15 Μαρτίου, 2012

ΠΙΣΤΗ ΣΤΗΝ ΙΣΟΒΙΟΤΗΤΑ ΤΩΝ ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΤΩΝ Η ΙΕΡΑ ΣΥΝΟΔΟΣ

«Εχουν προσφέρει πολλά. Η Ιερά Σύνοδος δεν μπορεί να αποστείλει γιατρούς». Αυτή ήταν η απάντηση του Αρχιεπισκόπου κ. Ιερωνύμου στις «κρούσεις», που σύμφωνα με πληροφορίες γίνονται από υπηρεσιακούς παράγοντες για το ενδεχόμενο αποστολής γιατρών, όπως προβλέπει ο Καταστατικός Χάρτης, σε Μητροπολίτες οι οποίοι αντιμετωπίζουν σοβαρά προβλήματα υγείας. Σύμφωνα με πληροφορίες πρόκειται για τρεις γνωστούς ιεράρχες, ο ένας υπηρετεί στην περιοχή της Ηπείρου και οι δύο στη Βόρεια Ελλάδα, οι οποίοι αντιμετωπίζουν σοβαρότατα προβλήματα υγείας - μάλιστα η μία περίπτωση χαρακτηρίζεται ως μη αναστρέψιμη.

Οπως αναφέρουν οι ίδιες πηγές, οι υπηρεσιακοί παράγοντες, κυβερνητικοί και δικαστικοί, εκφράζουν την ανησυχία τους και τον προβληματισμό τους για την άσκηση της διοίκησης στις συγκεκριμένες περιοχές και τονίζουν ότι θα έπρεπε ενδεχομένως η Ιερά Σύνοδος να ενεργοποιήσει την σχετική νομοθεσία και να αποστείλει γιατρούς για να διαπιστώσουν την κατάσταση στην οποία βρίσκονται οι ιεράρχες. Ωστόσο τόσο ο Αρχιεπίσκοπος όσο και τα μέλη της Ιεράς Συνόδου διαμηνύουν προς κάθε κατεύθυνση ότι η ενεργοποίηση των σχετικών διατάξεων του Καταστατικού Χάρτη που προβλέπει τις διαδικασίες προκαλεί εκ των πραγμάτων εντάσεις.

«Οι Ιεράρχες αυτοί προσέφεραν πολλά στις περιοχές τους και η Σύνοδος αναγνωρίζει την προσφορά αυτή. Δεν μπορεί επειδή βρίσκονται σε μια δύσκολη στιγμή να τους ζητήσει να αποχωρήσουν», δηλώνουν συνοδικοί μητροπολίτες και όπως προσθέτουν: «οι άνθρωποι αυτοί κάπου πρέπει να ζήσουν. Με την σύνταξη που θα πάρουν δεν θα μπορούν ούτε να διαβιώσουν με μια σχετική αξιοπρέπεια». Αξίζει να σημειωθεί ότι κατά το παρελθόν η Ιερά Σύνοδος απέστειλε στις περιοχές που αντιμετώπιζαν προβλήματα ειδικές επιτροπές απαρτιζόμενες από μητροπολίτες. Όμως οι περιπτώσεις που ενεργοποίησε τον νόμο που προβλέπει την αποστολή γιατρών είναι εξαιρετικά σπάνιες και η τελευταία ήταν την δεκαετία του '90 και αφορούσε μητροπολίτη της Βορείου Ελλάδος.

Οι διατάξεις του Καταστατικού χάρτη

Ο Καταστατικός Χάρτης της Εκκλησίας της Ελλάδος που αποτελεί και νόμο του ελληνικού κράτους στο άρθρο 34 και στις παραγράφους 3 - 6 προβλέπει:

3. Μητροπολίτης καταστάς ανίκανος προς εκπλήρωσιν των καθηκόντων του και μη υποβαλών παραίτησιν απαλλάσσεται τούτων κατόπιν αποφάσεως ειδικής επιτροπής, αποτελουμένης εκ του Προέδρου του Συμβουλίου της Επικρατείας ή του νομίμου αναπληρωτού αυτού, ως Προέδρου και δύο καθηγητών της Ιατρικής Σχολής των Πανεπιστημίων της Χώρας, κατά την διαδικασίαν των επομένων παραγράφων.

4. Η Δ.Ι.Σ. τη προτάσει του Υπουργού Εθνικής Παιδείας και Θρησκευμάτων ή και αυτεπαγγέλτως, εφ' όσον προβάλλεται ότι συντρέχει περίπτωσις εφαρμογής της διατάξεως της παρ. 3 του παρόντος άρθρου μετά προηγουμένην απόφασιν αυτής, απευθύνεται, υποχρεωτικώς εντός 15 ημερών δια του Υπουργείου Εθνικής Παιδείας και Θρησκευμάτων προς τον Πρόεδρον του Συμβουλίου Επικρατείας, ίνα κινήσει την σχετικήν διαδικασίαν.

Ο Πρόεδρος της Επιτροπής εντός πέντε (5) ημερών από της λήξεως του εγγράφου της Δ.Ι.Σ. ζητεί δι' εγγράφου παρά του κοσμήτορος μιας των Πανεπιστημιακών Ιατρικών Σχολών, αναλόγως του τόπου της διαμονής του Μητροπολίτου, όπως εντός δέκα (10) ημερών από της λήψεως του εγγράφου ορίση δύο τακτικά και δύο αναπληρωματικά μέλη της Επιτροπής εκ των ειδικωτέρων δια την νόσον τακτικών καθηγητών της οικείας Σχολής.  

Τα ονοματεπώνυμα των τακτικών και αναπληρωματικών μελών της Επιτροπής γνωστοποιούνται υπό του κοσμήτορος προς τον Πρόεδρον της Επιτροπής, το Υπουργείον Εθνικής Παιδείας και Θρησκευμάτων και την Δ.Ι.Σ. Η Δ.Ι.Σ. δι' εγγράφου της γνωστοποιεί πάραυτα τα ονόματα των τακτικών και αναπληρωματικών μελών της Επιτροπής εις τον υπό εξέτασιν Μητροπολίτην όστις δύναται εντός δέκα (10) ημερών από της λήψεως του εγγράφου να υποβάλη είς ταύτην άπαξ μόνον ένστασιν εξαιρέσεως μέχρι δύο εκ των μελών της Επιτροπής.   

Την ένστασιν ταύτην διαβιβάζει η Δ.Ι.Σ. δια του Υπουργού Εθνικής Παιδείας και Θρησκευμάτων εις τον Πρόεδρον της Επιτροπής, προτείνουσα την αντικατάστασιν των εν λόγω μελών, ούτος δε κατά την γενομένην ώς άνω διαδικασίαν ζητεί παρά του οικείου Κοσμήτορος να ορίση νέα μέλη εις αντικατάστασιν των εξαιρουμένων.

5. Η κατά τας παρ. 3 και 4 συγκροτούμενη Επιτροπή υπό του Προέδρου αυτής είς συνεδρίαν, οριζομένην εις ημέραν μή απέχουσαν πλέον των 15 ημερών από της λήψεως του εγγράφου του κοσμήτορος, δι' ου γνωστοποιούνται τα ονοματεπώνυμα των μελών αυτής προς εξέτασιν του Αρχιερέως, όστις καλείται δι' εγγράφου «επί αποδείξει» δέκα τουλάχιστον ημέρας πρό της εξετάσεως, ίνα προσέλθη προς εξέτασιν. Έν περιπτώσει μή προσελεύσεως του Αρχιερέως, η Επιτροπή μεταβαίνει είς τον τόπον της διαμονής του προς εξέτασιν. 

Τυχόν νέα άρνησις αυτού όπως υποβληθή είς την εξέτασιν, διαπιστούμενη υπό της Επιτροπής, θεωρείται ώς αμάχητον τεκμήριον ομολογίας της ανικανότητός του, η δέ Δ.Ι.Σ. υποχρεούται άνευ άλλης διατυπώσεως νά προβή είς την απαλλαγήν αυτού από των καθηκόντων του. Η αποζημίωσις των μελών της Επιτροπής καθορίζεται υπό της Δ.Ι.Σ. καταβάλλεται δε μετά των οδοιπορικών εξόδων υπό του Ο.Δ.Ε.Π.

6. Το πόρισμα της Επιτροπής, εφ' όσον τούτο διετυπώθη ομοφώνως, είναι υποχρεωτικόν διά την Δ.Ι.Σ., ήτις είς την πρώτην τακτικήν συνεδρίαν αυτής από της λήψεως του πορίσματος και της γνωματεύσεως δι' αποφάσεώς της κηρύσσει τον θρόνον εν χηρεία ή αποφαίνεται ότι δεν συντρέχει περίπτωσις απαλλαγής του Μητροπολίτου από των καθηκόντων του. Εν περιπτώσει μή ομοφώνου αποφάσεως ο Πρόεδρος της Επιτροπής καλεί και τα αναπληρωματικά ιατρικά μέλη αυτής και η Επιτροπή συμπληρούμενη δι' αυτών προβαίνει αμελλητί είς επανεξέτασιν του Αρχιερέως.

Το πόρισμα της νέας Επιτροπής είναι υποχρεωτικόν κατά πάσαν περίπτωσιν διά την Δ.Ι.Σ. Η κατά τα ανωτέρω εκδιδομένη απόφασις της Δ.Ι.Σ. γνωστοποιείται αμελλητί πρός τον είς όν αφορά Μητροπολίτην και προς τον υπουργόν Εθνικής Παιδείας και Θρησκευμάτων, όστις οφείλει να προκαλέση εντός δέκα (10) ημερών την έκδοσιν Προεδρικού Διατάγματος, περί απαλλαγής του Μητροπολίτου από των καθηκόντων του.

Πηγή: ΒΗΜΑ 13/3/2012


ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Ελλάδα

 Τις θέσεις του για το μέλλον του ΠΑΣΟΚ αναμένεται να εξειδικεύσει ο Ευάγγελος Βενιζέλος στη συνέντευξη Τύπου που θα δώσει στις 2 το μεσημέρι. Ο ίδιος σε τηλεοπτική του συνέντευξη προανήγγειλε ότι μέχρι τη Δευτέρα το αργότερα θα έχει παραιτηθεί από τις θέσεις του αντιπροέδρου και υπουργού Οικονομικών της κυβέρνησης Παπαδήμου. Στο μεταξύ, εκστρατεία προσέλκυσης ψηφοφόρων στις κάλπες της Κυριακής με στόχο την αυξημένη συμμετοχή έχει ξεκινήσει το ΠΑΣΟΚ.
   
Διαστάσεις χιονοστιβάδας παίρνουν οι αποκαλύψεις για κυκλώματα σε υποκαταστήματα του ΙΚΑ που χορηγούσαν συντάξεις και επιδόματα-μαϊμού. Το επόμενο διάστημα αναμένεται να δοθούν στη δημοσιότητα στοιχεία για την ύπαρξη κυκλωμάτων, όπως αυτό στο ΙΚΑ Καλλιθέας, σε άλλα εννέα υποκαταστήματα. Η ζημιά για το Ίδρυμα εκτιμάται πως αγγίζει τα 30 εκατ. ευρώ. Επίσης, άλλα στοιχεία δείχνουν ότι το ΙΚΑ επιβαρυνόταν με την αγορά ιατρικών υλικών, παρόλο που οι αποθήκες του ήταν γεμάτες. «Το φαγοπότι και το πάρτι τελείωσαν» διεμήνυσε από τη Βουλή ο Γ.Κουτρουμάνης, εκφράζοντας την πρόθεση της κυβέρνησης να βάλει τέλος σε αυτά τα φαινόμενα.
   
Σε μία περίοδο που οι μισθοί και οι συντάξεις διαρκώς συρρικνώνονται, η κυβέρνηση αποφάσισε να δώσει αυξήσεις σε συνεργάτες και συμβούλους υπουργών. Σύμφωνα με δημοσίευμα των Νέων, με αφορμή την προσαρμογή των αποδοχών τους βάσει του νέου μισθολογίου, εκδόθηκε κοινή απόφαση του αναπληρωτή υπουργού Οικονομικών Φίλιππου Σαχινίδη και του υφυπουργού Διοικητικής Μεταρρύθμισης Ντίνου Ρόβλια που προβλέπει αυξήσεις από 8,3% έως 25,6%.
   
Από τον υπουργό Οικονομικών Ευ.Βενιζέλο και τον διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδας Γ.Προβόπουλο και τους εκπροσώπους των δανειστών υπογράφεται σήμερα, Πέμπτη, η νέα δανειακή σύμβαση, υψους 130 δισ. ευρώ. Η νεά δανειακή σύμβαση θα κυρωθεί τις επόμενες ημέρες από τη Βουλή. Παράλληλα, εντός της ημέρας συνεδριάζει το ΔΣ του ΔΝΤ προκειμένου να εγκρίνει τη συμμετοχή ύψους 28 δισ. ευρώ στο νέο πακέτο στήριξης. Κατόπιν αυτών, τη Δευτέρα, αναμένεται να εκταμιευθεί η πρώτη δόση των νέων δανείων, ύψους 5,9 δισ. ευρώ.
   
Συνέχιση των κινητοποιήσεων κατά του νομοσχεδίου του υπουργείου Δικαιοσύνης για τη «δίκαιη δίκη» αποφάσισε η Ολομέλεια των πρόεδρων των Δικηγορικών Συλλόγων. Οι δικηγόροι θα απέχουν από τα καθήκοντά τους σήμερα, Πέμπτη, και αύριο, Παρασκευή, οπότε και θα προχωρήσουν σε συμβολικό αποκλεισμό του Πρωτοδικείου Αθηνών.

Κόσμος
  
Στο Κουβέιτ μεταφέρθηκε ο Αμερικανός υπαξιωματικός που σε κατάσταση αμόκ εκτέλεσε 16 Αφγανούς αμάχους, προκαλώντας οργή σε ολόκληρο το Αφγανιστάν. Όλες οι νομικές διαδικασίες κατά του Αμερικανού υπαξιωματικού θα διεξαχθούν, κατά πληροφορίες, σε άλλη χώρα. Μετά την ανακοίνωση των ΗΠΑ ότι ο δράστης μεταφέρθηκε εκτός Αφγανιστάν, πάνω από 1.000 άτομα διαδήλωσαν κατά των ΗΠΑ και κατά της σφαγής των 16 πολιτών, μεταξύ των οποίων και εννέα παιδιά, στο νότιο Αφγανιστάν.
   
Τις σορούς των 22 παιδιών και των έξι ενηλίκων που έχασαν τη ζωή τους στο τραγικό δυστύχημα στην Ελβετία ετοιμάζονται να μεταφέρουν πίσω στο Βέλγιο οι αρχές της χώρας. Ο επαναπατρισμός τους θα γίνει εφόσον ολοκληρωθούν οι διαδικασίες αναγνώρισης όλων των σορών. Σε ετοιμότητα βρίσκονται ήδη δύο στρατιωτικά αεροσκάφη.
   
Μία αποκαλυπτική ματιά στις διεργασίες στο εσωτερικό της συριακής ηγεσίας και ειδικότερα τον πυρήνα της, τον πρόεδρο Μπασάρ αλ-Άσαντ ρίχνουν πάνω από 3.000 email του ίδιου και της συζύγου του, Άσμα. Τα μηνύματα υποκλάπηκαν από ακτιβιστές και δημοσιεύονται στον Guardian στην πρώτη επέτειο της έναρξης της εξέγερσης που μετεξελίχτηκε σε εμφύλιο. Ο Άσαντ φαίνεται σε αυτά να έχει επαρκή γνώση για όσα συμβαίνουν στην σπαρασσόμενη από τον εμφύλιο πόλεμο χώρα του αλλά την ίδια ώρα ο ίδιος και η σύζυγός εξακολουθούν να ζουν με χλιδή και ανεμελιά.
   
Ο Σύρος δημοσιογράφος Μάζεν Νταρουίς, ο οποίος συνελήφθη στις 16 Φεβρουαρίου στη Δαμασκό, υπεβλήθη σε βασανιστήρια και η ζωή του βρίσκεται σε κίνδυνο, υπογραμμίζουν περίπου δεκαπέντε διεθνείς οργανώσεις, αραβικές και συριακές που αγωνίζονται για την υπεράσπιση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και ζητούν την άμεση απελευθέρωσή του. Ο Νταρουίς, που είναι επίσης διευθυντής του Συριακού Κέντρου για τα Μέσα Ενημέρωσης και την Ελευθερία της Έκφρασης, συνελήφθη μαζί με άλλους επτά συναδέλφους του στις 16 Φεβρουαρίου στη Δαμασκό σε επιδρομή των δυνάμεων ασφαλείας. Περισσότεροι από 25 νεκροί την Τετάρτη...
  
 Τα 22 παιδιά και τους έξι ενήλικες που έχασαν τη ζωή τους στο τραγικό δυστύχημα στην Ελβετία, όταν το λεωφορείο σχολικής εκδρομής προσέκρουσε σε τοίχωμα σήραγγας στο Σιέρε, θρηνεί το Βέλγιο. Εθνικό πένθος κήρυξε η βελγική κυβέρνηση, «δεν υπάρχουν λόγια να εκφράσω τον πόνο» είπε ο Βέλγος πρωθυπουργός μαζί με την πρόεδρο της Ελβετίας. Ενός λεπτού σιγή τηρήθηκε στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, συλληπητήρια μηνύματα προς τις Βρυξέλλες από τις ευρωπαϊκές κυβερνήσεις. Τα αίτια του δυστυχήματος διερευνώνται, με τις αρχές να εξετάζουν πιθανό πρόβλημα υγείας του οδηγού, τεχνικό πρόβλημα ή ανθρώπινο λάθος.

Οικονομία

Εγκρίνεται σήμερα Πέμπτη από το Εκτελεστικό Συμβούλιο του ΔΝΤ η χορήγηση της στήριξης των 28 δισ. ευρώ προς την Ελλάδα. Σύμφωνα με όσα έχουν γίνει γνωστά η βοήθεια θα εκταμιευθεί στο πλαίσιο της διευρυμένης χρηματοδοτικής διευκόλυνσης του Ταμείου σε 17 δόσεις των 1,65 δισ. ευρώ εκάστη. Η πρώτη δόση της βοήθειας του ΔΝΤ προς την Ελλάδα, θα εκταμιευθεί πιθανότατα στις 19 Μαρτίου.
   
Σε μια προσπάθεια ενίσχυσης των εσόδων, επανελέγχονται επιχειρήσεις και ελεύθεροι επαγγελματίες με εκκρεμείς φορολογικές υποθέσεις, ακόμη και υπόχρεοι που αν και έχουν υπαχθεί στη ρύθμιση της περαίωσης έχουν προκύψει νέα στοιχεία για φοροδιαφυγή, όπως και όσοι φορολογούμενοι έχουν ανοιχτές υποθέσεις για το Φόρο Μεγάλης Ακίνητης Περιουσίας.
   
Κορυφώνονται οι αντιδράσεις των μικροεπενδυτών ομολογιούχων του Ελληνικού Δημοσίου για τις ζημιές που υπέστησαν από το PSI. Οι ομολογιούχοι συσπειρώνονται γύρω από το Σύλλογο Φυσικών Προσώπων Ομολογιούχων Ελληνικού Δημοσίου (ΣΦΠΟΕΔ) που αριθμεί σήμερα περίπου 2.600 μέλη. Μιλώντας στο in.gr ο κ. Κωνσταντίνος Μπότης επικεφαλής της Ένωσης Μικροεπενδυτών Ομολογιούχων Ελληνικού Δημοσίου χαρακτήρισε «κοινωνικό» το πρόβλημα. Σύμφωνα με τον ίδιο το κούρεμα των ομολόγων των μικροεπενδυτών αποτελεί ουσιαστικά δήμευση αποταμιεύσεων, εξανεμίζει κάθε αξιοπιστία του Ελληνικού Δημοσίου και εξωθεί στην εξαγωγή όλων των καταθέσεων στο εξωτερικό.

Αθλητισμός

 Με γκολ του Ιβάνοβιτς στο 105' η Τσέλσι νίκησε 4-1 τη Νάπολι στην παράταση και πήρε την πρόκριση για τα προημιτελικά του Champions League. Η Ρεάλ Μαδρίτης επιβλήθηκε της ΤΣΣΚΑ Μόσχας με 4-1 και πήρε την πρόκριση για την οκτάδα.

 Με τους Κάρολ, Φουστέρ και Ντιόγκο θα υποδεχθεί ο Ολυμπιακός την Μέταλιστ την Πέμπτη (22:05), με σκοπό να υπερασπιστεί τη νίκη του με 1-0 στον πρώτο αγώνα της Ουκρανίας και να προκριθεί για πρώτη φορά στα προημιτελικά του Europa League.
  
 Στην τρίτη θέση της βαθμολογίας βρίσκεται από το βράδυ της Τετάρτης ο Ατρόμητος, αφού έστω και αν... έπαιξε με τη φωτιά, νίκησε τη Δόξα Δράμας 1-0 στο Καυτανζόγλειο με γκολ του Μήτρογλου από το 40'. Ο ΠΑΣ Γιάννινα απέσπασε στο φινάλε (88' Κυριάκος) ισοπαλία 1-1 στη Λιβαδειά από την τοπική ομάδα που είχε ανοίξει το σκορ με πέναλτι του Σουμπίνιο (41').


ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ 15/3/2012

Γεγονότα

44: Ειδοί του Μαρτίου. Ο Ιούλιος Καίσαρας δολοφονείται από μία ομάδα ρωμαίων συγκλητικών.

1892: Ιδρύεται η ποδοσφαιρική ομάδα της Λίβερπουλ.

1924: Ο Ποδοσφαιρικός Όμιλος Αθηνών μετονομάζεται σε Παναθηναϊκό Αθλητικό Όμιλο.

1926: Ο δικτάτορας Θεόδωρος Πάγκαλος εκλέγεται Πρόεδρος της Δημοκρατίας, χωρίς αντίπαλο.

1962: Ψηφίζεται από τη Βουλή νομοσχέδιο που προβλέπει την προικοδότηση της πριγκίπισσας Σοφίας, ενόψει του γάμου της με τον πρίγκιπα της Ισπανίας Χουάν Κάρλος. Αντιδρούν τα κόμματα της αντιπολίτευσης.

2007: Η Ελλάδα, η Ρωσία και η Βουλγαρία υπογράφουν τη συμφωνία για την κατασκευή του πετρελαιαγωγού Μπουργκάς - Αλεξανδρούπολη, έπειτα από 14 χρόνια διαπραγματεύσεων.

Γεννήσεις

270: Άγιος Νικόλαος, επίσκοπος Μύρων, ο επονομαζόμενος και Μυροβλήτης, προστάτης των Ναυτικών. (Θαν. 6/12/343)

1813: Τζον Σνόου, άγγλος γιατρός, που εισήγαγε τη χρήση του αιθέρα ως αναισθητικό. Θεωρείται από τους πατέρες της επιδημιολογίας. (Θαν. 16/6/1858)

1884: Άγγελος Σικελιανός, ποιητής. (Θαν. 19/6/1951)

Θάνατοι

1938: Νικολάι Μπουχάριν, ηγετικό στέλεχος των Μπολσεβίκων, που εκτελέστηκε με διαταγή του Στάλιν για αντεπαναστατικές ενέργειες. (Γεν. 27/9/1888)

1951: Ιωάννης Παρασκευόπουλος, έλληνας αστρονόμος με καριέρα στη Νότιο Αφρική. Ένας κρατήρας της Σελήνης φέρει το όνομά του (Paraskevopoulos crater). (Γεν. 20/6/1889)

1975: Αριστοτέλης Ωνάσης, έλληνας μεγιστάνας. (Γεν. 15/1/1906)  [Αποφθέγματα]