14 Ιανουαρίου, 2012

ΤΙ ΕΧΕΙ ΝΑ ΑΠΑΝΤΗΣΕΙ Ο κ. ΧΡΥΣΟΣΤΟΜΟΣ ΣΑΒΒΑΤΟΣ ΣΤΗΝ ΕΠΙΣΤΟΛΗ ΤΩΝ ΑΓΙΩΝ ΑΔΕΛΦΩΝ ΤΟΥ;



OΤΑΝ Η ΓΡΑΦΙΔΑ ΑΝΤΙ ΓΙΑ ΜΕΛΑΝΗ ΓΕΜΙΖΕΙ ΜΕ ΧΟΛΗ


Λάδι στη φωτιά και στην ενότητα της ιεραρχίας έριξε ο Σεβ. Μητροπολίτης Μεσσηνίας κ. Χρυσόστομος με χθεσινό του άρθρο στο aixmi.gr.

Ο κ. Χρυσόστομος «επιτίθεται» δριμύτατα κατά του Αρχιεπισκόπου και των μελών της Διαρκούς Ιεράς Συνόδου με αφορμή τη χθεσινή τους ανακοίνωση που αφορά στην προφυλάκιση του ηγουμένου Εφραίμ.

Είναι η πρώτη φορά που δημοσίως ένας ιεράρχης δεν εκφράζει απλώς τη διαφωνία του για μία τοποθέτηση της ΔΙΣ, αλλά τάσσεται ανοικτά εναντίον της και αμφισβητώντας τις αποφάσεις του συνοδικού συστήματος!

Στο άρθρο του επιτίθεται με πρωτοφανή τρόπο κατά της ΔΙΣ, χρησιμοποιώντας πολύ σκληρά και απαξιωτικά λόγια για τους αδελφούς του.

Τα περισσότερα μέλη της Ιεράς Συνόδου εξέφρασαν από νωρίς το πρωί τη δυσαρέσκειά τους για τις θέσεις του Μητροπολίτη Μεσσηνίας και κυρίως για την αποδοκιμασία και την απαξίωση που επεφύλαξε στο ανώτατο διοικητικό όργανο της Εκκλησίας!

Στο άρθρο του ο κ. Χρυσόστομος χαρακτηρίζει «παρέλαση» (!) όσους υποστηρίζουν τον ηγούμενο Εφραίμ. Υπονοώντας τον Αρχιεπίσκοπο ως… σημαιοφόρο της παρέλασης και τα μέλη της Συνόδου ως… παραστάτες, ο κ. Χρυσόστομος διερωτάται πότε θεσμικό εκκλησιαστικό όργανο, όπως η Δ.Ι.Σ., ανεμίχθη σε δικαστικές – πολιτειακές υποθέσεις κληρικών ή μοναχών, οι οποίοι ανήκουν σε άλλη εκκλησιαστική δικαιοδοσία.

«Εάν η Εκκλησία της Ελλάδος εξέφραζε τη συμπαράστασή της στην δοκιμασία που περνά ο Αρχιεπίσκοπος Αχρίδος, τότε θα θεωρούνταν παρέμβαση στα ζητήματα της Εκκλησίας της Σερβίας;», επισήμανε  μητροπολίτης, μέλος της ΔΙΣ.

«Η Εκκλησία δεν διοικεί μόνο, αλλά διαποιμαίνει» υποστήριξε. «Τα αδικήματα, αν υπάρχουν, τελέστηκαν σε χώρο της ποιμαντικής της ευθύνης και όσοι σκανδαλίζονται είναι από το ποίμνιό της. Επομένως δεν έπρεπε να τοποθετηθεί;» πρόσθεσε ο ίδιος Μητροπολίτης.

«Αν θεωρεί ο Σεβασμιώτατος Μεσσηνίας πως η άποψή του έχει περισσότερη ισχύ από την άποψη της ΔΙΣ, τότε δεν έχει παρά να μας το πει. Όλοι πρέπει να σέβονται τις απόψεις των θεσμικών οργάνων. Δηλαδή αυτός είναι ο τιμητής της Συνόδου;» υποστήριξε  έτερος μητροπολίτης και μέλος της ΔΙΣ.

Ο Μητροπολίτης Μεσσηνίας υποστηρίζει στο άρθρο του πως η ΔΙΣ αμφισβητεί τις αποφάσεις ενός άλλου θεσμικού φορέα όπως είναι η Ελληνική Δικαιοσύνη.

Την ίδια στιγμή, βεβαίως, στο δικό του άρθρο αμφισβητεί τις αποφάσεις του δικού του ανώτατου (εκκλησιαστικά) θεσμικού οργάνου που είναι η Ιερά Σύνοδος!

"Η ΔΙΣ είναι συλλογικό όργανο το οποίο έχει και την ευθύνη της διοίκησης της Εκκλησίας. Η απόφαση είναι μία έκφραση συμπαράστασης για έναν δοκιμαζόμενο αδελφό και δεν στρέφεται εναντίον κανενός και ιδιαίτερα του Οικουμενικού Πατριαρχείου. Εκφράζει αγαπητικά την συμπαράστασή της, όπως έχει καθήκον και υποχρέωση", είπε ένα ακόμη μέλος της ΔΙΣ .

Ο κ. Χρυσόστομος εγκαλεί τη ΔΙΣ, το ανώτατο διοικητικό όργανο της Εκκλησίας, υπογραμμίζοντας πως η Σύνοδος έπρεπε να περιοριστεί «στη σοβαρή, αντικειμενική και ισορροπημένη ανακοίνωση του Οικουμενικού Πατριαρχείου». Με λίγα λόγια θεωρεί ασόβαρη και υποβολιμιαία την τοποθέτηση της ΔΙΣ.

Επιπλέον, ο Σεβασμιώτατος Μεσσηνίας αναφέρεται σε "επιδιώξεις και σκοπιμότητες που εξυπηρετεί η Ιερά Σύνοδος με την ανακοίνωσή της". Πότε θα είναι όμως γι' αυτόν η κατάλληλη στιγμή για να κατονομάσει αυτές τις σκοπιμότητες;

«Eμίσησάν με δωρεάν»

«Πότε άλλοτε ιεράρχης που δεν μετέχει στην ΔΙΣ καταφέρεται με τόση απολυτότητα ενάντιά της;», τόνισε μητροπολίτης και μέλος της.

«Είναι σεβαστή», πρόσθεσε, «η αντίθετη άποψη και καλώς να την εκφράζει όποιος θέλει. Όμως όχι να εγκαλεί το ανώτατο συλλογικό όργανο ένας μητροπολίτης και δη ο νεότερος, εισάγοντας νέα ήθη στο συνοδικό μας σύστημα».

Τέλος, σύμφωνα με αποκλειστικές πληροφορίες  ο Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και Πάσης Ελλάδος κ. Ιερώνυμος, ερωτώμενος από συνεργάτες του για τις απόψεις του Σεβ. Μεσσηνίας είπε: «Χαίρομαι που υπάρχουν διαφορετικές απόψεις. Αυτό είναι δείγμα υγείας».

«Eμίσησάν με δωρεάν», με τα λόγια του Χριστού περιοριζόμαστε να τοποθετηθούμε εμείς σε αυτό το δηλητηριώδες άρθρο του σεβασμιωτάτου Μεσσηνίας.

Και όπως είπε  Μητροπολίτης των Νέων Χωρών, σχολιάζοντας το άρθρο του Σεβασμιωτάτου: «Το να έχει ένας μητροπολίτης μία αντίθετη άποψη, δεν σημαίνει πως πρέπει να την υιοθετεί κατ’ ανάγκη η Ιερά Σύνοδος. 

Ας κρίνει ο πιστός λαός όσους βουτούν την πένα τους, όχι σε μελάνη, αλλά σε χολή».