04 Ιανουαρίου, 2012

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ


Ελλάδα

Αιχμές κατά του ΛΑΟΣ, αλλά και της ΝΔ για «ανάδειξη προσχηματικών θεμάτων, προκειμένου να αποχωρήσουν από την κυβέρνηση Παπαδήμου» άφησε ο εκπρόσωπος Τύπου του ΠΑΣΟΚ Πάνος Μπεγλίτης. Ο κ. Μπεγλίτης επιτέθηκε εναντίον του Γ.Καρατζαφέρη για το προαπαιτούμενο της ανάδειξης σοβαρής ηγεσίας στο ΠΑΣΟΚ προκειμένου να παραμείνει το ΛΑΟΣ στην κυβέρνηση, χαρακτηρίζοντας «απαράδεκτο το γεγονός ότι υπεισέρχεται στα εσωτερικά άλλου κόμματος».

Στις 21 Μαΐου αναμένεται να αρχίσει ο εξεταστικός μαραθώνιος για τους περίπου 120.000 υποψηφίους αποφοίτους Γενικών και Επαγγελματικών Λυκείων, που θα διεκδικήσουν μια θέση στα ΑΕΙ. Σε σύσκεψη στο υπουργείο Παιδείας αποφασίσθηκε τα μαθήματα στα Λύκεια να ολοκληρωθούν στις 18 Μαΐου, ενώ στα Γυμνάσια στις 25 Μαΐου.

Υπέρ των άμεσων και καθαρών λύσεων στο ΠΑΣΟΚ τάχθηκε, με δηλώσεις του στον ΒΗΜΑ 99,5 λίγες ώρες πριν από την κρίσιμη συνεδρίαση του Πολιτικού Συμβουλίου του Κινήματος, ο Νίκος Σαλαγιάννης. Ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ χαρακτήρισε «αυτοκτονικό σενάριο» την πρόταση περί διαρχίας που φέρεται να εξετάζει ο Γ.Παπανδρέου, ενώ απαντώντας στα όσα διαρρέονται περί χρονοδιαγραμμάτων που ορίζονται από το καταστατικό, τόνισε ότι οι διαδικασίες έχουν ήδη αργήσει, όπως και το ξεκαθάρισμα των προθέσεων του προέδρου. «Δεν μπορούμε να μαδάμε τη μαργαριτα» επισήμανε.

Νέο μήνυμα ότι για τον ίδιο δεν τίθεται θέμα παράτασης του βίου της κυβέρνησης Παπαδήμου πέραν της 8ης Απριλίου αναμένεται να απευθύνει την Τετάρτη ο Αντ. Σαμαράς, κατά την ομιλία του στη συνεδρίαση της Εκτελεστικής Γραμματείας της ΝΔ. Επίσης, πληροφορίες αναφέρουν ότι η συνεδρίαση θα σηματοδοτήσει την αλλαγή στάσης στο θέμα της μείωσης των επικουρικών συντάξεων, με τη ΝΔ να συναινεί στο μέτρο υπό όρους. Κατά τις ίδιες πληροφορίες, η αλλαγή στάσης θα συνοδευθεί από δήλωση του Αντ. Σαμαρά ότι ως πρωθυπουργός θα αποκαταστήσει τις αδικίες σε βάρος των χαμηλοσυνταξιούχων από το «μνημόνιο 1».

Στο Πολιτικό Συμβούλιο του ΠΑΣΟΚ που συνεδριάζει την Τετάρτη είναι στραμμένα όλα τα βλέμματα, καθώς η συνεδρίαση ενδέχεται να σηματοδοτήσει καθοριστικές εξελίξεις για το μέλλον του Κινήματος. Πληροφορίες αναφέρουν ότι οι διεκδικητές της προεδρίας του κόμματος θα προσέλθουν στη συνεδρίαση με κοινή γραμμή, ενώ ουδείς μπορεί να περιγράψει με βεβαιότητα την πρόταση που θα παρουσιάσει ο Γ.Παπανδρέου. Ο ίδιος, σε συνέντευξή που έδωσε προ δύο ημερών σε αυστριακό περιοδικό, δηλώνει ότι «σύντομα θα γνωστοποιήσω τα μελλοντικά μου σχέδια».

Κόσμος

Το γαλλικό νομοσχέδιο που ποινικοποιεί την άρνηση όλων των γενοκτονιών, συμπεριλαμβανομένης της γενοκτονίας των Αρμενίων το 1915, θα υποβληθεί προς έγκριση στη Γερουσία ως το τέλος Ιανουαρίου, δήλωσε κυβερνητική πηγή την Τρίτη. Το νομοσχέδιο είχε εγκριθεί από τη γαλλική Εθνοσυνέλευση στις 22 Δεκεμβρίου, προκαλώντας έντονες αντιδράσεις από την Τουρκία.

Η ρυθμιστική αρχή του αυστραλιανού υπουργείου Υγείας θα πραγματοποιήσει έρευνα ως προς τον κίνδυνο που τυχόν να διατρέχουν 4.500 γυναίκες στην Αυστραλία στις οποίες τοποθετήθηκαν εμφυτεύματα στήθους γαλλικής εταιρίας που χρησιμοποιούσε επικίνδυνα υλικά για την κατασκευή τους. Η Βρετανία αναμένει μέσα στην εβδομάδα τα αποτελέσματα παρόμοιας έρευνας.

Ο ηγέτης των Σοσιαλιστών στη Γαλλία, Φρανσουά Ολάντ εξαπέλυσε σφοδρότατη επίθεση κατά του Γάλλου προέδρου, Νικολά Σαρκοζί, κατηγορώντας τον για οικονομικά και ηθικά σφάλματα, στη διάρκεια της πενταετούς θητείας του. Ο Ν.Σαρκοζί είναι «πρόεδρος των προνομιούχων» είπε ο Φρ.Ολάντ, η επίθεση του οποίου σημειώνεται λίγες ημέρες πριν από την πρώτη -για το 2012- συνάντηση του Γάλλου προέδρου με τη Γερμανίδα καγκελάριο, όπου θα τεθούν επί τάπητος οι εξελίξεις στην Ευρωζώνη.

Ο Μιτ Ρόμνι κέρδισε τις προκριματικές εκλογές στην Αϊόβα για το χρίσμα του Ρεπουμπλικανικού Κόμματος, με μόλις οκτώ ψήφους έναντι του συντηρητικού Ρικ Σαντόρουμ, ο οποίος κατέλαβε την δεύτερη θέση, μετά από μια αγωνιώδη αναμέτρηση. Οι δύο υποψήφιοι συγκέντρωσαν το ίδιο ποσοστό (περίπου 25%), ενώ την τρίτη θέση κατέλαβε ο Ρον Πολ (21%). (Infographic)

Ο αυτοαποκαλούμενος «μέγας μάγος» του Μεξικού προέβλεψε ότι ο Αμερικανός πρόεδρος, Μπαράκ Ομπάμα, θα χάσει τις εκλογές του Νοεμβρίου του 2012. Παράλληλα, προέβλεψε ότι δύο ακόμα ηγέτες χωρών της Λατινικής Αμερικής θα διαγνωστούν με καρκίνο μέσα στο 2012, ενώ απέδωσε τα περιστατικά καρκίνου σε «μαγεία» κατά των ηγετών των χωρών της Λατινικής Αμερικής.

Οικονομία

Ανοδικά κινούνται σήμερα Τετάρτη τα ασφάλιστρα κινδύνου των ισπανικών και των ιταλικών ομολόγων, εν αναμονή των εκδόσεων ομολόγων από Γερμανία και Πορτογαλία. Σύμφωνα με το Reuters, τα CDS των 5ετών ισπανικών ομολόγων ενισχύονταν νωρίτερα κατά 19 μονάδες βάσης στις 421 μονάδες βάσης, ενώ τα CDS των ιταλικών ομολόγων ενισχύονταν στις 508 μονάδες βάσης. Η Ιταλία και η Ισπανία αναμένεται να ξεκινήσουν την επόμενη εβδομάδα το πρόγραμμα εκδόσεων του 2012.

Βελτίωση των επιχειρηματικών συνθηκών στην Ευρωζώνη καταδεικνύουν τα στοιχεία για το Δείκτη Υπευθύνων Προμηθειών (PMI) που δόθηκαν σήμερα Τετάρτη στη δημοσιότητα. Ο συνολικός ΡΜΙ που αποτυπώνει τις δραστηριότητες στον ευρύτερο ιδιωτικό τομέα της Ευρωζώνης, ανήλθε τον Δεκέμβριο στις 48,3 μονάδες έναντι 47 μονάδων τον Νοέμβριο. Σημειώνεται πως οι 50 μονάδες είναι το όριο μεταξύ της επέκτασης και της συρρίκνωσης της οικονομίας.

Αθλητισμός

Σύμφωνα με δημοσιεύματα του Τύπου, ο Πολ Κουτσολιάκος, μάνατζερ του Γιώργου Τζαβέλλα επιβεβαιώνει τις επαφές των επενδυτών του Παναθηναϊκού με τον διεθνή ποδοσφαιριστή.

Σήμερα Τετάρτη πέφτει η αυλαία του πρώτου γύρου του πρωταθλήματος της Σούπερ Λίγκα. Οι αναμετρήσεις Ολυμπιακού και Παναθηναϊκού με Ατρόμητο και Παναιτωλικό, αντίστοιχα ξεχωρίζουν από το πρόγραμμα. Παράλληλα όμως θα διεξαχθούν και άλλες ιδιαίτερα ενδιαφέρουσες αναμετρήσεις: ΕΡΓΟΤΕΛΗΣ Δ. ΕΝΩΣΙΣ - SKODA ΞΑΝΘΗ - ΚΕΡΚΥΡΑ – ΑΡΗΣ - Π.Α.Ο.Κ. - ΛΕΒΑΔΕΙΑΚΟΣ   

Τα πάνω-κάτω μέσα σε δέκα λεπτά έφερε η Ρεάλ Μαδρίτης επικρατώντας με 3-2 (έχανε με 2-0) και έτσι γλίτωσε μια ντροπιαστική εντός έδρας ήττα από την Μάλαγα, διατηρώντας παράλληλα τις ελπίδες της για πρόκριση στα προημιτελικά του Κυπέλλου Ισπανίας. Την Τετάρτη: Μπαρτσελόνα-Οσασούνα.