17 Μαρτίου, 2012

ΕΞΑΙΡΕΙΤΑΙ Η ΕΚΚΛΗΣΙΑ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΟΣ ΑΠΟ ΤΙΣ ΚΑΤΑΣΧΕΣΕΙΣ ΕΚΤΑΣΕΩΝ ΤΟΥ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣ ΗΛΙΟΣ



Οι εκτάσεις που διακατέχονται από την Εκκλησία της Ελλάδος, εξαιρούνται ρητώς από τη νομοθετική διάταξη, που επιτρέπει στο κράτος να αποβάλει τους παρανόμως διακατέχοντες ακίνητα του δημοσίου για τις ανάγκες του προγράμματος ΗΛΙΟΣ, σύμφωνα με τροποποίηση που κατέθεσε ο υπουργός Περιβάλλοντος Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής Γ. Παπακωνσταντίνου.

Ο υπουργός διευκρίνισε ότι η διάταξη για τη δυνατότητα αποβολής, η οποία έχει περιληφθεί στο νομοσχέδιο για το Πάρκο του Ελληνικού και το Πρόγραμμα ΗΛΙΟΣ, αφορά μόνο τους παρανόμως διακατέχοντες, στους οποίους δεν ανήκει η Εκκλησία της Ελλάδος.

Παρ΄ όλα αυτά και για να μην υπάρχουν παρανοήσεις, ο υπουργός προχώρησε στη νομοτεχνική βελτίωση των σχετικών διατάξεων και ρητά πλέον αναφέρεται ότι εξαιρείται από αυτήν τη διαδικασία η Εκκλησία της Ελλάδος. Ο κ. Παπακωνσταντίνου ανέφερε, επίσης, ότι η συγκεκριμένη διάταξη δεν σχετίζεται με τη Μονή της Πεντέλης, η οποία, αν καταθέσει αίτημα, τότε αυτό θα εξεταστεί.

Πάντως ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ Χρήστος Πρωτόπαπας έσπευσε να προειδοποιήσει την κυβέρνηση, κατά τη διάρκεια της συζήτησης, «να μη φέρει αιφνιδιαστικά καμία διάταξη, που να αφορά θέμα επένδυσης της Εκκλησίας της Ελλάδος σε φωτοβολταϊκά, αν δεν προηγηθεί διεξοδική συζήτηση στη Βουλή».

Πληροφορίες ωστόσο αναφέρουν ότι ήδη κάποιοι βουλευτές διερευνούν τις δυνατότητες για την προώθηση διακομματικής τροπολογίας, που θα ανοίγει το δρόμο στην Εκκλησία να επενδύσει σε φωτοβολταϊκά, μετά από σύναψη σχετικής σύμβασης με το Ελληνικό Δημόσιο.

EΚΤΑΚΤΗ ΣΥΝΕΔΡΙΑ ΤΗΣ ΙΕΡΑΣ ΣΥΝΟΔΟΥ ΤΗΣ ΕΚΚΛΗΣΙΑΣ ΤΗΣ ΚΥΠΡΟΥ

 
Α Ν Α Κ Ο Ι Ν Ω Θ Ε Ν

Η Ιερά Σύνοδος της Εκκλησίας της Κύπρου συνήλθε σήμερα Παρασκευή, 16 Μαρτίου 2012, σε έκτακτη συνεδρία, υπό την προεδρία της Α.Μ. του Αρχιεπισκόπου κ.κ. Χρυσοστόμου και ενέκρινε την προσφάτως επιτευχθείσαν συμφωνίαν μεταξύ της Εκκλησίας της Κύπρου και της Κυπριακής Δημοκρατίας, περί της φορολογίας της Εκκλησίας.

Η Ιερά Σύνοδος, επίσης, ασχολήθηκε με το θέμα που προέκυψε όσον αφορά την άρνηση των Κατοχικών Δυνάμεων, να επιτρέψουν εις τον Επίσκοπον Καρπασίας, να μεταβή  εις τα Κατεχόμενα Εδάφη μας.

Η Ιερά Σύνοδος, ομοφώνως αποφάσισεν, όπως μέχρι άρσεως του απαραδέκτου μέτρου αυτού, ουδέν μέλος αυτής μεταβή εις τα Κατεχόμενα εδάφη μας και προτρέπονται όπως και οι κληρικοί και ο λαός πράξουν το ίδιον.

Εκ της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Κύπρου
_____________________

Αναλυτικά οι αλλαγές στον τρόπο φορολόγησης
της Εκκλησίας της Κύπρου

Τέσσερα βασικά σημεία αλλάζουν στη συμφωνία του 2005 που επιτεύχθηκε μεταξύ κράτους-εκκλησίας.Σύμφωνα με τον Υπουργό Οικονομικών της Κύπρου Κίκη Καζαμία, «οι διαφορές επικεντρώνονται πρώτον, στο γεγονός ότι πλέον θα καταβάλλονται τόκοι και επιβαρύνσεις επί του φόρου ακίνητης περιουσίας που προκύπτει από τις πράξεις που διενεργεί η Εκκλησία της Κύπρου για μέγιστη χρονική περίοδο 20 ετών και αυτές οι επιβαρύνσεις θα είναι πληρωτέες μόνο κατά την πώληση του τεμαχίου.

Στην προηγούμενη συμφωνία υπήρχε πρόνοια για μη καταβολή τόκων και άλλων επιβαρύνσεων, διευκρίνισε. «Δεύτερο σημείο», πρόσθεσε, «που έχει τώρα συμφωνηθεί είναι ότι για όσα τεμάχια αγοράζονται από την Εκκλησία μετά την ημερομηνία επίτευξης της συμφωνίας με το κράτος - έχω διαβεβαίωση από την Εκκλησία ότι αυτό θα ισχύει από σήμερα, δηλαδή από την ανακοίνωση της συμφωνίας διότι η συνομολόγηση και η υπογραφή μπορεί να πάρει λίγες μέρες - θα καταβάλλεται ο φόρος ακίνητης ιδιοκτησίας από την ημερομηνία αγοράς του τεμαχίου».

Όπως εξήγησε, «στην προηγούμενη συμφωνία ο φόρος ακίνητης ιδιοκτησίας επί των τεμαχίων που αγόραζε η Εκκλησία θα καταβαλλόταν μόνο αν πωλείτο το ακίνητο, ενώ τώρα από τη στιγμή που αγοράζεται και αν πωληθεί θα ξαναπληρωθεί».Το τρίτο σημείο, συνέχισε, «είναι ότι για όσα τεμάχια αποκτηθούν από την Εκκλησία μέσω ανταλλαγής, θα καταβάλλεται ο φόρος ακίνητης περιουσίας από την ημερομηνία απόκτησης, σύμφωνα με τις διατάξεις του Περί Φορολογίας Ακινήτου Ιδιοκτησίας Νόμου, όπως πληρώνει ο καθένας δηλαδή, εκτός των ανταλλαγών που διενεργούνται με το κράτος».

«Στην προηγούμενη συμφωνία όλα τα τεμάχια που κατέχονταν ως αποτέλεσμα ανταλλαγής είτε με το κράτος είτε με ιδιώτες φοροαπαλλάσσονταν», είπε. Τέλος, είπε, «διαγράφεται σημείο της τότε συμφωνίας, που αφορά το αίτημα από πλευράς Εκκλησίας για απόκτηση αδασμολόγητων οχημάτων». «Αυτές», είπε, «είναι οι τέσσερεις βασικές διαφοροποιήσεις που έχουν επέλθει στη συμφωνία του 2005». 

Όπως δήλωσε ο Υπουργός Οικονομικών Κίκης Καζαμίας το Υπουργικό Συμβούλιο κατά τη συνεδρία του έχει κάνει αποδεκτή πρόταση που ετοιμάστηκε από το Υπουργείο Οικονομικών και έχει σχέση με μια συμφωνία που συνομολογήθηκε ανεπίσημα, μέχρι στιγμής, μεταξύ του κράτους και της Εκκλησίας της Κύπρου σε σχέση με φορολογικά θέματα».

«Από μέρους της Κυβέρνησης εκφράζω ικανοποίηση για την επίτευξη αυτής της συμφωνίας», σημείωσε. Πρόσθεσε ότι «όπως ο Υπουργός Οικονομικών αποτάθηκε για επικύρωση συμφωνίας προς το Υπουργικό έτσι και ο Διευθυντής Ελεγκτικού Τμήματος στην Αρχιεπισκοπή κ. Ιωάννης Χαριλάου θα θέσει το θέμα στην αμέσως επόμενη Σύνοδο της Ιεράς Συνόδου. Είναι τυπική και από εκεί πλέον η επικύρωση αυτής της συμφωνίας».

Επίσης, είπε, «εκφράζω ικανοποίηση από πλευράς Κυβέρνησης για την επίλυση μιας διαφοράς που υπάρχει ουσιαστικά από γενέσεως της Κυπριακής Δημοκρατίας».