18 Νοεμβρίου, 2012

ΔΙΠΛΩΜΑΤΙΚΟΣ «ΠΥΡΕΤΟΣ» ΓΙΑ ΝΑ ΚΛΕΙΔΩΣΕΙ Η ΔΟΣΗ ΣΤΟ EUROGROUP ΤΗΝ ΤΡΙΤΗ


Έντονες διαβουλεύσεις με πολύ παρασκήνιο διεξάγονται τις τελευταίες ημέρες σε διεθνές επίπεδο, για τη οριστική λήψη αποφάσεων σχετικά με την κάλυψη του χρηματοδοτικού κενού της Ελλάδας και τη διασφάλιση της βιωσιμότητας του ελληνικού χρέους.

Διεθνές Νομισματικό Ταμείο και Ευρωζώνη δεν έχουν καταλήξει σε οριστικές λύσεις αλλά όλες οι πλευρές έχουν ξεκινήσει ένα διπλωματικό μαραθώνιο για να μπορέσουν να φτάσουν σε συμφωνία έτσι ώστε στη συνεδρίαση της ερχόμενης Τρίτης στις Βρυξέλλες να «κλειδώσει» η δόση μαμούθ για την Ελλάδα.

Σύμφωνα με πληροφορίες η Ευρωζώνη σε μια κίνηση συμβιβασμού δείχνει να αφήνει ανοιχτό το ενδεχόμενο «κουρέματος» των δανείων του επίσημου τομέα που ζητεί το ΔΝΤ, το οποίο απειλεί με αναστολή της χρηματοδοτικής στήριξης της Ελλάδας, δημιουργώντας ακόμα μεγαλύτερο χρηματοδοτικό κενό στο πρόγραμμα.

Η Κριστίν Λαγκάρντ δεν έχει ανοίξει τα χαρτιά της λέγοντας ότι «είναι θέμα σκληρής δουλειάς,επιμονής εξασφάλισης οτι επικεντρώνουμε στον ίδιο στόχο, δηλαδή να μπορέσει η Ελλάδα να λειτουργήσει σε βιώσιμη βάση, να μπορέσει να ανακάμψει».

Ο επικεφαλής της κεντρικής τράπεζας της Γερμανίας, Γενς Βάιντμαν, ο οποίος υποστήριξε μεν ότι «το νέο κούρεμα δεν θα λύσει τα προβλήματα», αλλά συμπλήρωσε πως «πρέπει πρώτα να αναρωτηθούμε εάν έχει νόημα νέο κούρεμα του ελληνικού χρέους, αφού εφαρμοστούν οι μεταρρυθμίσεις.

Και ο Γερμανός Επίτροπος της Ευρωπαϊκής Ένωσης, αρμόδιος για θέματα Ενέργειας, Γκούντερ Έτινγκερ σύμφωνα με δηλώσεις του ιδίου σε κλειστό κύκλο στελεχών του SPD, τις οποίες επικαλείται η εφημερίδα «Bild», θεωρεί αναπόφευκτη μια νέα αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους. « Στο τέλος της ημέρας, δεν θα αποφύγουμε ένα κούρεμα χρέους για την Ελλάδα» φέρεται να δήλωσε.

Στο ίδιο μήκος κύματος εμφανίστηκαν τόσο ο Γάλλος υπουργός Οικονομικών όσο και ο Ιταλός ομόλογός . Ο πρώτος δήλωσε χθες ότι «όλες οι παράμετροι είναι στο τραπέζι. Τίποτε δεν έχει αποφασιστεί, αλλά θα πρέπει να πετύχουμε. Αν το κάνουμε, θα αφήσουμε πίσω μας το θέμα που δηλητηρίασε την Ευρωζώνη για δύο χρόνια» και σημείωσε ότι την επόμενη εβδομάδα πρέπει να συμφωνηθεί το «τελικό» πακέτο βοήθειας προς την Ελλάδα.

Από την πλευρά του, ο κ. Γκρίλι ανέφερε ότι «θα πρέπει να έχουμε ανοιχτό μυαλό, ώστε να βρούμε μια λύση για την ελληνική κρίση χρέους» και εμφανίστηκε θετικός στο να συζητηθούν όλες οι προτάσεις για την Ελλάδα.

Την ίδια ώρα η Ελληνική πλευρά προετοιμάζεται ώστε να «κλείσουν» όλα τα ανοικτά ζητήματα με σκοπό οι Υπουργοί Οικονομικών να μην εγείρουν εκ νέου θέμα μη υλοποίησης ορισμένων μέτρων και να δώσουν το «πράσινο φως» για την έγκριση των δόσεων των 44 δισ. ευρώ,

«Ελπίζω την Τρίτη στο Eurogroup να καταλήξουμε σε ένα οριστικό χρονοδιάγραμμα για την εκταμίευση της δόσης», είπε ο Γιάννης Στουρνάρας χθες, μετά τη συνάντησή του με τον πρωθυπουργό Αντώνη Σαμαρά.

Μέχρι και την τελευταία στιγμή , σύμφωνα με την «Καθημερινή», διεξάγεται μία σκληρή διαπραγμάτευση για δύο ζητήματα που «καίνε». Πρώτον, το θέμα του αυτόματου μηχανισμού περικοπής δαπανών ίσου ύψους με τυχόν αποκλίσεις στα έσοδα των αποκρατικοποιήσεων. Η τρόικα επιμένει στην εφαρμογή του, καθώς ανησυχεί ότι μπορεί να κολλήσει εκ νέου το πρόγραμμα στην έγκριση της Βουλής. Η κυβέρνηση, όμως, προσπαθεί να μην συμπεριληφθεί ένας τέτοιος όρος και επιδιώκει να παραπέμψει για αργότερα την υιοθέτησή του, εφόσον απαιτηθεί.

Το δεύτερο έχει να κάνει με τον ρόλο του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Στήριξης στη λειτουργία του ειδικού λογαριασμού για την εξυπηρέτηση του χρέους. Ο λογαριασμός αυτή τη στιγμή τηρείται στην Τράπεζα της Ελλάδος και οι εντολές για εκταμιεύσεις ποσών δίνονται από το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους . Ωστόσο, ασκούνται πιέσεις για ενίσχυση της εποπτείας του από τον EFSF, με το οικονομικό επιτελείο να μη δέχεται κάποια αλλαγή σε όσα ισχύουν σήμερα.

Τη Δευτέρα θα είναι έτοιμη η Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου για να πάει ο Γιάννης Στουρνάρας στις Βρυξέλλες με έναν πονοκέφαλο λιγότερο. Η πράξη αυτή θα έχει "βάρος" ανάλογο με αυτό του πολυνομοσχεδίου, καθώς «σκουπίζονται» συνολικά 13 εκκρεμότητες όλων των υπουργείων.




Δεν υπάρχουν σχόλια: