13 Μαρτίου, 2012

ΕΘΥΜΟΤΥΠΙΚΗ ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΤΟΥ ΝΕΟΥ ΥΠΟΥΡΓΟΥ ΠΑΙΔΕΙΑΣ κ. ΓΙΩΡΓΟΥ ΜΠΑΜΠΙΝΙΩΤΗ ΣΤΗΝ ΙΕΡΑ ΑΡΧΙΕΠΙΣΚΟΠΗ ΑΘΗΝΩΝ

Τον νέο Υπουργό Παιδείας, Δια Βίου Μάθησης και Θρησκευμάτων θα συναντήσει αύριο Τετάρτη στις 9.30 το πρωί στην Αρχιεπισκοπή Αθηνών ο Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και Πάσης Ελλάδος κ. Ιερώνυμος. 

Ο  κ. Μπαμπινιώτης θα έχει την ευκαιρία να κάνει μία πρώτη συζήτηση με τον Αρχιεπίσκοπο για ζητήματα κοινού ενδιαφέροντος και της αρμοδιότητάς του.

ΑΠΙΣΤΕΥΤΟ ΕΙΝΑΙ ΑΛΗΘΙΝΟ κ. ΥΠΟΥΡΓΕ;


 
15 αλλαγές στον τρόπο και γενικότερα στο καθεστώς χρηματοδότησης των κομμάτων προτείνει με σχέδιο νόμου ο υπουργός Εσωτερικών Τάσος Γιαννίτσης. Στις αλλαγές μεταξύ των άλλων προτείνεται και το «κούρεμα» έως 25% στα ποσά της κρατικής επιχορήγησης προς τα κόμματα. Στην επιστολή που απέστειλε ο κ.Γιαννίτσης προς τον Πρόεδρο της Επιτροπής Θεσμών και Διαφάνειας της Βουλής κ. Θανάση Τσούρα, περιλαμβάνεται μια σειρά διατάξεων με τις οποίες ρυθμίζονται:

- Η μείωση του ποσοστού της ετήσιας τακτικής χρηματοδότησης των πολιτικών κομμάτων κατά 25% και η θέσπιση ανώτατου ορίου, ώστε η βελτίωση των κρατικών εσόδων να μην οδηγεί σε περαιτέρω αύξηση της χρηματοδότησης αυτής.
- Ο υπολογισμός της ετήσιας τακτικής χρηματοδότησης σε απολογιστική αντί προϋπολογιστική βάση επί των πραγματοποιηθέντων τακτικών εσόδων της τελευταίας δημοσιευθείσας χρήσης.
- Η καταβολή της ετήσιας τακτικής χρηματοδότησης σε τέσσερις τριμηνιαίες δόσεις, όπως είναι η πρακτική του 2011 και του 2012.
- Ο καθορισμός της εκλογικής χρηματοδότησης των κομμάτων άπαξ κάθε τέσσερα έτη για το σύνολο των γενικών βουλευτικών εκλογών που διενεργούνται κατά τη διάρκεια της τετραετίας.
- Ο καθορισμός του ύψους της εκλογικής χρηματοδότησης ως ποσοστό 25% της ετήσιας τακτικής χρηματοδότησης των κομμάτων και η θέσπιση ανώτατου ορίου.
- Η διαδικασία επιμερισμού της άπαξ ανά τετραετία καθοριζόμενης συνολικής εκλογικής χρηματοδότησης σε κάθε επιμέρους εκλογική διαδικασία από τη διακομματική επιτροπή.
- Η αυτοτελής εκλογική χρηματοδότηση των πολιτικών κομμάτων για τις γενικές εκλογές ανάδειξης των Ελλήνων μελών του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου με ποσό που συνιστά ποσοστό 30% επί της συνολικής ανά τετραετία εκλογικής χρηματοδότησης για τις γενικές βουλευτικές εκλογές.
- Η σύνδεση της οικονομικής ενίσχυσης των πολιτικών κομμάτων για ερευνητικούς και επιμορφωτικούς σκοπούς με το ύψος της ετήσιας τακτικής χρηματοδότησης των κομμάτων και η μείωσή της κατά 30% με ταυτόχρονη θέσπιση ανώτατου ορίου.
- Η δυνατότητα χρηματοδότησης των πολιτικών κομμάτων και από νομικά πρόσωπα ιδιωτικού δικαίου με όρους διαφάνειας.
- Η δυνατότητα ενίσχυσης των πολιτικών κομμάτων από ιδιώτες και με παροχές σε είδος.
- Η δυνατότητα αξιοποίησης τηλεπικοινωνιακών και διαδικτυακών υπηρεσιών από τα πολιτικά κόμματα για τη συγκέντρωση οικονομικών ενισχύσεων από ιδιώτες.
- Η συμμετοχή στην Επιτροπή Ελέγχου ως μελών μη κοινοβουλευτικών οικονομικών επιστημόνων με κύρος και εμπειρία σε ζητήματα οικονομικών ελέγχων.
- Η δημοσιοποίηση στο διαδίκτυο των αποτελεσμάτων και των ελέγχων της Επιτροπής για τα οικονομικά των κομμάτων.
- Η απαγόρευση της εκχώρησης ως εγγύησης στις τράπεζες της κρατικής χρηματοδότησης πέραν του τρέχοντος ημερολογιακού έτους.
- Η απαγόρευση της σύναψης νέων δανείων με εγγύηση την κρατική χρηματοδότηση από κόμματα που έχουν οφειλές προς τράπεζες μέχρι την εξόφληση των υφιστάμενων δανείων τους.