19 Μαρτίου, 2012

ΝΕΟ ΚΕΦΑΛΑΙΟ ΣΤΙΣ ΣΧΕΣΕΙΣ ΕΚΚΛΗΣΙΑΣ – ΠΟΛΙΤΕΙΑΣ ΣΤΗΝ ΚΥΠΡΟ

 
ΕΚΚΛΗΣΙΑΣΤΙΚΑ ΝΕΑ
ΑΠΟ ΤΗΝ ΚΥΠΡΟ

Νέο κεφάλαιο συνεργασίας Εκκλησίας και κράτους ανοίγεται με τη συμφωνία που επιτεύχθηκε μεταξύ των δύο πλευρών για τα φορολογικά ζητήματα της Εκκλησίας, σύμφωνα με τον Αρχιεπίσκοπο Κύπρου Χρυσόστομο Β’.  Αυτό δήλωσε ο Αρχιεπίσκοπος Κύπρου μετά τη συνάντησή του στην Αρχιεπισκοπή με τον Υπουργό Οικονομικών Κίκη Καζαμία, ο οποίος γνωστοποίησε, επίσημα, στον Αρχιεπίσκοπο την απόφαση του Υπουργικού Συμβουλίου για επικύρωση της προσυμφωνίας που επιτεύχθηκε μεταξύ του Υπουργού Οικονομικών και του Διευθυντή του Ελεγκτικού Τμήματος της Εκκλησίας, Γιάννου Χαριλάου.
 
Ο Αρχιεπίσκοπος Χρυσόστομος Β’ ευχαρίστησε τον Υπουργό Οικονομικών γιατί μια εκκρεμότητα, όπως είπε, που υπήρχε επί δεκαετίες, έλαβε σάρκα και οστά επί εποχής του κ. Καζαμία στο Υπουργείο Οικονομικών. Ο Υπουργός Οικονομικών είπε ότι ο Αρχιεπίσκοπος τού γνωστοποίησε ότι ''η Εκκλησία θα τιμήσει τη συμφωνία με ισχύ, όχι από την επίσημη υπογραφής της που ουσιαστικά θα είναι η υιοθέτηση της (συμφωνίας) από τη Βουλή, αλλά από την ημέρα επικύρωσης της από το Υπουργικό Συμβούλιο'' και ότι ''μια μεγάλη συμφωνία'' της εκκλησίας, η οποία ''έχει επιτευχθεί από την προηγούμενη εβδομάδα, καθυστερεί έτσι που να υλοποιηθεί ως η πρώτη συμφωνία αμέσως μετά τη συνυπογραφή της συμφωνίας'' για τα φορολογικά ζητήματα της Εκκλησίας.
 
Ο κ. Καζαμίας ευχαρίστησε τον Αρχιεπίσκοπο γι’ αυτή τη συμβολική, όπως είπε, ''ενέργεια και απόφαση που πήραν, δείχνοντας έμπρακτα και τις ευχαριστίες'' της Εκκλησίας προς το κράτος. Ο Αρχιεπίσκοπος ανακοίνωσε ότι η εκκλησία θα προβεί σε δύο με τρεις πωλήσεις εντός του 2012 και εξέφρασε την πεποίθηση ότι ''μέχρι το τέλος του χρόνου θα εισρεύσουν'' στα κρατικά ταμεία 10 με 20 εκατομμύρια ευρώ από επενδύσεις και πωλήσεις της Εκκλησίας. ''Θα κάνουμε δύο, τρεις πωλήσεις και επενδύσεις για το καλό του τόπου μας. Μας ενδιαφέρει όσο το δυνατό πιο γρήγορα αυτός ο τόπος να βγει από την οικονομική δυσχέρεια'', σημείωσε ο Αρχιεπίσκοπος.

Αναφερόμενος στην επίσκεψη του Υπουργού Οικονομικών στην Αρχιεπισκοπή, ο Αρχιεπίσκοπος είπε ότι ''η συμφωνία έχει περάσει από το Υπουργικό Συμβούλιο αλλά θεώρησε - πολύ σωστά, και είναι θετικό - να έρθει σήμερα εδώ όπου είχαμε μια πολύ σύντομη ανταλλαγή απόψεων'', προσθέτοντας ότι η Ιερά Σύνοδος τον εξουσιοδότησε να ευχαριστήσει, εκ μέρους της, τον κ. Καζαμία ''για την προσφορά του αυτή που είναι θετική και για το κράτος και για την εκκλησία και ανοίγεται πλέον ένα νέο κεφάλαιο συνεργασίας Εκκλησίας και κράτους''. Εξέφρασε την πεποίθηση ότι ''αμφότεροι, Εκκλησία και κράτος, θα συνεχίσουμε αυτές τις καλές σχέσεις που υπηρετούν και τον τόπο και τον λαό μας''. 

Από την πλευρά του, ο κ. Καζαμίας είπε ότι ''δεν ήταν δύσκολο'' να καταλήξουν σε αυτή τη συμφωνία γιατί είχαν ''μια καλή βάση που ήταν η προσυμφωνία που έγινε το 2005 και για διάφορους λόγους, για επτά χρόνια, δεν κατέστη δυνατό να επισημοποιηθεί και να επικυρωθεί''. Αναφέροντας ότι ''αυτό που παραμένει είναι κάποιες τυπικές διαδικασίες από πλευράς του κράτους'', ο κ. Καζαμίας εξήγησε ότι αυτά που παραμένουν αφορούν ''κάποιες πρόνοιες να ξεκαθαριστούν κανονιστικά'' και για εκείνες τις πρόνοιες, όπως είπε, και για όσες είναι αναγκαίο, με τη συμβολή του Γενικού Εισαγγελέα και της Νομικής Υπηρεσίας, θα γίνει νομοτεχνική επεξεργασία για να πάει πρόταση προς επικύρωση στη Βουλή των Αντιπροσώπων. 

Σημείωσε ότι ''κάποιες πρόνοιες είναι απλά κανονιστικές ρυθμίσεις'' και ''θα χρειαστούν κάποιες ημέρες''. Ανέφερε, επίσης, ότι οι ευχαριστίες του Αρχιεπισκόπου ''δεν είναι μονάχα ευχαριστίες προς τον Υπουργό Οικονομικών αλλά ευχαριστίες προς την Κυβέρνηση γιατί ο αρμόδιος Υπουργός, κάνοντας τη δουλειά του, έκανε την πρόταση και η απόφαση είναι του Προέδρου και του Υπουργικού Συμβουλίου και δέχτηκα αυτές τις ευχαριστίες από μέρους της Κυβέρνησης και του Προέδρου της Δημοκρατίας''. Ερωτηθείς κατά πόσον θα υπάρξει, μετά τη συμφωνία, άμεση οικονομική ενίσχυση του κράτους, ο Αρχιεπίσκοπος Κύπρου είπε ότι ''θα αρχίσουν να μπαίνουν στο ταμείο της Κυβέρνησης μερικά εκατομμύρια'' ευρώ. 

Ο κ. Καζαμίας είπε ότι αυτό δεν εξαρτάται από τον ίδιο και ευχήθηκε στην Εκκλησία ''καλές δουλειές και να συνάψει όσο το δυνατό περισσότερες συμφωνίες για να εισρεύσουν όσο το δυνατό περισσότερα έσοδα στο ταμείο του κράτους''.Ερωτηθείς γιατί δεν επιτεύχθηκε προηγουμένως συμφωνία επί της φορολογίας της Εκκλησίας, ο κ. Καζαμίας είπε ότι δεν είναι δημοσιογραφικός εκπρόσωπος όλων των προκάτοχών του και πρόσθεσε ότι έτσι το έκρινε, έτσι το προώθησε και έτσι το πρότεινε στο Υπουργικό. ''Κρίνω ότι όταν υπάρχει καλή θέληση και όταν βλέπεις μπροστά, λύνεις ευκολότερα τα πράγματα παρά να βλέπεις πίσω'', σημείωσε. Ανέφερε ότι ''έχουν ρυθμιστεί εκκρεμότητες, οι οποίες ήταν με ερωτηματικό από ίδρυσης της Κυπριακής Δημοκρατίας. 

Σημασία δεν έχει να κάτσουμε να κάνουμε ενδοσκόπηση και να γράψουμε και ιστορικό δοκίμιο για το παρελθόν''.''Ας δούμε το σήμερα και ας προγραμματίσουμε καλύτερα το αύριο για το καλό του κράτους, για το καλό της εκκλησίας, για το καλό του λαού μας'', πρόσθεσε.  Κληθείς ο Αρχιεπίσκοπος να σχολιάσει την αποχώρηση του κ. Καζαμία από το Υπουργείο Οικονομικών, είπε ότι ''αυτή είναι προσωπική δουλειά και απόφαση του κ. Υπουργού'' και ''δεν μας πέφτει λόγος'' και επανέλαβε τις ευχαριστίες της Εκκλησίας ''γιατί αυτή η διαφορά που υπήρχε γεφυρώθηκε επί εποχής του και είναι προς όφελος του κράτους και της Εκκλησίας''.

ΟΙ ΣΥΡΙΑΚΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ ΒΟΜΒΑΡΔΙΖΟΥΝ ΤΗ ΧΟΜΣ

Οι κυβερνητικές δυνάμεις βομβάρδισαν εχθές διάφορες περιοχές της επαρχίας Χομς, στην κεντρική Συρία, δήλωσαν ακτιβιστές της αντιπολίτευσης. Η περιοχή Μπάμπα Αμρ, η οποία βρέθηκε πρόσφατα στο επίκεντρο μιας αιματηρής πολιορκίας του στρατού, ήταν μία από τις περιοχές που είχαν στόχο οι βομβαρδισμοί αυτοί, πρόσθεσαν οι ακτιβιστές. Ο συριακός στρατός πήρε τον έλεγχο της περιοχής αυτής την 1η Μαρτίου έπειτα από συγκρούσεις με ένοπλους αντιπολιτευόμενους.

Μέχρι στιγμής δεν υπάρχουν πληροφορίες για απώλειες. Ο νέος αυτός βομβαρδισμός έγινε, σύμφωνα με τους ακτιβιστές, λόγω της πεποίθησης των συριακών αρχών ότι οι εξεγερμένοι, οι οποίοι θέλουν την ανατροπή του Σύρου προέδρου Μπασάρ αλ Άσαντ, επέστρεψαν στις περιοχές της Χομς. Την ίδια ώρα το τουρκικό πρακτορείο ειδήσεων Ανατολή μετέδωσε ότι περίπου 200 Σύροι διέσχισαν χθες τα συριακά σύνορα με την Τουρκία για να γλιτώσουν από τη βία στη χώρα τους, με τους οποίους ανέρχονται σε 15.900 οι Σύροι πρόσφυγες στην Τουρκία.

Οι 200 πρόσφυγες, μεταξύ των οποίων βρίσκονται γυναίκες και παιδιά, διέσχισαν τη μεθόριο στο ύψος της επαρχίας Χατάι, στη νότια Τουρκία, η οποία συνορεύει με την επαρχία Ιντλίμπ, στη βορειοδυτική Συρία, επίκεντρο μιας βίαιης καταστολής από τον συριακό στρατό των εξεγερμένων κατά του Άσαντ. Τους 200 αυτούς ανθρώπους ανέλαβαν οι τουρκικές δυνάμεις ασφαλείας, οι οποίες τους κατηύθυναν προς τους καταυλισμούς προσφύγων, πρόσθεσε το Ανατολή, επικαλούμενο πηγές του τουρκικού υπουργείου Εξωτερικών.