12 Φεβρουαρίου, 2012

ΣΥΛΛΕΙΤΟΥΡΓΟ ΠΑΤΡΙΑΡΧΗ ΙΕΡΟΣΟΛΥΜΩΝ ΚΑΙ ΑΡΧΙΕΠΙΣΚΟΠΟΥ ΚΥΠΡΟΥ

 
Με την προσφορά της αναιμάκτου θυσίας και την κοινή προσευχή, στον Ιερό Ναό της του Θεού Σοφίας στο Στρόβολο, για την επικράτηση της αγάπης, της ειρήνης και της δικαιοσύνης, τόσο στη μαρτυρική μας νήσο, όσο και στα μέρη της δικαιοδοσίας του Πατριαρχείου Ιεροσολύμων, κορυφώθηκε η επίσημη ειρηνική επίσκεψη του Προκαθημένου της Σιωνίτιδος Εκκλησίας.

Στο πολυαρχιερατικό συλλείτουργο μετείχαν, από πλευράς της Εκκλησίας των Ιεροσολύμων, οι Ιερώτατοι, Μητροπολίτης Βόστρων κ. Τιμόθεος, Αρχιεπίσκοπος Κωνσταντίνης κ. Αρίσταρχος, Αρχιεπίσκοπος Θαβωρίου κ. Μεθόδιος, ενώ από πλευράς της Εκκλησίας της Κύπρου οι Πανιερώτατοι Μητροπολίτες Κιτίου κ. Χρυσόστομος, Κύκκου και Τυλληρίας κ. Νικηφόρος, Ταμασού και Ορεινής κ. Ησαΐας, και Τριμυθούντος κ. Βαρνάβας.

Στην προσφώνησή του, ο Κύπρου Χρυσόστομος, αφού καλωσόρισε στη νήσο, τον Προκαθήμενο της Σιωνίτιδος Εκκλησίας, επεσήμανε τις στενές και μακροχρόνιες σχέσεις μεταξύ των δύο Εκκλησιών, οι οποίες ανάγονται, όπως είπε «από τον πρώτο, κιόλας, αιώνα» και μέχρι σήμερα βρίσκονται σε συνεχή επαφή και συνεργασία.

«Στενή σχέση των Εκκλησιών μας διαπιστώνεται και στις δυσκολίες και στα παθήματα. Η ευαίσθητη γεωγραφική μας θέση οδήγησε αλλοθρήσκους και αλλοδόξους, τόσο στα δικά σας μέρη, όσο και στην Κύπρο. Διωγμοί, σφαγές, αρπαγές, λεηλασίες και πιέσεις στάθηκαν μέσα στους αιώνες ο Γολγοθάς των Εκκλησιών μας. Και δεν υπερβάλλουμε, αν πούμε ότι ισχύει για τις Εκκλησίες μας το του Αποστόλου Παύλου, ότι δηλαδή «τα στίγματα του Κυρίου Ιησού εν τω σώματι αυτών βαστάζουσι», είπε.

«Ακόμα και σήμερα, στον 21ο αιώνα, στην Κύπρο, παραβιάζονται κάθε έννοια αρχής και δικαίου και κάθε κανόνας ηθικής. Από το 1974 που η Τουρκία εισέβαλε στην πατρίδα μας, σκότωσε, βίασε, αιχμαλώτισε και εκτόπισε τον λαό μας, συντελείται ένα πρωτοφανές ανοσιούργημα: Το 37% της γης μας εξακολουθεί να κατέχεται παράνομα, οι πρόσφυγες κρατούνται με τη βία μακριά από τις εστίες τους και ένας τεράστιος αριθμός εποίκων από την Τουρκία αλλοιώνει το δημογραφικό χαρακτήρα του τόπου μας.

Το σύνολο των ναών μας στις κατεχόμενες περιοχές, που ξεπερνούν τους πεντακόσιους, έχουν λεηλατηθεί, βεβηλώνονται, καταστρέφονται, καταρρέουν από την εγκατάλειψη στο χρόνο, με στόχο την εξάλειψη των Ελληνικών και Χριστιανικών πειστηρίων του παρελθόντος μας. Οι ισχυροί της γης βλέπουν αδιάφορα την αδικία που μας γίνεται, ενώ άλλοι, που ποδηγετούν και τους εκπροσώπους των Ηνωμένων Εθνών, βυσσοδομούν εναντίον μας, επιδιώκοντας την κατάλυση του κράτους μας, του κυριότερου στηρίγματος για την επίβίωσή μας», υπογράμμισε ο Κύπρου Χρυσόστομος.

«Μπορεί, όμως, ο λαός μας, Μακαριώτατε, να έχασε προσωρινά τις εστίες του, δεν έχασε όμως, στη συντριπτική πλειοψηφία του, την πίστη του, το θάρρος και την ανθρώπινη και εθνική του αξιοπρέπεια. Γι’ αυτό και άρχισε τώρα, περισσότερον από προηγουμένως, να συνειδητοποιεί τον κίνδυνο του εθνικού αφανισμού και στρέφεται προς την Κυβέρνηση και την πολιτική του ηγεσία, την ύστατη τούτη στιγμή και την καλεί για επανατοποθέτηση του προβλήματος και επαναπρογραμματισμό του αγώνα μας. Είναι ο μόνος τρόπος για να αποφευχθεί η Τουρκοποίηση της πατρίδας μας», επεσήμανε.

«Σας παρακαλούμε, Μακαριώτατε, όπως, τόσο πάνω στο Φρικτό Γολγοθά, όπου ο Χριστός θυσιάστηκε για τη σωτηρία του κόσμου, όσο και μπροστά στον Πανάγιο Τάφο, να μη σταματήσετε να προσεύχεσθε για μας, για φωτισμό και ενίσχυση των ηγετών μας και για την αποκατάσταση της ελευθερίας και της δικαιοσύνης στη νήσο μας». «Γνωρίζουμε πως κι η περιοχή της δικαιοδοσίας σας, είναι μια από τις πιο αιματοπότιστες περιοχές της γης κι ότι εταλαιπωρήθη από τις πολλές διεκδικήσεις και τις πολιτικές βλέψεις διαφόρων εθνών και λαών. Κατανοούμε και το δράμα των Χριστιανών της περιοχής, οι οποίοι, παρόλο που είναι οι γηγενείς και αυτόχθονες πληθυσμοί, πιέζονται τα τελευταία χρόνια και εξαναγκάζονται, από διάφορες συγκυρίες, προς εκπατρισμό.

Η εξεύρεση τρόπων για παραμονή των πιστών μας στις πατρογονικές τους εστίες είναι κάτι που μας απασχόλησε και σε προηγούμενες, ανεπίσημες επισκέψεις σας, μάς απασχόλησε και στις συναντήσεις μας αυτές τις μέρες», ανέφερε ο Αρχιεπίσκοπος. Έκανε, παράλληλα, αναφορά και στα προβλήματα που ταλανίζουν σήμερα τον κόσμο υπογραμμίζοντας ότι «μόνον ο Θεός κι ο νόμος του θα προσφέρουν λύση στα σημερινά αδιέξοδα του ανθρώπου. Μόνον ο Θεός θα τον βοηθήσει να υπερβεί τον ζωώδη ευτυχισμό του, τη νέκρωση της ζωής. Αυτός θα τον ελευθερώσει από την τυραννία μιας υλιστικά οργανωμένης ζωής, που μπορεί να’ ναι κατάλληλη για τα ζώα, όχι όμως για τους ανθρώπους.

Η ευθύνη των δυο Εκκλησιών μας, ως εκ τούτου, στην ορθή ποδηγέτηση πρώτα του πληρώματός μας και ύστερα όλου του κόσμου είναι μεγάλη. Και γι’ αυτή την ευκαιρία, του συμπροβληματισμού και της αναζήτησης διεξόδων στα σημερινά, μακράν του Θεού αδιέξοδα, που μας προσφέρει η επίσκεψη Σας». Ο Μακαριώτατος επανέλαβε, τέλος, ότι «το χριστεπώνυμο πλήρωμα της Εκκλησίας Κύπρου θεωρεί εξαιρετική τιμή την παρουσία σας ανάμεσά μας και τρέφει ιδιαίτερη εκτίμηση και σεβασμό προς την Εκκλησία Ιεροσολύμων, γιατί γνωρίζει την τεράστια προσφορά της στη Χριστιανοσύνη.

Η Εκκλησία των Ιεροσολύμων έχει επιφορτιστεί με το καθήκον να είναι ο φύλακας και ο φρουρός όχι μόνον της αλήθειας του Χριστιανικού κηρύγματος, αλλά και των Αγίων Τόπων. Κι εσείς, καθώς και ολόκληρη η Αγιοταφική Αδελφότητα, έχετε το προνόμιο, αλλά και την ευθύνη, να είστε οι ακρίτες του Έθνους και οι φρυκτωροί της πίστης μας». Ο Πατριάρχης Ιεροσολύμων Θεόφιλος, στην αντιφώνησή του, έκανε ιδιαίτερη αναφορά στα πρόσωπα και τα γεγονότα που συνδέουν τις δύο Εκκλησίες «αδιαιρέτως και αδιασπάστως δια μέσου των αιώνων», όπως είπε χαρακτηριστικά, κάνοντας μάλιστα αναφορά στον ιδρυτή της κατά Κύπρον Εκκλησίας Απόστολο Βαρνάβα, καθώς και στους Αγίους Ιλαρίωνα, Επιφάνιον, Νεόφυτον τον Έγκειστον και στον σύγχρονο, εξ Ορούντας της Κύπρου καταγόμενο, Αγιοταφίτη Άγιο Φιλούμενο.

Ο Μακαριώτατος, μίλησε ακόμη για την φιλοξενία στην Κύπρο των Συνεδριών του Συμβουλίου Εκκλησιών της Μέσης Ανατολής, οι οποίες «έφερον ως καρπόν την ήδη αναβάθμισιν και αναδιοργάνωσιν του Συμβουλίου Εκκλησιών της Μέσης Ανατολής δια την εκπλήρωσιν της αποστολής αυτού ως θεσμικού οργάνου εκφράσεως της φωνής των Χριστιανών της Μέσης Ανατολής, στηρίξεως αυτών εις τας πατρογονικάς εστίας αυτών εν δικαία και ειρηνική συμβιώσει αυτών μετά των συμπολιτών αυτών οπαδών των άλλων θρησκευμάτων». «Υπεράνω δε πάντων τούτων καρπός της αγαστής συνεργασίας των δύο Εκκλησιών ημών τυγχάνει η ήδη ανειγειρόμενη Εξαρχία του Παναγίου Τάφου πλησίον της Αρχιεπισκοπής Κύπρου, της οποίας τον θεμέλιον λίθον μόλις χθες κατεθέσαμεν και η οποία εις το εξής θα αποτελή το σημείον αναφοράς και συνδέσμου συνεργασίας δια παν θέμα αφορών τας δυο Εκκλησίας», ανέφερε.

«Το κεκτημένον τούτο της κατά το παρελθόν και το παρόν αδιαλείπτου συνεργασίας και κοινωνίας των αγιοτάτων Ημών Εκκλησιών υποσχόμεθα σήμερον ενώπιον Κυρίου και ενώπιον των διαπεπιστευμένων Ημίν ευλαβών ποιμνίων, όπως ουχί μόνον διαφυλάξωμεν αλλά και επαυξήσωμεν και εμπεπλουτισμένον παραδώσωμεν εις τους συγχρόνους Ημών και τους διαδόχους Ημών», υπογράμμισε.

Τέλος ο Πατριάρχης Ιεροσολύμων, διαβεβαίωσε τον Αρχιεπίσκοπο Κύπρου ότι «αδιαλείπτως από του Παναγίου και Ζωοδόχου Τάφου θα προσευχώμεθα υπέρ υγιείας Αυτής και ευσταθείας προς επιτέλεσιν του αρξαμένου υπ’ Αυτής ανακαινιστικού έργου της Εκκλησίας της Κύπρου και ευοδώσεως των φιλοπατρίδων Αυτής προσπαθειών ως και των Κυβερνητών της Κύπρου υπέρ επιλύσεως του Κυπριακού προβλήματος δια μιάς δικαίας λύσεως και αποκαταστάσεως της Εθνικής ακεραιότητος της Κύπρου και της αγαστής συμβιώσεως των γηγενών αυτής πολιτών».

Μετά το τέλος της λαμπράς συνιερουργίας της Θείας Ευχαριστίας, ο Αρχιεπίσκοπος Κύπρου Χρυσόστομος απένειμε στον Ιεροσολύμων Θεόφιλο την ανώτατη τιμητική διάκριση της Εκκλησίας της Κύπρου, το χρυσό μετάλλιο του ιδρυτή και προστάτη της Αποστόλου Βαρνάβα. «Δεχθείτε αυτή τη διάκριση και να θυμάστε ότι ο τάφος του Αποστόλου Βαρνάβα, η μορφή του οποίου εικονίζεται στο παράσημο, βρίσκεται υπό κατοχή. Είναι απροσπέλαστος σ’ όσους, ελεύθερα και χωρίς να προσκυνήσουν την κατοχήν, θέλουν να τον επισκεφθούν.

«Κύνες πολλοί» και παραβολικά και ουσιαστικά τον κυκλώνουν. Ευχηθείτε και σεις, Μακαριώτατε, και προσευχηθείτε στο Θεό να μην αργήσει η ώρα της απελευθέρωσης. Για να μπορέσουμε έτσι, σε μια νέα επίσκεψή σας, να σας ξεναγήσουμε και στον Απ. Βαρνάβα, στον Απ. Ανδρέα, στην Κερύνεια, στην Αμμόχωστο, στην Μόρφου και σ’ όλη τη σκλαβωμένη σήμερα γη μας», υπογράμμισε ο Αρχιεπίσκοπος Χρυσόστομος. Το μεσημέρι ο Μακαριώτατος Αρχιεπίσκοπος Κύπρου παρέθεσε επίσημο γεύμα, στην Ιερά Αρχιεπισκοπή, προς τιμήν της Α.Θ.Μ. του Πατριάρχου Ιεροσολύμων και πάσης Παλαιστίνης κ. Θεοφίλου και έγινε ανταλλαγή αναμνηστικών δώρων.


Πηγή: Romfea