09 Νοεμβρίου, 2012

Η ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΔΙΓΛΩΣΣΙΑ ΣΤΕΛΝΕΙ ΤΗ ΔΕΥΤΕΡΑ ΤΟΝ ΣΑΜΑΡΑ ΣΤΟ EUROGROUP;

Μια κίνηση με την οποία θα επιχειρήσει να ξεκαθαρίσει το θέμα της εκταμίευσης της δόσης των 31,5 δισ. ευρώ σκέφτεται να κάνει ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς μετά την αμφίσημη στάση που δείχνουν τις τελευταίες ώρες οι δανειστές μας.

Ο κ. Σαμαράς, έχοντας πληροφορηθεί τις δηλώσεις του γερμανού υπουργού Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε και του επικεφαλής της ΕΚΤ Μάριο Ντράγκι και άλλων ευρωπαίων αξιωματούχων οι οποίοι επαινούν μεν την Ελλάδα για την ψήφιση του «Μνημονίου 3» αλλά δεν ξεκαθαρίζουν πότε θα εκταμιευθεί η δόση, είναι πιθανόν να παραστεί αυτοπροσώπως στην συνεδρίαση του Eurogroup στις Βρυξέλλες τη Δευτέρα.

Στο Μέγαρο Μαξίμου, είναι ιδιαίτερα προβληματισμένοι με το γεγονός πώς λίγες ώρες αφού η Βουλή ψήφισε τα σκληρά μέτρα για τον ελληνικό λαό,οι πρώτες αντιδράσεις από τους δανειστές μας κάθε άλλο παρά στην ξεκάθαρα θετική κατεύθυνση που θα επιθυμούσε η κυβέρνηση κινήθηκαν.

Η προσπάθεια την οποία κατέβαλε ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς για να περάσει το νέο πακέτο σκληρών μέτρων από την Βουλή που του κόστισε την απώλεια ενός ακόμα βουλευτή της ΝΔ αλλά και η τρικυμία που προκάλεσε στο ΠΑΣΟΚ, η ψηφοφορία, ουδόλως φαίνεται να συγκίνησαν Ευρωπαίους και Διεθνές Νομισματικό Ταμείο.

Έτσι,ο πρωθυπουργός προσανατολίζεται να δώσει το παρόν τη Δευτέρα στο Eurogroup μαζί με τον κ.Στουρνάρα και να δώσει μάχη για την εκταμίευση της δόσης το συντομότερο δυνατόν. Ανάλογη κίνηση, υπενθυμίζεται είχε γίνει και επί πρωθυπουργίας Λουκά Παπαδήμου ο οποίος έδωσε το παρόν σε κρίσιμη για την Ελλάδα συνεδρίαση των υπουργών Οικονομικών της Ευρωζώνης μαζί με τον Ευάγγελο Βενιζέλο ενώ και στο παρελθόν ο πρώην γάλλος πρόεδρος Νικολά Σαρκοζί είχε πάρει παρόμοια πρωτοβουλία για θέματα που αφορούσαν άμεσα τη χώρα του.

Αξίζει να σημειωθεί πως ευρωπαίος αξιωματούχος είπε νωρίτερα στο πρακτορείο Bloomberg ότι δεν θα ληφθεί απόφαση για την βοήθεια στην Ελλάδα ως τα τέλη Νοεμβρίου: «Το Eurogroup της 12ης Νοεμβρίου δεν θα λάβει απόφαση για την εκταμίευση της δόσης των 31,5 δισ. ευρώ» ανέφερε ο ίδιος αξιωματούχος προσθέτοντας πως η 26 Νοεμβρίου είναι μια πιθανή ημερομηνία για να αποφασίσουν οι υπουργοί Οικονομικών την εκταμίευση του ποσού.

Παράλληλα, άλλος ευρωπαίος αξιωματούχος δήλωσε στο Reuters ότι υπάρχουν ακόμα έντονες διαφωνίες ανάμεσα στο ΔΝΤ και την Τρόικα σχετικά με την χρηματοδότηση της χώρας μας.

Νωρίτερα το πρωί και ο κ.Σόιμπλε υποστήριξε ότι «δεν έχουμε ακόμα περάσει τον κάβο με την Ελλάδα». Και πρόσθεσε πως «αυτή τη στιγμή δεν βλέπω πως μπορούμε να πάρουμε μια απόφαση για την Ελλάδα, και μαζί με την Ελλάδα, στα τέλη της επόμενης εβδομάδας. Θα είναι πολύ νωρίς».

Ταυτόχρονα, την άποψη ότι η Κεντρική Τράπεζα της Ευρώπης δεν μπορεί να προσφέρει χρηματοδοτική στήριξη στην Ελλάδα εξέφρασε ο Μάριο Ντράγκι σε συνέντευξη τύπου, δηλώνοντας, ταυτόχρονα ικανοποιημένος από την ψήφιση των μέτρων από την ελληνική Βουλή.

«Η ΕΚΤ διασφαλίζει τη σταθερότητα των τιμών και επιδιώκει την αποκατάσταση των καναλιών χρηματοδότησης, αλλά δεν χρηματοδοτεί (κυβερνήσεις) μέσω της νομισματικής της πολιτικής» ήταν τα λόγια του κ. Ντράγκι, ο όποιος, τονισε πως «η ΕΚΤ έχει σε γενικές γραμμές τελειώσει με την ελληνική βοήθεια».

Δεν υπάρχουν σχόλια: