21 Φεβρουαρίου, 2012

ΚΑΜΠΑΝΑΚΙ ΤΗΣ ΣΥΝΟΔΟΥ ΣΤΟΝ ΜΕΣΣΗΝΙΑΣ

 
ΑΝ ΔΙΑΦΩΝΕΙ ΜΕ ΤΟΝ ΤΡΟΠΟ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ ΤΗΣ ΕΚΚΛΗΣΙΑΣ 
ΝΑ ΥΠΟΒΑΛΕΙ ΤΗΝ ΠΑΡΑΙΤΗΣΗ ΤΟΥ ΛΕΝΕ ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΤΕΣ

Η ΔΙΣ ΤΟΝ ΠΡΟΕΙΔΟΠΟΙΕΙ ΝΑ ΣΤΑΜΑΤΗΣΕΙ
ΤΗΝ ΑΝΤΙΣΥΝΟΔΙΚΗ ΡΗΤΟΡΙΚΗ ΤΟΥ

Προειδοποιητικό καμπανάκι χτύπησε η Ιερά Σύνοδος στον Μητροπολίτη Μεσσηνίας, με την απόφασή της να τον βγάλει από ομιλητή της ιεραρχίας τον Μάρτιο. Η κόντρα ανάμεσα στον «βενιαμίν» της ιεραρχίας, όπως σκωπτικά τον αποκαλούν οι παλαιότεροι Μητροπολίτες, και την Ιερά Σύνοδο φτάνει, μέρα με τη μέρα, στα άκρα.

Την περασμένη εβδομάδα ο κ. Χρυσόστομος, βλέποντας πως δεν περνά το δικό του και κυρίως ότι δεν βρίσκει συμμάχους στις απόψεις του, αποφάσισε να παραιτηθεί από όλες τις επιτροπές και τα όργανα της Εκκλησίας όπου μετείχε, σε ένδειξη διαμαρτυρίας και ως δήλωση αποδοκιμασίας της Ιεράς Συνόδου. Νωρίτερα τα είχε βάλει με την Ιερά Σύνοδο για την απόφασή της να στηρίξει τον ηγούμενο Εφραίμ και μερικές μέρες μετά άφησε αιχμές για τον τρόπο λειτουργίας του συνοδικού συστήματος αλλά και τον προσανατολισμό που έχει η Εκκλησία της Ελλάδος (επιχειρηματικές κινήσεις, τρόπος διοίκησης κ.λπ.).

Το αυτί των συνοδικών Μητροπολιτών όχι μόνο δεν… ίδρωσε, αλλά έστειλαν προειδοποιητικό μήνυμα στον Μητροπολίτη Μεσσηνίας να μη συνεχίσει να τραβάει το σχοινί. «Αν έχει πρόβλημα με το πώς διοικούμε την Εκκλησία της Ελλάδος, ας υποβάλλει την παραίτησή του από Μητροπολίτης.

Από την ασφάλεια της θέσης και εγώ μπορώ να σας αραδιάσω εκατό σελίδες διαφωνίας. Επί της ουσίας να μας πει και να πράξει», σχολίαζε Μητροπολίτης που πρόσφατα διαπληκτίστηκε με τον Μητροπολίτη Μεσσηνίας. Στο ίδιο πνεύμα, η Ιερά Σύνοδος συνεδρίασε εκτάκτως την Παρασκευή και αποφάσισε να εξαιρέσει τον Μεσσηνίας από ομιλητή στη μεγάλη Σύνοδο της ιεραρχίας που θα γίνει στις αρχές Μαρτίου.

Επισήμως διέρρευσε πως ο Μεσσηνίας «κόπηκε» από τους ομιλητές γιατί το θέμα του περί εφημεριακού κλήρου - ήταν ανεπίκαιρο. Αντ' αυτού αποφάσισαν να τοποθετήσουν τον Μητροπολίτη Εδέσσης Ιωήλ, ο οποίος θα παρουσιάσει εισήγηση για τη μεγάλη οικονομική κρίση, το έργο της Εκκλησίας και τι πρέπει να γίνει στο εγγύς μέλλον. 

Πολλοί όμως θεωρούν ότι το «ξήλωμα» του Μεσσηνίας υποκρύπτει και άλλους λόγους: να του στείλει δηλαδή μία προειδοποίηση πως πρέπει να ταχθεί με τη γραμμή της Συνόδου και να μη βγαίνει εκτός «γραμμής».

Πηγή: ΤΟ ΠΑΡΟΝ ΤΗΣ ΚΥΡΙΑΚΗΣ 19/2/2012