27 Ιανουαρίου, 2012

ΕΓΚΑΙΝΙΑΣΤΗΚΕ ΤΟ ΠΡΩΤΟ ΙΑΤΡΕΙΟ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΑΠΟΣΤΟΛΗΣ



To πρώτο Ιατρείο Κοινωνικής Αποστολής για ανασφάλιστους και οικονομικά αδύναμους πολίτες που υλοποιείται από τον Ιατρικό Σύλλογο Αθηνών και τη φιλανθρωπική εταιρεία «Αποστολή» της Ι. Αρχιεπισκοπής Αθηνών εγκαινίασε σήμερα το απόγευμα ο Μακαριώτατος.

Στα εγκαίνια παρευρέθηκαν ο Υπουργός Προστασίας του Πολίτη κ. Χρ. Παπουτσής, ο Υπουργός Εσωτερικών κ. Τ. Γιαννίτσης, ο Υφυπουργός Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης κ. Μ. Μπόλαρης, ο Τομεάρχης Υγείας του κόμματος της Αξιωματικής Αντίπολιτευσης κ. Θ. Γιαννόπουλος και άλλοι εκπρόσωποι της πολιτικής ηγεσίας.

"Στην εποχή μας είναι πολλοί αυτοί που αρέσκονται στην περιγραφή και την κριτική" σημείωσε, μεταξύ άλλων, στην ομιλία του ο Μακαριώτατος. "Σήμερα έχουμε πράξη", ανέφερε, υπογραμμίζοντας πως το μυστικό για να αντιμετωπίσουμε την κρίση είναι η "συνεργασία". Σε άλλο σημείο της ομιλίας του ο Μακαριώτατος αναρωτήθηκε: "Άραγε οι υποχρεώσεις που αναλαμβάνουμε είναι μόνο για εμάς ή μήπως υπονομεύουμε το μέλλον των παιδιών μας;", ενώ μίλησε για τις φιλανθρωπικές και κοινωνικές δράσεις της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αθηνών και της φιλανθρωπικής εταιρείας "Αποστολή".

Ο Πρόεδρος του ΙΣΑ κ. Γ. Πατούλης επισήμανε από την πλευρά του ότι "Εκκλησία και επιστήμη ενώνουν τις δυνάμεις τους για μία σειρά από δράσεις". Ο Γενικός Διευθυντής της "Αποστολής" κ. Κ. Δήμτσας σημείωσε πως "σήμερα δεσμευόμαστε ότι η λειτουργία του ιατρείου έχει ως στόχο την προστασία του προσώπου".

Το Ιατρείο

Αυτοί που θα μπορούν να έχουν πρόσβαση στις υπηρεσίες του Ιατρείου Κοινωνικής Αποστολής είναι:
•  Δεκάδες χιλιάδες ανασφάλιστοι πολίτες που είναι αποκλεισμένοι από υπηρεσίες υγείας.
•  Ένας στους 4 εργαζόμενους που είναι ανασφάλιστος.
•  150.000 μακροχρόνια ανασφάλιστοι  του ΟΑΕΕ, ομοίως αποκλεισμένοι από τις παροχές του συστήματος Υγείας.
•   Νέο – άστεγοι, πρώην έμποροι και επιχειρηματίες.

Ο Ιατρικός Σύλλογος Αθηνών και η «Αποστολή», υπέγραψαν Σύμφωνο Συνεργασίας, για την στήριξη των ανασφάλιστων, άστεγων, αδύναμων και των άλλων ευπαθών  κοινωνικών  ομάδων του πληθυσμού που πλήττονται από την  οικονομική κρίση.

Το πρώτο Ιατρείο Κοινωνικής Αποστολής, το οποίο στεγάζεται στα γραφεία του ΙΣΑ  (Σεβαστουπόλεως 113), θα λειτουργεί με εθελοντές ιατρούς, διαφόρων ειδικοτήτων μέλη του ΙΣΑ, παρέχοντας Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας, στις  λιγότερο ευνοούμενες κοινωνικές  ομάδες και στους ανασφάλιστους πολίτες.

Στο Ιατρείο θα γίνεται κλινική εξέταση και παρακολούθηση των ασθενών, από εθελοντές ιατρούς διαφόρων ειδικοτήτων, θα χορηγούνται φάρμακα και θα παραπέμπονται οι ασθενείς για εργαστηριακές εξετάσεις σε Ιατρεία και Ιατρικά Κέντρα εθελοντών ιατρών του  ΙΣΑ. Επιπλέον, θα γίνεται εμβολιασμός παιδιών, ηλικιωμένων και ατόμων άλλων ευπαθών ομάδων.



ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΟΛΟΚΛΗΡΟ ΤΟ ΚΕΙΜΕΝΟ ΜΕ ΤΙΣ ΑΠΑΙΤΗΣΕΙΣ ΤΗΣ ΤΡΟΙΚΑΣ ΓΙΑ ΤΟ ΝΕΟ ΔΑΝΕΙΟ (ΜΕΤΑΦΡΑΣΜΕΝΟ)


23 Ιανουαρίου 2012
Ελλάδα: Προσδιορίζοντας το νέο Πρόγραμμα

Τα υπομνήματα του υπάρχοντος προγράμματος, και ιδιαιτέρως της 5ης αναθεώρησης του Μνημονίου, αναμένεται να αποτελέσουν τη βάση του νέου ελληνικού προγράμματος. Με άλλα λόγια, οι στόχοι και οι στρατηγικές προσαρμογής που περιγράφονται σε αυτό, μαζί με τα μέτρα υλοποίησής τους, αναμένεται σε γενικές γραμμές να περάσουν στο νέο πρόγραμμα.

Αυτό το έγγραφο περιλαμβάνει προτεινόμενες βελτιώσεις προς πιθανή ενσωμάτωση στο νέο πρόγραμμα: 1) προγενέστερες κινήσεις που θα χρειαστεί να ολοκληρωθούν προτού μπορέσει να εξεταστεί το πρόγραμμα, 2) προσθήκες και τροποποιήσεις στο πρόγραμμα για την αντιμετώπιση των εξελισσόμενων περιστάσεων ή για τον καλύτερο προσδιορισμό των πολιτικών.

Η λίστα στην παρούσα φάση αντικατοπτρίζει την ανάλυση των υπαλλήλων της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας και του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου και αναμένεται να βελτιωθεί καθώς οι ελληνικές αρχές θα παρουσιάσουν τις δικές τους προτάσεις.

Ι. Δημοσιονομική Πολιτική

Προηγούμενες κινήσεις και άλλα a priori μέτρα

Πλήρης εφαρμογή όλων των μέτρων της Μεσοπρόθεσμης Δημοσιονομικής Στρατηγικής (MTFS) που εκκρεμούν (βλέπε Παράρτημα 1)

Θέσπιση των απαραιτήτων μέτρων προκειμένου να επιτευχθεί ο δημοσιονομικός στόχος για το έλλειμμα του 2012 (βλέπε Παράρτημα 2).

 Oλα τα μέτρα θα αφορούν μόνο στην πλευρά των δαπανών και θα έπρεπε να είναι λίγα και μεγάλα αλλά αποτελεσματικά.

Υιοθέτηση ενός πλαισίου νόμου για τις επικουρικές συντάξεις που θα προχωρεί στην ίδρυση μόνο ενός επικουρικού ταμείου και ενός συστήματος υποθετικής προσδιοριζόμενης εισφοράς (Notional Defined Contribution) και που θα περιλαμβάνει περικοπές στα επιδόματα των επικουρικών συντάξεων για την περίοδο 2013-2014 σύμφωνες με τους στόχους της MTFS.

Καθιέρωση ενός περισσότερο αποτελεσματικού ελέγχου στις προσλήψεις (ο οποίος θα πρέπει να συμφωνεί με τα σχέδια προσλήψεων και με την αναλογία 1 προς 5), μαζί με ελέγχους στους αριθμούς των εισαχθέντων στις αστυνομικές και στρατιωτικές ακαδημίες.

Προσθήκες/Τροποποιήσεις στο Πρόγραμμα

Φορολογική μεταρρύθμιση. Ολόκληρο το πρόγραμμα των ενδιάμεσων βημάτων πρέπει να συγκεκριμενοποιηθεί έτσι ώστε να υπάρξει χρόνος για την προετοιμασία προτάσεων (συμπεριλαμβανομένης μιας ολοκληρωμένης ανάλυσης των επιπτώσεων), για δημόσιες διαβουλεύσεις και για πλήρη επισκόπηση από ΕΕ/ΕΚΤ/ΔΝΤ, καθώς και αρκετός χρόνος για αναθεωρήσεις. Το χρονοδιάγραμμα μένει να καθοριστεί, η ημερομηνία για τέλη Μαρτίου για τις υπάρχουσες διαρθρωτικές αλλαγές ίσως να είναι πολύ πρόωρη.

Ο προσδιορισμός των μέτρων που θα ληφθούν για τη κάλυψη των κενών την περίοδο 2013-14 πρέπει να επεκταθεί έτσι ώστε να καλύψει κι άλλες μεταρρυθμίσεις στον χώρο των δαπανών, απαραίτητες προκειμένου να κλείσει κάθε πρόσθετο κενό. Ο υπολογισμός των εν λόγω κενών εκκρεμεί. (Τα μέτρα για την εφαρμογή των προτάσεων της έκθεσης του ΟΟΣΑ για τη διοικητική μεταρρύθμιση θα συζητηθούν).

Εφαρμογή ενός προγράμματος στοχευμένων μειώσεων προσωπικού ώστε να επιτευχθεί ο στόχος των 150.000 έως το 2015. Το πρόγραμμα θα δίνει ένα χρονοδιάγραμμα στο οποίο θα περιλαμβάνεται ο προσδιορισμός της δομής της κυβέρνησης και ο προσδιορισμός των πλάνων για προσλήψεις ανά τμήμα ώστε να επιτευχθεί ο συνολικός συμφωνηθείς στόχος (μέσω απολύσεων και φυσικής μείωσης του προσωπικού από συνταξιοδοτήσεις/παραιτήσεις).

Μεταρρυθμίσεις στον χώρο της υγείας:

Μεταφορά όλων των αρμοδιοτήτων εποπτείας του ΕΟΠΥΥ και όλων των άλλων ταμείων υγείας στο Υπουργείο Υγείας, επιπροσθέτως, μεταφορά όλων των αρμοδιοτήτων εποπτείας των προγραμμάτων κοινωνικής αρωγής στο Υπουργείο Εργασίας. Καθιέρωση στόχων για τις φαρμακευτικές δαπάνες και για τη συνταγογράφηση γενόσημων φαρμάκων: το 50% των φαρμάκων που συνταγογραφούνται και καλύπτονται οικονομικά είναι γενόσημα.

ΙΙ. Θεσμικές Δημοσιονομικές Μεταρρυθμίσεις
Προηγούμενες κινήσεις και άλλα a priori μέτρα

Διαχείριση των εσόδων

Επίτευξη των στόχων της διαχείρισης εσόδων για τα τέλη του 2011 αναφορικά με τον αριθμό των γενικών και φορολογικών ελέγχων των υψηλών εισοδημάτων. Ψήφιση νομοθεσίας και έκδοση εγκυκλίων για την ενδυνάμωση της φορολογικής διοίκησης:

Τροποποίηση του πρόσφατου «πολυνομοσχεδίου» και ανάκληση των άρθρων 3 -21 (ώστε να καταργηθεί η επέκταση των όρων πληρωμής των φορολογικών χρεών και των εκπρόθεσμων εισφορών στο ΙΚΑ, και ώστε να καταργηθεί η παύση της ποινικής δίωξης και του παγώματος των περιουσιακών στοιχείων).

Τροποποίηση των αποφάσεων της Τράπεζας της Ελλάδας για την αναφορά ύποπτων συναλλαγών από χρηματοπιστωτικά ιδρύματα στην Υπηρεσία Οικονομικού Εγκλήματος (αποφάσεις 285/2009 και 281/2009) και δημιουργία ενός μηχανισμού ο οποίος θα διασφαλίζει πως οι εξακριβωμένες φορολογικές και τελωνειακές υποθέσεις θα μεταβιβάζονται συστηματικά στην Υπηρεσία Οικονομικού Εγκλήματος.
Διαρθρωτικές πολιτικές και ιδιωτικοποιήσεις

Βελτίωση του καταμερισμού των αρμοδιοτήτων: i) προσδιορισμός και ανάθεση των εξουσιών για την άσκηση ελέγχου σε βασικές επιχειρηματικές δραστηριότητες, για την επιλογή φορολογουμένων και την εκτέλεση ελέγχων, και για τη διαχείριση του ανθρωπίνου δυναμικού, από το υπουργικό/πολιτικό επίπεδο έως τη διοίκηση των εφοριών, ii) ενίσχυση νομικά του ελέγχου που οι κεντρικές υπηρεσίες μπορούν να ασκούν πάνω στις κατά τόπους εφορίες, και iii) κάλυψη της θέσης του γενικού γραμματέα της φορολογικής διοίκησης με ένα πρόσωπο με σημαντική επαγγελματική πείρα στη φορολογική διοίκηση που δεν θα προέρχεται από τις τάξεις του Δημοσίου. [μένει να προσδιοριστούν και άλλες κινήσεις... π.χ. κινήσεις που μπορούν να αντληθούν από τη στρατηγική ενάντια στη διαφθορά που αναφέρεται παρακάτω]

Προσθήκες/Τροποποιήσεις στο Πρόγραμμα

Διαχείριση των εσόδων
Μόνιμο κριτήριο: η μη χορήγηση φορολογικών αμνηστιών

Αντικατάσταση διευθυντών που δεν έχουν επιτύχει τους στόχους. Στρατηγική και κινήσεις στον χώρο της διοίκησης εσόδων για την ενδυνάμωση του πλαισίου ενάντια στη διαφθορά συμπεριλαμβανομένων των ακόλουθων κινήσεων:

Μεταρρύθμιση του οργανισμού οικονομικής επιθεώρησης (π.χ. επικέντρωση στη διαχείριση εσόδων, εισαγωγή ενός προγράμματος επαναπρόσληψης/αξιολόγησης του προσωπικού) Σύσταση των υπηρεσιών εσωτερικών υποθέσεων που καθιερώθηκαν με νόμο του 2011.

Η Ανεξάρτητη Αρχή για το Ξέπλυμα Χρήματος θα πρέπει να εξετάζει ετησίως τις δηλώσεις περιουσιακών στοιχείων των αξιωματούχων της διοίκησης εσόδων ξεκινώντας άμεσα. Εισαγωγή της κυλιόμενης εναλλαγής διευθυντών σε περιοδική βάση (κάθε 1-2 χρόνια). Εφαρμογή ενός ολοκληρωμένου συστήματος για την προστασία εκείνων που καταγγέλλουν υποθέσεις διαφθοράς στις αρχές.

Τροποποίηση του Ποινικού Κώδικα ώστε να διασφαλιστεί πως τα αδικήματα της ενεργητικής και παθητικής δωροδοκίας καλύπτουν όλες τις δραστηριότητες/παραλείψεις στην εκτέλεση των καθηκόντων ενός δημοσίου λειτουργού, είτε αυτές υπάγονται είτε δεν υπάγονται στις αρμοδιότητές του (Αρθρα 235 και 236). 

Προετοιμασία ενός πλήρως ανεπτυγμένου σχεδίου ενάντια στη διαφθορά. 

Υιοθέτηση νέων και περισσότερο φιλόδοξων στόχων από τη διοίκηση εσόδων στα μέσα-τέλη του 2012. Η λίστα με τους δείκτες θα επεκταθεί. Μέτρα για την εκδίκαση των υποθέσεων που αφορούν σε εκπρόθεσμες οφειλές (π.χ. ορισμός δικάσιμου για τις υποθέσεις: 50% έως τα τέλη Ιουνίου του 2012, 85% έως τα τέλη του 2012, και πλήρης εκκαθάριση έως τον Μάρτιο του 2013, με την προτεραιότητα να δίνεται στις υποθέσεις που αφορούν σε μεγάλα ποσά, άνω του ενός εκατ. ευρώ).

Διαχείριση των δημοσίων οικονομικών

Καθιέρωση ενός ημερολογίου για τη μεσοπρόθεσμη δημοσιονομική στρατηγική και τον προϋπολογισμό. Προσδιορισμός και δημοσιοποίηση υποθετικών διαδικασιών για την εκκαθάριση παλαιοτέρων καθυστερήσεων κάνοντας χρήση της κατανομής του κεντρικού προϋπολογισμού του 2012.

Προσδιορισμός και δημοσιοποίηση των καθυστερήσεων στις επιστροφές φόρων και καθιέρωση προτύπων για την επεξεργασία και πληρωμή τους.

Δημιουργία μιας διακυβερνητικής επιτροπής (Γενικό Λογιστήριο του Κράτους, Υπουργείο Υγείας και Υπουργείο Εργασίας) η οποία θα παρακολουθεί και θα δημοσιεύει στην ιστοσελίδα του Υπουργείου Οικονομικών, σε μηνιαία βάση, την εκτέλεση του κοινωνικού προϋπολογισμού.

Επίτευξη των τριμηνιαίων ποσοτικών στόχων στην εκτέλεση των έγγραφων δεσμεύσεων και της καταγραφής των δημοσιονομικών. Κάποιοι δείκτες περιλαμβάνουν τα ακόλουθα αλλά δεν περιορίζονται μόνο σε αυτά (μια περισσότερο ολοκληρωμένη λίστα δεικτών θα συμφωνηθεί με το τεχνικό προσωπικό του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους).

Αναθεώρηση της νομοθεσίας για θέματα στατιστικής ώστε να δημιουργηθεί μια σταθερότερη βάση για την ανεξαρτησία της Ελληνικής Στατιστικής Αρχής, καθιερώνοντας ως συμβουλευτικό όργανο το διοικητικό συμβούλιο της ΕΛΣΤΑΤ και αποσαφηνίζοντας περαιτέρω τις αρμοδιότητες του προέδρου της ΕΛΣΤΑΤ ως διευθύνοντος της ΕΛΣΤΑΤ και συντονιστή του εθνικού στατιστικού συστήματος.

ΙΙΙ. Χρηματοπιστωτικός Τομέας
Προηγούμενες κινήσεις και άλλα a priori μέτρα

Η Τράπεζα της Ελλάδος πρέπει να ολοκληρώσει της αξιολόγηση της κεφαλαιακής επάρκειας των τραπεζών. Η Τράπεζα της Ελλάδας και το Υπουργείο Οικονομικών θα παραδώσουν ένα σχέδιο για την Αγροτική Τράπεζα ATE Bank (πρόκειται να συζητηθεί).

Θέσπιση ενός πακέτου μεταρρυθμίσεων στο σύστημα χρηματοοικονομικής επίβλεψης: Τροποποίηση της σχετικής νομοθεσίας (συμπεριλαμβανομένου του εμπορικού δικαίου και του νόμου για το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας) ώστε να επιτραπεί/απαιτηθεί η χρήση εργαλείων με κοινές άνευ ψήφου μετοχές για την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών σε βιώσιμες τράπεζες,

Τροποποίηση του νόμου για το ΤΧΣ ώστε να βελτιωθεί η εταιρική διακυβέρνηση του ΤΧΣ και να του επιτραπεί να δανείζει το ΤΕΚΕ. Τροποποίηση του τραπεζικού δικαίου (3601) ώστε να μπορέσει η Τράπεζα της Ελλάδας να θέσει κριτήρια μέσω κανονισμών για την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών. Η Τράπεζα της Ελλάδας θα εισαγάγει κανονισμό με τον οποίο οι απαιτήσεις για την κεφαλαιακή επάρκεια (core tier) των τραπεζών θα διαμορφωθούν στο 9% από τις αρχές του 2012 και στο 10% από τον Ιούλιο του 2013. Οι αρχές προσδιορίζουν τα νομοθετικά εμπόδια στα οποία σκοντάφτουν οι περικοπές των μισθών και οι μειώσεις προσωπικού, προκειμένου να συμβάλουν στην εξυγίανση των τραπεζών και στην υιοθέτηση όλων των νομοθετικών αλλαγών για την απομάκρυνση των εν λόγω εμποδίων. [Αλλες κινήσεις για την ενίσχυση της διακυβέρνησης του χρηματοπιστωτικού τομέα πρόκειται να προσδιοριστούν με τη βοήθεια ειδικών]

Προσθήκες/Τροποποιήσεις στο Πρόγραμμα

Η Τράπεζα της Ελλάδας πρέπει να σχεδιάσει το στρατηγικό πλάνο δράσης για τον τραπεζικό τομέα έως τα μέσα Μαρτίου του 2012, λαμβάνοντας υπόψη το αποτέλεσμα του PSI2 και τη διαγνωστική μελέτη της BlackRock. Οι αρχές πρέπει να εξασφαλίσουν πως το νέο πλαίσιο επίβλεψης του χρηματοπιστωτικού τομέα θα είναι σε πλήρη λειτουργία έως [ημερομηνία]

IV. Ιδιωτικοποιήσεις
Προσθήκες/Τροποποιήσεις στο Πρόγραμμα

Σε συμφωνία με τους στόχους ιδιωτικοποιήσεων (πρέπει να προσδιοριστούν), πρέπει να δοθούν δύο με τρεις μεγάλες επιχειρήσεις για ιδιωτικοποίηση το δεύτερο τρίμηνο του 2012.

Προετοιμασία περιουσιακών στοιχείων για ιδιωτικοποίηση. Αυτή η προετοιμασία απαιτεί: έναν περισσότερο ταχύ διαχωρισμό των περιουσιακών στοιχείων, αλλαγές στο ρυθμιστικό πλαίσιο, έγκαιρο ξεκαθάρισμα των ζητημάτων με τις κρατικές ενισχύσεις, σεβασμό στους κανόνες των δημοσίων συμβάσεων, μια περισσότερο ολοκληρωμένη απογραφή/καταγραφή των περιουσιακών στοιχείων, συστηματική δουλειά στην ανακατανομή των χρήσεων γης (συγκεκριμένες κινήσεις πρέπει να συζητηθούν).

V. Διαρθρωτικές Πολιτικές
Προηγούμενες κινήσεις και άλλα a priori μέτρα

Θέσπιση νομοθεσίας που θα βελτιώνει την ευελιξία στους μισθούς. Ο συγκεκριμένος στόχος πρέπει να συζητηθεί. Ο συνδυασμός των εργαλείων πρέπει να καθοριστεί. Μείωση των ασφαλιστικών εισφορών κατά τουλάχιστον 5% μέσα από τη μείωση των non-priority ασφαλιστικών δαπανών και μέσα από... πρέπει να προσδιοριστεί. Ψήφιση νομοθεσίας που θα απελευθερώνει περαιτέρω τις αγορές υπηρεσιών και προϊόντων:

Ψήφιση του νόμου που θα δίνει τέλος στη μεταβατική περίοδο για την απελευθέρωση των οδικών μεταφορών εμπορευμάτων και δημοσιοποίηση της υπουργικής απόφασης που θα καθιερώνει την αξία της αδείας σύμφωνα με τις διοικητικές δαπάνες.

Περαιτέρω βήματα για την απελευθέρωση των βασικών επαγγελμάτων (εξασφάλιση της ελευθερίας εισόδου δικηγορικών γραφείων στην Ελλάδα, κατάργηση της σχετικής με την εθνικότητα απαγόρευσης εισόδου στο επάγγελμα του συμβολαιογράφου και εξάλειψη του το ενδεχομένου το ΤΕΕ να κινηθεί ενάντια σε όσους μηχανικούς συναινούν σε "ασυνήθιστα χαμηλές" αμοιβές). Επιπλέον, απομάκρυνση των απαγορεύσεων για το επάγγελμα του δικηγόρου μέσα από την τροποποίηση του Κώδικα Περί Δικηγόρων ώστε: i) να καταργηθεί η απαίτηση της απαραίτητης παρουσίας δικηγόρου σε ποικίλες πράξεις στις οποίες χρειάζεται και η παρουσία συμβολαιογράφου (Art. 42.1) και ii) να καταργηθούν οι κατώτατες αμοιβές για τους μισθωτούς δικηγόρους (Art 92.2 και 92a).

Ψήφιση νομοθεσίας η οποία θα καταργεί τους περιορισμούς σε [20] υψηλά αμειβόμενα ή ιδιαιτέρως κλειστά επαγγέλματα σε συμφωνία με τον νόμο 3919/2011 [η λίστα θα μπορούσε να περιλαμβάνει: ορκωτούς εκτιμητές, λογιστές και φοροτεχνικούς, ασφαλιστές, ιδιωτικά σχολεία/κέντρα εκπαίδευσης/φροντιστήρια, φορτοεκφορτωτές, τουριστικούς οδηγούς, εταιρείες παροχής προσωρινά απασχολούμενου προσωπικού, κτηματομεσίτες, και ιδιώτες παρόχους πρωτοβάθμιων υπηρεσιών υγείας].

Ψήφιση νομοθεσίας για την περαιτέρω βελτίωση του επιχειρηματικού περιβάλλοντος.

Κατάργηση της απαίτησης για εγγραφή στο Μητρώο Εξαγωγέων και απλοποίηση της νομοθεσίας εξαγωγών.

Γενίκευση και μείωση των τελών για τις fast-track επενδύσεις και τροποποίηση του σχετικού πλαισίου ώστε να χαλαρώσουν οι χρηματοδοτικές απαιτήσεις του αντίστοιχου νόμου.

Ψήφιση νομοθεσίας η οποία θα καταργεί την απαίτηση να δημοσιεύονται στις εφημερίδες οι ισολογισμοί όσων εταιρειών έχουν δική τους ιστοσελίδα και είναι εγγεγραμμένες στο Γενικό Εμπορικό Μητρώο (τέλη-Μαρτίου) και κατάργηση της υποχρεωτικής εγγραφής των εταιρειών στο Εμπορικό Επιμελητήριο.

Δημοσιοποίηση της νομοθεσίας που απαιτείται για την εφαρμογή των νόμων αδειοδότησης των επιχειρηματικών και τεχνικών επαγγελμάτων

Προσθήκες/Τροποποιήσεις στο Πρόγραμμα

Φορολογική Σφήνα (tax wedge) και άτυπη εργασία. Οι αρχές πρέπει να επιβάλουν την απαραίτητη χρήση της κάρτας εργασίας χωρίς καμία έκπτωση στα ποσοστά εισφορών.

Οι μηχανισμοί ενάντια στη διαφθορά και η λειτουργία του εσωτερικού λογιστικού ελέγχου της Επιθεώρησης Εργασίας πρέπει να αναθεωρηθούν.

Μεταρρυθμίσεις στις αγορές υπηρεσιών και προϊόντων

Ολες οι επαναφορές των απαγορεύσεων για τα επαγγέλματα πρέπει να ολοκληρωθούν έως τα τέλη Μαρτίου 2012, σε διαβούλευση με το Εμπορικό Επιμελητήριο και τους EE/EKT/ΔΝΤ και σε συμφωνία με τις αρχές της αναγκαιότητας, της αναλογικότητας και του δημοσίου συμφέροντος. Καθορισμός ενός τριμηνιαίου χρονοδιαγράμματος για το ξεκαθάρισμα της νομοθεσίας των κλειστών επαγγελμάτων (σε ομάδες των 20) για το 2012.

Προετοιμασία ενός σχεδίου δράσης για τη διευκόλυνση της ευελιξίας των τιμών στις αγορές προϊόντων (κυρίως λιανικής πώλησης, χονδρικής πώλησης και διανομής) στο οποίο θα περιλαμβάνεται η κατάργηση των μη ανταποδοτικών χρεώσεων.

Μεταρρυθμίσεις στην αγορά ηλεκτρικού

Ανάπτυξη ενός σχεδίου δράσης για τη βελτίωση της χονδρικής αγοράς ηλεκτρικού και για τη σταθεροποίηση της αγοράς πετρελαίου. Αναθεώρηση των κωδικών της αγοράς ηλεκτρικού ώστε να εξασφαλιστεί η διαφανής, αμερόληπτη και αποτελεσματική κατανομή της ηλεκτροπαραγωγικής ικανότητας των δικτύων.

Συνδυασμός της πώλησης λιγνίτη με την πώληση υδροηλεκτρικών μονάδων, προκειμένου να δημιουργηθεί ανταγωνισμός στον χώρο της παραγωγής. Αναθεώρηση των προγραμμάτων υποστήριξης της ανανεώσιμης ενέργειας ώστε να περιοριστεί ο αντίκτυπος αυτών των προγραμμάτων στα δημόσια οικονομικά της Ελλάδας.

Μεταρρυθμίσεις του επιχειρηματικού περιβάλλοντος

Ενα χρονοδιάγραμμα για την ολοκλήρωση έως τα τέλη του 2012 της πλήρους εφαρμογής των νόμων αδειοδότησης, συμπεριλαμβανομένης της οριστικοποίησης του ηλεκτρονικού περιβαλλοντικού μητρώου.

Ολοκλήρωση της εισαγωγής ενός ηλεκτρονικού παραθύρου εξαγωγών και εκτελωνισμού (έως τα τέλη του 2012).

Προετοιμασία νομοθεσίας για τη εξασφάλιση της συμβατότητας των σχεδίων χρήσης γης των επαγγελματικών κλάδων (π.χ. βιομηχανία, τουρισμός) με τα 12 σχέδια χρήσης γης των περιφερειών.

Δομημένη ανάλυση των εμποδίων που αντιμετωπίζουν οι επιχειρηματικές δραστηριότητες σε τομείς όπως το λιανεμπόριο, η υγεία και η ασφάλεια, η πολεοδομία, η ενέργεια και ο τουρισμός.

Η λειτουργία της Ενιαίας Αρχής Δημοσίων Συμβάσεων θα πρέπει να γίνει λειτουργική όπως και η ηλεκτρονική πλατφόρμα συμβάσεων. Επιπρόσθετα μέτρα πρέπει να συμπεριληφθούν, όπως η δημιουργία κεντρικών οργάνων για υπηρεσίες και συμβόλαια προμηθειών σε κεντρικό και περιφερειακό επίπεδο η οποία θα συντονίζεται από την Ενιαία Αρχή Δημοσίων Συμβάσεων και θα λειτουργεί μέσω της ηλεκτρονικής πλατφόρμας.

Πολιτική τηλεπικοινωνιών: επιτάχυνση της αδειοδότησης κεραιών και σταθμών εκπομπής καθώς και επιτάχυνση των διαδικαστικών βημάτων για τη κατανομή και χρήση του ψηφιακού μερίσματος στους παρόχους υπηρεσιών ηλεκτρονικής επικοινωνίας.

Μεταρρυθμίσεις του δικαστικού συστήματος

Ψήφιση του νόμου για υποθέσεις δίκαιης δίκης και αρνησιδικίας έως τα τέλη Μαρτίου.

Αναθεώρηση του Κώδικα Πολιτικής Δικονομίας: Η task-force πρέπει να ετοιμάσει ένα προσχέδιο έως τα τέλη Ιουνίου 2012 και να οριστικοποιήσει ένα συγκεκριμένο σχέδιο δράσης έως τα τέλη του 2012. Το πλαίσιο αποδοτικότητας και λογοδοσίας των Δικαστηρίων [πρόκειται να αναπτυχθεί από εξειδικευμένους νομικούς σε διαβούλευση με το Υπουργείο Δικαιοσύνης]. Αλλα μέτρα για τη βελτίωση της επιβολής του νόμου (πρόκειται να αναπτυχθούν).
__________________________

Παράρτημα 1: Μέτρα της Μεσοπρόθεσμης 
Δημοσιονομικής Στρατηγικής (MTFS) που εκκρεμούν

Κινήσεις από τη στρατηγική του Ιουλίου

Έκδοση υπουργικών αποφάσεων για την εφαρμογή της φορολογίας των επιχειρήσεων (Άρθρο 36 του Νόμου 3986). Έκδοση υπουργικής απόφασης για την αύξηση της νόμιμης αξίας των ακινήτων κατά 25% (αναδρομικά από 1η Ιανουαρίου)

Από το νομοσχέδιο στα τέλη Οκτωβρίου

Εκδοση των τεσσάρων υπουργικών αποφάσεων που εκκρεμούν για την πλήρη εφαρμογή της νέας μισθολογικής κλίμακας (βλέπε Παράρτημα). Έκδοση υπουργικής απόφασης για τον ορισμό καταληκτικής ημερομηνίας για την ανάκτηση των υπερπληρωμών στη γενική κυβέρνηση από την 1η Νοεμβρίου του 2011.

Από τις κινήσεις του Νοεμβρίου

Εκδοση των υπουργικών αποφάσεων που εκκρεμούν για το κλείσιμο/τη συγχώνευση των ταμείων που είναι εκτός προϋπολογισμού. Εκσυγχρονισμός του μηχανισμού ώστε να επιτευχθεί ο στόχος της εξοικονόμησης 250 εκατ. ευρώ για το 2012.

Παράρτημα 2: Μέτρα για την επίτευξη του στόχου 
του ελλείμματος για το 2012 (προκαταρκτικά)

Ψήφιση ενός συμπληρωματικού προϋπολογισμού ο οποίος θα αντικατοπτρίζει όλες τις παρακάτω αλλαγές με ένα στόχο ελλείμματος της τάξεως του x% επί του ΑΕΠ για το 2012

Προτάσεις για αρκετές μεγάλες περικοπές δαπανών:

δαπάνες για την άμυνα
δαπάνες για την υγεία
κλείσιμο φορέων [και μειώσεις προσωπικού].

ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΠΑΤΡΙΑΡΧΟΥ ΜΟΣΧΑΣ Κ.κ. ΚΥΡΙΛΛΟΥ ΜΕ ΤΟΝ ΠΡΟΕΔΡΟ ΤΗΣ Ν.Δ. κ. ΑΝΤΩΝΗ ΣΑΜΑΡΑ


Την αισιοδοξία του εξέφρασε ο πρόεδρος της ΝΔ, κ. Αντώνης Σαμαράς,  ότι η Ελλάδα θα ξεπεράσει την κρίση και θα βγει αλώβητη από αυτή εμφανίστηκε κατά τη συνάντησή του εχθές με τον Πατριάρχη Μόσχας κ. Κύριλλο.

Ο κ.Σαμαράς εκτίμησε ότι η Ευρώπη θα ξεπεράσει τις αναταράξεις και ότι η προσπάθεια αυτή θα έχει σαν βασικό της μέσο την ανάπτυξη, γιατί χωρίς αυτήν, όπως είπε, «δημιουργούνται στρατιές ανέργων, τεράστια προβλήματα ανέχειας σε όλον τον κόσμο». Ευχαριστώντας παράλληλα τον Πατριάρχη για την απόφασή του, από κοινού με τον Αρχιεπίσκοπο Αθηνών κ. Ιερώνυμο, να συμβάλει στο ανθρωπιστικό έργο της Εκκλησίας της Ελλάδας και να βοηθήσει τους φτωχότερους πολίτες σημείωσε ότι «καμιά φορά η πολιτική διαιρεί, αλλά η θρησκεία πάντοτε ενώνει».

Ο Πατριάρχης Μόσχας, από την πλευρά του, χαρακτήρισε «πολύ καλές» τις σχέσεις μεταξύ της ρωσικής και της ελληνικής Εκκλησίας. «Πρόκειται για τους πλέον γερούς δεσμούς, από εκείνους, που συνδέουν τις χώρες μας» ανέφερε ο Ρώσος Πατριάρχης, προσθέτοντας ότι «η πολιτική συγκυρία έρχεται και φεύγει, αλλάζει, ενώ αυτοί οι δεσμοί που ανάγονται στο βάθος των αιώνων, παραμένουν».


Καταλήγοντας ο Πατριάρχης είπε: "Έδωσα την ευλογία μου, να μαζευτούν χρήματα στους Ναούς της Ρωσικής Εκκλησίας, για την ενίσχυση των Ελλήνων που αντιμετωπίζουν προβλήματα από την κρίση". 

Με αυτή την φράση ο Πατριάρχης Μόσχας και Πασών των Ρωσιών κ. Κύριλλος ανήγγειλε στον πρόεδρο της Ν.Δ. κ. Αντώνη Σαμαρά, ότι μετά την οικονομική βοήθεια που δόθηκε μέσω του ηγούμενου Εφραίμ, από τις εθελούσιες προσφορές των πιστών κατά την μεταφορά της Άγιας Ζώνης, η Ρωσική εκκλησία θα σταθεί για άλλη μια φορά δίπλα στους Έλληνες πιστούς με έμπρακτο τρόπο.

"Τώρα συνάπτουμε σχέσεις μεταξύ των εκκλησιαστικών μας φιλανθρωπικών οργανισμών και της Εκκλησίας της Ελλάδος, ώστε η Ρωσική Εκκλησία να μπορέσει να συμμετάσχει σε αυτό το καλό έργο παροχής βοήθειας σε όσους έχουν ανάγκη στην Ελλάδα" διευκρίνισε ο Πατριάρχης. 


ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ



Ελλάδα

Επιβεβαιώνει ο υπουργός Επικρατείας και κυβερνητικός εκπρόσωπος Παντελής Καψής ότι η τρόικα έχει ζητήσει εξορθολογισμό και απολύσεις στο Δημόσιο, σε συνέντευξη που παραχώρησε το πρωί της Παρασκευής, μετά τη δημοσιοποίηση του κειμένου των απαιτήσεων της τρόικας, εν όψει της υπογραφής της νέας δανειακής σύμβασης, ύψους 130 δισ. ευρώ.

Κρίσιμη συνάντηση για το θέμα της απελευθέρωσης του επαγγέλματος των ταξί θα έχει σήμερα, Παρασκευή, με το κλιμάκιο της τρόικας ο υπουργός Υποδομών, Μάκης Βορίδης, στο πλαίσιο των επαφών των δανειστών με τους επικεφαλής των υπουργείων. Σύμφωνα με τον κ. Βορίδη, το σχέδιο νόμου αναμένεται να πάρει το δρόμο της Βουλής στις αρχές Φεβρουαρίου, ενώ θα προηγηθεί νέος γύρος επαφών με τα κόμματα, τα συνδικάτα και τους φορείς.

Σύσκεψη με κορυφαία στελέχη του ΠΑΣΟΚ, με αντικείμενο τη στάση του Κινήματος στις κρίσιμες ψηφοφορίες που προγραμματίζονται στη Βουλή, έχει συγκαλέσει για σήμερα, Παρασκευή, ο Γ.Παπανδρέου. Σύμφωνα με πληροφορίες, ο κ. Παπανδρέου επιθυμεί να καταστήσει σαφές προς κάθε κατεύθυνση ότι δεν μπορεί να τίθεται σε αμφισβήτηση η συνοχή της ΚΟ και πολύ περισσότερο να διακυβεύεται το έργο της κυβέρνησης. Στη συνάντηση αναμένεται να συζητηθεί και το θέμα των δηλώσεων του Μιχ.Χρυσοχοΐδη, με τις πληροφορίες να θέλουν τον πρώην πρωθυπουργό να δέχεται εισηγήσεις ακόμα και για διαγραφή του.

Πολύ χαμηλές θερμοκρασίες θα επικρατήσουν στις περισσότερες περιοχές της χώρας τα επόμενα 24ωρα, ενώ ο καιρός αναμένεται να παρουσιάσει περαιτέρω επιδείνωση από τη Δευτέρα. Σήμερα, Παρασκευή, η θερμοκρασία στην Αττική δεν θα ξεπεράσει τους 8 βαθμούς Κελσίου και στη Θεσσαλονίκη τους 4 βαθμούς. Οι άνεμοι στο Αιγαίο θα πνέουν από βόρειες κατευθύνσεις και φτάσουν τα 7 μποφόρ.
Πρόταση για 24ωρη απεργία στις 14 Φεβρουαρίου απηύθυνε στους καθηγητές δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης η ΟΛΜΕ. Η απόφαση αναμένεται να ληφθεί στις 4 Φεβρουαρίου κατά τη συνεδρίαση των προέδρων των τοπικών ΕΛΜΕ.

Κόσμος

Δύο δέματα που προέρχονταν από το Μεξικό και περιείχαν συνολικά 16 κιλά κοκαΐνης παραδόθηκαν κατά λάθος την περασμένη εβδομάδα στην έδρα του ΟΗΕ στη Νέα Υόρκη. Τα δύο δέματα, που έφεραν ένα λογότυπο παρόμοιο με αυτό των Ηνωμένων Εθνών, έφτασαν στις 16 Ιανουαρίου. Όταν διαπιστώθηκε τι περιείχαν σήμανε συναγερμός και ειδοποιήθηκαν οι αμερικανικές αρχές.

Στην μεγάλη οθόνη τον ερμηνεύει ο Λεονάρντο Ντι Κάπριο. Στην πραγματικότητα επρόκειτο για μια μυστηριώδης προσωπικότητα που αποτέλεσε εκπρόσωπο της επιβολής του νόμου στην Αμερική για περίπου 50 χρόνια. Ο διευθυντής του Γραφείου Ερευνών και αργότερα του FBI, Τζέι Έντγκαρ Χούβερ, ενέπνεε τον φόβο και τον θαυμασμό, ενώ τις πράξεις του, άλλοι τις καταδίκασαν και άλλοι τις εκθείασαν. Πίσω από τις κλειστές πόρτες, υπήρχαν μυστικά που αν διέρρεαν θα κατέστρεφαν την εικόνα, την καριέρα και τη ζωή του. Ποια από αυτά, όμως, είναι αλήθεια και ποια ψέματα;

Για «ακούσιες βλάβες» κατηγορείται ο ιδιοκτήτης της γαλλικής εταιρείας εμφυτευμάτων στήθους, Poly Implant Prothese (PIP), ο οποίος συνελήφθη στη νότια Γαλλία την Πέμπτη. Ο 72χρονος Ζαν Κλοντ-Μας συνελήφθη νωρίς το πρωί της Πέμπτης στην κατοικία της συντρόφου του στη Βαρ, τέθηκε υπό δικαστική επιτήρηση και αφέθηκε ελεύθερος, αφού κατέβαλε εγγύηση 100.000 ευρώ.

Συνεδριάζει κεκλεισμένων των θυρών το βράδυ της Παρασκευής το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ, προκειμένου να αποφασίσει τα επόμενα βήματα σχετικά με τη Συρία. Σύμφωνα με διπλωματική πηγή, στη διάρκεια της συνάντησης το Μαρόκο σκοπεύει να διανείμει ένα «αραβικό σχέδιο» που στηρίζει το αίτημα του Αραβικού Συνδέσμου να εγκαταλείψει ο Σύρος πρόεδρος, Μπασάρ Αλ-Άσαντ, το αξίωμά του.

Κατηγορίες αντήλλαξαν για άλλη μία φορά οι υποψήφιοι για το χρίσμα των Ρεπουμπλικάνων, Νιουτ Γκίνγκριτς και Μιτ Ρόμνεϊ, σε ντιμπέιτ στη Φλόριντα, λίγες ημέρες πριν τις κρίσιμες προκριματικές εκλογές στην Πολιτεία. Ο πρώην πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων, Ν.Γκίνγκριτς, επανέλαβε την κατηγορία ότι ο Μιτ Ρόμνεϊ είναι ο υποψήφιος με την πιο έντονη αντι-μεταναστευτική πολιτική. Ο πρώην κυβερνήτης της Μασαχουσέτης είπε ότι ο ισχυρισμός αυτός είναι «αποκρουστικός».

Οικονομία

Μείωση επικουρικών συντάξεων, άνοιγμα κλειστών επαγγελμάτων, «ευελιξία» στους μισθούς και αναδρομική αύξηση των αντικειμενικών αξιών των ακινήτων κατά 25% από την 1η Ιανουαρίου, περιλαμβάνει μεταξύ άλλων το υπόμνημα της τρόικας προς την κυβέρνησης εν όψει του νέου Μνημονίου και της δανειακής σύμβασης. Ακόμα, προβλέπονται πρόσθετα μέτρα 2,2 δισ. ευρώ, που θα καλύψουν το κενό του 2011. Όλο το κείμενο με τις εντολές της τρόικας.

Διευκρινίσεις μετά τη δημοσιοποίηση του κειμένου με τις απαιτήσεις της τρόικας για την υπογραφή της νέας δανειακής σύμβασης ύψους 130 δισ. ευρώ, έδωσε ο υπουργός Επικρατείας και κυβερνητικός εκπρόσωπος Παντελής Καψής. Όπως είπε, δεν τίθεται θέμα αύξησης αντικειμενικών αξιών ή νέων φορολογικών μέτρων.
Κρίσιμη συνάντηση για τα θέματα που αφορούν στους μισθούς και τα εργασιακά θα έχει την Παρασκευή ο υπουργός Εργασίας Γ. Κουτρουμάνης με τους επικεφαλής της τρόικας. Η πρόθεση της κυβέρνησης να υποστηρίξει στην τρόικα τη διατήρηση του 13ου και του 14ου μισθού και τον κατώτατο μισθό, διαφάνηκε στην κυβερνητική σύσκεψη υπό τον Λ.Παπαδήμο το απόγευμα της Πέμπτης, ενώ εξετάζεται να προταθεί ως αντιστάθμισμα η διεύρυνση των επιχειρησιακών συμβάσεων.

Αθλητισμός

Ο γ.γ. της UEFA Τζιάνι Ιφαντίνο, παραχώρησε συνέντευξη σε ελληνική αθλητική εφημερίδα, λέγοντας ξεκάθαρα ότι Παναθηναϊκός, ΑΕΚ και ΠΑΟΚ κινδυνεύουν με βαριές τιμωρίες εάν δεν εναρμονιστούν με το financial fair play, το νέο σύστημα εξισορρόπησης των εσόδων και των εξόδων των ομάδων. «Τιμωρήσαμε ήδη τον ΠΑΟΚ, αλλά του δώσαμε μία δίκαιη δεύτερη ευκαιρία για να προσαρμοστεί». Τραβέρσο: «ΑΕΚ και ΠΑΟ στην Πειθαρχική τον Φεβρουάριο».

Πιο άνετα δε θα μπορούσε να περάσει η Βαλένθια από την έδρα της Λεβάντε, αφού νίκησε 3-0 μέσα στο «Θιουτάτ» και πέρασε στα ημιτελικά του Copa del Rey. Εκεί την περιμένει η Μπαρτσελόνα, με πρώτο ματς στο «Μεστάγια» την 1η Φεβρουαρίου και ρεβάνς στο «Καμπ Νου» στις 8 Φεβρουαρίου. Οι «νυχτερίδες» σάρωσαν την «αιώνια» αντίπαλό τους, στον δεύτερο μεταξύ τους προημιτελικό και προκρίθηκαν στους «4», σε συνδυασμό με το 4-1 του πρώτου αγώνα στο «Μεστάγια». Αντίθετα, οι γηπεδούχοι θα αρκεστούν στην προσπάθεια να εξασφαλίσουν την έξοδο στην Ευρώπη, μέσω της Primera Division.

Ο Τζιμπριλ Σισέ επέστρεψε στα γκολ για τη Λάτσιο, αλλά η ομάδα του έχασε με 3-1 στο Μιλάνο από την Μίλαν και έτσι οι «ροσονέρι» ήταν αυτοί που πέρασαν στα ημιτελικά του Coppa Italia, όπου θα αντιμετωπίσουν τη Γιουβέντους. Η ανατροπή για τη Μίλαν έγινε μέσα σε λίγα λεπτά, με τον Ρομπίνιο να ισοφαρίζει στο 15' και τον Ζέεντορφ να κάνει το 2-1 στο 18', ενώ Ζλάταν Ιμπραίμοβιτς διαμόρφωσε το τελικό 3-1.

Η ΜΕΡΚΕΛ «ΚΑΤΑΠΙΕ» ΤΟΝ ΣΑΡΚΟΖΙ ΚΑΙ ΕΠΙΒΑΛΛΕΙ ΓΕΡΜΑΝΟΚΡΑΤΙΑ ΣΤΗΝ ΕΥΡΩΠΗ



Η πρόσφατη υποβάθμιση της Γαλλίας από την Standard & Poor’s στις 13 Γενάρη σήμανε και τυπικά το τέλος του ζεύγους «Μερκοζί», προς μεγάλη ανακούφιση της Μέρκελ…

Η Γερμανίδα Καγκελάριος, στην ταραχώδη γαλλο-γερμανική συγκυβέρνηση της Ευρώπης, έκρυβε με μεγάλη δυσκολία τη δυσαρέσκεια για το πρόσωπο του γάλλου «Mr Bean», όπως αποκαλεί τον Σαρκοζί στις συζητήσεις με τους συνεργάτες της! Όπως, μάλιστα, αποκάλυψε πρόσφατα το περιοδικό ΒusinessWeek  η Μέρκελ για να καταλάβει περισσότερο την περίεργη συμπεριφορά του Γάλλου προέδρου αφιέρωσε αρκετές ώρες από τον ελεύθερο χρόνο της για να δεί όλα τα DVD του Louis de Funes!

Όμως, το θέμα μας δεν είναι ο Σαρκοζί,αλλά το ότι η ιστορία της Ευρώπης και της Ελλάδας γράφεται, πλέον, στο Βερολίνο. Το γεγονός αυτό αρχίζει να γίνεται αισθητό τις τελευταίες μέρες στη Γαλλία, η οποία  μέχρι πρόσφατα είχε την αυταπάτη ότι ήταν ίση με τον Γερμανό γείτονα και ότι προσπαθούσαν από κοινού να βάλουν ένα τέλος στην κρίση.

Επί της ουσίας τα πράγματα δεν ήταν ποτέ έτσι και το γνωρίζουμε.

Απλώς τώρα καταλαβαίνουν και οι Γάλλοι ότι η Μέρκελ είναι περισσότερο από ποτέ μόνη στο τιμόνι του Ευρωπαϊκού Οικοδομήματος.

 Η  ατζέντα της το μαρτυρά:
* Tην Πέμπτη 19 Ιανουαρίου είχε δείπνο εργασίας με τον πρωθυπουργό της Πορτογαλίας Pedro Passos Coelho, τον Σουηδό Fredrik Reinfeldt και τον Καγκελάριο της Αυστρίας Werner Faymann.
* To Σάββατο 21 Ιανουαρίου συνομίλησε τηλεφωνικά  με τον Βρετανό πρωθυπουργό David Cameron, την Κυριακή 22/01 συναντήθηκε στο Βερολίνο με τη Διευθύντρια του ΔΝΤ Christine Lagarde… και συνεχίζω…
* Τη Δευτέρα, μετά τη συνάντησή της με τον πρωθυπουργό του Βελγίου Elio Di Rupo, δείπνησε στο Βερολίνο με τον πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Jose Manuel Barosso και  τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Herman Van Rompuy.
* Την Τετάρτη θα ανοίξει τις εργασίες του Παγκόσμιου Οικονομικού Φόρουμ του Νταβός και την Πέμπτη θα καλωσορίσει στο Βερολίνο τον Mariano Rajoy!

 Προφανώς δεν επελέγη στην τύχη η Γερμανία για την πρώτη επίσημη επίσκεψη στο εξωτερικό του νέου Ισπανού Πρωθυπουργού.

Ποιος αμφισβητεί ότι στο Βερολίνο προετοιμάζεται το μέλλον των Ευρωπαίων με το νέο Δημοσιονομικό Σύμφωνο που θα παρουσιαστεί στη Σύνοδο Κορυφής την ερχόμενη Δευτέρα και που -με βούλες και υπογραφές- θα βάλει τα δυό πόδια της Ευρώπης σε μισό παπούτσι;

Όπως και πρίν από μισό αιώνα (αλλά κάτω από διαφορετικές συνθήκες) έτσι και σήμερα, η φωνή της Γερμανίας αντηχεί ολοκάθαρα στην Ευρώπη.

Στις Συνόδους Κορυφής, στις εφημερίδες, στα ραδιοτηλεοπτικά μέσα, στις οικονομικοπολιτικές συζητήσεις, στις κουβέντες του κόσμου… παντού!

Αυτή τη φορά η Γερμανία τα κατάφερε όχι με την στρατιωτική ισχύ αλλά με τη δύναμη του χρήματος και τη βοήθεια της σιδηράς Καγκελαρίου  που, από τον Δεκέμβριο του 2011, έγινε ξανά το πιο αγαπητό και αξιοσέβαστο πρόσωπο στη Γερμανία. Όχι, όμως, και στην Ευρώπη!

Σε μια Ευρώπη που, για την ώρα, μοιάζει ανίκανη να αναδείξει τις προσωπικότητες εκείνες που θα ανατρέψουν τη «Γερμανοκρατία», τους λογιστές και τους τραπεζίτες και θα την επαναφέρουν στον δρόμο της πραγματικής αλληλεγγύης, ανάπτυξης και αρμονίας μεταξύ των λαών της.

Κι όσο κι αν θέλω να φανώ επιεικής απέναντι στον Γάλλο πρόεδρο, δε μπορώ να μην επισημάνω ότι δεν τα κατάφερε, παρότι ξόδεψε όλη την ενέργειά του τα 2 τελευταία χρόνια αγωνιζόμενος για τα συμφέροντα της Γαλλίας. Όταν κατάλαβε δε ότι δεν του βγαίνει, παραδόθηκε αμαχητί και το έριξε στην άγρα ψήφων! Αυτό, δηλαδή, που γνωρίζει να κάνει καλύτερα απ’ όλα … και μην τον είδατε τον Σαρκοζί !

Την ίδια ώρα η κυρίαρχος της Ευρώπης, Άνγκελα Μέρκελ, διαμηνύε ότι δεν υπάρχουν επιπλέον χρήματα ούτε για την Ελλάδα ούτε για τις υπόλοιπες χώρες του νότου… Υποστηρίζει την ανάπτυξη μέσω λιτότητας (πώς γίνεται, άραγε, αυτό;), αρνείται τα ευρωομόλογα και ένα σωρό άλλες προτάσεις που θα μπορούσαν να βγάλουν εκατομμύρια Ευρωπαίους από τη δίνη της ανεργίας, της φτώχιας, της απόγνωσης και του αδιεξόδου που εν μέρει τους οδήγησε η εγωιστική πολιτική της.

Η Σύνοδος Κορυφής στις 30 Ιανουαρίου πιθανότατα θα επικυρώσει την επικράτηση της Μέρκελ. Όμως, πρέπει να λάβει σοβαρά υπόψη της και το ενδεχόμενο αποτυχίας του γερμανικού μοντέλου στην Ευρώπη. Αν αυτό συμβεί, θα είναι η Γερμανία που θα απομονωθεί περισσότερο από ποτέ –πράγμα που φοβάται όσο τίποτα και προσπαθεί να αποφύγει από το 1945 και μετά.

Αν δεν υπάρξουν υποχωρήσεις της τελευταίας στιγμής, η επικράτηση της Γερμανίας και της κυρίας Μέρκελ στην Ευρώπη μπορεί, ίσως, να εξελιχθεί σε Πύρρειο νίκη!

ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΔΙΑΒΗΜΑ ΣΤΑ ΣΚΟΠΙΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΨΙΔΑ ΜΕ ΤΟΝ HΛΙΟ ΤΗΣ ΒΕΡΓΙΝΑΣ



Ενοχλημένο είναι το υπουργείο Εξωτερικών από την συνεχή «μακεδονοποίση» που επιχειρείται στα Σκόπια από την κυβέρνηση του Νίκολα Γκρουέφσκι, και για αυτόν τον λόγο, με αφορμή αυτήν την φορά την αψίδα που ανεγέρθηκε στην κεντρική πλατεία της χώρας, η οποία έχει παραστάσεις τόσο του Ήλιου της Βεργίνας όσο και άλλων, αλλυτρωτικού περιεχομένου, έστειλε διάβημα προς το ΥΠΕΞ των Σκοπίων.

Η επικεφαλής του Γραφείου Συνδέσμου της Ελλάδος στα Σκόπια, Αλεξάνδρα Παπαδοπούλου, υποστηρίζοντας πως οι κινήσεις αυτές όχι μόνο αλλοιώνουν την ιστορική πραγματικότητα αλλά παραβιάζουν και την Ενδιάμεση Συμφωνία, έστειλε διάβημα προς το υπουργείο Εξωτερικών της γειτονικής χώρας, στο οποίο διαμαρτύρεται για τις συνεχιζόμενες κινήσεις προς αυτήν την κατεύθυνση, των Σκοπίων.

Όπως χαρακτηριστικά αναφέρεται στην ανακοίνωση του ελληνικού υπουργείου Εξωτερικών, «Η Ελλάδα έχει κατ' επανάληψη επισημάνει ότι τέτοιες ενέργειες, πέραν του ότι αποτελούν παραβίαση της Ενδιάμεσης Συμφωνίας και της αρχής της καλής γειτονίας, ο σεβασμός της οποίας αποτελεί απαραίτητη προϋπόθεση για την ευρωπαϊκή προοπτική της γειτονικής χώρας, είναι επικίνδυνες και συνιστούν απειλή για τη σταθερότητα της περιοχής των Βαλκανίων, που έχει πληρώσει ακριβά στο παρελθόν το τίμημα του εθνικισμού».

Καταλήγοντας συμπληρώνεται πως «η Ελλάδα καλεί την κυβέρνηση της Πρώην Γιουγκοσλαβικής Δημοκρατίας της Μακεδονίας να λάβει διορθωτικά μέτρα για τις ως άνω ενέργειες».

Η ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ


Ο ΑΓΩΝΑΣ ΤΩΝ ΣΤΑΤΙΣΤΙΚΩΝ ΥΠΟΛΟΓΙΣΜΩΝ ΤΟΥ ΠΛΗΘΥΣΜΟΥ ΤΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ

Τα δεδομένα

Στις αρχές της δεκαετίας του 1990 οι περισσότερες από τις εκθέσεις διεθνών Οργανισμών που αναφέρονταν στην Ελλάδα, έκαναν λόγο για την ύπαρξη 200.000 «Μακεδόνων» στις βόρειες ελληνικές επαρχίες. Αυτός ο «λογικός αριθμός», σύμφωνα με το ελληνικό τμήμα του Minority Rights Group, επέτεινε τη σύγχυση της περιόδου αυτής γύρω από το Μακεδονικό Ζήτημα αυξάνοντας την ανασφάλεια στις βόρειες ελληνικές επαρχίες. Το γεγονός από μόνο του θα ήταν ήσσονος σημασίας, αν οι συντάκτες των παραπάνω εκθέσεων δεν έσπευδαν να επικαλεσθούν στατιστικές των αρχών του αιώνα, προκειμένου να ενισχύσουν τον ισχυρισμό τους. Η επιστράτευση ιστορικών εθνολογικών επιχειρημάτων αναπόφευκτα ενδυνάμωσε την επιχειρηματολογία τους και αύξησε το ενδιαφέρον των ιστορικών. Με αφετηρία τις προαναφερθείσες εκθέσεις, η παρούσα μελέτη επιχειρεί μια ιστορική αναδρομή στην ιστοριογραφική παραγωγή των αρχών του αιώνα, μία επιστημονική περιήγηση στις στατιστικές της περιόδου -ελληνικές, σλαβικές και δυτικοευρωπαϊκές- επιχειρώντας κατ' αυτόν τον τρόπο να διερευνήσει την ακρίβεια των επιχειρημάτων που αντλούνται από αυτές.

Οι πρώτες τρεις δεκαετίες του Κ΄ αιώνος αιώνα οριοθέτησαν μία μακρά περίοδο έντονων ανακατατάξεων στην ελληνική επικράτεια. Ειδικότερα, η εικόνα της ελληνικής Μακεδονίας στα τέλη της δεκαετίας του 1920 διέφερε εντελώς από εκείνη που παρουσίαζε την εποχή της απελευθέρωσης, αμέσως μετά τους Βαλκανικούς Πολέμους. Το γεγονός αυτό οφείλονταν αφενός στις βαθύτατες οικονομικές και κοινωνικές αλλαγές που ακολούθησαν την ενσωμάτωσή της στην Ελλάδα και αφετέρου στις διαρκείς και εκτεταμένες πληθυσμιακές ανακατατάξεις που σημειώθηκαν την ίδια χρονική περίοδο. Όπως έχει παρατηρηθεί, συνολικά 17 πληθυσμιακά ρεύματα έλαβαν χώρα στη Μακεδονία κατά το χρονικό διάστημα 1913-1925. Ανάμεσά τους, ασφαλώς, δεσπόζουσα θέση κατέχουν η ελληνοβουλγαρική και η ελληνοτουρκική ανταλλαγή των πληθυσμών, που προβλεπόταν από τις διατάξεις της Συνθήκης του Νεϊγύ το 1919 και της Λωζάννης το 1923 αντίστοιχα. Καρπός των παραπάνω πληθυσμιακών ανακατατάξεων υπήρξε η ριζική μεταβολή της εθνολογικής σύνθεσης της Μακεδονίας.

Το 1930 οι κυριώτερες γλωσσικές ομάδες που κατοικούσαν στη Μακεδονία ήταν οι Ελληνόφωνοι, οι Σλαβόφωνοι, οι Τουρκόφωνοι, οι Ισραηλίτες και οι Αρμένιοι. Η εργασία αυτή δεν πρόκειται να ασχοληθεί με το σύνολο των ομάδων αυτών, αλλά θα περιορισθεί αποκλειστικά στο ζήτημα των σλαβοφώνων πληθυσμών. Πιο συγκεκριμένα, το βασικό ερώτημα, στο οποίο θα κληθεί να απαντήσει, είναι το εξής: Πόσος ήταν ο αριθμητικός όγκος του σλαβόφωνου πληθυσμού της ελληνικής Μακεδονίας μετά την ολοκλήρωση των ανταλλαγών των πληθυσμών, στα τέλη δηλαδή της δεκαετίας του 1920; Το συγκεκριμένο ερώτημα καθίσταται περισσότερο ισχυρό, αν αναλογισθεί κανείς πως από τη μια οι απαντήσεις που δίνουν η ελληνική και η σλαβική ιστοριογραφία διαφέρουν σημαντικά μεταξύ τους και από την άλλη, ότι το ζήτημα του αριθμού των Σλαβοφώνων κατοίκων της ελληνικής Μακεδονίας υπήρξε αντικείμενο ιδιαίτερα οξυμένων εθνικών αντιπαραθέσεων και αλυτρωτικών διεκδικήσεων.

Στο σημείο αυτό, θα πρέπει να επισημανθούν τρία πράγματα: καταρχήν ότι οι στατιστικές των αρχών του αιώνα δεν χρησιμοποίησαν ενιαία και αντικειμενικά κριτήρια και, ως εκ τούτου, το κύρος τους είναι εξ ορισμού ελεγχόμενο, δεύτερον ότι οι στατιστικές αποτυπώνουν περισσότερο την εικόνα που είχαν οι συντάκτες τους για τους εξεταζομένους και λιγότερο την άποψη των ίδιων των εξεταζομένων και τρίτον ότι η χρησιμοποίηση του όρου «στατιστική» δηλώνει ότι τα εξαγόμενα πληθυσμιακά στοιχεία προέρχονταν από πληροφορίες που συγκέντρωναν συνήθως οι κατά τόπους κυβερνητικοί υπάλληλοι ή οι εκκλησιαστικοί αξιωματούχοι. Δεν επρόκειτο δηλαδή για απογραφή του πληθυσμού, για συστηματική καταμέτρηση των μονίμων κατοίκων, αλλά για υπολογισμό -άλλοτε περισσότερο και άλλοτε λιγότερο αξιόπιστο- του αριθμητικού τους όγκου. Περιγράφοντας αυτές ακριβώς τις ιδιαιτερότητες και τις δυσκολίες των στατιστικών αναλύσεων, ο Πρόξενος της Ελλάδας στο Μοναστήρι στις αρχές του Κ΄ αιώνος Μ. Μπέτος, με επιστολή του προς τον Υπουργό των Εξωτερικών Άθω Ρωμάνο, παρατηρούσε τα εξής:

«Κατανοών την μεγάλην χρησιμότητα στατιστικής της όλης Μακεδονίας όσον ένεστιν ακριβούς, δεν έπαυσα από ετών και εξ' ιδίας πρωτοβουλίας να φροντίζω, εφ' όσον επέτρεπον αι άλλαι εργασίαι, προς συλλογήν της διά την στατιστικήν του Βιλαετίου Βιτωλίων ύλης. Ατυχώς δεν ηδυνήθην να φέρω εις πέρας το πολλής σημασίας έργον τούτο, ως εκ των μεγάλων και έστιν ότε ανυπερβλήτων δυσχερειών, ας εν τη εκτελέσει παρουσιάζει. Αι επίσημοι τουρκικαί πληροφορίαι των ημερολογίων (σαλναμέ) είνε ατελέσταται και πολλήν ενέχουσι την διαστροφήν των ονομάτων και την σύγχυσιν των πληροφοριών. Αι των Μητροπόλεων είνε πενιχραί και αναξιόπιστοι, διότι μετά ραθυμίας πάντοτε συλλεγόμεναι διαλαμβάνουσι μόνον περί των εις αυτάς υπαγομένων Oρθοδόξων και τούτο άνευ ουδεμιάς τάξεως και διακρίσεως των διοικητικών διαιρέσεων. 

Οι δυνάμενοι δε να χρησιμεύσωσιν εις την συλλογήν της ύλης, ομογενείς και διδάσκαλοι των μεμακρυνομένων μερών, δυσκόλως αναλαμβάνουσι τοιούτου είδους εντολάς εκ φόβου μη εν τη ερεύνη και τη διεξαγωγή παρεξηγηθώσιν υπό των τουρκικών αρχών ή διαβληθώσι προς αυτάς, και αναλαμβάνοντες σπανίως φέρουσιν εις πέρας την εργασίαν ακριβώς κατά τα διδόμενα υποδείγματα και τας οδηγίας, ότε χρεία νέων διασαφήσεων. πανταχού το στατιστικόν έργον είνε δύσκολον, εν Τουρκία δε διά τους εκτεθέντας λόγους αποβαίνει δυσκολώτατον και χρήζει χρόνου μακρού και επιμονής πολλής. Aι στατιστικαί δε αι διά των Μητροπόλεων και διά πληροφοριών ανακριβών και αβασανίστων ουδεμίαν έχουσιν αξίαν και εις πλημμελή συμπεράσματα δύνανται να οδηγήσωσι τον εις αυτάς στηριζόμενον».

Ελληνικές απόψεις

Η άποψη που κυριαρχεί στην ελληνική ιστοριογραφία επί του ζητήματος της πληθυσμιακής δύναμης των Σλαβοφώνων, εκφράσθηκε από τον Αλέξανδρο Πάλλη, μέλος της μικτής Ελληνοβουλγαρικής Επιτροπής στην διάρκεια της κρίσιμης δεκαετίας του 1920. Ο Πάλλης υποστήριξε πως στις αρχές του 1925 κι ενώ ακόμη η ελληνοβουλγαρική μετανάστευση βρισκόταν σε εξέλιξη, οι «Βουλγαρίζοντες», όπως χαρακτηριστικά ανέφερε, ανέρχονταν σε 77.000 άτομα περίπου, ποσοστό 5,3% του συνολικού πληθυσμού της Μακεδονίας. Στο συμπέρασμα αυτό κατέληξε αφαιρώντας από τον αριθμό των 104.000 «Βουλγαριζόντων» του 1920, 27.000 Βούλγαρους που μετανάστευσαν στη Βουλγαρία μέχρι τα τέλη του 1924, βάσει της Συνθήκης του Νεϊγύ. 

Σε αντίθεση με τη σημαντική συρρίκνωση του αριθμού των «Βουλγαριζόντων», ο αριθμός των Ελλήνων εκτινάχθηκε την ίδια εποχή σε 1.277.000 άτομα, ποσοστό 88,3% επί του συνολικού πληθυσμού της Μακεδονίας. Σε μεταγενέστερη μελέτη του το 1929, όταν δηλαδή είχε ολοκληρωθεί η ελληνοβουλγαρική ανταλλαγή των πληθυσμών και είχε αποκρυσταλλωθεί η εθνολογική σύνθεση της Μακεδονίας, ο Πάλλης ανέβασε τον αριθμό των «Βουλγάρων» της Μακεδονίας σε 82.000 άτομα. Αλλά και η επίσημη ελληνική απογραφή του 1928, η οποία πιθανώς στηρίχθηκε στους στατιστικούς υπολογισμούς του Πάλλη, ανέφερε την ύπαρξη 81.984 ατόμων, εκ των οποίων τα 80.789 ζούσαν στη Μακεδονία και μιλούσαν την «μακεδονοσλαυική», χωρίς ωστόσο και να γνωστοποιεί παράλληλα τα κριτήρια, με τα οποία είχε καταλήξει σε αυτό το συμπέρασμα. Σύμφωνα με την απογραφή του 1928, οι «ομιλούντες την μακεδονοσλαυική» διαβιούσαν στις παρακάτω περιοχές:

Περιοχή       Άτομα
Δράμα         4.114
Θεσσαλονίκη         1.427
Ημαθία        1.374
Κιλκίς          265
Λαγκαδάς     308

Παιονία        3.974
Πιερία         20
Καβάλα        23
Κοζάνη        3.310
Πέλλα          19.570

Σέρρες         7.715
Φλώρινα      28.886
Καστοριά     9.680
Χαλκιδική    5
Άγιον Όρος  118

Σύνολο        80.789

Οι ισχυρισμοί του Πάλλη για την ύπαρξη 104.000 «Βουλγαριζόντων» στις αρχές της δεκαετίας του 1920 στην ελληνική Μακεδονία, βασιζόταν σε μία στατιστική που είχε δημοσιευθεί το 1904 στο περιοδικό Bulletind' Orient, το οποίο απηχούσε τις επίσημες ελληνικές απόψεις. Η στατιστική της Bulletind' Orient αποτύπωνε την εθνολογική σύνθεση των βιλαετίων Θεσσαλονίκης και Μοναστηρίου στις αρχές του αιώνα, ως εξής:

Βιλαέτι        Έλληνες       Βούλγαροι
Θεσσαλονίκης        372.831       189.447
Μοναστηρίου         279.964       142.715
Σύνολο        652.795       332.162

Η στατιστική της Bulletind' Orientχρησιμοποιήθηκε δεκαπέντε χρόνια αργότερα από τον Βλαδίμηρο Κολοκοτρώνη, ο οποίος στην κλασική του μελέτη La Macedoine et l' Hellenisme. Etude historique et ethnologique προσπάθησε να προσαρμόσει τα αριθμητικά στοιχεία της παραπάνω στατιστικήςστα γεωγραφικά όρια της ελληνικής Μακεδονίας. Έτσι, κατέληξε στο συμπέρασμα πως την παραμονή των Βαλκανικών Πολέμων ζούσαν στην ελληνική Μακεδονία 488.484 «Έλληνες Πατριαρχικοί» και 115.909 «Σλάβοι Εξαρχικοί», δηλαδή «Βούλγαροι», όπως χαρακτηριστικά τους ονόμαζε. Αναλυτικά, ο εθνολογικός πίνακας που έδωσε ο Κολοκοτρώνης, έχει ως εξής:

Έλληνες       Βούλγαροι Βιλαέτι Θεσσαλονίκης  Σαντζάκι Θεσσαλονίκης
Καζάς Θεσσαλονίκης       50.682         4.239
Καζάς Κασσάνδρας          40.746         0
Καζάς Αγίου Όρους         3.761 210

Καζάς Λαγκαδά      20.484         2.240
Καζάς Κιλκίς         625            17.436
Καζάς Κατερίνης    18.429         0

Καζάς Βέροιας       26.971         0
Καζάς Έδεσσας      16.859         5.149
Καζάς Γιαννιτσών  18.583         1.763

Καζάς Γευγελής*   664    3.187
Καζάς Δοϊράνης*   518    1.307

Σαντζάκι Σερρών  
Καζάς Σερρών       48.905         10.290
Καζάς Ζίχνας         23.155         3.700

Καζάς Σιδηροκάστρου      6.740 15.778
Καζάς Νευροκοπίου         2.530 11.611

Σαντζάκι Δράμας   
Καζάς Καβάλας      9.500 0
Καζάς Ελευθερούπολης    10.175         0

Καζάς Χρυσούπολης        460    0
Καζάς Δράμας        9.900 2.980
Θάσος          13.050         0

Βιλαέτι Μοναστηρίου      Σαντζάκι Μοναστηρίου
Καζάς Φλώρινας*   17.455         16.137
Καζάς Μοναστηρίου        7.535 2.374

Σαντζάκι Σερβίων 
Καζάς Κοζάνης      16.120         0
Καζάς Σερβίων      14.690         0

Καζάς Γρεβενών    25.530         0
Καζάς Ανασελίτσας         23.653         0
Καζάς Πτολεμαΐδας         6.770 1.460

Σαντζάκι Κορυτσάς          Καζάς Καστοριάς  45.733         15.934
Καζάς Κορυτσάς*  8.261 114 Σύνολο  488.484       115.909

[ο αστερίσκος (*) υποδηλώνει πως μόνο ένα τμήμα των σχετικών καζάδων συμπεριλήφθηκε στην ελληνική Μακεδονία. Πιο συγκεκριμένα, προσμετρήθηκαν 23 χωριά του καζά Γευγελής, 8 χωριά του καζά Δοϊράνης, η πόλη του Σιδηροκάστρου (Δεμίρ Χισάρ) και 37 χωριά του ομώνυμου καζά, 14 χωριά του καζά Νευροκοπίου, η πόλη της Φλωρίνης και 54 χωριά του καζά της, 24 χωριά του καζά Μοναστηρίου και 21 χωριά του καζά Κορυτσάς].

Κατά τους υπολογισμούς του Κολοκοτρώνη, δεν υπήρχαν καθόλου Βούλγαροι στους καζάδες Κασσάνδρας, Κατερίνης, Βεροίας, Καβάλας, Χρυσούπολης (Σαρή Σαμπάν), Ελευθερούπολης (Πραβίου), Κοζάνης, Σερβίων, Γρεβενών, Ανασελίτσας και στο νησί της Θάσου. Αντιθέτως, οι Βούλγαροι υπερτερούσαν στους καζάδες Κιλκίς, Γευγελής, Δοϊράνης, Σιδηροκάστρου και Νευροκοπίου. Επίσης, σύμφωνα με τον ίδιο μελετητή, το 4% των Βουλγάρων διαβιούσε στον καζά Θεσσαλονίκης, το 15% στον καζά Κιλκίς, το 5% στην Έδεσσα, το 2% στα Γιαννιτσά, το 3% στη Γευγελή, το 1% στη Δοϊράνη, το 9% στις Σέρρες, το 3% στη Ζίχνα, το 14% στο Σιδηρόκαστρο, το 10% στο Νευροκόπι, το 3% στη Δράμα, το 14% στη Φλώρινα, το 2% στο Μοναστήρι, το 1% στην Πτολεμαΐδα και το 14% στην Καστοριά.

Οι θέσεις του Κολοκοτρώνη επαναδιατυπώθηκαν λίγα χρόνια αργότερα από τον Πάλλη, μόνο που οι 115.909 «Βούλγαροι» του πρώτου αυξήθηκαν σε 119.000 στο κείμενο του δεύτερου. Η μικρή απόκλιση των 3.000 «Βουλγαροφώνων» περίπου, που παρατηρείται μεταξύ των δύο υπολογισμών, εξηγείται εύκολα, εάν ληφθεί υπόψη το γεγονός πως τα πληθυσμιακά στοιχεία για τους καζάδες Γευγελής, Δοϊράνης, Σιδηροκάστρου, Δράμας, Φλωρίνης, Μοναστηρίου και Κορυτσάς, που τμήμα τους μόνο ανήκει στην Ελλάδα, είναι λογικό να μην μπορούν να υπολογισθούν με ακρίβεια. Από τον αριθμό των 119.000 «Βουλγαριζόντων» τις παραμονές των Βαλκανικών Πολέμων, αφαιρέθηκαν άλλοι 15.000 μετανάστες στη διάρκεια του διασυμμαχικού πολέμου, οδηγώντας έτσι στον αριθμό των 104.000 το 1920.

Στη διάρκεια της δεκαετίας του 1920, οι ισχυρισμοί του Πάλλη επηρέασαν αποφασιστικά και τις θέσεις της διεθνούς κοινότητας, αφού πολλά στελέχη της Κ.τ.Ε. ασπάσθηκαν τις απόψεις του. Ο Τζ. Άμπραχαμ (Abraham) έγραφε το 1925 στο μέλος της Επιτροπής Αποκαταστάσεως Προσφύγων Τζον Κάμπελ (Campbell) ότι, σύμφωνα με τις πληροφορίες του, ο αριθμός των Σλαβοφώνων κατοίκων της ελληνικής Μακεδονίας κυμαινόταν μεταξύ 80.000 και 100.000. Ο Κάμπελ, από την πλευρά του, πίστευε πως οι Σλαβόφωνοι της ελληνικής Μακεδονίας δεν έπρεπε να υπερβαίνουν ούτε καν τις 70.000, ενώ θαύμαζε τον Πάλλη χαρακτηρίζοντάς τον «ιδιαιτέρως καλά πληροφορημένο». Αξίζει, επίσης, να σημειωθεί πως οι αξιωματούχοι της Κ.τ.Ε. χρησιμοποιούσαν την εποχή αυτή τους όρους «Βούλγαροι» και «Βουλγαρόφωνοι», διευκρινίζοντας πως οι δεύτεροι δεν ήταν εχθρικοί απέναντι στο ελληνικό κράτος.

Το πιο αντιπροσωπευτικό ίσως παράδειγμα της επιρροής του Αλέξανδρου Πάλλη αποτελεί ο χάρτης της Κ.τ.Ε., που κυκλοφόρησε το 1926 και αποτύπωνε την πληθυσμιακή εικόνα της Μακεδονίας το 1912 και το 1925. Ο χάρτης ενστερνίζονταν πλήρως τις απόψεις του, κάνοντας λόγο για 77.000 «Βουλγαρίζοντες». Αναλυτικά, σύμφωνα με τον πίνακα της Κ.τ.Ε., η εθνολογική σύνθεση της ελληνικής Μακεδονίας είχε ως εξής:

Περιοχή       Έλληνες
%       Μουσουλμάνοι

%       Βούλγαροι

%       Διάφοροι

% 1912        1926  1912  1926  1912  1926  1912  1926

Γρεβενά       78      96      18      0        4        4        0        0

Κατερίνη      80      100    18      0        2        0        0        0

Κοζάνη        60      100    40      0        0        0        0        0

Ανασελίτσα  75      100    25      0        0        0        0        0

Πτολεμαΐδα  20      93      76      0        4        4        0        3

Βέροια         70      93      20      0        0        0        10      7

Φλώρινα      32      61      32      0        35      37      1        2

Έδεσσα       40      86      48      0        12      14      0        0

Νότια 54      64      0        0        46      26      0        5

Καστοριά     56      78      24      0        19      22      1        0

Γιαννιτσά     56      96      39      0        5        4        0        0

Γουμένισσα  36      79      42      0        17      19      5        2

Θεσσαλονίκη         29      80      26      0        0        0        45      20

Κιλκίς          0        97      66      0        29      0        3        3

Λαγκαδάς     36      100    60      0        4        0        0        0

Χαλκιδική    86      97      14      0        0        0        0        3

Σιδηρόκαστρο        19      84      40      0        37      15      4        1

Σέρρες         47      94      40      0        9        6        4        0

Ζίχνα            74      95      17      0        7        5        2        0

Ελευθερούπολη     40      100    60      0        0        0        0        0

Δράμα         15      97      79      0        5        0        1        3

Καβάλα        29      100    69      0        0        0        2        0

Νέστος        98      100    0        0        0        0        0        0

Θάσος          100    100    0        0        0        0        0        0

Οι θέσεις του Πάλλη υιοθετήθηκαν τα επόμενα χρόνια από τους περισσότερους Έλληνες που ασχολήθηκαν με το θέμα, ακόμη και από τους πλέον έγκριτους. Χαρακτηριστικότερα παραδείγματα αποτελούν οι μελέτες του Γεωργίου Ζωτιάδη TheMacedonianControversy, του Δημήτρη Πεντζόπουλου TheBalkanExchangeofMinoritiesand itsImpactuponGreece, του Ευάγγελου Κωφού NationalismandCommunisminMacedoniaκαι του Στέλιου Νέστορα «Greek Macedonia and the Convention of Neuilly».
___________________________

Αύριο η συνέχεια