό επίπεδο και σε επίπεδο φυσικών παρουσιών! Ο μεγάλος απών, για πολλούς λόγους, Αρχιεπίσκοπος Χριστόδουλος, που έφυγε τόσο πικραμένος και προδομένος, επιβεβαιώνει των λόγων μας το ασφαλές και αληθές! Ο λαός μας από τότε διχάσθηκε ανεπανόρθωτα! Πιστεύαμε ότι όλα αυτά τα αφήσαμε πια πίσω μας.. Πλην, όμως, φαίνεται ότι λογαριάζαμε χωρίς τον ξενοδόχο, εν προκειμένω χωρίς τον Πατριάρχη, ο οποίος με κάθε ευκαιρία, δεν παραλείπει να μας κάνει αισθητό και ένα σκληρό μέρος του χαρακτήρα του, το οποίο εν κατακλείδι τον αδικεί!

Ο Οικουμενικός Πατριάρχης κ. Βαρθολομαίος, έχει δικαίωμα να γράφει και να αποστέλλει επιστολές προς άλλες Εκκλησίες, λαμβάνοντας, όμως, σοβαρά υπόψη όλες τις παραμέτρους, πολύ περισσότερο όταν η άλλη Εκκλησία δεν ανήκει στις επαρχίες του θρόνου Του, αλλά είναι Αυτοκέφαλη Εκκλησία με δική της Σύνοδο, δικό της σύστημα διοίκησης, με δικούς της νόμους - εφόσον υπάγεται στο κράτος - δικούς της κανονισμούς, δικό της ξεχωριστό ποίμνιο, με τις ιδιαιτερότητές του, με τις απαιτήσεις του, με τους περιορισμούς του, με τα δικά του θέλω!

Όταν, όμως, γράφει τόσο αυστηρές επιστολές προς μία Αυτοκέφαλη Εκκλησία και δίνει εντολές τιμωρίας, ωσάν εισαγγελέας των ψυχών μας όποιο κι αν είναι το διακύβευμα - τότε πρέπει να επισημάνουμε ότι αυτό είναι λάθος! Ασφαλώς και μπορεί να διαφωνεί ως ο Πρώτος της Ορθοδοξίας, με επιμέρους χειρισμούς άλλων Εκκλησιών ή Ιεραρχών και να το εκφράζει. Έχει όμως μεγάλη σημασία, ο τρόπος που επιλέγει να το πεί και να το καταγγείλει. Και οι πλέον άσχετοι με τα Εκκλησιαστικά μας πράγματα γνωρίζουν ότι η επιστολή αυτή, μπορεί να απευθύνεται προς τον Αρχιεπίσκοπο Αθηνών Ιερώνυμο, ως Πρόεδρο της Συνόδου της Εκκλησίας της Ελλάδος, αλλά το περιεχόμενό της φωτογραφίζει συγκεκριμένο παραλήπτη.

Μάλιστα ο Πατριάρχης δε μένει μόνο στο επίπεδο της διαφωνίας και της καταγγελίας του εν λόγω Ιεράρχη στην προϊσταμένη του αρχή, αλλά συνιστά και παραδειγματική τιμωρία γιατί αν δε το κάνει η Εκκλησία της Ελλάδος θα το κάνει το Πατριαρχείο! Αν αυτό δε συνιστά ευθεία παρέμβαση στα εσωτερικά μίας άλλης, Αυτοκέφαλης Εκκλησίας, τότε τι...συνιστά;; Και τί μας λέγει, με δύο λόγια, ο Πατριάρχης;; Ότι θα συστήσει δικαστήρια Ιεράς Εξετάσεως, για να εξοστρακίζουν όσους έχουν φωνή συνειδήσεως και όσους εκφράζουν μία διαφορετική άποψη, από το Σεπτό Κέντρο, όταν μάλιστα η άποψη αυτή είναι περισσότερον εναρμονισμένη με αυτά που μας άφησαν οι Πατέρες της Εκκλησίας μας;; Ε, αυτό είναι επιεικώς άδικο...!

Αν, όμως, αυτό επιθυμεί το Οικουμενικό Πατριαρχείο, τότε θα έπρεπε να το έχει κάνει από καιρό και όχι μόνο για τους Μητροπολίτες της Εκκλησίας της Ελλάδος. Για παράδειγμα δεν είδαμε την ίδια ευαισθησία από το Φανάρι ,για όλα εκείνα που ο Αρχιεπίσκοπος Αυστραλίας Στυλιανός, έχει εκφράσει σε δημόσιες δηλώσεις του και έχει εκστομίσει, κατά του Πατριαρχείου και προσωπικά κατά του Πατριάρχη κ. Βαρθολομαίου, σε διαφορετικά διαστήματα, προκαλώντας σοκ και...δέος στην κοινή γνώμη;; Δεν είδαμε, δε διαβάσαμε παρόμοια επιστολή να κυκλοφορεί για τον Αρχιεπίσκοπο Αυστραλίας, ούτε να εγκαλείται σε απολογία ή να ανακαλέσει τα όσα βαριά λόγια είπε...

Ακόμη και τώρα που γράφονται οι γραμμές αυτές, ο κ. Στυλιανός δε συμμετέχει με το έτσι θέλω, στις Συνόδους του Πατριαρχείου ως Συνοδικός Σύνεδρος... Και δεν τον εγκαλεί κανείς... Οποιοσδήποτε άλλος που θα το αρνείτο θα είχε συνέπειες!! Και όλα αυτά, ενώ ο κ. Στυλιανός είναι Ιεράρχης του Οικουμενικού Θρόνου! Ούτε ο πρώην Αμερικής Σπυρίδων, υστέρησε σε κοσμητικά και σε βαρύτατες κατηγορίες κατα του Πατριαρχείου, όταν με συνοπτικές διαδικασίες έγινε...πρώην! 

Και τι δεν είπε... Μέχρι και βιβλίο εξεδόθη τότε, που φώτισε πολλές άγνωστες πτυχές της αρχιεπισκοπίας του Σπυρίδωνα. Το περίεργο στην υπόθεση αυτή είναι το γεγονός ότι αυτοί, που κατά τον πρώην Αμερικής πρωταγωνίστησαν στην αποπομπή του, για συγκεκριμένους ύποπτους λόγους, εξακολουθούν να είναι παντοδύναμοι στη Ι. Αρχιεπισκοπή Αμερικής και να χαίρουν της ευνοίας του Οικουμενικού.

Πηγή: ΣΩΤΗΡΙΟΣ ΛΟΓΟΣ


ΘΕΡΜΗ Η ΥΠΟΣΤΗΡΙΞΗ ΑΠΟ ΧΙΛΙΑΔΕΣ ΕΛΛΗΝΕΣ ΤΗΣ ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑΣ ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΖΩΗΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ATEBANK



Συνεχίζεται η από κοινού προσπάθεια της ATEbank και της φιλανθρωπικής εταιρείας της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αθηνών «Αποστολή»για την οικονομική κρίση που βιώνει η χώρα μας εδώ και καιρό η οποία είναι ανεξέλεγκτη, πρωτόγνωρη και όλοι βιώνουμε τις συνέπειες στην καθημερινή μας ζωή.

Ο Μακαριώτατος Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ.κ. Ιερώνυμος Β’, ως Πρόεδρος της «Αποστολής» και ο Διοικητής της ATEbank κ. Θεόδωρος Πανταλάκης, με σκοπό την ανακούφιση των συνανθρώπων μας και ισχυρή θέληση για ουσιαστική προσφορά συνεχίζουν την εκστρατεία ενημέρωσης και οικονομικής ενίσχυσης των συσσιτίων της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αθηνών με την Μ.Κ.Ο. «Αποστολή», η οποία έχει αποδώσει και έχει μεγάλη ανταπόκριση και επιτυχία μέχρι σήμερα.

Η «ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΖΩΗΣ» μετρά μέχρι σήμερα σχεδόν ενάμιση χρόνο σημαντικής προσφοράς και έχει ως στόχο να ευαισθητοποιηθούν όλοι οι συμπολίτες μας προκειμένου να στηρίξουν τα συσσίτια της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αθηνών. Ο λογαριασμός έχει ανοιχτεί στην ΑΤΕbank, από τον Φιλανθρωπικό Οργανισμό ΑΠΟΣΤΟΛΗ της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αθηνών. Στο λογαριασμό αυτό μπορούν να καταθέτουν όλοι όσοι επιθυμούν οποιοδήποτε ποσό, ακόμη και 1 Ευρώ. 

Η κατάθεση μπορεί να γίνει στα καταστήματα και τα ΑΤΜ της ΑΤΕbank, είτε εφάπαξ, είτε με πάγια εντολή και μέσω web - banking. Επίσης η ΑΤΕbank χρηματοδοτεί την «ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΖΩΗΣ» με 1 €, για κάθε λογαριασμό ΑΤΕ Προοδεύω που ανοίγεται στην Τράπεζα από τους πελάτες της.

Εκ της Ι.Α.Α.

ΟΙ ΗΠΑ ΣΠΡΩΧΝΟΥΝ ΤΗΝ ΤΟΥΡΚΙΑ ΣΤΟ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΟ ΠΑΙΧΝΙΔΙ

obama-in-congress

Τελικά τι συμβαίνει στην αμερικανική εξωτερική πολιτική στο τρίγωνο Αθήνα-Λευκωσία-Άγκυρα; Τι οδήγησε στην ματαίωση της υπογραφής του μνημονίου Ελλάδας-Κύπρου-Ισραήλ; Τι είδους ρόλο επιτελεί ο Ρίτσαρντ Μόρνινγκσταρ για τα ελληνικά ενεργειακά και, διασταλτικά, εθνικά συμφέροντα;

Στο συνέδριο του ''Economist'' στην Αθήνα πάντως, είδαμε την Τουρκία να εισέρχεται, με αμερικανικό διαβατήριο, στο παιχνίδι. Είναι μόνο η αβελτηρία της Λευκωσίας λοιπόν που ματαιώθηκαν συγκεκριμένες κινήσεις; Σύμφωνα με την οπτική της Ουάσινγκτον, οι πρόσφατες ανακαλύψεις φυσικού αερίου στις ΑΟΖ Κύπρου και Ισραήλ αποτελούν μία θετική εξέλιξη, καθώς προσφέρουν μείωση της ενεργειακής εξάρτησης της Ευρώπης από την Ρωσία. Σε ό,τι αφορά στους αγωγούς, η μεταφορά μη ρωσικού αερίου στις χώρες της Βαλκανικής, είναι προαφανώς επιθυμητή από τις ΗΠΑ. Ο Μόρνινγκσταρ, εμμέσως πλην σαφώς κάλεσε τους εμπλεκόμενους και κυρίως την Κύπρο, να αποφύγει την είσοδο στην εξίσωση ρωσικών ενεργειακών συμφερόντων.

Ο Αμερικανός αξιωματούχος ωστόσο δεν έμεινε σε αυτά. Δήλωσε ότι υπάρχουν νομικά και πολιτικά ζητήματα που πρέπει να επιλυθούν. Δέχθηκε έτσι εμμέσως τις τουρκικές θέσεις και αυτό αξίζει ιδιαίτερης προσοχής, αφού ο Αμερικανός αξιωματούχος παρατήρησε ότι "από τις εξελίξεις πρέπει να κερδίσουν όλοι, αφού οι ανακαλύψεις ενεργειακών πόρων στην ανατολική Μεσόγειο υπερβαίνουν τις άμεσα εμπλεκόμενες χώρες όπως την Κύπρο, το Ισραήλ και ενδεχομένως αργότερα και την Ελλάδα". Σύμφωνα με τον Ρίτσαρντ Μόρνινγκσταρ, πρέπει να μπούμε στη λογική της γενικότερης ωφέλειας, φωτογραφίζοντας έτσι την Τουρκία.

Ως ΕΛ.Κ.Ε.Δ.Α. καιρό τώρα υποστηρίζουμε πως Ισραήλ και ΗΠΑ δεν αντιλαμβάνονται με τον ίδιο τρόπο τα νέα δεδομένα στην ανατολική Μεσόγειο. Υποστηρίζαμε -και δικαιωνόμαστε- πως οι ΗΠΑ θα κρατήσουν ''ζωντανή'' πάση θυσία την Τουρκία, παρά τις ισραηλινές επιφυλάξεις. Αρχίζουμε να πιστεύουμε βάσιμα, πως οι Αμερικανοί προωθούν χρήση των δικαιωμάτων των εμπλεκομένων όχι με βάση το διεθνές δίκαιο, αλλά στη λογική να μην στενοχωρηθούν οι Τούρκοι. Τους Αμερικανούς ενδιαφέρει η συνεργασία Ελλάδος - Τουρκίας όχι στη βάση του τι πραγματικά δικαιούται ο καθένας, αλλά απλώς να υπάρξει μια κερδοφόρα για τους ίδιους συνεκμετάλλευση του ενεργειακού πλούτου, προσφέροντας στην Τουρκία πολύ περισσότερο μερίδιο από όσο δικαιούται. Η αγωνία των ΗΠΑ είναι να μην τους προκύψει ο Ερντογάν, στην πορεία, Χομεινί. Η Τουρκία τους ενδιαφέρει, όχι η δεδομένη και παθητική Ελλάδα.

Η διατυπωθείσα θέση Μόρνιγκσταρ θέλει μια ανέφελη και απρόσκοπτη συνεργασία όχι τριγωνική (Ελλάδος - Κύπρου - Ισραήλ) αλλά τετραγώνου (οι τρεις συν η Τουρκία). Με τις ΗΠΑ σε ρόλο συντονιστή και συν-εκμεταλλευτή. Η Αθήνα τι πράττει; Θα δεχθεί την Τουρκία συνεταίρο σε περιουσία που δεν δικαιούται; Και στη βάση ποιάς λογικής;

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ




Ελλάδα

 Έφτασε πριν από λίγη ώρα ο ηγούμενος Εφραίμ στο Αγιο Όρος, όπου οι μοναχοί του επιφύλαξαν θερμή υποδοχή στο λιμανάκι των Καρυών. Ο ηγούμενος Εφραίμ αποφυλακίστηκε το μεσημέρι της Παρασκευής, μετά την απόφαση του συμβουλίου Εφετών, αφού κατέβαλε χρηματική εγγύηση.
   
«Όχι» στη δημιουργία κέντρων υποδοχής μη νόμιμων μεταναστών είπε το Περιφερειακό Συμβούλιο Θεσσαλίας με κατά πλειοψηφία απόφαση του, μετά από μαραθώνια συνεδρίαση στην οποία μετείχαν και δήμαρχοι της Θεσσαλίας.
   
Δικογραφία σε βάρος 65 υπαλλήλων σχεδόν όλων των υπηρεσιών Πολεοδομίας σε όλη την Αττική σχημάτισε η Υπηρεσία Εσωτερικών Υποθέσεων της ΕΛ.ΑΣ. για μη καταγραφή πολεοδομικών παραβάσεων και για μη είσπραξη προστίμων, με τις απώλειες του Δημοσίου να ανέρχονται, σύμφωνα με τη δικογραφία, σε δεκάδες εκατομμύρια ευρώ.
   
Αποφυλακίστηκε το μεσημέρι της Παρασκευής ο ηγούμενος της Μονής Βατοπαιδίου, αρχιμανδρίτης Εφραίμ. Ο ηγούμενος αποφυλακίστηκε μετά την απόφαση του συμβουλίου Εφετών, αφού κατέβαλε χρηματική εγγύηση.
  
 Το κυπριακό παράδειγμα ως προς τις έρευνες για την ανεύρεση υδρογονανθράκων είναι πάρα πολύ σημαντικό για την ελληνική περίπτωση, δήλωσε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Ευάγγελος Βενιζέλος κατά την επίσκεψή του στην Κύπρο. Πρόσθεσε ότι και η Ελλάδα θα προχωρήσει στο θέμα αυτό με βάση το σεβασμό προς το Διεθνές Δίκαιο.

Κόσμος

 Έξι άτομα συνέλαβαν οι Αρχές στην Κίνα, ενώ έκλεισαν και 16 δικτυακούς τόπους, οι οποίοι διέδοσαν τη φήμη ότι στρατιωτικά οχήματα βρίσκονται στους δρόμους του Πεκίνου, κάνοντας λόγο για πραξικόπημα. Οι δύο μεγαλύτερες υπηρεσίες, τύπου Twitter στην Κίνα, οι Sina Weibo και Τencent QQ ανέστειλαν τη δυνατότητα για τους χρήστες του Διαδικτύου να αναρτούν σχόλια από τις 31 Μαρτίου μέχρι τις 3 Απριλίου.
   
Ένας Παλαιστίνιος σκοτώθηκε από ισραηλινά πυρά στα βόρεια της Λωρίδας της Γάζας κοντά στα σύνορα με το Ισραήλ, ενώ περισσότεροι από 50 τραυματίστηκαν σε συγκρούσεις με τις δυνάμεις ασφαλείας στη διάρκεια των διαδηλώσεων για την «Ημέρα της γης», που πραγματοποιήθηκαν στη Δυτική Όχθη, την Ανατολική Ιερουσαλήμ και τη Λωρίδα της Γάζας.
   
Ο τραγικός θάνατος της 18χρονης Ουκρανής Οξάνα Μάκαρ, η οποία έπεσε θύμα ομαδικού βιασμού και σωματικής κακοποίησης, έφερε στο προσκήνιο με δραματικό τρόπο τις διασυνδέσεις των πλουσιότερων που τις εκμεταλλεύονται σε βάρος λιγότερο ευνοημένων συμπολιτών τους όπως και το γενικότερο κλίμα ατιμωρησίας.
   
Η Ιαπωνία πρόκειται να άρει τον Απρίλιο την απαγόρευση εισόδου σε ορισμένες πόλεις του νομού της Φουκουσίμα που είχαν χαρακτηριστεί απαγορευμένες ζώνες επειδή ήταν πολύ κοντά στον πυρηνικό σταθμό δήλωσε ο πρωθυπουργός Γιοσιχίκο Νόντα. Η απαγόρευση εισόδου θα αρθεί την Κυριακή για την Ταμούρα, την Καβαούτσι και από τα μέσα Απριλίου από την Μιναμισόμα, τρεις από τις 11 πόλεις που βρίσκονται εντός της ακτίνας αυτής των 20 χιλιομέτρων.
   
Δεκάδες Βέλγοι επιχειρηματίες καλούνται να προσφέρουν πασχαλινά αυγά στους υπαλλήλους του υπουργείου Οικονομικών και να ποτίσουν τα φυτά του κτιρίου επειδή δεν πρόσεχαν πού έβαζαν την υπογραφή τους. Το υπουργείο ουσιαστικά εξαπάτησε τους επιχειρηματίες με σκοπό να τους προτρέψει να είναι πιο προσεχτικοί στο μέλλον.

Οικονομία

 Με μεικτά πρόσημα έκλεισε την Παρασκευή η Γουόλ Στριτ ενώ τα χρηματιστήρια στην Ευρώπη βρέθηκαν στο πράσινο, με τις μετοχές των εταιρειών ενέργειας και μετάλλων να πρωταγωνιστούν στην άνοδο. Οι ευρωπαϊκοί δείκτες αποχαιρετούν το Μάρτιο με την ισχυρότερη τριμηναία άνοδο των τελευταίων έξι χρόνων, εξίσου ισχυρή -για το τρίμηνο- η εικόνα και για τη Γουόλ Στριτ.
  
 H ομιλία του διακεκριμένου brand strategist Peter Economides με τίτλο «ΓΙΝΕΤΑΙ: Out of the Blue» πραγματοποιήθηκε, στις 20 Μαρτίου, στο Μουσείο Κυκλαδικής Τέχνης. Ο Peter Economides, ομιλίες του οποίου με ανάλογη θεματολογία γνώρισαν μεγάλη διάδοση και εξαιρετική επισκεψιμότητα στο διαδίκτυο, διατυπώνει με τη διάλεξη αυτή μια ολοκληρωμένη επικοινωνιακή πρόταση για την αναδιαμόρφωση της εικόνας της Ελλάδας (Rebranding Greece).
   
Ισχυρό ενδιαφέρον και από επενδυτές του εξωτερικού συγκέντρωσε η πρώτη φάση της διαδικασίας για ιδιωτικοποίηση της ΔΕΠΑ, με συνολικά 17 υποψηφίους να εκδηλώνουν ενδιαφέρον από 12 χώρες. Το Δημόσιο αφήνει προς το παρόν ανοικτό το ενδεχόμενο πώλησης ξεχωριστά της ΔΕΠΑ και μεριδίου στον ΔΕΣΦΑ, τον διαχειριστή του συστήματος.

Αθλητισμός

Στην αναμέτρηση με την οποία άνοιξε η αυλαία της 28ης ημέρας του γερμανικού πρωταθλήματος, η Ντόρτμουντ αναδείχθηκε ισόπαλη εντός εδρας με τη Στουτγκάρδης με σκορ 4-4 στο «Σίγκναλ Ιντούνα Παρκ».
   
Ραντεβού με τον Ανδρέα Βγενόπουλο για να συζητήσουν τα όσα κουβέντιασαν την Πέμπτη με τον δικηγόρο του Γιάννη Βαρδινογιάννη και βέβαια να ζητήσουν τη βοήθειά του για την εύρεση λύσης στο οικονομικό αδιέξοδο του Παναθηναϊκού, έκλεισαν οι Παλαίμαχοι για τη Δευτέρα (10:30). Πρόθεση των παλιών αστέρων του «τριφυλλιού» είναι να συναντήσουν και τους Παύλο Γιαννακόπουλο, Αδαμάντιο Πολέμη και Νικόλα Πατέρα.
   
Η κατάσταση της υγείας του Φαμπρίς Μουάμπα βελτιώνεται συνέχεια και από τη στιγμή που πλέον έχει διαφύγει τον κίνδυνο, φρόντισε να ευχαριστήσει όσους στάθηκαν στο πλευρό του με έναν διαφορετικό τρόπο.

ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ 31/3/2012



Γεγονότα

307: Ο Μέγας Κωνσταντίνος παντρεύεται τη Φαύστα, κόρη του ρωμαίου αυτοκράτορα Μαξιμιανού, μετά το διαζύγιό του με τη Μινερβίνα (Αθηνούλα).

1821: Ο Αθανάσιος Διάκος υψώνει τη σημαία της Επανάστασης στη Λιβαδειά.

1866: Δημοτικές εκλογές διεξάγονται στην Ελλάδα. Δήμαρχος Αθηναίων εκλέγεται ο Γεώργιος Σκούφος.

1920: Ο Κεμάλ Ατατούρκ σχηματίζει στην Άγκυρα νέα κυβέρνηση, με πρόεδρο τον Σουμπχί μπέη, και προκηρύσσει εκλογές για Συντακτική Συνέλευση.

 1931: Ιδρύεται η Εργατική Εστία.

1946: Στην Ελλάδα διεξάγονται οι πρώτες μεταπολεμικές εκλογές, από τις οποίες απέχει το ΚΚΕ. Το Λαϊκό Κόμμα κερδίζει 250 έδρες, ενώ η χώρα μπαίνει σε τροχιά εμφυλίου πολέμου.


Γεννήσεις

1596: Ρενέ Ντεκάρτ, γνωστότερος στην Ελλάδα ως Καρτέσιος, γάλλος φιλόσοφος και μαθηματικός. Έμεινε στην ιστορία και για τη ρήση του «σκέφτομαι, άρα υπάρχω». (Θαν. 11/2/1650)  [Αποφθέγματα]

1840: Αντουάν Λιμιέρ, γάλλος πρωτοπόρος του κινηματογράφου, πατέρας των αδελφών Λιμιέρ. (Θαν. 15/4/1911)

1914: Οκτάβιο Παζ, μεξικανός διπλωμάτης και συγγραφέας, βραβευμένος με Νόμπελ Λογοτεχνίας το 1990. (Ο λαβύρινθος της μοναξιάς) (Θαν. 19/4/1998)  [Αποφθέγματα]

Θάνατοι

1980: Τζέσε Όουενς, αμερικανός μαύρος αθλητής του στίβου, που κέρδισε 4 χρυσά μετάλλια στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Βερολίνου και ανέτρεψε στην πράξη τις θεωρίες του Αδόλφου Χίτλερ περί άρειας φυλής. (Γεν. 12/9/1913)

1995: Σελένα, αμερικανομεξικανή σουπερστάρ της λάτιν μουσικής, που δολοφονήθηκε από την πρόεδρο του φαν κλαμπ της Γιολάντα Σαλντίβαρ. (Γεν. 16/4/1971)

2008: Ζιλ Ντασέν, γαλλικής καταγωγής αμερικανός σκηνοθέτης, σύντροφος της Μελίνας Μερκούρη. (Γεν. 18/12/1911)