04 Μαρτίου, 2012

ΚΥΡΙΑΚΗ ΤΗΣ ΟΡΘΟΔΟΞΙΑΣ ΣΤΟΝ ΑΓΙΟ ΔΙΟΝΥΣΙΟ ΤΟΝ ΑΡΕΟΠΑΓΙΤΗ

Το συσχετισμό ανάμεσα στην αναστήλωση των εικόνων και την αναστήλωση του έθνους έκαναν σήμερα οι πολιτικοί στις δηλώσεις τους έξω από τον Άγιο Διονύσιο στο Κολωνάκι, όπου τελέσθηκε η λειτουργία για την σημερινή μεγάλη εορτή της Ορθοδοξίας, παρουσία του Προέδρου της Δημοκρατίας Κάρολου Παπούλια.

Η ανάγνωση του Συμβόλου της Πίστεως από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας συμβολίζει την αγαστή συνεργασία Πολιτείας-Εκκλησίας σε μία από τις μεγαλύτερες εορτές της Ορθοδοξίας.

Η υπουργός Παιδείας, Άννα Διαμαντοπούλου τόνισε στη δήλωση της: "Είναι μεγάλη ημέρα. Η αναστήλωση των εικόνων έχει συμβολικό και ουσιαστικό χαρακτήρα για την Ορθόδοξη Εκκλησία. Παραπέμπει ευθέως στην ανάγκη αναστήλωσης του έθνους, και της αυτοπεποίθησης μας των αρχών και των αξιών αλλά και της προοπτικής που έχουμε όλοι ανάγκη." Ο Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και Πάσης Ελλάδος κ. Ιερώνυμος, εξερχόμενος από τον Άγιο Διονύσιο, δέχθηκε να απαντήσει σε ερωτήσεις δημοσιογράφων σχετικά με τις πικρίες που φέρεται να έχει διατυπώσει για την όχι και τόσο ικανοποιητική συνεργασία της Εκκλησίας με τα διάφορα υπουργεία.  

Ο κ. Ιερώνυμος, τόνισε ιδιαίτερα ότι σήμερα είναι μεγάλη εορτή. Οι γκρεμισμένες εικόνες - είπε ξαναμπήκαν στις στήλες του το 843.  "Αν όμως ρίξουμε μια ματιά γύρω μας θα δούμε πολλές γκρεμισμένες εικόνες. Η πιο μεγάλη και πιο ωραία εικόνα είναι του ανθρώπου. Όμως είναι πολλοί άνθρωποι γκρεμισμένοι", ανέφερε ο κ. Ιερώνυμος. Ενώ πρόσθεσε: "Η Εκκλησία τη λίγη περιουσία που της απέμεινε θέλει να συνεργασθεί με το κράτος για να την αξιοποιήσει και τα προϊόντα της αξιοποίησης της να πάνε στις ευπαθείς ομάδες."

"Ποιά είναι η πίκρα μου; Όταν βλέπουμε να μην συνεννοούμεθα και οι μεν ξένοι με το πρόγραμμα ΗΛΙΟΣ που κατετέθη πρόσφατα μπορούν μέσα σε λίγες ημέρες να πάρουν εκτάσεις, να κάνουν φωτοβολταϊκά, και το τίμημα το ορίζουν αυτοί πόσο θα είναι και μείς ως Εκκλησία που έχουμε εκτάσεις και λέμε κι εμείς να κάνουμε φωτοβολταϊκά και τα χρήματα να πάνε για τους φτωχούς ανθρώπους δεν βρίσκουμε ανταπόκριση", κατέληξε ο Αρχιεπίσκοπος.

Τέλος σύσσωμη η Ιερά Σύνοδος, με επικεφαλής τον Αρχιεπίσκοπο μετέβη στο Προεδρικό Μέγαρο,  όπου ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κάρολος Παπούλιας παρέθεσε το καθιερωμένο γεύμα στα μέλη της Ιεράς Συνόδου, επ΄ ευκαιρία της μεγάλης σημερινής εορτής της Ορθοδοξίας, παρουσία της υπουργού Παιδείας Α. Διαμαντοπούλου.

Α΄ ΚΥΡΙΑΚΗ ΝΗΣΤΕΙΩΝ (ΤΗΣ ΟΡΘΟΔΟΞΙΑΣ)

 
Λέγεται Κυριακή της Ορθοδοξίας, γιατί γιορτάζουμε την αναστήλωση των αγίων Εικόνων και τον θρίαμβο της Ορθοδόξου Πίστεως κατά της φοβερής αιρέσεως των Εικονομάχων, των αιρετικών δηλαδή εκείνων που δεν εδέχοντο να τιμούν τις άγιες Εικόνες. Το «Ωρολόγιο» της Εκκλησίας γράφει: Για εκατό και πλέον χρόνια διαταράχθηκε η Εκκλησία με διωγμούς από κακοδόξους εικονομάχους. Πρώτος υπήρξε ο αυτοκράτορας Λέων ο Ίσαυρος και τελευταίος ο Θεόφιλος, ανδρας της αγίας Θεοδώρας, η οποία μετά το θάνατο του συζύγου της ανέλαβε την εξουσία και στερέωσε πάλι την Ορθοδοξία μαζί με τον Πατριάρχη Μεθόδιο.

Η Βασίλισσα Θεοδώρα διακήρυξε δημόσια ότι ασπαζόμεθα τις Εικόνες, όχι λατρευτικά, ούτε ως Θεούς, αλλά ως εικόνες των αρχετύπων. Την πρώτη Κυριακή των νηστειών το έτος 843, η Θεοδώρα μαζί με το γιό της αυτοκράτωρα Μιχαήλ, λιτάνευσαν και ανεστήλωσαν τις άγιες εικόνες μαζί με τον κλήρο και το λαό. Από τότε εορτάζουμε κάθε χρόνο την ανάμνηση αυτού του γεγονότος γιατί καθωρίσθηκε οριστικά ότι δεν λατρεύουμε τις Εικόνες, αλλά τιμούμε και δοξάζουμε όλους τους Αγίους που εικονίζουν και λατρεύουμε μόνο τον εν Τριάδι Θεό. Τον Πατέρα, τον Υιό και το Άγιο Πνεύμα και κανένα άλλο είτε Άγιο είτε Άγγελο. 

 
Υπάρχουν, είναι δυνατόν να υπάρχουν θαυματουργές Εικόνες; Πολλοί Όρθόδοξοι Θεολόγοι αποδίδουν τα θαύματα μερικών Εικόνων όχι στις ίδιες Εικόνες, αλλά στη πίστη των ανθρώπων που προσεύχονται ενώπιόν των. Ότι η πίστη θαυματουργεί και η θερμή προσευχή, είτε μπροστά στις Εικόνες είτε όχι, αυτό είναι έξω από κάθε αμφιβολία. Αυτό όμως δεν είναι λόγος να αρνηθούμε ότι μερικές Εικόνες μπορούν να έχουν και οι ίδιες, θαυματουργική χάρη. Δεν είναι παράδοξο, αλλά πολύ φυσικό.

Το Ευαγγέλιο αναφέρει ότι οι Απόστολοι θαυματουργούσαν όχι μόνο με τα χέρια τους, αλλά στο πέρασμά τους ακόμη και η σκιά τους! (Πραξ.ε΄,12-14). Ακόμα τα μανδήλια του Αποστόλου Παύλου, ριπτόμενα πάνω στους ασθενείς ή δαιμονισμένους, τους θεράπευαν!(Πραξ.ιθ΄, 12).

Ώστε όχι μόνο οι ίδιοι Απόστολοι είχαν θαυματουργικό χάρισμα, αλλά και αυτά τα αντικείμενα της προσωπικής τους χρήσεως. Η χάρις από το Θεό έφθανε μέχρι τα μανδήλια τους. Τι το παράδοξο λοιπόν να ευλογήσει ο Θεός ανθρώπους βαθειάς ταπεινώσεως, νηστείας, προσευχής τους ίδιους να θαυματουργούν ή και τα έργα αυτών, τις Εικόνες;