21 Μαρτίου, 2012

ΤΟ ΜΕΛΛΟΝ ΑΝΗΚΕΙ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ

Παραφράζοντας το σύνθημα του Ανδρέα «Η Ελλάδα ανήκει στους Έλληνες»(ο Μουσσολίνι πρώτος το χρησιμοποίησε για τους Ιταλούς τη δεκαετία του ’20), θα πούμε «Το μέλλον ανήκει στην Ελλάδα». Στην Ελλάδα που θα απαλλαχθεί από τα φορτία του παρελθόντος και θα αναζητήσει το δρόμο της σύνεσης, της συναίνεσης και της αλληλεγγύης.

Αυτή η Ελλάδα δεν μπορεί να προχωρήσει και να κοιτάξει το μέλλον αν δεν στραφεί στην παιδεία και στον πολιτισμό. Δεν έχει μέλλον αν δεν γίνουν σοβαρές τομές και αλλαγές στον τρόπο που σκέφτονται και λειτουργούν συλλογικά οι πολίτες της. Πρώτα απ’ όλα χρειάζεται να αλλάξουμε εμείς.

Παραφράζοντας το σύνθημα του Ανδρέα «Η Ελλάδα ανήκει στους Έλληνες»(ο Μουσσολίνι πρώτος το χρησιμοποίησε για τους Ιταλούς τη δεκαετία του ’20), θα πούμε «Το μέλλον ανήκει στην Ελλάδα». Στην Ελλάδα που θα απαλλαχθεί από τα φορτία του παρελθόντος και θα αναζητήσει το δρόμο της σύνεσης, της συναίνεσης και της αλληλεγγύης.

Αυτή η Ελλάδα δεν μπορεί να προχωρήσει και να κοιτάξει το μέλλον αν δεν στραφεί στην παιδεία και στον πολιτισμό. Δεν έχει μέλλον αν δεν γίνουν σοβαρές τομές και αλλαγές στον τρόπο που σκέφτονται και λειτουργούν συλλογικά οι πολίτες της. Πρώτα απ’ όλα χρειάζεται να αλλάξουμε εμείς.

Από μας ξεκινούν όλα και σε μας καταλήγουν. Η καραμέλα που όλοι πιπιλάμε περί κακών πολιτικών δεν είναι παρά η δικαιολογία προκειμένου να ξεφύγουμε από τις ευθύνες μας. Αν πραγματικά θέλουμε να αλλάξουμε τη ζωή μας, τις συνθήκες της καθημερινότητας και να βελτιώσουμε την ποιότητα των μεταξύ μας σχέσεων, είναι βέβαιο ότι θα ακολουθήσει και ο πολιτικός κόσμος.

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Ελλάδα

Ο Φίλιππος Σαχινίδης είναι σύμφωνα με όλες τις πληροφορίες ο διάδοχος του Ευάγγελου Βενιζέλου στην ηγεσία του υπουργείου Οικονομικών. Επίσημες ανακοινώσεις αναμένονται από ώρα σε ώρα, ενώ ήδη έχει αποφασιστεί ότι η ορκωμοσία ενώπιον του Προέδρου της Δημοκρατίας Κάρολου Παπούλια θα πραγματοποιηθεί στις 14:45 το μεσημέρι.
   
Από ώρα σε ώρα αναμένεται η ανακοίνωση του ονόματος του διαδόχου του Ευάγγελου Βενιζέλου στο υπουργείο Οικονομικών. Η ορκωμοσία ενώπιον του Προέδρου της Δημοκρατίας Κάρολου Παπούλια έχει προγραμματιστεί για τις 14:45. Πληροφορίες αναφέρουν ότι είναι πιθανή η μετακίνηση του υπουργού Εσωτερικών Τάσου Γιαννίτση.
   
Άλλη μία πιθανή ημερομηνία διεξαγωγής των εκλογών, αυτή της 13ης Μαΐου, βρίσκεται πλέον υπό συζήτηση, μετά τη συνάντηση που είχαν την Τρίτη στο Μέγαρο Μαξίμου ο πρωθυπουργός Λουκάς Παπαδήμος με τον πρόεδρο της ΝΔ Αντώνη Σαμαρά. Σύμφωνα με πληροφορίες, το σενάριο για κάλπες στις 6 Μαΐου αναθεωρείται, καθώς υπάρχουν φόβοι για εκδήλωση επεισοδίων την Πρωτομαγιά, που θα συνέπιπτε με την κορύφωση της προεκλογικής περιόδου. Υπό συζήτηση παραμένει και η ημερομηνία της 29ης Απριλίου.
   
Προσπάθεια να «παγώσει» η συζήτηση του νομοσχεδίου του υπουργείου Διοικητικής Μεταρρύθμισης για τις σαρωτικές αλλαγές στα υπουργεία φαίνεται ότι καταβάλλει η ΝΔ. Το νομοσχέδιο έχει ήδη κατατεθεί από την κυβέρνηση, ωστόσο κοινοβουλευτικά στελέχη της ΝΔ ζητούν αλλαγές και διευκρινίσεις. Από την πλευρά του υπουργείου Διοικητικής Μεταρρύθμισης επισημαίνεται ότι το νομοσχέδιο είναι προϊόν πολύμηνης συνεργασίας μεταξύ όλων των υπουργείων και πως η ΝΔ είχε ενημερωθεί εγκαίρως. Ποιες οι σαρωτικές αλλαγές που προβλέπει το νομοσχέδιο.
   
Σε επίσχεση εργασίας έχουν προχωρήσει οι γιατροί σε πολλά νοσηλευτικά ιδρύματα της Αττικής και της περιφέρειας, διαμαρτυρόμενοι για τη μη καταβολή των αποζημιώσεων για δεδουλευμένες εφημερίες από τον Δεκέμβριο του 2011, με αποτέλεσμα να εξυπηρετούνται μόνο τα επείγοντα περιστατικά. Σήμερα, Τετάρτη, οι νοσοκομειακοί γιατροί Αθήνας-Πειραιά προγραμματίζουν συγκέντρωση διαμαρτυρίας έξω από το υπουργείο Υγείας, στο πλαίσιο στάσης εργασίας από τις 11 το πρωί έως τη λήξη του ωραρίου.

Κόσμος

 Ένα σπίτι στην Τουλούζη, όπου βρίσκεται ένας 24χρονος άνδρας, ύποπτος για το φονικό σε εβραϊκό σχολείο, έχει περικυκλώσει η γαλλική αστυνομία από τα ξημερώματα της Τετάρτης. Ο άνδρας που δηλώνει ότι έχει σχέσεις με την Αλ Κάιντα έχει «ταμπουρωθεί» σε ένα σπίτι στην πόλη και διαπραγματεύεται με τις Αρχές. Συνελήφθη ο αδελφός του. Τρεις αστυνομικοί έχουν τραυματιστεί ελαφρά σε ανταλλαγή πυρών. Infographic με επιθέσεις κατά εβραϊκών στόχων τα τελευταία 40 χρόνια
   
Αυτοσχέδια βόμβα εξερράγη το πρωί της Τετάρτης έξω από την πρεσβεία της Ινδονησίας στο Παρίσι. Δεν υπήρξαν θύματα, ενώ προκλήθηκαν μόνο σημαντικές υλικές ζημιές σε μια ακτίνα 50 μέτρων. Σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες, αυτόπτες μάρτυρες είδαν τρεις άνδρες να αφήνουν ένα δέμα κοντά στο κτίριο της πρεσβείας. Μέχρι στιγμής δεν υπάρχει ανάληψη ευθύνης.
   
Η ηγεσία της Συρίας «κάνει πολλά λάθη», δήλωσε ο υπουργός Εξωτερικών της Ρωσίας, τονίζοντας ότι ο πρόεδρος της Συρίας, Μπασάρ Αλ-Άσαντ «αντέδρασε λανθασμένα» από την αρχή, οπότε οι διαδηλώσεις ήταν ειρηνικές. Πρόκειται για τη σκληρότερη κριτική που ασκεί η Ρωσία στη Συρία. Η Μόσχα εμφανίστηκε έτοιμη να στηρίξει τις ειρηνευτικές προσπάθειες του Κόφι Ανάν στη Συρία.
   
Ο αριθμός των αμάχων που σκοτώθηκαν στην ισραηλινο-παλαιστινιακή σύγκρουση σημείωσε σημαντική αύξηση το 2011, αναφέρεται σε έκθεση ισραηλινής οργάνωσης για την προάσπιση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Το 2011 οι δυνάμεις ασφαλείας του Ισραήλ σκότωσαν 115 Παλαιστίνιους. Ανάμεσά τους βρίσκονταν 37 άμαχοι, σύμφωνα με την ετήσια έκθεση της οργάνωσης B'Tselem.
   
 Άλλη μία νίκη για τον υποψήφιο των Ρεπουμπλικάνων, Μιτ Ρόμνεϊ, ο οποίος νίκησε στις προκριματικές εκλογές στο Ιλινόι, κάνοντας ένα βήμα ακόμα για την κατάκτηση του χρίσματος του Ρεπουμπλικανικού Κόμματος για τις προεδρικές εκλογές.

Οικονομία

 Ξεκίνησε το πρωί της Τετάρτης στην Ολομέλεια της Βουλής η συζήτηση του νομοσχεδίου για το πρώην αεροδρόμιο του Ελληνικού, θέμα που προκαλεί ποικίλες αντιδράσεις τόσο από φορείς της αγοράς που εκτιμούν ότι παραμένουν αρκετοί περιορισμοί στην αξιοποίησή του όσο και από τους όμορους δήμους και κινήσεις πολιτών που ζητούν τη δημιουργία ενός μητροπολιτικού πάρκου. Ο υπουργός Περιβάλλοντος ανακοίνωσε έξι προσθήκες στο νομοσχέδιο, εκ των οποίων η μία προβλέπει την «οριακή αύξηση» του συντελεστή δόμησης και του ύψους των κτιρίων στην παραλιακή ζώνη. Την ίδια ώρα, σε εξέλιξη είναι ο διαγωνισμός του Ταμείου Αποκρατικοποιήσεων, ο οποίος πήρε παράταση για τις 17 Απριλίου.
   
Tην ανάγκη να συζητήσουν και να συμφωνήσουν οι κοινωνικοί εταίροι για νέες κλαδικές συμβάσεις ώστε να μην επικρατήσουν ακραίες πρακτικές και μεγάλες περικοπές με ατομικές συμβάσεις, επανέλαβε ο υπουργός Εργασίας Γ.Κουτρουμάνης. Ο ίδιος τόνισε ότι πρέπει να υπάρχει αποτελεσματικότητα στην εφαρμογή του προγράμματος, για να αποφευχθούν νέες περικοπές σε μισθούς και συντάξεις. Διατύπωσε, δε, την άποψη ότι δεν μπορεί να συγκρίνονται οι μισθοί Ελλάδας με γειτονικών χωρών, όπως της Βουλγαρίας, λόγω της σημαντικής διαφοράς στο παραγωγικό μοντέλο των δύο χωρών.
   
Οι αποφάσεις για το εφάπαξ θα ληφθούν από την επόμενη κυβέρνηση. δήλωσε την Τετάρτη ο υπουργός Εργασίας Γ. Κουτρουμάνης, μιλώντας στην πρωινή εκπομπή του MEGA. Μέχρι τις αρχές Απριλίου το αργότερο θα έχουν ολοκληρωθεί οι μελέτες για τα ασφαλιστικά ταμεία, ενώ μεγάλο πρόβλημα, όπως είπε ο κ. Κουτρουμάνης, υπάρχει στο Ταμείο Πρόνοιας των δημοσίων υπαλλήλων.

Αθλητισμός

Μετά από συγκλονιστικό ματς που κρίθηκε στην παράταση, η Γιουβέντους πήρε το εισιτήριο για τον τελικό του κυπέλλου Ιταλίας εξασφαλίζοντας ισοπαλία 2-2 με τη Μίλαν στο Τορίνο, χάρη στη νίκη της με 2-1 στον πρώτο ημιτελικό που είχε γίνει στο «Σαν Σίρο».
   
Το εισιτήριο για τον τελικό του Κυπέλλου Γερμανίας εξασφάλισε η Ντόρτμουντ, η οποία με γκολ του Γκουντογκάν στο 120' της παράτασης νίκησε 1-0 εκτός έδρας την Γκρόιτερ Φιρτ (ομάδα Β' κατηγορίας).
   
Ορεκτικό για τα ντέρμπι Μάντσεστερ Σίτι-Τσέλσι και Έβερτον-Άρσεναλ ήταν η νίκη που πέτυχε την Τρίτη η Μπλάκμπερν με 2-0 επί της Σάντερλαντ για την 29η αγωνιστική της Πρέμιερ Λιγκ. Αυτό ήταν ένα πολύτιμο «τρίποντο» για τους «Ρόβερς» που απομακρύνθηκαν κατά έξι βαθμούς από τη ζώνη του υποβιβασμού.


ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ 21/3/2012

Γεγονότα

630: Ο Βυζαντινός αυτοκράτορας Ηράκλειος επαναφέρει τον Τίμιο Σταυρό στην Ιερουσαλήμ.

1800: Υπογράφεται ανάμεσα στη Ρωσία και την Τουρκία η Συνθήκη της Κωνσταντινούπολης, με την οποία ιδρύεται η «Πολιτεία των Επτά Ενωμένων Νήσων» (Επτάνησα), το πρώτο ελληνικό κράτος μετά την Άλωση. Το νεοσύστατο κράτος θα είναι ανεξάρτητο, με εγγυητή της ανεξαρτησίας του τη Ρωσία, αλλά φόρου υποτελές στο σουλτάνο.

1872: Η εφημερίδα «Παλιγγενεσία» δημοσιεύει άρθρο εναντίον της Διεθνούς Εταιρείας, δηλαδή της Σοσιαλιστικής Διεθνούς. Το άρθρο καταλήγει ως εξής: «Η καταδίωξις ίσως είναι το προσφορώτερον φάρμακον κατά της επαράτου εταιρείας, ης τα μέλη εστρατολογήθησαν εκ των κατωτάτων στρωμάτων της ευρωπαϊκής κοινωνίας και εκ φιλοταράχων και διεφθαρμένων». Πρόκειται για εκδήλωση που καταδεικνύει τις προθέσεις της ελλαδικής ιθύνουσας τάξης απέναντι στις σοσιαλιστικές ιδέες.

1935: Η Περσία μετονομάζεται επισήμως σε Ιράν («Η χώρα των Αρίων»).

1956: Στην αγγλοκρατούμενη Λευκωσία ανακαλύπτεται βόμβα κάτω από το κρεβάτι του Χάρντινγκ, στο Κυβερνείο. Την ίδια μέρα, οι Τουρκοκύπριοι κάνουν μεγάλη πορεία, με αφορμή συγκρούσεις στην περιοχή της Κυρήνειας και προκαλούν μεγάλες ζημιές σε εκκλησίες, καταστήματα, αυτοκίνητα και κατοικίες Ελλήνων.

1960: Η Σφαγή του Σάρπβιλ: Η αστυνομία της ρατσιστικής Νοτίου Αφρικής, του απαρτχάιντ και των φυλετικών διακρίσεων, πνίγει στο αίμα ειρηνική διαδήλωση μαύρων φοιτητών. Από τα πυρά των αστυνομικών σκοτώνονται 69 διαδηλωτές και τραυματίζονται 180. Με αφορμή το τραγικό αυτό γεγονός, ο ΟΗΕ ανακήρυξε την 21η Μαρτίου ως Παγκόσμια Ημέρα για την Εξάλειψη των Φυλετικών Διακρίσεων.

Γεννήσεις

1685: Γιόχαν Σεμπάστιαν Μπαχ, γερμανός συνθέτης. (Θαν. 28/7/1750)

1920: Μανώλης Χιώτης, λαϊκός συνθέτης και δεξιοτέχνης του μπουζουκιού. (Θαν. 21/3/1970)

1960: Άιρτον Σένα, βραζιλιάνος πιλότος της Φόρμουλα 1. (Θαν. 1/5/1994)

Θάνατοι

1727: Ισμαήλ Ιμπν Σαρίφ, δεύτερος άρχοντας του Μαρόκου, που συνεισέφερε τα μέγιστα στην ανεξαρτησία της χώρας του από τους Οθωμανούς Τούρκους. Έμεινε στην ιστορία για τις 500 γυναίκες και τα 1042 παιδιά του. (Γεν. 1645)

1988: Πάτρικ Στέπτοου, βρετανός ιατρικός ερευνητής, που μαζί με τον συνάδελφό του Ρόμπερτ Έντουαρτς τελειοποίησαν τη μέθοδο της εξωσωματικής γονιμοποίησης. (Γεν. 9/6/1913)

2001: Τσουνγκ Τζου-Γιουνγκ, νοτιοκορεάτης επιχειρηματίας, ιδρυτής της αυτοκινητοβιομηχανίας HYUNDAI. (Γεν. 25/11/1915)