28 Νοεμβρίου, 2012

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Ελλάδα

Τους στόχους της επομένης των αποφάσεων του Eurogroup ορίζει σήμερα, Τετάρτη, ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς, ο οποίος αυτήν την ώρα έχει σύσκεψη με τους κυβερνητικούς εταίρους, ενώ στις 13:00 θα προεδρεύσει του Υπουργικού Συμβουλίου. Το τρίπτυχο της κυβέρνησης για το επόμενο διάστημα φαίνεται πως θα είναι: «διαρθρωτικές αλλαγές - επενδύσεις - αποκρατικοποιήσεις». Σε αυτή τη βάση, ο πρωθυπουργός αναμένεται να ζητήσει από τα μέλη της κυβέρνησης να προχωρήσουν στην άμεση υλοποίηση των δεσμεύσεων, ενώ σε πολιτικό επίπεδο αναμένεται να τεθούν οι βάσεις για ανασχηματισμό.
   
Εναλλακτικούς τρόπους για να διασφαλίσει την εφαρμογή του μέτρου της διαθεσιμότητας μελετά το υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης, επιχειρώντας να παρακάμψει την άρνηση των δημάρχων να στείλουν στοιχεία για τους υπαλλήλους τους. Κύκλοι του υπουργείου διαμηνύουν ότι «ο νόμος θα εφαρμοστεί με κάθε τρόπο».
   
Αποκλείει για ακόμη μια φορά τη λήψη νέων μέτρων η κυβέρνηση, με τον κυβερνητικό εκπρόσωπο Σίμο Κεδίκογλου να επαναλαμβάνει ότι «δεν πρόκειται να γίνει άλλη περικοπή μισθών και συντάξεων». Πρόσθεσε, μάλιστα, ότι σε περίπτωση παρατεταμένης ύφεσης θα επιτραπεί στη χώρα η παρέκκλιση από τους στόχους του προγράμματος, χωρίς αυτό να σημαίνει νέα μέτρα. «Με τη συμφωνία του Eurogroup εξασφαλίστηκε και με τη βούλα η παραμονή της χώρας στον πυρήνα της Ευρώπης» δήλωσε.
   
Μετά από μήνες προκλητικών ενεργειών των βουλευτών της Χρυσής Αυγής, για πολλές από τις οποίες πρόκειται μάλιστα να οδηγηθούν στη Δικαιοσύνη, ο πολιτικός κόσμος αρχίζει να συζητά για τον τρόπο που θα πρέπει να αντιμετωπιστεί το φαινόμενο. Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Ευ.Βενιζέλος άνοιξε δημοσίως τη συζήτηση, λέγοντας: «Όταν έχεις απέναντί σου ένα αντισυνταγματικό κόμμα πρέπει να βρεις τρόπους να αντιμετωπίσεις το φαινόμενο αυτό». «Οι βουλευτές της Χρυσής Αυγής έχουν παρανομήσει σε αρκετές περιπτώσεις. Ακούω αυτά που λέει ο κ. Βενιζέλος αλλά δεν ξέρω αν το ισχύον Σύνταγμα μας δίνει αυτή τη δυνατότητα» σχολίασε ο Ν.Δένδιας.
   
Έτοιμα να εξετάσουν μέτρα περαιτέρω μείωσης του ελληνικού χρέους, κάτω από το 110% του ΑΕΠ είναι τα κράτη-μέλη της Ευρωζώνης, όπως δήλωσε ο επίτροπος Οικονομικών και Νομισματικών Υποθέσεων, Όλι Ρεν. Χαρακτήρισε τη συμφωνία στο Eurogroup ορόσημο που θα δώσει την ευκαιρία στην Ελλάδα να γυρίσει σελίδα και να αποκαταστήσει την ανταγωνιστικότητα και τη βιωσιμότητα των δημοσιονομικών της. «Μαζί θα τα καταφέρουμε» είπε στα ελληνικά ο Ρεν, θυμίζοντας την ευχή για «καλό κουράγιο» που είχε πει στην αρχή της ελληνικής κρίσης.

Κόσμος

 Κατηγορίες για περιύβριση νεκρού αντιμετωπίζει μία 37χρονη γυναίκα από τη Σουηδία, η οποία φέρεται να επιδιδόταν σε σεξουαλικές πράξεις με έναν ανθρώπινο σκελετό. Η αστυνομία ανακάλυψε στο σπίτι της στο Γκέτεμποργκ έναν ολόκληρο ανθρώπινο σκελετό, κρανία και ένα κουτί που περιέχει άλλα ανθρώπινα οστά. Η 37χρονη άνεργη γυναίκα κατηγορείται, επίσης, ότι πούλησε ανθρώπινα οστά σε έναν καλλιτέχνη στην Ουψάλα της ανατολικής Σουηδίας το περασμένο καλοκαίρι. Η δίκη της έχει ξεκινήσει και αντιμετωπίζει ποινή κάθειρξης δύο ετών αν κριθεί ένοχη.
   
Δύο εκρήξεις ακούστηκαν στην περιοχή Τζαραμάνα της ανατολικής Δαμασκού, από τις υπάρχουν πληροφορίες για θύματα, σύμφωνα τόσο με συριακά μέσα ενημέρωσης όσο και οργανώσεις της αντιπολίτευσης.
   
Ακόμη και σε καθυστέρηση, ή «σπάσιμο στα δύο»,της ψηφοφορίας στη γερμανική Βουλή για την απόφαση του Eurogroup ίσως οδηγήσουν οι επιφυλάξεις στο Βερολίνο για τα «ανοικτά σημεία» του πακέτου, με τους Σοσιαλδημοκράτες (SPD) να ζητούν περισσότερο χρόνο και ψηφοφορία, ενδεχομένως σε δύο μέρη, στις αρχές του Δεκεμβρίου. «Δεν είμαστε Βουλή για "επείγοντα"» λέει ο αρχηγός της κοινοβουλευτικής ομάδας του SPD Φ.Β.Στάινμαϊερ, όλες τις λεπτομέρειες θέλουν και οι Πράσινοι πριν γίνει η ψηφοφορία. Παράλληλα, ο πρόεδρος της γερμανικής Κεντρικής Τράπεζας λέει πως η Βουλή είναι αρμόδια και για το θέμα της επιστροφής των κερδών από τα ελληνικά ομόλογα.
   
Στο νοσοκομείο Σαλπετριέρ του Παρισιού κατέληξε ο 58χρονος Ερίκ Ισραελεβίτς, διευθυντής σύνταξης της Monde το βράδυ της Τρίτης, στο οποίο είχε μεταφερθεί εσπευσμένα μετά από ξαφνική αδιαθεσία που αισθάνθηκε στα γραφεία της εφημερίδας. Τη «βαθιά λύπη» του εξέφρασε ο Γάλλος πρόεδρος Φρανσουά Ολάντ.
   
Τη μεγαλύτερη διαδήλωση από τις τελευταίες ημέρες του Μουμπάρακ έζησε το Κάιρο, με εκατοντάδες χιλιάδες να απαιτούν απόσυρση του «δικτατορικού», κατά την αντιπολίτευση, διατάγματος του Αιγύπτιου προέδρου -καθιστώντας σαφές πως ο Μοχάμεντ Μόρσι δεν έχει την πολυτέλεια να αγνοήσει τις αντιδράσεις σε βάρος του. Νέες διαδηλώσεις για την Παρασκευή εξήγειλλαν οι αντιτιθέμενοι στο διάταγμα, ακύρωσε η Μουσουλμανική Αδελφότητα (από την οποία προέρχεται ο Μόρσι) τη διαδήλωση συμπαράστασης την Τρίτη φοβούμενη πως θα χυθεί αίμα. Νεκρός ένας 52χρονος διαδηλωτής στην Ταχρίρ εξαιτίας των δακρυγόνων.

Οικονομία

 Επίσκεψη στη Νέα Υόρκη πραγματοποιεί ο υπουργός Ανάπτυξης κ. Κωστής Χατζηδάκης. Κατά τη διάρκεια της επίσκεψης θα υπάρξει σειρά επαφών με επιχειρηματίες, επενδυτές και εκπροσώπους της ομογένειας.
   
Επικρίσεις κατά της κυπριακής κυβέρνησης και του κυβερνώντος κόμματος ΑΚΕΛ ότι επικεντρώνονται σε επικοινωνιακά παιχνίδια που προκαλούν περαιτέρω ζημιά στο τραπεζικό σύστημα και την οικονομία της χώρας, διατύπωσε σήμερα Τετάρτη ο τέως Διοικητής της Κεντρικής Τράπεζας της Κύπρου κ. Αθανάσιος Ορφανίδης.
   
Με τους κοινωνικούς εταίρους συναντάται σε λίγη ώρα ο υπουργός Εργασίας Γιάννης Βρούτσης στο υπουργείο Εργασίας. Αν και επισήμως στη συνάντηση αναμένεται να τεθούν τα θέματα της οριστικοποίησης των ενεργειών στο πλαίσιο του εθνικού συμφώνου δράσης για την απασχόληση των νέων και οι ρυθμίσεις για την οργανωτική ενσωμάτωση στον ΟΑΕΔ όλων των κοινωνικών δραστηριοτήτων των καταργηθέντων οργανισμών Εργατικής Εστίας και Κατοικίας, ωστόσο αναμένεται να εξετασθούν και ζητήματα σχετικά με το νέο Μνημόνιο.

Αθλητισμός

 Η επίσημη δικαιολογία της ΠΑΕ Ολυμπιακός για την απουσία του Αριέλ Ιμπαγάσα στην αποστολή των «ερυθρολεύκων» για το ντέρμπι της περασμένης Κυριακής με τον ΠΑΟΚ στην Τούμπα ήταν μικροενοχλήσεις. Ωστόσο η αλήθεια ήταν ότι επρόκειτο για σιωπηρή τιμωρία από τον Λεονάρντο Ζαρντιμ προς τον Αργεντινό άσο, που στην τελευταία προπόνηση πριν από το ντέρμπι έφυγε εκνευρισμένος όταν πληροφορήθηκε ότι δεν είναι στην 11άδα. Τρεις ημέρες αργότερα ο Ιμπαγάσα μετανιωμένος ζήτησε συγνώμη τόσο από τον προπονητή του όσο και από τους συμπαίκτες του.
   
Σαν... αγγαρεία είδαν τις ρεβάνς του Κυπέλλου Ισπανίας για τη φάση των «32» Ρεάλ Μαδρίτης και Μάλαγα, απέναντι στις Αλκογιάνο και Κασερένο αντίστοιχα. Έχοντας επικρατήσει 4-1 στο πρώτο παιχνίδι η Ρεάλ έπαιξε με σβηστές μηχανές στον επαναληπτικό του «Σαντιάγκο Μπερναμπέου» και έστω και δύσκολα έφτασε στο 3-0. Η Μάλαγα τα... χρειάστηκε απέναντι στην Κασερένο και αυτό γιατί μετά τη νίκη της εκτός έδρας με 4-3, ηττήθηκε στην Ανδαλουσία με 1-0 και κινδύνεψε με αποκλεισμό. Το μοναδικό τέρμα της αναμέτρησης, σημειώθηκε από τον Τσάπι στο 37'. Θύματα έκπληξης Ράγιο Βαγεκάνο και Σοσιεδάδ.
  
 Η Βερόνα έκανε τη μεγάλη έκπληξη και πέρασε στην φάση των «16» του Kυπέλλου Ιταλίας, καθώς αν και με 10 παίκτες από το 65' (Κατσιατόρε), επιβλήθηκε στη Σικελία της Παλέρμο με 2-1. Ο Τζιόρτζι έδωσε το προβάδισμα στους γηπεδούχους στο 7', αλλά στο 9' ο Κόκο ισοφάρισε και στο 72' ο Κάτσια χάρισε τη νίκη στους φιλοξενούμενους και παράλληλα την πρόκριση για τους «16», όπου θα αντιμετωπίσει εκτός έδρας την Ίντερ.




Δεν υπάρχουν σχόλια: