28 Νοεμβρίου, 2012

Ο ΚΥΠΡΟΥ κ. ΧΡΥΣΟΣΤΟΜΟΣ ΓΙΑ ΤΟΝ ΤΕΡΜΑΤΙΣΜΟ ΤΗΣ ΚΑΤΑΣΤΡΟΦΗΣ ΤΗΣ ΚΥΠΡΙΑΚΗΣ ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΗΣ ΚΛΗΡΟΝΟΜΙΑΣ

Δραματική έκκληση για τον τερματισμό της καταστροφής της κυπριακής πολιτιστικής κληρονομιάς από την τουρκική κατοχική δύναμη, απηύθυνε ο Αρχιεπίσκοπος Ιουστινιανής και πάσης Κύπρου Κ.κ. Χρυσόστομος, σε μήνυμα που απέστειλε σε πολιτιστική εκδήλωση την οποία διοργάνωσε στη Βιέννη η κυπριακή πρεσβεία στην Αυστρία, σε συνεργασία με την Ιερά Αρχιεπισκοπή Κύπρου και το Σύνδεσμο Φιλίας Κύπρου - Αυστρίας, με την ευκαιρία της κυπριακής Προεδρίας στην Ευρωπαική Ενωση.

Στο μήνυμα, το οποίο μετέφερε κατά την προσφώνησή του, ο αρχιμανδρίτης και πρωτοσύγκελος της Αρχιεπισκοπής, Ιερώνυμος Πυλιώτης, ο Αρχιεπίσκοπος καλούσε όλους τους πολιτισμένους λαούς του κόσμου, τους ηγέτες τους, αλλά και κάθε άνθρωπο ξεχωριστά, να αντιδράσουν, ενώνοντας και συντονίζοντας τις δυνάμεις τους με την Κύπρο, ώστε να τερματιστεί η καταστροφή της πολιτιστικής της κληρονομιάς, που συντελείται συστηματικά και σε καθημερινή βάση από την τουρκική κατοχική δύναμη.

Στο μήνυμά του ο Μακαριώτατος τόνιζε επίσης την ανάγκη για αποχώρηση από την Κύπρο όλων των τουρκικών στρατευμάτων εισβολής και των εποίκων, επανένωση της νήσου, επιστροφή όλων των προσφύγων στις πατρογονικές τους εστίες, διακρίβωση της ζωής των αγνοουμένων και αποκατάσταση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων σε όλη την έκταση της Κύπρου, για όλους τους νόμιμους και γηγενείς κατοίκους της.

Στην προσφώνησή του, ο αρχιμανδρίτης Ιερώνυμος επισήμανε πως η Κύπρος υπήρξε γόνιμη κοιτίδα μιας μοναδικής, πλουσιότατης και ανεκτίμητης δημιουργίας έργων του ελληνοχριστιανικού και λαικού της πολιτισμού και διεθνείς, ιστορικές φυσιογνωμίες και προσωπικότητες, άνθρωποι του πνεύματος, της τέχνης και των γραμμάτων, επαίνεσαν και εγκωμίασαν αυτή την πολύμορφη και πολυσήμαντη πολιτιστική της προσφορά.

Στην εκδήλωση, στην οποία απηύθυναν χαιρετισμούς ο πρέσβης της Κύπρου στην Αυστρία, Κώστας Παπαδήμας και ο πρόεδρος της Εταιρείας Φιλίας Κύπρου - Αυστρίας, Πέτερ Λίνερτ, παραβρέθηκαν δεκάδες εκπρόσωποι της δημόσιας ζωής και πολλοί επικεφαλής ξένων διπλωματικών αντιπροσωπειών. Μεταξύ άλλων παραβρέθηκαν, ο Ελληνορθόδοξος Μητροπολίτης Αυστρίας - Εξαρχος Ουγγαρίας και Μεσευρώπης, Αρσένιος, οι επικεφαλής των άλλων ορθόδοξων Εκκλησιών, ο διευθυντής του Γραφείου της Ευρωπαικής Επιτροπής στην Αυστρία, Ρίχαρντ Κιούνελ και ο πρέσβης της Ελλάδας, Θεμιστοκλής Δημίδης.

Η εκδήλωση πλαισιώθηκε από την παρουσίαση παραδοσιακών χορών, μουσικής και τραγουδιών από το μουσικό συγκρότημα της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Κύπρου, το χορευτικό συγκρότημα του δήμου Αραδίππου, αλλά και από έκθεση φωτογραφιών για την ιστορία, τον πολιτισμό, την τέχνη και τη φύση της Κύπρου, καθώς και δείπνο με παραδοσιακή κυπριακή κουζίνα, το οποίο παρέθεσε ο Κύπριος πρέσβης.

Δεν υπάρχουν σχόλια: