20 Νοεμβρίου, 2012

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Ελλάδα

Μόλις 20 Δήμοι απ' όλη τη χώρα έχουν στείλει, σύμφωνα με την ΠΟΕ-ΟΤΑ, λίστες με ονόματα υπαλλήλων τους στο υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης, στο πλαίσιο της εφαρμογής του μέτρου της διαθεσιμότητας. Μάλιστα, από τους 20 Δήμους, οι 15 δεν διαθέτουν υπαλλήλους πουεμπίπτουν στις ρυθμίσεις του μέτρου. Το υπουργείο από την πλευρά του υποστηρίζει ότι ο αριθμός των Δήμων που έχουν ανταποκριθεί στο αίτημα είναι μεγαλύτερος, αλλά δεν ανακοινώνει τον επίσημο αριθμό.
   
Σοβαρό κίνδυνο να τυφλωθεί αντιμετωπίζει ένας 19χρονος φοιτητής του Πανεπιστημίου της Πάτρας, ο οποίος καταγγέλλει ότι τραυματίστηκε από ρίψη δακρυγόνου κατά τη διάρκεια των επεισοδίων στις πορείες της Πάτρας για τον εορτασμό της επετείου του Πολυτεχνείου. Σύμφωνα με τον συνήγορό του, ο 19χρονος είδε σε απόσταση μικρότερη των 20 μέτρων αστυνομικό των ΜΑΤ να τον σημαδεύει με το όπλο ρίψης δακρυγόνων. Ο νεαρός ένιωσε έντονο πόνο και μεταφέρθηκε στο νοσοκομείο Άγιος Ανδρέας, όπου οι γιατροί διαπίστωσαν απώλεια όρασης κατά 80% από το αριστερό μάτι.
   
Πυρκαγιά εκδηλώθηκε υπό αδιευκρίνιστες μέχρι στιγμής συνθήκες στο δεύτερο γκαράζ του επιβατηγού-οχηματαγωγού πλοίου «Κρήτη ΙΙ», ενώ έπλεε 3,5 ναυτικά μίλια από το λιμάνι της Πάτρας. Η φωτιά σβήστηκε από το αυτόματο σύστημα πυρόσβεσης και το πλοίο οδηγήθηκε και έδεσε στο λιμάνι της Πάτρας, όπου ανέμεναν δυνάμεις της πυροσβεστικής υπηρεσίας και ασθενοφόρα. Ωστόσο, πυκνοί καπνοί εξακολουθούν να βγαίνουν από το πλοίο γεγονός που δυσκολεύει τις πυροσβεστικές δυνάμεις να εντοπίσουν την εστία της πυρκαγιάς.
   
Αυξημένη είναι αυτήν την ώρα η κίνηση σε κεντρικούς άξονες της Αθήνας, λόγω της βροχής. Δυσκολότερες αναμένεται να είναι οι μετακινήσεις από τις 12 το μεσημέρι, οπότε εργαζόμενοι στους δήμους θα πραγματοποιήσουν πορεία από την πλατεία Καραϊσκάκη προς το υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης, διαμαρτυρόμενοι για την διαθεσιμότητα. Βροχερό θα είναι το σκηνικό του καιρού όλη την ημέρα στην Αττική.
   
Στάση εργασίας από τις 11 το πρωί της Τρίτης έως τη λήξη της βάρδιας και πορεία διαμαρτυρίας στις 12 το μεσημέρι από την πλατεία Καραϊσκάκη προς το υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης θα πραγματοποιήσει η ΠΟΕ-ΟΤΑ ενάντια στο μέτρο της διαθεσιμότητας. Σύμφωνα με τους εργαζόμενους, 240-250 δήμοι τελούν υπό κατάληψη με αποφάσεις Δημοτικών Συμβουλίων, ενώ μόνο 20-30 απέστειλαν διαπιστωτικές πράξεις και είναι οι δήμοι που δεν θίγονται από το μέτρο.

Κόσμος

 Σε συνεργασία για να καταλήξουν Κίνα και ΗΠΑ σε «ξεκάθαρους κανόνες» για το εμπόριο και τις επενδύσεις κάλεσε ο Αμερικανός πρόεδρος κατά τη διάρκεια της συνάντησής του με τον Κινέζο απερχόμενο πρωθυπουργό Ουέν Τζιαμπάο στο περιθώριο συνόδου ηγετών της νοτιοανατολικής Ασίας στην Καμπότζη, στην οποία βρισκόταν Ομπάμα.
   
Διαβουλεύσεις διπλωματικής «κορυφής» στο Κάιρο, υπουργοί Εξωτερικών από αραβικές χώρες στη Γάζα και επιδρομών και ρουκετών της Χαμάς συνέχεια την Τρίτη: Οι προσπάθειες για επίτευξη εκεχειρίας συνεχίζονται ενώ οι ισραηλινές επιχειρήσεις μπαίνουν πλέον στην έβδομη ημέρα, μετά από μία νύχτα που ήταν πάντως -σχετικά- ηρεμότερη από τις προηγούμενες. Το Ισραήλ δεν έχει βγάλει από το τραπέζι το χαρτί της χερσαίας επέμβασης ενώ η ένταση έχει διαχυθεί και στη Δυτική Όχθη. Ο απολογισμός της αιματηρής εβδομάδας βρίσκεται στους τρεις νεκρούς Ισραηλινούς και 108 νεκρούς Παλαιστίνιους -οι μισοί εκ των οποίων άμαχοι, ανάμεσά τους 27 παιδιά. Στο Ισραήλ και στην Αίγυπτο πηγαίνει η Χίλαρι Κλίντον.
   
Τη διπλή δολοφονία του πρώην άντρα της και του εραστή της ομολόγησε μία 34χρονη από την Αυστρία, η οποία πρώτα τους πυροβόλησε, στη συνέχεια τους διαμέλισε με πριόνι, τους έβαλε στην κατάψυξη του καταστήματός της και μετά έθαψε τις σορούς τους στο υπόγειο. Η 34χρονη είπε στο δικαστήριο ότι και οι δύο άνδρες την είχαν ταπεινώσει, ο πρώην άντρας της γιατί της ασκούσε λεκτική βία και ο εραστής της επειδή την απατούσε.
   
Στόχος διαρρηκτών έγινε το σπίτι του Γερμανού υπουργού Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε στις αρχές του μήνα, την ώρα που ο υπουργός έλειπε. Οι διαρρήκτες έκλεψαν ένα κινητό τηλέφωνο και άλλα αντικείμενα, όπως ανέφερε τοπική εφημέριδα. Ο Σόιμπλε, που έλειπε την ώρα του περιστατικού, έχει ρητά ζητήσει να μην υπάρχει μόνιμη φύλαξη στο σπίτι του (παρά το ότι ο ίδιος είχε πέσει στο παρελθόν θύμα επίθεσης).
   
Την οριακή πλειοψηφία των μελών του γαλλικού UMP εξασφάλισε ο Ζαν-Φρανσουά Κοπέ στις εσωκομματικές κάλπες για τον «διάδοχο» του Σαρκοζί στο κόμμα, μετά την ολοκλήρωση της καταμέτρησης των ψήφων της Κυριακής που έβαλε τέλος στο, ντροπιαστικό για την εικόνα του κόμματος, σκηνικό με εκατέρωθεν υπαινιγμούς για νοθεία και παράλληλες διεκδικήσεις της νίκης. Ο αντίπαλος του Κοπέ, ο τέως πρωθυπουργός Φρανσουά Φιγιόν, ανέφερε ότι δεν θα αμφισβητήσει το αποτέλεσμα αλλά εξέφρασε την ανησυχία του «για το ρήγμα στην καρδιά του πολιτικού μας στρατοπέδου» που επέφερε το τελευταίο διήμερο.

Οικονομία

Συμφωνία στο Eurogroup σήμερα, Τρίτη, για την εκταμίευση της δόσης των 44 δισ. ευρώ προς την Ελλάδα προεξοφλούν ανώτατα στελέχη της Ευρωζώνης, ενώ την ίδια στιγμή φαίνεται πως βρίσκεται κοινός τόπος μεταξύ ΕΕ και ΔΝΤ για την βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους. Ευρωπαίοι αξιωματούχοι δήλωσαν στο Reuters ότι οι υπουργοί Οικονομικών της Ευρωζώνης πιθανότατα θα εγκρίνουν σήμερα την εκταμίευση της δόσης προς την Ελλάδα, ύψους 44 δισ. ευρώ, αλλά η καταβολή της θα γίνει στις 5 Δεκεμβρίου με την προϋπόθεση ότι η Ελλάδα θα έχει εκπληρώσει όλα τα προαπαιτούμενα.
   
Σε κρίσιμη καμπή έχουν εισέλθει οι διαπραγματεύσεις της κυπριακής Κυβέρνησης με την τρόικα για το δανειακό πρόγραμμα της χώρας. Οι χθεσινές μαραθώνιες διαπραγματεύσεις στο υπουργείο Οικονομικών ολοκληρώθηκαν στις 02:00 το πρωί.
   
Αμφίσημες δηλώσεις για την Ελλάδα στο «παραπέντε» του συμβουλίου των υπουργών Οικονομικών της ζώνης του ευρώ Eurogroup αποκαλύπτουν τις διαφορές στρατηγικής μέσα στην Ευρωζώνη. Την ελπίδα και την επιθυμία να επιτευχθεί σήμερα, Τρίτη, μια ευρωπαϊκή συμφωνία για τη βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους Ελλάδα εξέφρασε ο Γάλος υπουργός Οικονομικών Πιέρ Μοσκοβισί. Αντιθέτως, η υπουργός Οικονομικών της Φινλανδίας Γιούτα Ουρπιλάινεν δήλωσε ότι δεν είναι βέβαιη πως το Eurogroup θα εγκρίνει την καταβολή της επόμενης δόσης.

Αθλητισμός

 Το ντέρμπι του 5ου ομίλου στο Τορίνο μεταξύ της Γιουβέντους και της Τσέλσι ξεχωρίζει από το πρόγραμμα της 5ης αγωνιστικής των ομίλων του Champions League την Τρίτη. Μεγάλο ενδιαφέρον παρουσιάζει και το παιχνίδι του 6ου ομίλου στη Βαλένθια με την τοπική ομάδα να υποδέχεται την Μπάγερν Μονάχου...
   
Ύστερα από πέντε χρόνια παρουσίας στο πρωτάθλημα των ΗΠΑ, ο Ντέιβιντ Μπέκαμ αποφάσισε να φύγει από το MLS, μετά τον τελικό της διοργάνωσης, που θα διεξαχθεί την 1η Δεκεμβρίου, ανάμεσα στην ομάδα του, τους Λος Αντζελες Γκάλαξι και το Χιούστον.
   
Με προορισμό τη Γερμανία πέταξε το πρωί της Τρίτης ο Ολυμπιακός. Το ρεντεβού της Τετάρτης με τη Σάλκε δεν έχει πλέον για τους «ερυθρόλευκους» το άγχος της ευρωπαϊκής... επιβίωσης ωστόσο όπως δήλωσε κατά την αναχώρηση της ομάδας και ο Αριέλ Ιμπαγάσα θα παρουσιαστεί με στόχο ένα θετικό αποτέλεσμα για να μείνει… ζωντανός στο κυνήγι της πρόκρισης στην επόμενη φάση του Champions League.




Δεν υπάρχουν σχόλια: