11 Φεβρουαρίου, 2012

ΤΩΡΑ ΟΙ ΕΥΡΩΠΑΙΟΙ ΕΙΝΑΙ ΑΥΤΟΙ ΠΟΥ ΚΑΘΥΣΤΕΡΟΥΝ ΤΗ ΣΥΜΦΩΝΙΑ


Εμπλοκή σημειώθηκε στη χθεσινή συνεδρίαση του Εurogroυp, που αν και είχε στην ατζέντα του τη συμφωνία της ελληνικής κυβέρνησης με την τρόικα, εν τούτοις δεν αναμενόταν κάποια απόφαση. Ηταν κατηγορηματικοί ως προς τούτο, τόσο ο πρόεδρος του Eurogropup, Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, όσο και ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών, Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, ότι κατά τη χθεσινή συνεδρίαση δεν αναμενόταν κάποιο αποτέλεσμα.

Πληροφορίες ανέφεραν ότι οι Ευρωπαίοι θα αναμένουν, αφενός την έκθεση από την τρόικα και, αφετέρου, να ψηφιστεί η συμφωνία από την ελληνική Βουλή, την Κυριακή, πριν δώσουν το «πράσινο φως» για τη νέα δανειακή συμφωνία των 130 δισ. ευρώ.

Ετσι, παρά τον αγώνα δρόμου που έκανε η ελληνική κυβέρνηση να παρουσιάσει στo Eurogroup μία ολοκληρωμένη συμφωνία με την τρόικα -γεγονός που προκάλεσε θετικά σχόλια από πολλούς ξένους υπουργούς, ανάμεσά τους και από την γενική διευθύντρια του ΔΝΤ, Κριστίν Λαγκάρντ, που δεν παραβρέθηκε στη συνεδρίαση χθες-, πρόλαβε ο Γερμανός Υπουργός Οικονομικών να προϊδεάσει ότι «δεν θα υπάρξει αποτέλεσμα. Δεν είμαστε ακόμη εκεί».

Στο ίδιο μήκος κύματος και ο πρόεδρος του Εurogroup, Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, που δήλωσε ότι δεν θα υπάρξει αποτέλεσμα από τη συνεδρίαση. «Κάτι τέτοιο δεν συνιστά καταστροφή», είπε, σημειώνοντας ότι θα πρέπει να εξεταστούν πρώτα σε βάθος οι λεπτομέρειες της συμφωνίας που σημειώθηκε στην Αθήνα.

Η συμφωνία αυτή, πάντως, δεν ήταν κάτι εύκολο για την Αθήνα και επιτεύχθηκε στο παρά πέντε μίας χρεοκοπίας. Μόλις χθες το μεσημέρι κατόρθωσαν οι πολιτικοί αρχηγοί που στηρίζουν την κυβέρνηση Παπαδήμου να συμφωνήσουν στο αυστηρό νέο μνημόνιο που απαιτούσε η τρόικα, ώστε να μπορέσουν να ενεργοποιήσουν τη νέα δανειακή σύμβαση των 130 δισ. ευρώ και την υλοποίηση της ανταλλαγής ομολόγων («κούρεμα»). Η συμφωνία που ολοκληρώθηκε χθες το μεσημέρι, ως αποτέλεσμα δραματικών ολονύκτιων διαβουλεύσεων στο Μαξίμου μεταξύ των αρχηγών, αλλά και με την τρόικα, ισχυροποίησε τη θέση του Ευάγγελου Βενιζέλου που ήδη είχε μεταβεί από το πρωί στις Βρυξέλλες για τη συνεδρίαση του Εurogroup, ανεξάρτητα αν δεν αναμενόταν να υπάρξει απόφαση.

Η συμφωνία αυτή είχε πάντως χθες το πρώτο της θύμα στην κυβέρνηση, καθώς παραιτήθηκε ο υφυπουργός Εργασίας, Γιάννης Κουτσούκος, λέγοντας πως «δεν μπορεί να εφαρμόσει τα μέτρα».

Λίγο πριν, από το Μέγαρο Μαξίμου είχε ανακοινωθεί η τελικά συμφωνία:\ «Ολοκληρώθηκαν σήμερα το πρωί με επιτυχία οι διαβουλεύσεις της κυβέρνησης με την τρόικα, σχετικά με το θέμα, το οποίο είχε απομείνει ανοικτό για περαιτέρω επεξεργασία και συζήτηση. Οι πολιτικοί αρχηγοί συμφώνησαν με το αποτέλεσμα των διαβουλεύσεων αυτών. Κατόπιν τούτου υπάρχει γενικότερη συμφωνία για το περιεχόμενο του νέου προγράμματος εν’ όψει και της αποψινής συνεδρίασης του Eurogroup. Οπως είναι γνωστό, το πρόγραμμα συνοδεύει τη νέα δανειακή σύμβαση με την οποία η Ελλάδα θα χρηματοδοτηθεί με 130 δισ. ευρώ».

Αυτό ήταν το αποτέλεσμα ενός ολονύκτιου θρίλερ που ξεκίνησε προχθές στις 5 το απόγευμα και διήρκησε λίγο μετά τα μεσάνυχτα για να διαπιστωθεί ότι υπήρξε εμπλοκή, καθώς Παπανδρέου και Σαμαράς διαφωνούσαν στο θέμα των περικοπών επικουρικών και κύριων συντάξεων.

Η δραματική εκείνη μαραθώνια σύσκεψη στο Μέγαρο Μαξίμου διήρκησε οκτώ ώρες για να διακοπεί απότομα, λίγο μετά τα μεσάνυχτα της Τετάρτης, δίνοντας τη σκυτάλη στην τρόικα με την οποία ανέβαλε ο Πρωθυπουργός να λύσει το πρόβλημα που είχε ανακύψει μεταξύ των Παπανδρέου-Σαμαρά.

Ο πρώτος δεν δεχόταν μείωση στις κύριες συντάξεις και ο δεύτερος στις επικουρικές. Η τρόικα όμως ζητούσε να καλυφθεί ένα έλλειμμα 300 εκατ. ευρώ. Ηταν, σύμφωνα με την πρώτη πρωθυπουργική ανακοίνωση, η μόνη διαφωνία, καθώς στην 8ωρη σύσκεψη είχαν συμφωνηθεί όλα τα υπόλοιπα μέτρα. Μόνον ο Γ. Καρατζαφέρης εξέφραζε σοβαρές επιφυλάξεις. Αλλωστε ήταν και ο πρώτος που βγήκε από τη σύσκεψη και άρχισε περασμένα μεσάνυχτα να απαγγέλλει Καβάφη μπροστά στους δημοσιογράφους: «Ο αρνηθείς δεν μετανοιώνει. Aν ρωτιούνταν πάλι, όχι θα ξαναέλεγε. Κι όμως τον καταβάλλει εκείνο τ’ όχι -το σωστό- εις όλην την ζωή του».

Ο κ. Καρατζαφέρης έχοντας φτάσει στα γραφεία του ΛΑΟΣ, έγινε πιο ξεκάθαρος δηλώνοντας πως «έχω την αίσθηση ότι η χώρα οδηγείται σε πρωτοφανή δοκιμασία και δεν προτίθεμαι να υπογράψω μια σύμβαση που δεν με βρίσκει σύμφωνο».

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ


Ελλάδα

Δύο πανό στον αρχαιολογικό χώρο της Ακρόπολης ανήρτησαν το πρωί του Σαββάτου μέλη του ΚΚΕ με σύνθημα «Κάτω η δικτατορία των μονοπωλίων της ΕΕ» γραμμένο και στα αγγλικά.

Μήνυμα προς τον ελληνικό λαό για τις κρίσιμες ώρες που περνά η χώρα πρόκειται να απευθύνει το Σάββατο ο πρωθυπουργός Λουκάς Παπαδήμος, λίγες ώρες πριν την ψήφιση του νόμου για τη νέα δανειακή σύμβαση και το πρόγραμμα ανταλλαγής των ελληνικών ομολόγων (PSI). Η συζήτηση στη Βουλή για τη νέα δανειακή σύμβαση θα ξεκινήσει το μεσημέρι του Σαββάτου, στην Επιτροπή Οικονομικών Υποθέσεων. Την Κυριακή θα τεθεί σε ψηφοφορία από την Ολομέλεια με τη διαδικασία του κατεπείγοντος.

Συνεχίζονται και σήμερα, Σάββατο, οι κινητοποιήσεις των εργατικών συνδικάτων ενάντια στα νέα μέτρα που προβλέπει το μνημόνιο με την τρόικα. Το συλλαλητήριο της ΓΣΕΕ και της ΑΔΕΔΥ έχει προγραμματιστεί για τις 11 το πρωί στην πλατεία Συντάγματος, ενώ το ΠΑΜΕ πραγματοποιεί συγκέντρωση στην Ομόνοια (11 π.μ.) και σε πολλές περιοχές της Αθήνας, αλλά και σε πόλεις της περιφέρειας. Ακινητοποιημένα θα μείνουν όλα τα μέσα μαζικής μεταφοράς, πλην του ΗΣΑΠ που θα λειτουργήσει από τις 10 το πρωί ώς τις 5 το απόγευμα. Δεμένα τα πλοία στα λιμάνια, κανονικά οι αεροπορικές πτήσεις. Οι κινητοποιήσεις θα κορυφωθούν την Κυριακή -ημέρα ψήφισης του νέου μνημονίου από τη Βουλή- με το συλλαλητήριο που προγραμματίζεται στο Σύνταγμα (5 μ.μ.).

Οι ραγδαίες πολιτικές εξελίξεις της Παρασκευής είχαν ως αποτέλεσμα να αναβληθούν για σήμερα, Σάββατο, οι συνεδριάσεις των Κοινοβουλευτικών Ομάδων του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ. Η ΚΟ του ΠΑΣΟΚ πρόκειται να συνεδριάσει σε λίγη ώρα, ενώ της ΝΔ θα συνεδριάσει στις 11:30. Τα δύο κόμματα που στηρίζουν την κυβέρνηση Παπαδήμου θα επιχειρήσουν να απορροφήσουν τους κραδασμούς που προκάλεσαν οι παραιτήσεις των στελεχών του ΛΑΟΣ, αλλά και τις εσωτερικές αντιδράσεις εν όψει της ψήφισης των σκληρών μέτρων, την Κυριακή.

Εγκρίθηκε ομόφωνα από το Υπουργικό Συμβούλιο η συμφωνία για τη νέα δανειακή σύμβαση, η οποία και κατατέθηκε στη Βουλή προκειμένου να ψηφιστεί από την Ολομέλεια την Κυριακή. Το νομοσχέδιο, που διχάζει ήδη τις Κοινοβουλευτικές Ομάδες και των δύο μεγάλων κομμάτων, θα έρθει σε τρία άρθρα και αργότερα θα ακολουθήσει ο εφαρμοστικός νόμος. Διαβάστε όλο το νέο μνημόνιο.

Κόσμος

Τις φήμες περί δολοφονίας του νέου ηγέτη της Βόρειας Κορέας, Κιμ Γιονγκ-ουν, διέψευσε εκπρόσωπος της CIA στο CNN, τονίζοντας ότι δεν υπάρχει κανένα στοιχείο ότι ο ηγέτης της χώρας είναι νεκρός. Την Παρασκευή υπήρξε έντονη φημολογία, μέσω Twitter, ότι ο Κιμ Γιονγκ-ουν δολοφονήθηκε, ενώ βρισκόταν στο Πεκίνο.

Μία χώρα που βρίσκεται αντιμέτωπη με το φάσμα της χρεοκοπίας και πρέπει να αποφασίσει άμεσα αν θα παραμείνει ή θα αποχωρήσει από το ευρώ είναι η Ελλάδα, εκτιμούν διεθνή μέσα ενημέρωσης που παρακολουθούν στενά τις εξελίξεις στη χώρα μας σε πολιτικό, οικονομικό και κοινωνικό επίπεδο. Με τη χρεοκοπία φλερτάρει η Ελλάδα γράφουν οι New York Times, την ώρα της απόφασης μέσα ή έξω από το ευρώ επισημαίνει ο Guardian, στον αντιγερμανισμό στέκονται τα γερμανικά μέσα...

Το Ιράν άρχισε να εμποδίζει την πρόσβαση σε κρυπτογραφημένες ιστοσελίδες, αυτές που χρησιμοποιούν το πρωτόκολλο HTTPS, και φαίνεται να μπλοκάρει και τη χρήση λογισμικού που χρησιμοποιούν Ιρανοί για να ξεπεράσουν τα κρατικά λογοκριτικά φίλτρα. Είναι πιθανό ότι είναι ένα προληπτικό μέτρο με αφορμή την 33η επέτειο της Ισλαμικής Επανάστασης σε λίγες ημέρες. Η επέτειος ήταν αφορμή για αντικαθεστωτικές διαδηλώσεις στο παρελθόν.

Σε ισόβια καταδικάστηκε από τη γερμανική Δικαιοσύνη ο Αρίντ Ούκα, ο 22χρονος Κοσοβάρος που κρίθηκε ένοχος για τη δολοφονική επίθεση σε λεωφορείο που μετέφερε μέλη της αμερικανικής Αεροπορίας στο αεροδρόμιο της Φρανκφούρτης τον περυσινό Μάρτιο. Το δικαστήριο διαπίστωσε μάλιστα «ιδιαίτερο βάρος ένοχης» για την περίπτωση του, αποκλείοντας τη δυνατότητα να υποβάλει αίτηση για πρόωρη αποφυλάκιση στα 15 χρόνια ποινής, ενώ η εισαγγελία υποστήριξε πως πρόκειται για «μοναχικό ισλαμιστή εξτρεμιστή» που ριζοσπαστικοποιήθηκε χωρίς να προσεταιριστεί κάποια οργάνωση.

Χιλιάδες Αιγύπτιοι διαδήλωσαν την Παρασκευή, την παραμονή της πρώτης επετείου από την παραίτηση του Χόσνι Μουμπάρακ, έξω από το υπουργείο Άμυνας στο Κάιρο ζητώντας την απομάκρυνση του στρατού από την εξουσία, ένα από τα πάγια αιτήματα των διαδηλωτών τον τελευταίο χρόνο. Μετά το τέλος της προσευχής, οι διαδηλωτές άρχισαν να συρρέουν προς το υπουργείο φωνάζοντας συνθήματα όπως «Κάτω η στρατιωτική εξουσία».

Οικονομία

Αρνητικό το κλίμα σε όλη τη διάρκεια των χρηματιστηριακών συνεδριάσεων σε Ευρώπη και Νέα Υόρκη την Παρασκευή, με τις τραπεζικές μετοχές να κλείνουν χαμηλότερα και στις δύο όχθεις του Ατλαντικού.

Την άμεση παρέμβαση του Διεθνούς Γραφείου Εργασίας (ILO), υπέρ των δικαιωμάτων των Ελλήνων εργαζομένων, ζήτησε ο πρόεδρος της ΓΣΕΕ Γ.Παναγόπουλος, κατά τη συνάντησή του με τον γενικό διευθυντή του ILO, κατά την οποία τον ενημέρωσε για τις περαιτέρω και ιδιαιτέρως επώδυνες απώλειες που δέχονται με το νέο μνημόνιο οι Έλληνες εργαζόμενοι. Την έντονη ανησυχία του για τις επιπτώσεις στην κοινωνία και στην οικονομία των μέτρων που επιβάλλουν κυβέρνηση και τρόικα, εξέφρασε ο επικεφαλής του ILO και έκρινε αναγκαία μια νέα παρέμβαση του ILO.

Υπέρ μίας νέας διαπραγμάτευσης με τους δανειστές μας για ένα «άλλο πρόγραμμα» ακόμα και τώρα «στο παρά πέντε», το οποίο θα στηρίζεται στις διαρθρωτικές αλλαγές και όχι στη μείωση του κατώτατου μισθού και στην κατάλυση των εργασιακών δικαιωμάτων, τάχθηκε η βουλευτής του ΠΑΣΟΚ και πρώην υπουργός Λ.Κατσέλη. Όπως είπε «η υλοποίηση αυτών των μέτρων θα μας οδηγήσει σε αδυναμία εξυπηρέτησης των οφειλών μας στο άμεσο μέλλον» και υπογράμμισε ότι πρέπει να είμαστε έτοιμοι «για εναλλακτικές διεξόδους και να καταρρίψουμε μύθους και απειλές».

Αθλητισμός

Σε αλλαγή ώρας στον αγώνα του Ολυμπιακού με την Ρούμπιν Καζάν στο Λουζνίκι της Μόσχας στο πλαίσιο του πρώτου αγώνα των δύο ομάδων για τη φάση των «32» του Europa League προχώρησε η UEFA. Συγκεκριμένα, το ματς ήταν αρχικά προγραμματισμένο να αρχίσει στις 19:00, ωστόσο με νέα απόφασή της, το ματς θα πρέπει να έχει αρχίσει το αργότερο ως τις 15:00 ώρα Ελλάδος, αφού εδώ και αρκετές ημέρες η θερμοκρασία στη Ρωσική πρωτεύουσα δεν έχει ανέβει πάνω από τους -10 βαθμούς Κελσίου.

Το κλασικό ντέρμπι ανάμεσα στη Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ και τη Λίβερπουλ ξεχωρίζει στην 25η αγωνιστική της Premier League με τους γηπεδούχους να θέλουν το «τρίποντο» στο «Όλντ Τράφορντ» προκειμένου να διατηρηθούν σε απόσταση αναπνοής από την πρωτοπόρο Σίτι. Η τελευταία δοκιμάζεται στο «Βίλα Παρκ» από την Άστον Βίλα και οι «μπέμπηδες» ελπίζουν σε «στραβοπάτημα» της άσπονδης συμπολίτισσα. Σουάρες και Εβρά βρίσκονται στο επίκεντρο της κλασικής μάχης, αφού τίθενται αντιμέτωποι για πρώτη φορά μετά το μεταξύ τους περιστατικό.

Δίκαιη χαρακτήρισε τη νίκη (2-0) του Ολυμπιακού ο προπονητής της ΑΕΚ Νίκος Κωστένογλου, μετά τη λήξη του ντέρμπι στο Καραϊσκάκη. Ο Έλληνας τεχνικός στάθηκε στο πρώτο 25λεπτο του αγώνα, όπου οι γηπεδούχοι σημείωσαν και τα δύο τέρματα, τονίζοντας ότι «μπήκαμε πολύ νωθρά, ο Ολυμπιακός μπήκε καλύτερα και δεχθήκαμε δύο γκολ και εκεί κρίθηκε το παιχνίδι»

Μόνο αν η Γερμανία αντιμετώπιζε κύμα ανυπακοής από χώρες του ευρώ θα είχε ίσως νόημα εκδίωξη της χώρας μας



Οι Γερμανοί μάς θέλουν στο ευρώ

 Κατηγορηματική ήταν η καγκελάριος της Γερμανίας Ανγκελα Μέρκελ στην κοινή συνέντευξη που έδωσε τη Δευτέρα στο Παρίσι με τον Γάλλο πρόεδρο Νικολά Σαρκοζί: «Θέλουμε η Ελλάδα να παραμείνει στο ευρώ» δήλωσε χωρίς περιστροφές. Εσπευσε φυσικά αμέσως μετά να προσθέσει εκβιαστικά τους όρους της: «Δεν θα υπάρξει κανένα νέο πρόγραμμα (σ.σ. δανειοδότησης) για την Ελλάδα, αν δεν έρθει σε συμφωνία με την τρόικα» τόνισε. Δεν αρκέστηκε σ' αυτό. «Τα χρήματα δεν θα δοθούν ελεύθερα πριν εκπληρωθούν θεμελιώδεις υποχρεώσεις της Ελλάδας» υπογράμμισε.

«Θέλουμε να παραμείνει η Ελλάδα στο ευρώ» τόνισε χθες και ο πρόεδρος της Κομισιόν Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο, σχολιάζοντας δήλωση της Ολλανδής επιτρόπου Νέλι Κρους, μιας... «ταλιμπάν» του νεοφιλελευθερισμού η οποία είχε δηλώσει ότι μια έξοδος της Ελλάδας από το ευρώ δεν θα έβλαπτε την υπόλοιπη Ευρωζώνη. «Η Ελλάδα πρέπει να παραμείνει μέλος της Ευρωζώνης» υπογράμμισε και ο εκπρόσωπος της Κομισιόν Ολιβιέ Μπαγίς.

Οχι ότι έχουν κανένα ιδιαίτερο πολιτικό βάρος οι δηλώσεις του Μπαρόζο και του Μπαγίς, αλλά τις αναφέρουμε επειδή αντανακλούν το κλίμα που επικρατεί στις Βρυξέλλες, οι οποίες πάντα σπεύδουν να εναρμονίζονται στα σοβαρά θέματα με τις γερμανικές θέσεις. Η καγκελάριος Μέρκελ είναι ειλικρινής όταν δηλώνει πως επιθυμεί την παραμονή της Ελλάδας στην Ευρωζώνη. Δεν μας θέλει στο ευρώ βεβαίως ούτε από συμπάθεια προς τους Ελληνες ούτε από ανθρωπιστικούς λόγους. Τα γερμανικά συμφέροντα και μόνο υπερασπίζει.

Ολες αυτές οι απειλές για αποβολή της Ελλάδας από την Ευρωζώνη δεν είναι τίποτα περισσότερο από προπαγανδιστικά πυροτεχνήματα που στόχο έχουν κατά περίπτωση είτε να ικανοποιήσουν τη γερμανική κοινή γνώμη είτε να τρομοκρατήσουν την πλειονότητα των Ελλήνων που ακόμη τάσσονται υπέρ του ευρώ.

Η Γερμανία δεν έχει απολύτως κανένα οικονομικό ή πολιτικό κέρδος από μια αποβολή ή εξαναγκασμό της Ελλάδας να εγκαταλείψει την Ευρωζώνη. Αντιθέτως είναι εξαιρετικά χρήσιμη για το Βερολίνο μια εξανδραποδισμένη, εξουθενωμένη Ελλάδα που θα έχει υποκύψει σε όλες τις γερμανικές απαιτήσεις που αποσκοπούν στην οικονομική, κοινωνική και πολιτική εξαθλίωση των Ελλήνων.

Μια «Ελλάδα του πεντακοσάρικου» με μισθούς πείνας πεντακοσίων και χιλίων ευρώ προσφέρει πολλαπλά οφέλη στη Γερμανία. Τουριστικός προορισμός για εκατομμύρια Γερμανούς συνταξιούχους που με ένα χιλιάρικο θα κάνουν έναν μήνα διακοπές στην Ελλάδα σαν πασάδες στα Γιάννενα. Τόπος φθηνής αγοράς ακινήτων και γης για την ανάπτυξη κάθε είδους δραστηριοτήτων από Γερμανούς επιχειρηματίες (π.χ. ακόμη και για την παραγωγή ρεύματος που θα πηγαίνει στη Γερμανία). Χώρα πάμφθηνου και μορφωμένου εργατικού, αλλά και επιστημονικού δυναμικού κ.λπ. Ανατριχιάζει κανείς αν αναλογιστεί τα αμύθητα ποσά που έχουμε ξοδέψει ως ελληνική κοινωνία, κράτος και πολίτες για να σπουδάσουμε 17, 18 ή 20 χρόνια τους νέους μας από το Δημοτικό μέχρι το Πολυτεχνείο ή το Πανεπιστήμιο για να γίνουν π.χ. μηχανικοί ή γιατροί, τους οποίους τώρα θέλει να τους πάρει έτοιμους η Γερμανία ή κάποια άλλη χώρα, χωρίς να έχει ξοδέψει ούτε ένα ευρώ για την απαιτητική μόρφωσή τους, επανδρώνοντας τα εργοτάξια, τα εργοστάσια ή τα νοσοκομεία της και δίνοντάς τους δύο χιλιάρικα μισθό! «Ελεήστε, τυφλοί, τον ανοιχτομάτη» που λέγαμε σαρκαστικά παλιότερα...

Οι εξαχρειωμένες υποτελείς χώρες της Ευρώπης σαν την Ελλάδα, την Πορτογαλία, σε λίγο και την Ιταλία και την Ισπανία είναι αυτές που έχουν αξία χρήσης για το γερμανικό Τέταρτο Ράιχ της πανευρωπαϊκής ηγεμονίας και επικυριαρχίας του Βερολίνου. Οσο οι χώρες αυτές είναι μέσα στην Ευρωζώνη και την ΕΕ, η Γερμανία τις ελέγχει απολύτως και τις καθυποτάσσει μέσω των μηχανισμών και των θεσμών της ευρωπαϊκής ολοκλήρωσης. Αν τις πετάξει έξω από το ευρώ, η δυνατότητα υπαγόρευσης πολιτικής επί των χωρών αυτών από το Βερολίνο θα αποδυναμωθεί δραματικά.

Είναι εξαιρετικά μεγάλη τότε η πιθανότητα να στραφούν μία μία οι χώρες αυτές προς τις ΗΠΑ και τη Βρετανία, οικοδομώντας σταδιακά ένα αντιγερμανικό μέτωπο επί ευρωπαϊκού εδάφους, ανάλογο με εκείνα των δύο παγκόσμιων πολέμων που οδήγησαν σε αντίστοιχες γερμανικές ήττες.

 Αχρηστο
Ενα «πτώμα» μπορεί μόνο να φοβίσει

 Η ΑΠΟΒΟΛΗ της Ελλάδας από την Ευρωζώνη τότε μόνο θα μπορούσε να ήταν χρήσιμη για τη Γερμανία, αν το Βερολίνο αντιμετώπιζε κύμα ανυπακοής από σειρά χωρών του ευρώ που αρνούνταν να υποκύψουν στις απαιτήσεις του. Τότε ίσως να είχε κάποιο νόημα για τους Γερμανούς να πετάξουν έξω μια χώρα για να τρομοκρατηθούν οι υπόλοιπες. Τώρα όμως που Ιταλοί, Ισπανοί, Ιρλανδοί, Πορτογάλοι σκύβουν δουλικά το κεφάλι και εκτελούν αδιαμαρτύρητα τις εντολές των Γερμανών, σε τι πράγμα θα χρησίμευε μια εκδίωξη της Ελλάδας από το ευρώ; Απολύτως κανένα οικονομικό ή πολιτικό όφελος δεν θα είχε μια τέτοια κίνηση για τους Γερμανούς. Δεν θα διώξουν την Ελλάδα από το ευρώ, λοιπόν - ασχέτως του ότι βεβαίως έχουν επεξεργαστεί σενάρια και γι' αυτό.

† ΑΓΙΟΣ ΒΛΑΣΙΟΣ Ο ΙΕΡΑΡΧΗΣ ΤΗΣ ΣΕΒΑΣΤΕΙΑΣ 11 ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΥ

Μέσα στη μακρόχρονη πορεία της ενδόξου εκκλησιαστικής ιστορίας της αγιοτόκου και μαρτυρικής Μικράς Ασίας έλαμψαν από τους πρώτους κιόλας χριστιανικούς αιώνες φωταυγείς αστέρες, που αγωνίστηκαν και θυσιάστηκαν για την αγάπη του Ιησού Χριστού και κοσμούν το πνευματικό στερέωμα της Ορθοδόξου Εκκλησίας. Ανάμεσα στις αγωνιστικές μορφές της ευλογημένης και μαρτυρικής μικρασιατικής γης, που έλαβαν τον αμάραντο φωτοστέφανο του μαρτυρίου από τον ίδιο τον αγωνοθέτη Κύριο, είναι και ο τιμώμενος στις 11 Φεβρουαρίου Άγιος ένδοξος ιερομάρτυς Βλάσιος Αρχιεπίσκοπος Σεβαστείας ο θαυματουργός.

Ο λαοφιλής σε Ανατολή και Δύση θαυματουργός ιεράρχης της Σεβάστειας γεννήθηκε και έζησε στις αρχές του 4ου μ.Χ. αιώνα στην περιοχή του Πόντου της Μικράς Ασίας κατά την περίοδο της βασιλείας του αυτοκράτορος Λικινίου (308 – 323μ.Χ.). Ο Άγιος Βλάσιος είχε σπουδάσει την ιατρική επιστήμη, την οποία πρόσφερε στους ασθενείς αφιλοκερδώς, διαθέτοντας πνεύμα φιλανθρωπίας, σύνεσης και ταπείνωσης. Οι ιατρικές του γνώσεις τον βοήθησαν μάλιστα στο να ενισχύσει την πίστη και την ευσέβειά του, αφού από τη μελέτη του ανθρώπινου σώματος κατανόησε τη σοφία και τη μεγαλοσύνη του Θεού. Παράλληλα με την άσκηση του ιατρικού επαγγέλματος μελετούσε με ζήλο την Αγία Γραφή, αλλά και τα ψυχωφελή συγγράμματα των Αποστολικών Πατέρων και των Χριστιανών Απολογητών, γεγονός που τον ανέδειξε σε πύρινο διδάσκαλο της χριστιανικής πίστεως. 

Ο ένθεος αυτός ζήλος και η βαθειά θεοσέβειά του σε συνδυασμό με τον ανεπίληπτο βίο του και την πραότητα του χαρακτήρα του συντέλεσε στο να εκλεγεί επίσκοπος της πόλεως Σεβάστειας της Καππαδοκίας της Μικράς Ασίας ύστερα μάλιστα και από την επίμονη απαίτηση του λαού της περιοχής. Ο χαρισματικός αυτός ιεράρχης ανέπτυξε μία πλούσια πνευματική δράση στην επισκοπή του, αλλά φοβούμενος την ασέβεια και την παρανομία των αρχόντων της εποχής του και επιζητώντας περισσότερη ησυχία και άσκηση, κατέφυγε στο Άργαιον Όρος και εγκαταστάθηκε μέσα σε ένα σπήλαιο. Στον χώρο αυτόν προσευχόταν αδιάλειπτα στον Πανοικτίρμονα Θεό και έφτασε σε τέτοιο ύψος αγιότητος και αρετής, ώστε πλήθος κόσμου τον επισκεπτόταν και ζητούσε την ευλογία του. Ακόμη και τα άγρια ζώα της περιοχής προσέρχονταν κοντά στον άγιο και δεν αποχωρούσαν, αν δεν τα ευλογούσε.

Την εποχή αυτή ο σκληρόκαρδος ειδωλολάτρης ηγεμόνας Αγρικόλας έδωσε διαταγή στους κυνηγούς να κυνηγήσουν σαρκοφάγα ζώα για να χρησιμοποιηθούν για θηριομαχίες και για την καταβρόχθιση των χριστιανών. Όταν έφτασαν στο Άργαιον Όρος και πέρασαν από το σπήλαιο, στο οποίο είχε εγκατασταθεί ο άγιος, έκπληκτοι αντίκρισαν πλήθη αγρίων ζώων να είναι συγκεντρωμένα και να λαμβάνουν τις ευλογίες του ταπεινού επισκόπου της Σεβάστειας, ο οποίος προσευχόταν στον Θεό. Βλέποντας οι κυνηγοί το παράδοξο αυτό θέαμα, επέστρεψαν στην πόλη και ενημέρωσαν τον ηγεμόνα για όσα είδαν και έζησαν. Τότε εκείνος έδωσε τη διαταγή να συλληφθούν αμέσως όσοι χριστιανοί βρίσκονταν εκεί. Όταν έφτασαν οι απεσταλμένοι στρατιώτες στο σπήλαιο, βρήκαν τον άγιο να προσεύχεται και τον διέταξαν να τους ακολουθήσει. Τότε ο άγιος με καρτερία, θάρρος και χαρά τους ακολούθησε, λέγοντάς τους ότι ο Θεός εμφανίστηκε σ’ αυτόν τρεις φορές μέσα στη νύχτα και του παρήγγειλε, ότι πρέπει να θυσιαστεί γι’ Αυτόν. 

Καθώς οι στρατιώτες και ο άγιος κατευθύνονταν από το Άργαιον Όρος προς τη Σεβάστεια, πολλοί ειδωλολάτρες ασπάσθηκαν τη χριστιανική πίστη βλέποντας την πραότητα του αγίου και ακούγοντας το φλογερό κήρυγμά του, ενώ πολλοί ασθενείς θεραπεύτηκαν χάρη στην αδιάλειπτη προσευχή του. Εντύπωση προκαλούσε όχι μόνο η ίαση των ασθενών ανθρώπων, αλλά και η θεραπεία ασθενειών σε ήμερα και άγρια ζώα. Μεταξύ των αναρίθμητων θαυμάτων, που τέλεσε ο Άγιος Βλάσιος με τη χάρη του Θεού, ήταν η διάσωση ενός μικρού παιδιού, το οποίο είχε μείνει άφωνο και κινδύνευε να πεθάνει από ασφυξία από ένα ψαροκόκαλο, το οποίο είχε καρφωθεί στο λαιμό του. Τότε ο άγιος θέτοντας το χέρι του στο λαιμό του παιδιού και αφού προσευχήθηκε ολόθερμα στον Θεό, θεράπευσε το παιδί. 

Παράλληλα ευχήθηκε, ότι όποιος άνθρωπος ή ζώο αντιμετωπίσει στο μέλλον παρόμοιο πρόβλημα και μνημονεύει το όνομα του αγίου, ο Θεός να τον θεραπεύει αμέσως προς δόξα του ονόματός Του. Γι’ αυτό και ο Άγιος Βλάσιος καθιερώθηκε στη συνείδηση όλων των χριστιανών ως ο ιατρός και θεραπευτής των νοσημάτων του λαιμού και του λάρυγγα. Αξιοσημείωτο ήταν και το θαυματουργικό γεγονός της διάσωσης ενός χοίρου, τον οποίο είχε αρπάξει ένας λύκος από μια φτωχή γυναίκα και αποτελούσε τη μοναδική περιουσία της. Χάρη στην προσευχητική δύναμη του αγίου ο λύκος έχασε την αγριότητά του και επέστρεψε σώο και αβλαβή τον χοίρο στη γυναίκα.

Φτάνοντας ο άγιος στη Σεβάστεια δόθηκε η εντολή να φυλακιστεί. Την επόμενη ημέρα οδηγήθηκε ενώπιον του ηγεμόνα, ο οποίος τον υποδέχθηκε με ωραίους λόγους, προσπαθώντας να τον πείσει να θυσιάσει στους ειδωλολατρικούς θεούς. Ο άγιος όμως αποκάλεσε με παρρησία τους ψεύτικους θεούς δαίμονες και δήλωσε ότι όσοι τους λατρεύουν θα παραδοθούν στο αιώνιο πυρ της Κολάσεως. Τότε ο ηγεμόνας εξαγριώθηκε και διέταξε να χτυπήσουν ανελέητα τον άγιο με χονδρά σιδερένια ραβδιά και να τον κλείσουν στη συνέχεια στη φυλακή. Εκείνος όμως έμεινε σταθερός και ακλόνητος στην πίστη του στον ένα και αληθινό Θεό.

Τον βασανισμό και τη φυλάκιση του αγίου πληροφορήθηκε η φτωχή γυναίκα, της οποίας τον χοίρο διέσωσε ο άγιος. Από ευγνωμοσύνη προς αυτόν έσφαξε τον χοίρο και αφού έψησε το κεφάλι και τα πόδια, πήγε στη φυλακή μαζί με φρούτα και άλλα φαγώσιμα και ανάβοντας κεριά, παρακάλεσε τον άγιο να φάει από τα προσφερόμενα προς αυτόν αγαθά. Τότε ο άγιος ευχαρίστησε τη γυναίκα και αφού έφαγε, της έδωσε την ευλογία του λέγοντας ότι με αυτόν τον τρόπο να γιορτάζει τη μνήμη του και να έχει πάντοτε στο σπίτι της όλα τα αγαθά και την ευλογία του Θεού, όπως και όποιος άλλος θελήσει να την μιμηθεί.

Ο ηγεμόνας Αγρικόλας πρόσταξε και πάλι να φέρουν ενώπιον του τον άγιο και τον κάλεσε και πάλι να θυσιάσει στους ψεύτικους θεούς. Εκείνος όμως έμεινε και πάλι σταθερός και ακλόνητος και δήλωσε ότι θεοί, οι οποίοι δεν δημιούργησαν τον ουρανό και τη γη, πρέπει να εξαφανιστούν. Τότε δόθηκε η διαταγή να κρεμάσουν τον άγιο σε ένα ξύλο και να ξεσκίσουν τα πλευρά του με σιδερένια νύχια. Όμως ο ένδοξος ιερομάρτυς του Χριστού είπε στον σκληρόκαρδο ηγεμόνα ότι ούτε ο θάνατος ούτε τα βασανιστήρια τον φοβίζουν και μπορούν να κάμψουν την πίστη του, αφού προσβλέπει στην αιωνιότητα και τα επουράνια αγαθά. Στη συνέχεια δόθηκε η εντολή να ξεκρεμάσουν τον άγιο και να τον οδηγήσουν στη φυλακή.

Καθώς οδηγούσαν τον ταπεινό και πράο επίσκοπο της Σεβάστειας στη φυλακή, επτά ενάρετες και ευσεβείς γυναίκες ακολουθούσαν τη μαρτυρική αυτή πορεία και άλειφαν τα σώματά τους από το τίμιο αίμα, που έσταζε από το πληγωμένο σώμα του αγίου. Βλέποντας οι δήμιοι το γεγονός αυτό, συνέλαβαν τις γυναίκες και τις οδήγησαν στον ηγεμόνα, ο οποίος τις κάλεσε να θυσιάσουν στα ψεύτικα είδωλα, γιατί διαφορετικά θα θανατωθούν. Τότε οι επτά γυναίκες κάλεσαν τον ηγεμόνα να πάνε στη λίμνη της Σεβάστειας και αφού πλύνουν τα πρόσωπά τους, να προσφέρουν θυσία στους θεούς. 

Ο ηγεμόνας χάρηκε πολύ και τότε οι γυναίκες πήραν τους θεούς και τους έριξαν μέσα στη λίμνη λέγοντας ότι αυτή είναι η αμοιβή τους, γιατί πολλοί άνθρωποι χάθηκαν εξαιτίας της ειδωλολατρίας. Βλέποντας ο ηγεμόνας την ασέβεια και την προσβολή κατά των θεών, εξοργίστηκε τόσο πολύ, ώστε διέταξε να ανάψουν ένα μεγάλο καμίνι λιώνοντας μέσα σ’ αυτό μολύβι και να φέρουν σιδερένια χτένια και να πυρακτώσουν επτά χάλκινα σουβλιά. Στη συνέχεια ο ηγεμόνας κάλεσε τις γυναίκες να επιλέξουν ή τη θυσία στους θεούς και να φορέσουν λαμπρά φορέματα ή να βασανιστούν μέσα στο πυρακτωμένο καμίνι. 

Τότε μία από τις γυναίκες άρπαξε ένα φόρεμα και το έριξε μέσα στο καμίνι, ενώ τα δύο μικρά της παιδιά είπαν στη μητέρα τους να μην τα αφήσει να χαθούν μέσα στην αμαρτία και την πλάνη, αλλά να τα χορτάσει με τα αγαθά της Βασιλείας των Ουρανών, όπως τα χόρτασε με το μητρικό της γάλα. Κατόπιν ο ηγεμόνας έδωσε εντολή να κρεμάσουν τις επτά γυναίκες και να ξεσκίσουν τις σάρκες τους με τα σιδερένια χτένια. Όμως κατά τη διάρκεια του φρικτού μαρτυρίου οι στρατιώτες έζησαν ένα καταπληκτικό θαύμα: από τις σάρκες των γυναικών έρεε γάλα αντί για αίμα και οι σάρκες ήταν ολόλευκες όπως το χιόνι, αφού Άγγελοι Κυρίου κατέβηκαν από τον ουρανό και θεράπευσαν τις πληγές, λέγοντας στις γυναίκες να μην φοβούνται και να συνεχίσουν τον αγώνα τους μέχρι τέλους, γιατί έτσι μόνο θα απολαύσουν την αιώνια ζωή. Τότε ο εξαγριωμένος ηγεμόνας διέταξε να τις ρίξουν μέσα στο πυρακτωμένο καμίνι. Μόλις όμως τις έριξαν μέσα, η φωτιά έσβησε και βγήκαν από μέσα σώες και αβλαβείς. 

Βλέποντας ο Αγρικόλας τα παράδοξα αυτά γεγονότα, κάλεσε και πάλι τις επτά γυναίκες να θυσιάσουν στους θεούς και να εγκαταλείψουν τις μαγείες, που χρησιμοποιούν. Τότε εκείνες απάντησαν ότι δεν πρόκειται να προδώσουν την πίστη τους στον Ιησού Χριστό και να προσκυνήσουν τα ψεύτικα είδωλα. Η επίμονη αυτή στάση τους εξόργισε τόσο πολύ τον Αγρικόλα, ώστε αποφάσισε τη διά αποκεφαλισμού θανατική καταδίκη των γυναικών. Αμέσως μετά οι γυναίκες προσευχήθηκαν και παρακάλεσαν τον Κύριο να τις συναριθμήσει μαζί με την πρωτομάρτυρα του Χριστού Αγία Θέκλα δεχόμενος τις πρεσβείες του Αγίου Βλασίου, ο οποίος υπήρξε ο πνευματικός καθοδηγητής στην άθλησή τους και στην απόλαυση της Βασιλείας των Ουρανών. Κατόπιν τα δύο παιδιά πλησίασαν τη μητέρα τους και της ζήτησαν να παρακαλέσει τον Άγιο Βλάσιο να τα έχει υπό την προστασία και καθοδήγησή του.

Μετά τον αποκεφαλισμό των επτά γυναικών πρόσταξε τους στρατιώτες να του φέρουν από τη φυλακή τον Άγιο Βλάσιο ζητώντας του και πάλι να θυσιάσει στους θεούς. Τότε ο γενναίος αθλητής του Χριστού απάντησε με θάρρος ότι κανένας άνθρωπος, που έχει γνωρίσει τον αληθινό Θεό, δεν προσκυνά νεκρά είδωλα. Κατόπιν ο ηγεμόνας τον ρώτησε ότι αν τον ρίξει μέσα στη λίμνη, θα μπορέσει ο Θεός, τον οποίο λατρεύει, να τον σώσει. Και ο άγιος τον παρότρυνε να το πράξει. Τότε οι στρατιώτες έριξαν τον άγιο στη λίμνη και εκείνος, αφού έκανε το σημείο του σταυρού, στάθηκε στο μέσο αυτής σώος και αβλαβής. Στη συνέχεια ο άγιος κάλεσε τους ειδωλολάτρες να πράξουν το ίδιο για να αποδείξουν τη δύναμη των θεών τους. Τότε εξήντα οχτώ άνδρες πήδησαν μέσα στη λίμνη, αλλά όλοι καταποντίστηκαν στο βυθό της και πνίγηκαν. 

Τη στιγμή εκείνη Άγγελος Κυρίου παρουσιάστηκε στον ένδοξο ιερομάρτυρα του Χριστού και τον κάλεσε να βγει από τη λίμνη και να λάβει από τον Θεό τον αιώνιο στέφανο της δόξης και της αγιότητος. Το γεγονός αυτό προκάλεσε τον θαυμασμό όλων, αφού έβλεπαν το πρόσωπο του αγίου να λάμπει σαν το φως. Βλέποντας ο ηγεμόνας την ακλόνητη πίστη του γενναίου αθλητή του Χριστού, αποφάσισε να τον αποκεφαλίσει διά ξίφους μαζί με τα δύο παιδιά. 

Αφού ο Άγιος Βλάσιος προσευχήθηκε ζητώντας από τον Θεό να βοηθήσει στο μέλλον όποιον καταφεύγει σ’ Αυτόν επικαλούμενος το όνομα του αγίου σε περίπτωση ασθένειας, θλίψης, κινδύνου ή ανάγκης, κατέβηκε από τον ουρανό ο Χριστός σαν νεφέλη και είπε στον άγιο ότι θα εκπληρώσει όλα τα αιτήματά του και θα χαρίσει σε όλους εκείνους, που θα τιμούν τη μνήμη του, όχι μόνο τα επίγεια, αλλά και τα ουράνια αγαθά. Αμέσως μετά ο δήμιος οδήγησε τον άγιο και τα δύο παιδιά στον τόπο του μαρτυρίου και τους αποκεφάλισε πάνω σε μία πέτρα μέσα από το τείχος της Σεβάστειας. Το ένδοξο μαρτύριο του αγίου και των δύο παιδιών έλαβε χώρα το έτος 316μ.Χ.

Με αυτόν τον τρόπο ο λαοφιλής σε Ανατολή και Δύση Άγιος Βλάσιος έλαβε τον αμάραντο στέφανο του μαρτυρίου για να τιμάται και να γεραίρατε εσαεί από την Ορθόδοξη Εκκλησία στις 11 Φεβρουαρίου και από τη Δυτική Εκκλησία στις 3 Φεβρουαρίου. Η αγάπη των χριστιανών προς τον θαυματουργό ιεράρχη της Σεβάστειας αποδεικνύεται και από τα αναρίθμητα θαύματα, τα οποία έχει επιτελέσει και εξακολουθεί και μέχρι σήμερα να επιτελεί με τη χάρη του Θεού σ’ αυτούς που τιμούν τη μνήμη του και επικαλούνται με ευλάβεια το όνομά του προς δόξα του παναγίου ονόματος του Χριστού μας, του « θαυμαστού εν τοις αγίοις Αυτού» .



ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ 11/2/2012

Γεγονότα

660 π.Χ: Ο αυτοκράτορας Τζίμου ιδρύει την Ιαπωνία, σύμφωνα με την παράδοση.

1825: Ο Ιμπραήμ, επικεφαλής 4.000 πεζών και 4.000 ιππέων, αποβιβάζεται στη Μεθώνη και την επομένη κινείται προς την Πύλο. Μεγάλος κίνδυνος για την Ελληνική Επανάσταση.

1863: Στο διάστημα της Μεσοβασιλείας, η εθνοσυνέλευση, στην οποία πλειοψηφούν οι προοδευτικοί που αποκαλούνται Ορεινοί, εκλέγει κυβέρνηση με πρωθυπουργό τον Ζηνόβιο Βάλβη, που θα παραιτηθεί στις 27 Μαρτίου. Συγχρόνως, αποφασίζει ότι μέχρι την έλευση του νέου βασιλιά την εκτελεστική εξουσία θα ασκεί ο πρόεδρος της κυβέρνησης.

1922: Υπογράφεται στο Λονδίνο, μεταξύ Ελλάδας και ομάδας κεφαλαιούχων, δάνειο ύψους 15 εκατομμυρίων λιρών.

1934: Σε κλίμα πολιτικής οξύτητας διεξάγονται οι δημοτικές εκλογές στην Αθήνα, με έντονη αντιπαράθεση των υποψηφίων της κυβερνητικής παράταξης και της αντιπολίτευσης. Νικητής αναδεικνύεται ο κυβερνητικός και αντιβενιζελικός υποψήφιος, Κωνσταντίνος Κοτζιάς. Αυτές είναι και οι πρώτες εκλογές στην Ελλάδα στις οποίες λαμβάνουν μέρος γυναίκες.

1959: Μονογράφεται στη Ζυρίχη από τον πρωθυπουργό της Ελλάδας Κωνσταντίνο Καραμανλή και τον Τούρκο ομόλογό του Αντνάν Μεντερές η συμφωνία για την Κύπρο. Στις 19 Φεβρουαρίου 1959 η συμφωνία θα υπογραφεί από όλα τα ενδιαφερόμενα μέρη στο Λονδίνο (Βρετανία, Ελλάδα, Τουρκία και οι δύο κοινότητες της Κύπρου).

Γεννήσεις

1776: Ιωάννης Καποδίστριας, πρώτος κυβερνήτης της Ελλάδας. (Θαν. 27/9/1831)

1847: Τόμας Έντισον, αμερικανός επιχειρηματίας και εφευρέτης, με 1.093 πατέντες στο ενεργητικό του. Μεταξύ άλλων, ανακάλυψε τον ηλεκτρικό λαμπτήρα, το γραμμόφωνο και τον τηλέγραφο. (Θαν. 18/10/1931)  [Αποφθέγματα]

1915: Πάτρικ Λι Φέρμορ, άγγλος συγγραφέας, που πολέμησε στην Ελλάδα ενάντια στους Γερμανούς κι έγραψε βιβλία για τη χώρα μας. (Ρούμελη, Μάνη, Η εποχή της δωρεάς) (Θαν. 10/6/2011)

Θάνατοι

641: Ηράκλειος, αυτοκράτορας του Βυζαντίου. (Γεν. 575)

1650: Ρενέ Ντεκάρτ, γνωστότερος στην Ελλάδα ως Καρτέσιος, γάλλος φιλόσοφος και μαθηματικός. Έμεινε στην ιστορία και για τη ρήση του «σκέφτομαι, άρα υπάρχω». (Γεν. 31/3/1596)  [Αποφθέγματα]

1948: Σεργκέι Αϊζενστάιν, ρώσος σκηνοθέτης του κινηματογράφου. (Θωρηκτό Ποτέμκιν) (Γεν. 23/1/1898)