13 Νοεμβρίου, 2012

ΠΡΟΣΧΕΔΙΟ ΔΙΕΤΟΥΣ ΕΠΙΜΗΚΥΝΣΗΣ ΑΠΟ ΤΟ EUROGROUP-ΑΓΩΝΙΑ ΓΙΑ ΤΗ ΔΟΣΗ


Με αγωνία αναμένεται στην Αθήνα η αποψινή συνεδρίαση του Eurogroup καθώς τα μηνύματα που έρχονται από την Ευρώπη είναι θετικά μεν σε ότι άφορα την επιμήκυνση αλλά δεν είναι ξεκάθαρα για τον χρόνο εκταμίευσης της δόσης των 31,5 δισ. ευρώ. Σχεδόν βέβαιο θεωρείται πως η Ελλάδα θα πάρει τη διετή παράταση για την αποπληρωμή του χρέους της, όπως δήλωσε σήμερα πηγή που είναι ενήμερη για το ζήτημα.«Κάθε βοήθεια όσον αφορά μια παράταση της αποπληρωμής του χρέους της Ελλάδας ή μια μείωση των επιτοκίων θα έβαινε προς τη σωστή κατεύθυνση. Είναι μάλλον η κατεύθυνση στην οποία βαίνει», δήλωσε αυτή η πηγή που θέλησε να διατηρήσει την ανωνυμία της, στο Γαλλικό Πρακτορείο.

Την ίδια ώρα ένα προσχέδιο συμφωνίας που προετοιμάστηκε για τη σημερινή συνάντηση των υπουργών Οικονομικών της Ευρωζώνης αναφέρει πώς «η Ελλάδα θα πρέπει να λάβει δύο επιπλέον χρόνια για να εξυγιάνει τα δημοσιονομικά της εξαιτίας της βαθύτερης από το αναμενόμενο ύφεσης στην οποία έχει βυθιστεί η χώρα».Το προσχέδιο αυτό, αντίγραφο του οποίου περιήλθε στην κατοχή του γερμανικού πρακτορείου, αναφέρει ότι αν δεν παραταθεί κατά δύο χρόνια το περιθώριο της Ελλάδας να εξυγιάνει τα δημοσιονομικά της, τότε η Αθήνα θα χρειαστεί να βρει μέτρα για την εξοικονόμηση 20,7 δισ. ευρώ για τα έτη 2013 και 2014, αντί για 11,5 δισ. που προβλέπονταν αρχικά.

«Η παράταση της περιόδου προσαρμογής δεν θα πρέπει να εκληφθεί ως ένας τρόπος να χαλαρώσει η προσπάθεια, γεγονός που θα μειώσει την αξιοπιστία του προγράμματος διάσωσης», υπογραμμίζεται στο προσχέδιο που φέρει ημερομηνία σύνταξής του, το Σάββατο. «Ακόμη και αν η βελτίωση του στόχου του ονομαστικού πρωτογενούς ισοζυγίου είναι λιγότερο φιλόδοξη από ότι τον Μάρτιο, η βαθύτερη ύφεση σημαίνει ότι η προσπάθεια προσαρμογής είναι εξίσου ισχυρή», αναφέρεται στο προσχέδιο.

Νωρίτερα , η γερμανική κυβέρνηση χαιρέτισε την ψήφιση του προϋπολογισμού του 2013 από το ελληνικό κοινοβούλιο, αλλά σημείωσε ότι εξακολουθεί να αναμένει την τελική έκθεση της Τρόικα και υπογράμμισε ότι εξακολουθούν να εκκρεμούν ορισμένα ζητήματα. Μόνον τα πρώτα τεχνικά κείμενα αυτής της έκθεσης των διεθνών πιστωτών της Ελλάδας (ΕΕ, ΕΚΤ, ΔΝΤ) έχουν ήδη γνωστοποιηθεί, σημείωσε η εκπρόσωπος του γερμανικού υπουργείου Οικονομικών Μαριάνε Κότε.

«Αυτό που καταλαβαίνω είναι ότι η τελική έκθεση της Τρόικα δεν έχει διατεθεί ακόμη, παρά μόνον ορισμένα μέρη, τα οποία θα ενσωματωθούν εν τέλει στην τελική εκδοχή», σημείωσε. «Θα πρέπει να τα εξετάσουμε σήμερα», πρόσθεσε. Αλλά «δεν είναι ρεαλιστικό» να αναμένουμε μια απόφαση από την σύνοδο του Eurogroup όσον αφορά τη νέα δόση της βοήθειας για την Αθήνα.

Τις δηλώσεις αυτές επιβεβαίωσε ευρωπαϊκή πηγή η οποία δήλωσε ότι «ένα μέρος της έκθεσης της Τρόικα έχει διατεθεί, αλλά αυτή δεν είναι η οριστική εκδοχή».  Η έκθεση της Τρόικα επιδόθηκε τη νύκτα της Κυριακής προς τη Δευτέρα στους ευρωπαίους ηγέτες και είναι «θεμελιωδώς θετική» επειδή η Αθήνα «τήρησε τις υποσχέσεις της» είχε δηλώσει νωρίτερα σήμερα από τις Βρυξέλλες ο επικεφαλής του Eurogroup Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ.

Εξάλλου, η Φινλανδή υπουργός Οικονομικών,Γιουτα Ουρπιλάινεν, εισερχόμενη στο Eurogroup τόνισε «Το σημαντικό είναι διασφαλιστεί ότι το ελληνικό πρόγραμμα θα ξαναμπει σε σωστή τροχιά» προσθέτοντας, ωστόσο, ότι στη σημερινη συνεδρίαση εκείνο που προέχει είναι «να μάθουμε περισσότερα για αυτό το θέμα και μετά θα δούμε αν θα μπορέσουμενα λάβουμε αποφάσεις σήμερα ή ατγότερα μέσα στην εβδομάδα».

Δεν υπάρχουν σχόλια: