10 Ιανουαρίου, 2012

ΑΝΑΚΟΙΝΩΘΕΝ ΤΟΥ ΟΙΚΟΥΜΕΝΙΚΟΥ ΠΑΤΡΙΑΡΧΕΙΟΥ ΓΙΑ ΤΗΝ ΥΠΟΘΕΣΗ ΕΦΡΑΙΜ



ΟΙΚΟΥΜΕΝΙΚΟΝ ΠΑΤΡΙΑΡΧΕΙΟΝ

ΑΝΑΚΟΙΝΩΘΕΝ

Συνήλθε, σήμερον, 10 Ιανουαρίου 2012, υπό την προεδρείαν της Α.Θ.Παναγιότητος, του Οικουμενικού Πατριάρχου κ.κ. Βαρθολομαίου, η Αγία και Ιερά Σύνοδος εις τακτικήν συνεδρίαν αυτής, κατά την οποίαν, μεταξύ άλλων, συνεζήτησε και το ανακύψαν θέμα της προφυλακίσεως του Καθηγουμένου της Ι. Μονής Βατοπαιδίου Εφραίμ.

Επί του θέματος τούτου ανακοινούνται τα εξής:

1. Η Α.Θ.Παναγιότης και η περί Αυτήν Αγία και Ιερά Σύνοδος εκφράζουν την λύπην αυτών δια την ουτωσί διαμορφωθείσαν κατάστασιν ως προς την εν λόγω υπόθεσιν.

2. Το Οικουμενικόν Πατριαρχείον, κατά παγίαν τακτικήν αυτού, σεβόμενον την ανεξαρτησίαν της Δικαιοσύνης, αποφεύγει πάντοτε πάσαν ανάμειξιν εις εκκρεμούσας δικαστικάς υποθέσεις, δοθέντος, άλλωστε, ότι αγνοεί το περιεχόμενον της σχετικής δικογραφίας.

3. Το Οικουμενικόν Πατριαρχείον, εξ αφορμής γενομένων δηλώσεων εκ μέρους αδελφής Ορθοδόξου Εκκλησίας επί του ως άνω θέματος, υπενθυμίζει ότι το Άγιον Όρος, κανονικόν έδαφος αυτού, αποτελείται μέν από Ορθοδόξους μοναχούς διαφόρων εθνοτήτων, τούτο όμως ουδόλως προσδίδει εις αυτό πανορθόδοξον χαρακτήρα επιτρέποντα την οιασδήποτε μορφής επέμβασιν εις αυτό άλλων Αυτοκεφάλων Εκκλησιών.

 Εν τοις Πατριαρχείοις, τη 10η Ιανουαρίου 2012

Εκ της Αρχιγραμματείας της Αγίας και Ιεράς Συνόδου






ΒΑΡΘΟΛΟΜΑΙΟΣ «ΑΔΕΙΑΖΕΙ» ΤΟΝ ΕΦΡΑΙΜ


«Πάντα σεβόμασταν τον θεσμό της Δικαιοσύνης»
ήταν τo μήνυμα του κ. Βαρθολομαίου

 ΣΑΦΕΙΣ και ξεκάθαρες αποστάσεις παίρνει το Οικουμενικό Πατριαρχείο από τον Εφραίμ. Για πρώτη φορά από τη στιγμή που ο ηγούμενος της Μονής Βατοπεδίου πέρασε το κατώφλι των φυλακών Κορυδαλλού, ο κ. Βαρθολομαίος τονίζει πως δεν πρόκειται να αναμειχθεί στην υπόθεση.

«Το Οικουμενικό Πατριαρχείο δεν θα κάνει καμία δήλωση και δεν πρόκειται να αναμειχθεί στην απόφαση της Δικαιοσύνης για την προφυλάκιση του ηγούμενου της Μονής Βατοπεδίου. Το θέμα, πλέον, είναι δικαστικό και πολιτικό», φέρεται να είπε ο Οικουμενικός Πατριάρχης σε στενούς του συνεργάτες, «αδειάζοντας» τον Εφραίμ.

Από την πρώτη στιγμή που ανακοινώθηκε η προφυλάκιση του ηγούμενου, μοναχοί του Βατοπεδίου αλλά και λαϊκοί, όπως καθηγητές πανεπιστημίου και θεολόγοι που διατηρούν φιλικές σχέσεις με τον Οικουμενικό Πατριάρχη, του ζήτησαν να παρέμβει, αλλά ο ίδιος απάντησε αρνητικά.

Παρεμβάσεις

«Υπήρξαν πράγματι παρεμβάσεις σε προσωπικό και φιλικό επίπεδο», τονίζουν ιεράρχες που βρίσκονται κοντά στον κ. Βαρθολομαίο, επιβεβαιώνοντας τα δεκάδες τηλεφωνήματα σε γνωστή Εφημερίδα που δέχθηκε όλο αυτό το διάστημα ο κ. Βαρθολομαίος για να στηρίξει τον Εφραίμ. Ενδεικτικό είναι το γεγονός ότι την ώρα που ο ηγούμενος της Μονής Βατοπεδίου οδηγούνταν στον Κορυδαλλό, συνεργάτες του «διέρρεαν» με βεβαιότητα ότι θα υπάρξει παρέμβαση του Οικουμενικού Πατριάρχη. Ωστόσο, ο ίδιος ο κ. Βαρθολομαίος ήταν από την πρώτη στιγμή κατηγορηματικός.

«Πάντα σεβόμασταν τον θεσμό της Δικαιοσύνης, όπως και τις αποφάσεις του. Το Οικουμενικό Πατριαρχείο είναι θεσμός. Δεν είναι δυνατόν, λοιπόν, να σχολιάζει ο ένας θεσμός τον άλλο», φέρεται να είπε όταν συζήτησε την επίμαχη υπόθεση με μητροπολίτες.

Αρχικά και μόλις ξέσπασε το σκάνδαλο της Μονής Βατοπεδίου, το Φανάρι με διακριτικό τρόπο είχε ταχθεί στο πλευρό του Εφραίμ. Μάλιστα, ο ηγούμενος της Μονής Βατοπεδίου είχε κληθεί στο Πατριαρχείο, προκειμένου να δώσει εξηγήσεις. Τότε είχε αποφασιστεί να απομακρυνθεί για ένα διάστημα από τη θέση του ηγούμενου μέχρι να ηρεμήσουν τα πνεύματα. Ωστόσο, από εκείνη την περίοδο μέχρι σήμερα πολλά έχουν αλλάξει.

Τα συνεχή ανοίγματα του Εφραίμ προς τη Ρωσική Εκκλησία και κυρίως η τελευταία πολυήμερη επίσκεψη του, παρά το γεγονός ότι ενημέρωνε το Φανάρι για κάθε κίνηση του, φαίνεται πως ενόχλησαν το Πατριαρχείο. Ήταν, άλλωστε, φανερό πως με πρόσχημα το προσκύνημα της Τιμίας Ζώνης έκανε δημόσιες σχέσεις σε ανώτατο πολιτικό επίπεδο, με στόχο τη μελλοντική συνεργασία μεταξύ των δύο πλευρών.

Δεν ήταν τυχαία η μυστική επίσκεψη στην Αρχιεπισκοπή και η φιλανθρωπική προσφορά του, αλλά και το ραντεβού που έκλεισε στον κ. Ιερώνυμο, προκειμένου τον Μάρτιο να επισκεφθεί επίσημα τη Μόσχα. Οι προκλητικές, ως ένα σημείο, παρεμβάσεις σε εκκλησιαστικό και πολιτικό επίπεδο της Ρωσίας για την προφυλάκιση του ηγούμενου της Μονής Βατοπεδίου επιβεβαίωσαν με τον πιο κατηγορηματικό τρόπο τους φόβους του Οικουμενικού Πατριαρχείου ότι ο Εφραίμ είχε αλλάξει πλέον «στρατόπεδο».

ΑΠΟΣΤΑΣΕΙΣ ΠΑΙΡΝΕΙ ΚΑΙ Ο ΑΡΧΙΕΠΙΣΚΟΠΟΣ ΙΕΡΩΝΥΜΟΣ ΠΑΡΑ ΤΙΣ ΑΠΟΣΠΑΣΜΑΤΙΚΕΣ ΔΗΛΩΣΕΙΣ ΣΥΜΠΑΡΑΣΤΑΣΗΣ ΑΡΚΕΤΩΝ ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΤΩΝ

Πιέσεις στον Αρχιεπίσκοπο

ΣΤΗΡΙΞΗ

Από τους περίπου 80 μητροπολίτες, μόνο οι 10 έχουν κάνει δημόσιεs δηλώσεις στήριξης για τον προφυλακισμένο ηγούμενο

«ΛΥΤΟΥΣ και δεμένους» έχουν βάλει οι Βατοπεδινοί, προκειμένου η Ελλαδική Εκκλησία να πάρει επίσημα θέση υπέρ του Εφραίμ. Ο Αρχιεπίσκοπος που την πρώτη ημέρα παρείχε μια «χλιαρή» στήριξη, στη συνέχεια δεν θέλησε να κάνει οποιοδήποτε σχόλιο, βλέποντας και τη στάση που τηρεί το Οικουμενικό Πατριαρχείο.

Ωστόσο, στη συνεδρίαση της Διαρκούς Ιεράς Συνόδου την ερχόμενη εβδομάδα, τουλάχιστον τρεις συνοδικοί μητροπολίτες, οι Μεσογαίας Γλυφάδας και Κερκύρας αναμένεται να θέσουν το θέμα στον Αρχιεπίσκοπο. Σύμφωνα με πληροφορίες ο μητροπολίτης Μεσογαίας Νικόλαος έχει στείλει επιστολή στον κ. Ιερώνυμο, με την οποία ζητά να ταχθεί η Ελλαδική Εκκλησία στο πλευρό του ηγούμενου της Μονής Βατοπεδίου.

Την άποψη αυτή δεν συμμερίζεται η συντριπτική πλειονότητα της Ιεραρχίας. Ενδεικτικό του αρνητικού κλίματος που επικρατεί στο εσωτερικό της Εκκλησίας για τον Εφραίμ είναι ότι, από τους περίπου 80 μητροπολίτες μόνο οι 10 έχουν κάνει δημόσιες δηλώσεις στήριξης για τον προφυλακισμένο ηγούμενο.

Ορισμένοι, μάλιστα, δηλώνουν έτοιμοι να αντιδράσουν στην περίπτωση που πεισθεί ο Αρχιεπίσκοπος και εκδώσει η Σύνοδος ανακοίνωση - στήριξη στον Εφραίμ. «Δεν έχουμε σχέση εμείς με αυτό το θέμα. Δεν είναι εκκλησιαστικό», τονίζουν μητροπολίτες από τις λεγόμενες «νέες χώρες».