04 Νοεμβρίου, 2012

ΠΟΙΟΙ ΘΑ ΠΛΗΡΩΣΟΥΝ ΤΟΝ...ΛΟΓΑΡΙΑΣΜΟ

Το νέο φορολογικό - Τριπλή «επίθεση» 
στα μεσαία εισοδήματα
Ολοκληρώνεται μέρα με τη μέρα το παζλ της νέας φορολογίας εισοδήματος και όπως φαίνεται δια γυμνού οφθαλμού, το λογαριασμό θα πληρώσουν τα αποκαλούμενα μεσαία εισοδήματα, καθώς θα δεχθούν τριπλή "επίθεση" από το υπουργείο Οικονομικών.Το πρώτο πλήγμα θα προέλθει από τη κατάργηση του γενικού αφορολογήτου των 5.000 ευρώ, το οποίο με βάση το σενάριο που προκρίθηκε, θα δώσει τη θέση του σε μια έκπτωση φόρου 1.950 ευρώ, η οποία θα μειώνεται όσο αυξάνεται το εισόδημα πάνω από τις 18.000 ευρώ. Το αποτέλεσμα είναι ότι εισοδήματα πάνω από 43.000 ευρώ, δεν θα έχουν πλέον κανένα αφορολόγητο. Το δεύτερο πλήγμα θα προέλθει από την εφαρμογή της νέας κλίμακας, η οποία δεν θα έχει παρά μόνο τρεις συντελεστές, με αποτέλεσμα ο ανώτατος συντελεστής 45% να ξεκινάει από τις 48.000 ευρώ αντί των 100.000 ευρώ που εφαρμόζεται σήμερα! 

Ο συνδυασμός των δύο παραπάνω πληγμάτων θα προκαλέσει επιβαρύνσεις που φτάνουν ή ξεπερνούν τις 3.000 ευρώ για εισοδήματα λίγο κάτω ή πάνω από τις 40.000 ευρώ! Το τρίτο πλήγμα θα προέλθει από τη κατάργηση των φοροαπαλλαγών, ακόμα και όσον αφορά στις ιατρικές και νοσοκομειακές δαπάνες, οι οποίες θα παραμείνουν σε ισχύ μόνο για τα χαμηλότερα εισοδήματα. Ως... ασπιρίνη, το υπουργείο Οικονομικών θα φέρει διατάξεις που θα προβλέπουν ότι εισοδήματα από "μπλοκάκι" κι από ακίνητα, τα οποία σήμερα προστίθενται στα εισοδήματα που φορολογούνται με τη κλίμακα, θα φορολογούνται αυτοτελώς με συντελεστές 10 - 45%, κάτι που σημαίνει, όμως, ότι όσοι έχουν εισοδήματα αμιγώς από μισθωτές υπηρεσίες και συντάξεις και φτάνουν στα επίπεδα των 40.000 ευρώ, δεν πρόκειται να έχουν το παραμικρό όφελος. 

Ο αντίλογος του οικονομικού επιτελείου είναι ότι από τη νέα κλίμακα θα ωφεληθούν εισοδήματα έως 25.000 ευρώ και μάλιστα από 1/1/2013 καθώς η παρακράτηση θα γίνεται με τη νέα κλίμακα. Ωστόσο, λόγω της κατάργησης του πρόσθετου αφορολογήτου των παιδιών, ακόμα κι αυτό το μικρό όφελος εξανεμίζεται για όσους έχουν ένα παιδί μετά από τις 12.000 ευρώ, ενώ όσοι χαμηλόμισθοι έχουν δύο παιδιά, θα υποχρεωθούν να καταβάλουν μεγαλύτερο φόρο από τις 10.000 ευρώ και πάνω!!!

Δεν υπάρχουν σχόλια: