17 Ιανουαρίου, 2012

ΘΑΥΜΑΣΤΕ ΤΟΝ ΣΟΣΙΑΛΙΣΤΗ ΚΙΜΩΝ ΚΟΥΛΟΥΡΗ


Κίμων Κουλούρης...
"Προς Τον Εξοχώτατον Υπουργόν Βιομηχανίας"
κο Στυλιανό Παττακό

Ολόκληρη η επιστολή προσκύνημα

Η επιστολή προσκύνημα του Κίμωνα Κουλούρη στο δικτάτορα Στυλιανό Παττακό με την οποία διαμαρτύρεται για την απόλυση του από τη ΔΕΗ και δηλώνει «εθνικόφρονας» και «αντικομμουνιστής»…

Διαβάστε το πλήρες κείμενο και βγάλτε τα συμπεράσματα σας για το ποιος πραγματικά είναι ο άνθρωπος που «κλαίγεται» καθημερινά στα κανάλια…

«Προς Τον Εξοχώτατον Υπουργόν Βιομηχανίας

Ενταύθα

Κύριε Υπουργέ

Τυγχάνω εκ των απολυθέντων της Δ.Ε.Η. δυνάμει της υπ’ αριθμ. 2058/30.11.67 αποφάσεως Σας βάσει της Θ/1967 Συντακτικής Πράξεως.

Η απόλυσις αύτη με γέμισε πικρία διότι πιστεύω ότι η μέχρι τούδε δράσις μου κατευθύνετο από πατριωτικά και εθνικά αισθήματα. Ολόκληρος η οικογένειά μου εστάθη πάντοτε αντιμέτωπος του Κομμουνισμού. Θεωρώντας τον, ως πράγματι είναι εχθρόν της πατρίδος και του λαού. Επιτρέψατέ μου να Σας αναφέρω ορισμένα γεγονότα τα οποία αποδεικνύουν αυτό.

1ον. Το έτος 1964 σαν συνδικαλιστής του Φοιτητικού Συλλόγου Ανωτάτης Εμπορικής αντιδρών εις την συνεργασίαν συνδικαλιστών οι οποίοι πολιτικώς ανήκον είς την Ε.Κ. και ΕΔΑ διεχώρισα την θέσιν μου και κατέβηκα ανεξάρτητος.

2ον. Το αυτό έτος κατά το οποίον ο Σύλλογος της Ανωτάτης Εμπορικής ηλέγχετο από την Αριστεράν έκανα σκληράς μάχας για να κρατηθούν οι φοιτηταί μακράν της επιρροής της Αριστεράς.

3ον. Το αυτό έτος αν ενθυμούμαι καλώς εις την β’ ή γ’ σπουδαστικήν συνδιάσκεψιν και ενώ η ΕΦΕΕ ηλέγχετο απόλυτα από την Αριστεράν, όλες οι θέσεις μου ήταν καθαρά Εθνικές και Αντικομμουνιστικές, ώστε συνεχώς να προπηλακίζομαι και να υβρίζομαι από τους συνέδρους της Αριστεράς, με τας φράσεις «κεντροφασίστα, χαφιέ, πουλημένε». Αν δε, υπάρχουν εις τα χείρας της αστυνομίας αι μαγνητοταινίαι εκείναι μπορούν να ακουστούν και να διαπιστωθούν τα γραφόμενά μου.

4ον. Σαν υπάλληλος της Δ.Ε.Η. ουδέποτε πολιτικολογούσα υπέρ μιας ορισμένης παρατάξεως ή υπέρ πολιτικού προσώπου. Βεβαίως δεν γνωρίζω τας συγκεκριμένας κατηγορίας στας οποία εστηρίχθην η απόλυσίς μου. Σας διαβεβαιώ όμως ότι η τοποθέτησίς μου ήτο τόσο ξεκάθαρη, Εθνική και προπάντων Αντικομμουνιστική χωρίς καν να υπάρχει περιθώριο για αμφιβολίες, πιστεύω δε ότι πολύ κακή υπηρεσία προσέφεραν στην πατρίδα και εις την Κυβέρνησιν οι καταγγέλοντές με.

Εις τον στρατόν που υπηρέτησα λοχίας σιτιστής ήμουν πάντα νομοταγής και πρόθυμος έτοιμος και την ζωήν μου να προσφέρω δια την υπεράσπισην των Εθνικών Ιδανικών. Εις την Δ.Ε.Η. ουδέποτε έδωσα το δικαίωμα εις προϊσταμένους μου να με παρατηρήσουν, πιστεύω δε ότι η απόδοσίς μου ήτο αρίστη. Εργαζόμουν, εσπούδαζα και συγχρόνως βοηθούσα την οικογένειάν μου, αποτελουμένη από έναν ακρωτηριασμένον, από έναν ανάπηρον πατέραν, από μία βαρέως ασθενούσα μητέρα και από άλλα πέντε αδέρφια. Ο πατέρας μου σταθείς πάντα σκληρά αντιμέτωπος του κομμουνισμού ήτο εντεταγμένος εις τας Εθνικάς Ομάδας του ΕΔΕΣ, δια την αντικομμουνιστική του δράση έχει τιμηθεί δις.

Κατόπιν όλων των ανωτέρω παρακαλώ θερμώς όπως επανεξετάσετε την περίπτωσίν μου κκαι τύχω της επιεικείας Σας, υποσχόμενος ότι πάντα θα διέπομαι από υψηλά εθνικά αισθήματα και με πίστιν θα υπηρετήσω τον λαόν και θα βοηθήσω δια την εκπλήρωση των σκοπών που έταξε η Εθνική Κυβέρνησις. Δια την πιστοποίησιν όλων των ανωτέρω προτείνω όπως εξετασθούν οι ακόλουθοι μάρτυρες:

1ος. Κουλούρης Κων/νος, αντισυνταγματάρχης πεζικού 10ον Τ.Ο.Μ.
2ος. Κουλούρης Ανδρέας, σμήναρχος ε.α.
3ος. Βάσιλας Δημήτριος, ανθυπολοχαγός, Κρέσνας 83, Πολύγωνον
4ος. Γεωργιάδης Γεώργιος, εκτελωνιστής, Λεωφόρος Αλεξάνδρας 60
5ος. Βουγιούκας Νικόλαος, φοιτητής Ανωτάτης Εμπορικής και τέως πρόεδρος ΑΣΟΕΕ, Βασιλέως Γεωργίου 19, Ζωγράφου.
6ος. Τσάκωνας Αναστάσιος, φοιτητής Ανωτάτης Εμπορικής, μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου Συλλόγου Φοιτητών, Τεμαίου 11.

Ευπειθέστατος
Ο αιτών
Κίμων Κουλούρης».


ΙΔΙΩΤΙΚΗ ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΤΟΥ ΜΑΚΑΡΙΩΤΑΤΟΥ ΑΡΧΙΕΠΙΣΚΟΠΟΥ ΑΘΗΝΩΝ ΚΑΙ ΠΑΣΗΣ ΕΛΛΑΔΟΣ κ. ΙΕΡΩΝΥΜΟΥ ΣΤΗΝ ΚΥΠΡΟ


Αναχωρεί στις 2 το μεσημέρι για την Κύπρο ο Μακαριώτατος Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και Πάσης Ελλάδος κ. Ιερώνυμος για ιδιωτική επίσκεψη. Ο Μακαριώτατος θα επιστρέψει στην Αθήνα το Σάββατο το μεσημέρι.


ΣΤΟΝ ΜΕΓΑ ΠΑΝΗΓΥΡΙΚΟ ΕΣΠΕΡΙΝΟ ΤΟΥ ΙΕΡΟΥ ΝΑΟΥ ΤΟΥ ΑΓΙΟΥ ΑΝΤΩΝΙΟΥ AΝΩ ΠΑΤΗΣΙΩΝ ΧΟΡΟΣΤΑΤΗΣΕ Ο ΑΡΧΙΕΠΙΣΚΟΠΟΣ ΑΘΗΝΩΝ ΚΑΙ ΠΑΣΗΣ ΕΛΛΑΔΟΣ Κ. ΙΕΡΩΝΥΜΟΣ.

Ο Μακαριώτατος, προσκύνησε την στολισμένη εικόνα του Αγίου στην είσοδο του Ναού και ευλόγησε τον κόσμο που βρισκόταν εκεί. Αμέσως μετά τέλεσε την ακολουθία της Αρτοκλασίας, ενώ μίλησε προς τους πιστούς για τον ιστορικό βίο του Αγίου και για το απολυτίκιο που έχει τόσο πλούσια λόγια για τον Άγιο Αντώνιο.
Στον λόγο του ο κ. Ιερώνυμος μίλησε για την σημερινή δυσκολία των ανθρώπων αλλά και για την βαρύτητα που έχει ένας Άγιος, όπως ο Άγιος Αντώνιος που είναι παράδειγμα προς μίμηση. «Η Εκκλησία δεν βλέπει τον τόπο που έζησε ένας Άγιος αλλά τον τρόπο» είπε χαρακτηριστικά ο Αρχιεπίσκοπος σχολιάζοντας την ζωή του Αγίου. Μιλώντας για τον χαρισματικό άνθρωπο και για το πώς πρέπει να είναι είπε: «Εκεί που συναντιούνται η ανθρώπινη σοφία και η σοφία του Θεού γίνετε το θαύμα, εκεί είναι ο χαρισματικός άνθρωπος»
Ενώ έκανε λόγο για τις σημερινές δυσκολίες δίνοντας ως παράδειγμα τον χαρακτηριστικό βίο του Ασκητή της ερήμου: «Ο Άγιος Αντώνιος μας δείχνει πώς να αντιμετωπίσουμε τις δυσκολίες μας όχι μέσα στον κόσμο αλλά μέσα στην έρημο» «Ας φύγουμε απόψε από αυτό το χώρο προσκυνώντας την εικόνα του Αγίου και παρακαλώντας τον, να μας δώσει δύναμη να οδηγηθούμε κοντά στον Χριστό» κατέληξε ο Μακαριώτατος.

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ


Ελλάδα

Απεργία οργανώνει την Τρίτη το Εργατοϋπαλληλικό Κέντρο Αθήνας (ΕΚΑ) και τα έξι Εργατικά Κέντρα της Αττικής, καλώντας όλους τους εργαζόμενους στον ιδιωτικό τομέα, τις ΔΕΚΟ και τις τράπεζες να συμμετέχουν. Λόγω της απεργίας, τα μέσα μαζικής μεταφοράς θα πραγματοποιήσουν στάσεις εργασίας, ενώ ακινητοποιημένο θα παραμείνει το μετρό. Απεργούν επίσης νοσκομειακοί γιατροί, δικηγόροι και τραπεζικοί. Σε 48ωρη απεργία (Τρίτη-Τετάρτη) οι δημοσιογράφοι και οι εργαζόμενοι στον Τύπο. Στάσεις εργασίας και στα δημόσια σχολεία.

Παράταση της αποχής των δικηγόρων της Αθήνας για την ερχόμενη Τετάρτη και Πέμπτη αποφάσισε το Διοικητικό Συμβούλιο του Δικηγορικού Συλλόγου Αθηνών. Η κινητοποίηση έληγε κανονικά την Τρίτη.

Η τελική ρύθμιση για τα ταξί πρόκειται να κατατεθεί τις επόμενες ημέρες υπογράμμισε ο υπουργός Υποδομών και Μεταφορών, Μάκης Βορίδης, μετά τις διαδοχικές συναντήσεις που είχε τη Δευτέρα με τους εκπροσώπους της ΝΔ, του ΛΑΟΣ και του ΠΑΣΟΚ στο πλαίσιο της διαβούλευσης για την απελευθέρωση του επαγγέλματος των αυτοκινητιστών ταξί.

Στην απόσυρση από το πολυνομοσχέδιο των επίμαχων ρυθμίσεων για την πώληση των τεσσάρων αεροσκαφών Airbus A340-300 που χρησιμοποιούσε η παλιά Ολυμπιακή Αεροπορία προχώρησε το υπουργείο Οικονομικών, μετά τις αντιδράσεις για τη χαμηλή τιμή πώλησής τους.

Συνέχεια του παγετού και των χαμηλών θερμοκρασιών προβλέπεται για το μεγαλύτερο μέρος της χώρας, με μέτριας έντασης ανέμους και πιθανότητα χιονοπτώσεων σε αρκετά τμήματα της χώρας. Θερμοκράσια που θα πέσει μέχρι και το -22 τοπικά στη δυτική Μακεδονία προβλέπει η ΕΜΥ, από την Πέμπτη σε μικρή άνοδο η θερμοκρασία. Σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης κηρύχθηκε ο δήμος Φλώρινας.

Κόσμος

Σειρά λαθών και παραβλέψεων του πλοιάρχου δείχνουν οι μαρτυρίες και οι διαθέσιμες πληροφορίες για την ναυτική τραγωδία στην Τοσκάνη της Ιταλίας κατά την προσάραξη του κρουαζιερόπλοιου Costa Concordia. Έξι οι νεκροί και 29 οι αγνοούμενοι με τον τελευταίο απολογισμό με τις έρευνες να συνεχίζονται στο ημιβυθισμένο σκάφος παρά το ότι είναι επικίνδυνες για τους διασώστες. Ανησυχία και για περιβαλλοντική καταστροφή.

Αποσπάσματα του Mein Kampf, του βιβλίου του Χίτλερ στο οποίο εξέθετε την «κοσμοθεωρία» του πριν αναρριχηθεί στην ηγεσία του γερμανικού κράτους, πρόκειται να κυκλοφορήσουν σε συνέχειες στα γερμανικά περίπτερα. Βρετανός εκδότης θα θέσει σε κυκλοφορία ένθετα 16 σελίδων με αποσπάσματα του βιβλίου, που θα συνοδεύονται με κριτικά σχόλια. Το γερμανικό κράτος εξετάζει το εάν και πώς μπορεί να κινηθεί νομικά κατά της έκδοσης,

Την απορία τους για τις διαμαρτυρίες και τις διαδηλώσεις στην Ελλάδα εκφράζουν οι Εσθονοί, σύμφωνα με ρεπορτάζ της Monde με τον υπουργό Οικονομικών τους να υποστηρίζει μάλιστα ότι οι Έλληνες «δεν ξέρουν τι θα πει να υποφέρεις».

Σε διαδήλωση κατέβηκαν για άλλη μία ημέρα τη Δευτέρα Ρουμάνοι στο Βουκουρέστι ζητώντας να παραιτηθεί ο πρόεδρος Τραϊάν Μπασέσκου μετά τις διαδηλώσεις και τις ταραχές του προηγούμενου Σαββατοκύριακου. Το βράδυ της Κυριακής είχαν συμβεί σφοδρές συγκρούσεις μεταξύ αστυνομικών και διαδηλωτών, κατά την αστυνομία όταν μέσα στους διαδηλωτές παρεισέφρησαν οπαδοί ποδοσφαιρικών ομάδων.

Ο υποψήφιος για το χρίσμα των Ρεπουμπλικάνων, Τζον Χάντσμαν, αποφάσισε να εγκαταλείψει τον προεκλογικό αγώνα και να στηρίξει τον Μιτ Ρόμνεϊ που προηγείται στις δημοσκοπήσεις και στις αναμετρήσεις που έχουν γίνει μέχρι σήμερα. Στο παρελθόν είχε υπάρξει κυβερνήτης της Γιούτας και αργότερα πρεσβευτής των ΗΠΑ στην Κίνα και μάλιστα υπό τον Μπαράκ Ομπάμα.

Οικονομία

Την ενίσχυση των κύριων βασικών ιδίων κεφαλαίων της (Core Tier 1) κατά 302 εκατομμύρια ευρώ πέτυχε η Εθνική Τράπεζα μέσω επιτυχημένης επαναγοράς τίτλων. Μετά και τη συγκεκριμένη κίνηση ο δείκτης Core Tier 1 της Εθνικής Τράπεζας αναμένεται να αυξηθεί κατά 46 μονάδες βάσης περίπου, προσεγγίζοντας το 11,50%.

Η Ευρωζώνη βρίσκεται σε «αρκετά δύσκολη κατάσταση» και η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα θα κινηθεί στο μέγιστο που της επιτρέπει το πλαίσιο της λειτουργίας της, ανέφερε ο επικεφαλής της Μάριο Ντράγκι -λέγοντας πως οι κυβερνήσεις πρέπει να εφαρμόσουν μέτρα δημοσιονομικής εξυγίανσης. Όσον αφορά το κύμα υποβαθμίσεων πάντως, ο κεντρικός τραπεζίτης σημειώνει πως οι ρυθμιστικές αρχές πρέπει να μάθουν να λειτουργούν αγνοώντας τους οίκους αξιολόγησης και πως οι επενδυτές δεν πρέπει να «αναλώνονται και παρά πολύ στο τι λένε και τι κάνουν».

Παραμένουν οι διαφωνίες της ΝΔ στο θέμα των επικουρικών συντάξεων, η μείωση των οποίων αποτελεί απαίτηση της τρόικας. Την Τρίτη το κατώτερο κλιμάκιο της τρόικας θα έχει επαφές στο υπουργείο Εργασίας για το συγκεκριμένο ζήτημα. Εν όψει της επίσκεψης του κλιμακίου, εμπειρογνώμονες του υπουργείου Εργασίας, της ΝΔ και του ΛΑΟΣ μετείχαν σε συνάντηση στο γραφείο της Γενικής Γραμματέως Κοινωνικών Ασφαλίσεων Αθηνάς Δρέττα, στο υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης.

Αθλητισμός

Οι Αβραάμ Παπαδόπουλος και Αντελίνιο Βιεϊρίνια ανεδείχθησαν καλύτεροι ποδοσφαιριστές της αγωνιστικής περιόδου 2010-2011, όμως αυτός που τους έκλεψε την παράσταση στην εκδήλωση του Πανελληνίου Συνδέσμου Αμειβομένων Ποδοσφαιριστών (ΠΣΑΠ) που πραγματοποιήθηκε τη Δευτέρα 16 Ιανουαρίου ήταν ο Τζιμπρίλ Σισέ. Ο Γάλλος άσος της Λάτσιο βραβεύτηκε για τον τίτλο του πρώτου σκόρερ του περυσινού πρωταθλήματος με τη φανέλα του Παναθηναϊκού και άφησε ανοιχτή την πόρτα της επιστροφής του στο «τριφύλλι».

Ο Παναθηναϊκός απέσυρε το ενδιαφέρον του για Πίντο και Μπαρμπαριτς, καθώς η «πράσινη» διοίκηση εκτίμησε ότι τα οικονομικά δεδομένα δεν είναι τέτοια που να της επιτρέπουν να προχωρήσει σε άλλη μεταγραφή. Έτσι, το «τριφύλλι» ενημέρωσε για το πάγωμα των διαδικασιών τις Πόρτο και Ντιναμό Ζάγκρεμπ, αντίστοιχα, οι οποίες είχαν συναινέσει στην παραχώρηση των παικτών τους υπό μορφή δανεισμού. Παράλληλα, ικανοποίηση υποάρχει στην Παιανία για τις πρόσφατες εμφανίσεις του Ματίας Μπιάρσμιρ

Τον βαθμό της ισοπαλίας «τσίμπησε» η Μπολόνια μέσα στη Νάπολη, έχοντας μάλιστα προηγηθεί στο 15ο λεπτό με τον Ακουαφρέσκα. Οι «παρτενοπέι» ισοφάρισαν σε 1-1 με εύστοχη εκτέλεση πέναλτι από τον Καβάνι στο 70' και αυτό ήταν το τελικό σκορ. Αξίζει να σημειωθεί ότι η γηπεδούχος Νάπολι τίμησε την μνήμη του αδικοχαμένου πιλότου του motoGP Μάρκο Σιμοντσέλι, παραδίδοντας στους γονείς του μια φανέλα της ομάδ


ΒΟΗΘΕΙΑ ΤΗΣ ΑΡΧΙΕΠΙΣΚΟΠΗΣ ΚΥΠΡΟΥ ΣΤΑ ΣΥΣΣΙΤΙΑ ΤΗΣ ΑΘΗΝΑΣ


Την τρίτη ανθρωπιστική βοήθεια σε τρόφιμα παρέδωσε χθες στον Ασπρόπυργο στη ΜΚΟ "Αποστολή" κλιμάκιο της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Κύπρου με επικεφαλής τον Πρωτοσύγκελλο Αρχιμ. Ιερώνυμο Πυλιώτη με σκοπό την ενίσχυση των συσσιτίων.
Η αντιπροσωπεία της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Κύπρου  μετέφερε  τις ευλογίες του Μακαριωτάτου  Αρχιεπισκόπου Κύπρου κ. Χρυσοστόμου Β’, ο οποίος, ευαισθητοποιημένος από την κρίση που περνά η χώρα μας, διευκολύνει με όποιο τρόπο μπορεί το κοινωνικό έργο της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αθηνών.
Συγκεκριμένα παραδόθηκαν 1.080 κιλά πουλερικών και 720 κιλά κρεάτος με σκοπό να παρασκευαστεί φαγητό για χιλιάδες συνανθρώπους μας που έχουν ανάγκη τις δύσκολες στιγμές που διανύουν πάρα πολλές ελληνικές οικογένειες που ζουν κάτω από τα όρια της φτώχειας.
Ο  Γενικός Διευθυντής της φιλανθρωπικής εταιρείας της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αθηνών  «Αποστολή», κ. Κωνσταντίνος Δήμτσας, εξέφρασε την ευγνωμοσύνη του στην Εκκλησία της Κύπρου λέγοντας ότι "η  συνεχιζόμενη στήριξη στους Έλληνες που υποφέρουν από την Κυπριακή Εκκλησία είναι συγκινητική και αποτελεί μία ακόμη απόδειξη της έμπρακτης εφαρμογής των ευαγγελικών ρήσεων».
Από την πλευρά του, ο Πρωτοσύγκελλος της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Κύπρου δήλωσε ότι «η βοήθεια στην Ελλάδα είναι βοήθεια από καρδιάς και ψυχής και με πίστη στις εντολές του Αρχιεπισκόπου Κύπρου κ.κ. Χρυσοστόμου είμαστε συνοδοιπόροι και συμπαραστάτες στις δυσκολίες σας».
Επεσήμανε δε ότι την ανθρωπιστική βοήθεια 2 τόνων σε τρόφιμα (κρέας) θα αναλάβει σε μηνιαία βάση η Αρχιεπισκοπή Κύπρου και το Πάσχα θα προσφερθούν για τα συσσίτια 400 κιλά εριφίων για το πασχαλινό τραπέζι των ασθενέστερων κοινωνικών ομάδων.

ΤΡΑΓΙΚΕΣ ΣΥΜΠΤΩΣΕΙΣ ΣΤΟΝ «ΣΥΓΧΡΟΝΟ ΤΙΤΑΝΙΚΟ»

 
Οι ναυτικοί ανάλογα περιστατικά σαν κι εκείνο που συνέβη κατά την τελετή εγκαινίων και καθέλκυσης του Costa Concordia το 2005 «τα εξετάζουν», δίνοντάς τους την απαραίτητη μεταφυσική διάσταση. «Το 2005, όταν εγκαινιάστηκε, το μπουκάλι δεν έσπασε πάνω στο πλοίο. Ενα γεγονός που θεωρήθηκε γρουσουζιά για όποιον ταξιδεύει στη θάλασσα» μετέδιδε το Σαββατοκύριακο η ιταλική Rai 1, ενώ στο ρεπορτάζ σημειωνόταν ότι το Costa Concordia γενικά χαρακτηρίζεται «άτυχο» πλοίο, καθώς και το 2008 είχε χτυπήσει στην αποβάθρα του λιμανιού του Παλέρμο, λόγω των ισχυρών ανέμων που έπνεαν στην περιοχή, ενώ στα επτά χρόνια της πλοήγησής του είχαν σημειωθεί άλλα δύο ατυχήματα.
 
Ακόμη όμως και οι όποιες μεταφυσικές προεκτάσεις του «σύγχρονου Τιτανικού» δεν μπορούν να καλύψουν το μέγεθος της ναυτικής τραγωδίας, η οποία στοίχισε τη ζωή σε πέντε ανθρώπους και τον τραυματισμό περίπου 30 ατόμων - τη στιγμή που οι ιταλικές αρχές, κι ενώ συνεχίζονταν οι επιχειρήσεις αναζήτησης εγκλωβισμένων στο πλοίο, δήλωναν χθες ότι «ο αριθμός των αγνοουμένων είναι 17». Ολα συνέβησαν το βράδυ της Παρασκευής, όταν το ιταλικό κρουαζιερόπλοιο, με 3.200 επιβάτες και 1.100 μέλη πληρώματος, την ώρα του δείπνου, προσέκρουσε κατά τα φαινόμενα σε ξέρα, στα ανοιχτά του νησιού Τζίλιο, με αποτέλεσμα να δημιουργηθεί ρήγμα 50 μέτρων στη δεξιά του πλευρά.
 
Σύμφωνα με μαρτυρίες, δευτερόλεπτα μετά το ισχυρότατο τράνταγμα, έσβησαν τα φώτα και το πλοίο άρχισε αμέσως να παίρνει κλίση και να μπάζει νερά. Ακολούθησαν στιγμές πανικού, ενώ ο κόσμος τρομαγμένος συνωστιζόταν στις εξόδους κινδύνου, αναζητώντας τρόπους διαφυγής από το ναυάγιο. Εκατοντάδες περίμεναν για ώρα να επιβιβαστούν στις σωσίβιες λέμβους, τη στιγμή που άλλοι έπεφταν μόνοι τους ή γλιστρούσαν άθελά τους στην παγωμένη θάλασσα προκειμένου να γλιτώσουν! Επιβάτες που κατάφεραν τελικά να σωθούν (ανάμεσά τους και τρεις Ελληνες, οι οποίοι είναι καλά στην υγεία τους) δήλωναν αργότερα ότι τα πρώτα 40-45 λεπτά μετά τη διακοπή ρεύματος το πλήρωμα τους καθησύχαζε, λέγοντάς τους ότι πρόκειται για τεχνικό πρόβλημα, ενώ μάλλον οξύμωρο ακούγεται πλέον το γεγονός ότι για το βράδυ του Σαββάτου είχε προγραμματιστεί «άσκηση ετοιμότητας».
 
Από την πρώτη στιγμή, πάντως, έσπευσαν προς βοήθεια σκάφη της ιταλικής ακτοφυλακής, οχηματαγωγά και πέντε ελικόπτερα, τη στιγμή που χθες οι διασώστες δήλωναν ότι ακούγεται θόρυβος και από άλλα σημεία του πλοίου, κάτι που αφήνει ελπίδες και για άλλους επιζώντες. Αγνωστα παραμένουν ωστόσο μέχρι στιγμής τα αίτια της τραγωδίας, ενώ στην περιοχή επιχειρούν και Ολλανδοί ειδικοί, στο πλαίσιο των προσπαθειών που γίνονται να αποφευχθεί μια τυχόν οικολογική καταστροφή από τους 2.380 τόνους πετρελαίου που βρίσκονται στις δεξαμενές του Costa Concordia.
 
Ο καπετάνιος εγκατέλειψε το πλοίο από τους πρώτους!
 
Ο κώδικας τιμής των ναυτικών επιβάλλει «ο καπετάνιος να εγκαταλείπει τελευταίος το πλοίο» του, καταβάλλοντας στο μεταξύ κάθε ανθρωπίνως δυνατή -ή αδύνατη πολλές φορές- προσπάθεια, προκειμένου να σωθούν όσο περισσότεροι άνθρωποι γίνεται, είτε πρόκειται για μέλη του πληρώματος είτε για επιβάτες. Να κάνει δηλαδή αυτό που έκανε τη νύχτα της 14ης Απριλίου 1912 ο καπετάνιος του θρυλικού «Τιτανικού» Εντουαρντ Τζον Σμιθ, ο οποίος χάθηκε τελικά μαζί με το πλοίο στα παγωμένα νερά του βόρειου Ατλαντικού.

Στην περίπτωση όμως του «σύγχρονου Τιτανικού», όπως δικαίως χαρακτηρίστηκε το ναυάγιο του κρουαζιερόπλοιου Costa Concordia, ο καπετάνιος του Φραντσέσκο Σετίνο φέρεται να εγκατέλειψε το πλοίο αρκετή ώρα πριν από την απομάκρυνση και των τελευταίων επιβατών του! Αυτό τουλάχιστον δήλωσε στο τηλεοπτικό δίκτυο SkyTG24 ο εισαγγελέας του Γκροσέτο Φραγκίσκο Βερούτζιο, ο οποίος ανέλαβε την έρευνα για τις συνθήκες του ναυαγίου.

Συγκεκριμένα, ο εισαγγελέας, όταν ρωτήθηκε για το τι έκανε ο κυβερνήτης του πλοίου -ο οποίος συνελήφθη το Σάββατο με την κατηγορία της πολλαπλής ανθρωποκτονίας, της πρόκλησης ναυαγίου και της εγκατάλειψης πλοίου-, επιβεβαίωσε την πληροφορία ότι «είχε εγκαταλείψει το πλοίο αρκετή ώρα προτού απομακρυνθούν από το Concordia και οι τελευταίοι επιβάτες.
 
Μαζί με τον κυβερνήτη του πλοίου Σετίνο συνελήφθη και ο υποπλοίαρχος Τσίρο Αμπρόσιο με ανάλογες κατηγορίες. Οσο για τις συνθήκες κάτω από τις οποίες προκλήθηκε το ατύχημα; Σύμφωνα με τις πρώτες εκτιμήσεις, ο εισαγγελέας του Γκροσέτο δήλωσε ότι «ο κυβερνήτης προσέγγισε με πολύ αδέξιο τρόπο το νησί Τζίλιο, προσέκρουσε σε ύφαλο, ο οποίος σφηνώθηκε στη δεξιά πλευρά του πλοίου, δημιουργώντας μεγάλο ρήγμα, με αποτέλεσμα να εισχωρήσει μεγάλη ποσότητα νερού και το πλοίο σε ελάχιστα λεπτά να πάρει κλίση».