08 Νοεμβρίου, 2012

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Ελλάδα

Τραυματισμένο βγήκε το ΠΑΣΟΚ από την ψηφοφορία για το μνημόνιο 3 στη Βουλή, καθώς έμεινε πλέον με 27 βουλευτές, μετά τις έξι διαγραφές στις οποίες προχώρησε ο Ευάγγελος Βενιζέλος. Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ αναζητεί τώρα τρόπους συσπείρωσης της Κοινοβουλευτικής Ομάδας και τόνωσης του κλονισμένου ηθικού των βουλευτών που έμειναν, δεδομένου μάλιστα ότι αναμένονται κινήσεις από τους Ανδρέα Λοβέρδο και Μιχάλη Χρυσοχοΐδη.
   
Κυκλοφοριακό κομφούζιο επικρατεί από νωρίς το πρωί της Πέμπτης στους δρόμους της Αθήνας, εξαιτίας της βροχής και της 24ωρης απεργίας στα μέσα μαζικής μεταφοράς-πλην λεωφορείων, τρόλεϊ και Προαστιακού.
   
Η επομένη της ψήφισης του Μνημονίου ΙΙΙ, με 153 «ναι», 128 «όχι», 18 «παρών» και έξι διαγραφές βουλευτών από το ΠΑΣΟΚ και τη ΝΔ βρίσκει τον κυβερνητικό συνασπισμό να μετράει τις πληγές του και να αναζητά τρόπους επούλωσής τους. Ο πρωθυπουργός εξετάζει ήδη τις πολιτικές πρωτοβουλίες που θα αναλάβει, προκειμένου να δώσει ζωτικό χώρο στην κυβέρνηση, που τώρα καλείται να υλοποιήσει τα μέτρα που ψήφισε η Βουλή. Σύμφωνα με όλες τις ενδείξεις, στην ατζέντα βρίσκεται ο ανασχηματισμός, ενώ υπό διαπραγμάτευση με τους κυβερνητικούς εταίρους βρίσκεται η μεγαλύτερη συμμετοχή τους στην κυβέρνηση.
   
Απαλλακτικό για τον επιχειρηματία Ισίδωρο Κούβελο, σύζυγο της Ντόρας Μπακογιάννη, είναι το βούλευμα το Συμβουλίου Εφετών για την υπόθεση της ανακριβούς δήλωσης «πόθεν έσχες» που είχε υποβάλει το ζευγάρι. Οι εφέτες κρίνουν ότι ο επιχειρηματίας πρέπει να απαλλαγεί από την κακουργηματικού βαθμού κατηγορία της άμεσης συνέργειας σε υποβολή ανακριβούς δήλωσης περιουσιακής κατάστασης παρά την εισαγγελική πρόταση που ζητούσε την παραπομπή σε δίκη του κ.Κούβελου.
   
Σε κατάληψη στα κεντρικά γραφεία της ΔΕΗ προχώρησε το πρωί της Πέμπτης η ΓΕΝΟΠ, αντιδρώντας, μεταξύ άλλων, στις αυξήσεις στα τιμολόγια, ενώ ζητά να μην ψηφιστεί ο προϋπολογισμός. Η ΓΕΝΟΠ συνεχίζει τις επαναλαμβανόμενες 48ωρες απεργίες που έχει ξεκινήσει από το βράδυ της Δευτέρας.

Κόσμος

Την μετατροπή του Πουέρτο Ρίκο σε πλήρη πολιτεία των ΗΠΑ υπερψήφισαν οι κάτοικοι του Πουέρτο Ρίκο σε μη δεσμευτικό δημοψήφισμα για το καθεστώς του νησιωτικού συμπλέγματος. Αν και είναι η πρώτη φορά που η λαϊκή ψήφος είναι θετική στο να γίνει το Πουέρτο Ρίκο η 51η πολιτεία, μισό εκατομμύριο ψηφοφόροι επέλεξαν να μην απαντήσουν στο δεύτερο σκέλος του ερωτήματος -ποια εναλλακτική προτιμούν στην αλλαγή του σημερινού καθεστώτος- δείχνοντας πως οι Πορτορικανοί παραμένουν διχασμένοι επί του ζητήματος.
   
Με την ομιλία του Κινέζου προέδρου Χου Ζιντάο, αλλά όλα τα βλέμματα σταμμένα στον προαλειφόμενο για την ηγεσία αντιπρόεδρο Σι Τζινπίνγκ, ξεκίνησε το πολυήμερο συνέδριο του Κομμουνιστικού Κόμματος της Κίνας στο οποίο θα διενεργηθεί η δεκαετής αλλαγή κορυφής στο Πεκίνο. Η Κίνα πρέπει να διπλασιάζει το κατά κεφαλήν εισόδημα μέχρι το 2020 και να συνεχίσει τις σταδιακές οικονομικές και πολιτικές μεταρρυθμίσεις, ανέφερε ο Ζιντάo, κρούωντας τον κώδωνα του κινδύνου για την άνιση ανάπτυξη στην κινεζική επικράτεια και τη «βόμβα» της διαφθοράς.

Τουλάχιστον 48 άνθρωποι ανασύρθηκαν νεκροί από τα συντρίμμια μετά το σεισμό των 7,4 βαθμών που καταγράφηκε το βράδυ της Τετάρτης ανοιχτά της Γουατεμάλα έξω από τις δυτικές ακτές της Αμερικής.Τους 150 έχουν φτάσει οι τραυματίες, ενώ δεκάδες άλλοι αγνοούνται.
   
Ο επανεκλεγείς πρόεδρος των ΗΠΑ, Μπαράκ Ομπάμα, κάλεσε τους ηγέτες του Κογκρέσου και από τα δύο πολιτικά κόμματα και μετά την εκλογή του αλλά και την Τετάρτη διά του Λευκού Οίκου να εκφράσουν τη δέσμευσή τους να εργαστούν από κοινού για τον περιορισμό του ελλείμματος και τη μείωση των φόρων.
    
Μια εβδομάδα μετά την καταστροφική επέλαση του κυκλώνα Σάντι καταφθάνει νέα καταιγίδα. Την Τετάρτη ακυρώθηκαν τουλάχιστον 360 πτήσεις προς τα τρία κυριότερα αεροδρόμια της Νέας Υόρκης, το διεθνές αεροδρόμιο JFK, το αεροδρόμιο LaGuardia στην Νέα Υόρκη και το Liberty International Airport στο Νιούαρκ του Νιου Τζέρσεϊ, εξαιτίας της επικείμενης ισχυρής καταιγίδας, μια εβδομάδα μετά την καταστροφική επέλαση του κυκλώνα «Σάντι».

Οικονομία

 Εντολές για την άμεση εφαρμογή των έμμεσων τεχνικών ελέγχου για την επιτάχυνση των ελεγκτικών διαδικασιών έχει δώσει στις εφορίες το υπουργείο Οικονομικών. Οι έμμεσες τεχνικές ελέγχου χρησιμοποιούνται σε παγκόσμιο επίπεδο για τον προσδιορισμό φορολογούμενου εισοδήματος και είναι ιδιαίτερα αποτελεσματικές σε περιπτώσεις αδήλωτου «μαύρου» χρήματος, αδικαιολόγητου πλουτισμού (κινητή και ακίνητη περιουσία), ή βιοτικού επιπέδου που δεν συνάδει με τα δηλωθέντα εισοδήματα.
   
Πτώση 12% σημείωσαν τα συγκρίσιμα καθαρά κέρδη εννεαμήνου της Coca-Cola Hellenic καθώς διαμορφώθηκαν στα 265 εκατ. ευρώ , έναντι των 302 εκατ. ευρώ την αντίστοιχη περίοδο του 2011. Τα συγκρίσιμα λειτουργικά κέρδη σημείωσαν πτώση 12% στα 412 από τα 468 εκατ. ευρώ το 2011, ενώ τα καθαρά έσοδα από τις πωλήσεις αυξήθηκαν 3% στα 5,468 δισ. ευρώ από τα 5,326 δισ. ευρώ το 2011.
   
Η βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους θα εξετασθεί σήμερα, Πέμπτη, σε κρίσιμη συνεδρίαση των επικεφαλής των Οργανισμών Διαχείρισης Δημόσιου Χρέους της Ευρώπης (EFC Sub- Committee on EU Sovereign Debt Markets) στις Βρυξέλλες. Επί τάπητος θα βρεθούν όλα τα ανοιχτά ζητήματα, όπως η μείωση των επιτοκίων των δανείων που έχει χορηγήσει η Ευρωζώνη στην Ελλάδα, η επιστροφή του κέρδους που αποκομίζει η ΕΚΤ από τα ελληνικά ομολόγα, η διετής επιμήκυνση του δημοσιονομικού προγράμματος, η παράταση της προθεσμίας για την επίτευξη βιώσιμου χρέους ως το 2022, καθώς και οι τρόποι κάλυψης μέρος του χρηματοδοτικού κενού της διετίας 2014 - 2016.

Αθλητισμός

 Μπορεί η Μπαρτσελόνα να ετοιμαζόταν να... σφραγίσει την πρόκρισή της στους «16» του Champions League, όμως, κάτι τέτοιο δεν συνέβη, αφού λογάριαζε χωρίς τον ξενοδόχο. Η Σέλτικ του Γιώργου Σαμαρά νίκησε «καθαρά» με 2-1 και παρέμεινε γερά στο «κόλπο». Αντίθετα, στους «16» πέρασε η Γιουνάιτεντ που αν και βρέθηκε να χάνει 1-0 από τη Μπράγκα, τελικά πέτυχε την ανατροπή με 3-1 χάρη σε γκολ των Φαν Πέρσι και αμφισβητούμενο πέναλτι του Ρούνεϊ. Αγγλική νίκη για την Τσέλσι που έκαμψε στο 92’ την αντίσταση της Σαχτάρ κερδίζοντας 3-2. «Εξάσφαιρη» η Μπάγερν κόντρα στη Λιόν, «τεσσάρα» από τη Γιουβέντους, αλλά δεν προκρίθηκαν ακόμα.
   
Η Σοσό νίκησε 2-1 την Εβιάν στην εξ αναβολής αναμέτρηση της 10ης αγωνιστικής του γαλλικού πρωταθλήματος. Το ματς δεν είχε γίνει στο τέλος Οκτωβρίου, λόγω των κακών καιρικών συνθηκών που επικρατούσαν. Ο Πριβά στο 14' και ο Μπουντεμπούζ στο 43' (με πέναλτι) έδωσαν προβάδισμα δύο τερμάτων στους γηπεδούχους, ενώ για τους φιλοξενούμενους μείωσε στο 55' ο Αντνάν. Με τη νίκη αυτή, η Σοσό έφτασε τους 10 βαθμούς, δύο μακριά από την επικίνδυνη ζώνη του υποβιβασμού.
   
Πίστη στο θετικό αποτέλεσμα δήλωσε ότι έχει ο Ζεσουάλδο Φερέιρα, μιλώντας στην συνέντευξη Τύπου των Πρασίνων εν όψει του αγώνα της Πέμπτης (22:05, ΑΝΤ1) με τη Λάτσιο στο «Ολίμπικο» στο πλαίσιο της 4ης αγωνιστικής του Europa League. Από την πλευρά του, ο Γιούρκας Σεϊταρίδης τόνισε ότι ο Παναθηναϊκός θα πρέπει να μπλοκάρει τους Ιταλούς για να καταφέρει να αποφύσει την ήττα.



Δεν υπάρχουν σχόλια: