24 Φεβρουαρίου, 2012

ΕΠΙΣΤΟΛΗ ΣΤΟΝ ΜΑΚΑΡΙΩΤΑΤΟ ΑΡΧΙΕΠΙΣΚΟΠΟ ΑΘΗΝΩΝ ΚΑΙ ΠΑΣΗΣ ΕΛΛΑΔΟΣ κ. ΙΕΡΩΝΥΜΟ ΤΟΥ ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΤΟΥ ΒΟΛΟΚΟΛΑΜΣΚ κ. ΙΛΑΡΙΩΝΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΤΕΤΑΡΤΗ ΕΠΕΤΕΙΟ ΑΠΟ ΤΗΣ ΕΝΘΡΟΝΙΣΕΩΣ ΑΥΤΟΥ 16/2/2012.

 

Μακαριώτατο Αρχιεπίσκοπο Αθηνών
και πάσης Ελλάδος κ.κ. Ιερώνυμο

Μακαριώτατε,

Δεχθείτε τα εγκάρδια μου συγχαρητήρια για την τέταρτη επέτειο από της ενθρονίσεώς Σας ως Προκαθήμενος της Ορθοδόξου Εκκλησίας της Ελλάδος.

Διά της Θείας Πρόνοιας έχετε κατασταθεί ποιμένας και διδάσκαλος (Εφ. 4.11) για να επιβλέπετε το λογικό ποίμνιο της εν Ελλάδι Αγιωτάτης Εκκλησίας σε μια κρίσημη ιστορική εποχή για την Ελλάδα. Η διακονία προς την Εκκλησία του Χριστού σήμερα θέλει από Σας ποιμαντική αυταπάρνηση και δύναμη του πνεύματος.

Τρέφοντας αδελφικά συναισθήματα προς τον ομόδοξο Ελληνικό λαό τα πιστά τέκνα της Ορθοδόξου Εκκλησίας της Ρωσίας προσεύχονται ένθερμα για να αντεπεξέλθει στις δυσκολίες αυτός και να παράσχει ο Θεός δύναμη και βοήθεια στη Μακαριώτητά Σας.

Εύχομαι στη Μακαριώτητά Σας ισχυρά υγεία, ειρήνη ψυχής και ευλογημένη κατευόδωση του άκρως ωφέλιμου έργου Σας επ΄αγαθώ της Εκκλησίας του Χριστού.
Μετά τιμής και της εν Κυρίω αγάπης

ο Βολοκολάμσκ Ιλαρίων
Πρόεδρος
Του Τμήματος Εξωτερικών Εκκλησιαστικών
Σχέσεων του Πατριαρχείου Μόσχας


ΠΑΝΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΣΥΜΜΑΧΙΑ ΕΝΑΝΤΙΑ ΣΤΗ ΦΤΩΧΕΙΑ ΜΕ ΤΗ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗ ΤΗΣ "ΑΠΟΣΤΟΛΗΣ"

 
Ολοκληρώθηκαν στη Ρώμη οι συναντήσεις συνεργασίας των στελεχών της φιλανθρωπικής εταιρείας της Ι. Αρχιεπισκοπής Αθηνών “Αποστολή” με εκείνων της κοινότητας του “Αγίου Αιγιδιου” και της “Caritas Internationalis”. Χθες το βράδυ ο κ. Κωνσταντίνος Δήμτσας συναντήθηκε με τον Υπουργό Ισότητας και Διεθνούς Συνεργασίας της Ιταλίας, Καθηγητή Αντρέα Ρικάρντι (ιδρυτή της κοινότητας του Αγίου Αιγιδίου) και συμφώνησαν στην διαμόρφωση μίας πανευρωπαϊκής συμμαχίας ενάντια στη φτώχεια.

Ο κ. Δήμτσας προσκάλεσε τον Καθηγητή Ρικάρντι στην Αθήνα για να διερευνηθούν τρόποι εφαρμογής της παραπάνω πρότασης. Το πρωί συναντήθηκε με τους υπευθύνους των διεθνών σχέσεων του “Αγίου Αιγιδίου” fr. Marco Gnavi και fr. Roberto Cherubini και συμφώνησαν στην συνυπογραφή μνημονίου συνεργασίας που προβλέπει την ανάπτυξη συγκεκριμένων κοινών δράσεων ενάντια στη φτώχεια και την προώθηση του εθελοντισμού. Επίσης συμφώνησαν να υπάρχουν τακτικές επαφές για τον συντονισμό των κοινών δράσεων.

Νωρίτερα η αντιπροσωπεία της “Αποστολής” είχε συνάντηση στο Μέγαρο του Αγίου Καλλίστου με την Διευθύντρια Διεθνούς Πολιτικής της “Caritas” κυρία Μartina Liebsch και τον υπεύθυνο διαχείρισης κρίσεων από φυσικές καταστροφές κ. Alber de Haan. Oι δύο πλευρές συμφώνησαν να εργαστούν από κοινού πάνω σε συγκεκριμένους τομείς (πρωτοβουλίες για την εξάλειψη της φτώχειας, προστασίας του περιβάλλοντος κ.ά.).

Ο κ. Δήμτσας εξέφρασε την ικανοποίησή του για τα αποτελέσματα της επίσκεψης στη Ρώμη και έκανε λόγο για μια συμμαχία που γεννήθηκε στην καρδιά της Ευρώπης με μοναδικό της στόχο τη στήριξη των αδυνάτων. “Είναι πολύ σημαντικό", επισήμανε, "ότι αυτή η συμμαχία γεννιέται σε μια εποχή που η Ευρωπαϊκή Ένωση έχει ξεχάσει λόγω των αριθμών την αξία του προσώπου”.

Εκ της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αθηνών