07 Φεβρουαρίου, 2012

ΤΕΣΣΕΡΑ ΧΡΟΝΙΑ ΣΤΟ ΠΗΔΑΛΙΟ ΤΗΣ ΕΚΚΛΗΣΙΑΣ Ο ΑΡΧΙΕΠΙΣΚΟΠΟΣ ΙΕΡΩΝΥΜΟΣ Β΄



Σαν σήμερα πρίν 4 χρόνια στις 7 Φεβρουαρίου 2008, η Ιεραρχία της Εκκλησίας της Ελλάδος εξέλεξε Αρχιεπίσκοπο Αθηνών και Πάσης Ελλάδος τον από Θηβών και Λεβαδείας Κ.κ. ΙΕΡΩΝΥΜΟ.

Ο σημερινός Αρχιεπίσκοπος γνωρίζει πολύ καλά ότι ο κάθε Αρχιερεύς δεν φτάνει να είναι μόνο «Θεοπρόβλητος» αλλά και Λαοπρόβλητος και να γνωρίζη ο λαός του την βιωτή του και να τον αγαπά για να μπορεί έμπρακτα να τον εμπιστεύεται και να τον στηρίζη.

 Ο Αρχιεπίσκοπος, είναι άξιος εργάτης σε ότι δίδαξε ο Χριστός, διότι αθόρυβα προσφέρει τις υπηρεσίες του στην Εκκλησία του Χριστού χρόνια τώρα και ποτέ ΚΑΝΕΙΣ δεν μπόρεσε να τον κατηγορήσει αλλά μόνο να τον επαινέσει. 

Ο Μακαριώτατος είναι ήδη θρονιασμένος, στις καρδιές των ανθρώπων της Βοιωτίας χρόνια τώρα για το έργο το οποίο έχει αφήσει εκεί, την φιλανθρωπία του και την απλότητά του. 

Ο Μακαριώτατος χαίρει γενικής εκτίμησης, για το ήθος του και την αξιοπρέπειά του και υπηρετή με συνέπεια την Εκκλησία επί 31 έτη. Δια τούτο δεν χρειάζονται συστάσεις έχει να προβάλει  ΜΟΝΟ ΘΕΤΙΚΕΣ περγαμηνές Ιεροπρέπειας, ήθους και ηθικής αξιοπρέπειας.

Για δε εκείνους, που διαλαλούν, τόσο όψιμα την επόμενη μέρα από ιδιοτέλεια, σκοπιμότητα, μικροψυχία και μικρότητα, ότι η επόμενη μέρα είναι «κλειδωμένη» από τον α, η β, Αρχιερέα τους απαντάμε ότι αυτή η θέση είναι: πρώτον βλασφημία, δεύτερον αντιεκκλησιαστική και τρίτον τους λέμε ότι: οι κλειδωμένες κλειδαριές και υποθέσεις είναι για να ξεκλειδώνουν και να σπάνε.

Επειδή όμως συνέχεια γίνεται λόγος από υπεύθυνα χείλη της Εκκλησίας για τη σχέση της με το λαό, πρέπει να καταλάβουν σήμερα ότι η κοινωνία δεν αντέχει πια σε Εκκλησιαστικά πειράματα, ζητάει υπέρβαση, ανοιχτή σκέψη, ανωτερότητα, αξιοκρατία και γνήσια πνευματικότητα, χωρίς πυροτεχνήματα φαμφάρες, υποκρισία λαϊκίστικο τρόπο, δημαγωγία και κάθε είδους άστοχα μανιφέστα.

Δια τούτο ο Αρχιεπίσκοπος  γνωρίζει, πότε πρέπει να ομιλεί  και πότε να σιωπά, δεν χρησιμοποιεί τον Άμβωνα ως μπαλκόνι αλλά τον σέβεται ως Ιερό Βήμα που είναι. Γνωρίζει ότι ο πολιτικός βίος σήμερα, είναι σε παρακμή και η κοινωνία σε αποπροσανατολισμό και αναστάτωση, και πως παντού κυριαρχεί το συμφέρον, η απαξίωση των θεσμών, η σκοπιμότητα και η προώθηση των ημετέρων.

Ο Αρχιεπίσκοπος ως Εκκλησιαστικός Ηγέτης που είναι γνωρίζει να αντιστέκεται στην κατάφωρη αδικία, στη σκανδαλώδη κατασπατάληση και καταλήστευση δημοσίου χρήματος, να αντιστέκεται στην εκμετάλλευση του ιδρώτα των φτωχών βιοπαλαιστών και στην εν γένει απληστία των κρατούντων!  

Ορθώνει το ανάστημά του όπου χρειάζεται για να προστατεύει και να θωρακίζει το χριστεπώνυμο ποίμνιό του, όπως αφουγκράζεται τον πόνο πριν αυτός εκδηλωθεί! Δεν διστάζει να μιλά και να διατυπώνει με σαφήνεια και χωρς φόβο την άποψή του μέσα στο πνεύμα του ευαγγελικού λόγου και του λειτουργικού νόμου του Θεού.  

Ευαγγελίζεται το «στώμεν καλώς» εμποδίζοντας έτσι το έργο του Αντιδίκου, συντονίζει άριστα το έργο της Εκκλησίας και  δεν αγκιστρώνεται στο θρόνο που του εμπιστεύτηκε η Εκκλησία. Ο Αρχιεπίσκοπος κ. Ιερώνυμος είναι ο άνθρωπος που λέει το ναι και το εννοεί και όχι άλλα να κάνει και άλλα να σκέφτεται.

Η εκλογή του αγαπητοί συνοδοιπόροι δεν ήταν εκλογή κάποιας πολιτικής στήριξης ή κάποιας φατρίας και ο ΝΟΩΝ ΝΟΕΙΤΟ! Η εκλογή του ήταν επιλογή έμπρακτης μεταμέλειας της Ιεραρχίας, για τους λόγους που οι ίδιοι οι Ιεράρχες γνωρίζουν, καθώς και οι γνωρίζοντες καλά τα Εκκλησιαστικά δρώμενα.

Η ακεραιότητα του χαρακτήρα του, η επιστημονική του συγκρότηση, η θρησκευτική πραότητα, ο μεστός λόγος του, η γαλήνια μορφή του, η πολύχρονη διακονία του και η δημιουργική του αταλάντευτη σχέση με το λαό που διακονεί είναι τα ισχυρά του «όπλα» για να συνεχίσει την ΑΞΙΑ ποιμαντορία του. 

Ο Μακαριώτατος, έχει αισθήματα άδολα και γνήσια και το γνωρίζουν πολύ καλά, όσοι τον έχουν πλησιάσει με αγάπη και όχι ερευνητικά. Το στοργικό του ενδιαφέρον, το έχουν απολαύσει όσοι το έχουν ανάγκη, όπως επίσης συμβουλεύει και βοηθά από την τσέπη του με διάκριση, όποιον όντως έχει ανάγκη.

Ο Αρχιεπίσκοπος κ. Ιερώνυμος, σήμερα χρησιμεύει όσο ποτέ άλλοτε στην Εκκλησία της Ελλάδος ως αγαθό όργανο της Θείας Προνοίας. Έτσι λοιπόν με τη συμπλήρωση τεσσάρων χρόνων στο Πηδάλιο της Εκκλησίας με Αρχιεπίσκοπο τον κ. Ιερώνυμο διαφάνηκε μια νέα εποχή που τα θέματα της Εκκλησίας αντιμετωπίζονται, μέσα από την διαδικασία του Συνοδικού συστήματος το οποίο σέβεται απόλυτα, διότι πιστεύει ότι μόνο έτσι το σκάφος της Εκκλησίας θα οδηγηθεί μέσα από δρόμους προόδου και Πνευματικής ακτινοβολίας.

Πάντοτε πίστευε ο Μακαριώτατος στην Συνοδικότητα και αυτό  το έκανε πράξη από την πρώτη στιγμή της Ενθρονίσεώς του  στον Αρχιεπισκοπικό Θρόνο των Αθηνών. Συνεχίστε λοιπόν Μακαριώτατε σε πείσμα των αντιξοοτήτων, να δίδετε την πνευματική Σας μαρτυρία, όπως το πράττετε μέχρι σήμερα.

Εμείς ευχόμεθα από καρδιάς, από το Ιστολόγιό μας, τα χρόνια του Μακαριωτάτου να πολλαπλασιαστούν, και το έργο του να μείνει ως ένας φωτεινός αστέρας Ορθοδοξίας για το καλό της Εκκλησίας μας.

Ζήθι, Μακαριώτατε, εις έτη πολλά, και καλή δύναμη για την πραγμάτωση των όσων έχετε οραματιστεί, δια την Αυτοκέφαλην Εκκλησίαν της Ελλάδος.
                                                                                            
Voiotosp.blogspot.com