11 Νοεμβρίου, 2012

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Ελλάδα

Κανονικά θα κινηθούν όλα τα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς το Σαββατοκύριακο, ενώ ο ΟΑΣΑ έχει ανακοινώσει αλλαγές στα δρομολόγια των λεωφορείων, του Τραμ και των τρόλεϊ για την Κυριακή 11 Νοεμβρίου, λόγω του κλασικού μαραθωνίου. Σε ισχύ και κυκλοφοριακές ρυθμίσεις.
   
Στα ύψη ανέβηκε αρκετές φορές το θερμόμετρο της πολιτικής αντιπαράθεσης στην Ολομέλεια της Βουλής, στο πλαίσιο της συζήτησης του προϋπολογισμού του 2013. Δεν ήταν μόνο η δήλωση του Στ.Παναγούλη, η οποία προκάλεσε έντονη αντιπαράθεση κυβέρνησης-ΣΥΡΙΖΑ, αλλά και πλήθος άλλων περιστατικών, όπως η αναφορά Αδ.Γεωργιάδη στο ρολόι της συζύγου του Ν.Μιχαλολιάκου, και το κασετοφωνάκι που έβγαλε ο Παύλος Χαϊκάλης...
   
Έντονες αντιδράσεις από υπουργούς προκάλεσε σημείο της ομιλίας του βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ Στάθη Παναγούλη, στο οποίο έλεγε πως όσοι έχουν υπογράψει το μνημόνιο «θα παρακαλάνε να περάσουν από ειδικό δικαστήριο παρά να έχουν το τέλους του πρέσβη των ΗΠΑ στη Λιβύη». Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος κάλεσε τον κ. Τσίπρα να διαγράψει από τον ΣΥΡΙΖΑ τον βουλευτή, ενώ ο ΣΥΡΙΖΑ ξεκαθάρισε ότι οι δηλώσεις Παναγούλη ήταν προσωπικές και δεν εκφράζουν σε καμία περίπτωση το κόμμα.
   
Απαράδεκτη χαρακτηρίζει ο Ανδρέας Λοβέρδος την απόρριψη του αιτήματός του να συγκληθεί η Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΠΑΣΟΚ. Απορρίπτει τη συμμετοχή του στην κυβέρνηση και δηλώνει αρνητικός στο σενάριο για ενιαίο κόμμα με τη ΝΔ. «Από το σοσιαλδημοκρατικό χώρο θα φύγω μόνο οριζοντίως» αναφέρει χαρακτηριστικά ο πρώην υπουργός.
   
Ανοικτό αφήνει ο Φώτης Κουβέλης το ενδεχόμενο να συμμετάσχει η ΔΗΜΑΡ με πολιτικά στελέχη στην κυβέρνηση, σημειώνοντας ότι οι «όποιες αλλαγές πρέπει να στοχεύουν στην αποτελεσματικότητα». Παράλληλα, ξεκαθαρίζει ότι η Δημοκρατική Αριστερά δεν εκχωρεί το δικαίωμά της να διαφωνεί εκεί που χρειάζεται, στηρίζοντας την κυβέρνηση.

Κόσμος

Στον απόηχο της έντονης κατακραυγής που έχουν προκαλέσει στην Ισπανία δύο πρόσφατες αυτοκτονίες ανθρώπων που έχαναν το σπίτι τους εξαιτίας χρεών στις τράπεζες, η ισπανική κυβέρνηση δεσμεύτηκε ότι θα βρει τουλάχιστον προσωρινή λύση για να περιοριστούν οι εξώσεις λόγω στεγαστικών δανείων που δεν εξυπηρετούνται. Ήδη μία τράπεζα, η Kutxabanka, ανακοίνωσε ότι αναστέλλει τις κατασχέσεις κατοικιών.
   
Η υποψηφιότητά του μπορεί να είχε αρκετά προβλήματα -όπως το ότι είναι Βρετανός, ίσως και το ότι έχει πεθάνει- αλλά ο Κάρολος Δαρβίνος κέρδισε 4.000 ψήφους σε εκλογική περιφέρεια της Τζόρτζια για μία θέση στην αμερικανική Βουλή: Τόσοι πολίτες έγραψαν το όνομά του στο «συμπληρώστε» του ψηφοδελτίου ως αντίδραση στην υποψηφιότητα του Ρεπουμπλικανού Πολ Μπρουν, ο οποίος είχε χαρακτηρίσει την Θεωρία της Εξέλιξης «ψέματα βγαλμένα από τον πάτο της κόλασης».
   
Τέσσερις ημέρες μετά το κλείσιμο της κάλπης, και η «παραδοσιακά αργή» Φλόριντα τέλειωσε την καταμέτρηση και έδωσε τη νίκη -έστω και οριακά- στον Μπαράκ Ομπάμα. Με 50% έναντι 49,1% στην Πολιτεία, ο Αμερικανός πρόεδρος κερδίζει συνολικά 332 εκλέκτορες, έναντι 206 του Μιτ Ρόμνεϊ.

 Ρίψεις όλμων από ισραηλινά τανκ στοίχισαν, σύμφωνα με παλαιστινιακές ιατρικές πηγές, τη ζωή σε τουλάχιστον τέσσερα άτομα και τραυμάτισαν άλλα 25 στη Λωρίδα της Γάζας έπειτα από επίθεση, κατά τα φαινόμενα, σε ισραηλινή περίπολο.
   
Στον Φίλιπ Ρέσλερ, Γερμανό νυν αντικαγκελάριο στο πλευρό της Άνγκελα Μέρκελ, κατέληξε το κόμμα των Φιλελευθέρων -μικρός εταίρος στην ομοσπονδιακή κυβέρνηση- για την κορυφή του ψηφοδελτίου του στις εκλογές του 2013 για τη γερμανική Βουλή. Το FDP έχει δει την απήχησή του να καταβαραθρώνεται την τελευταία τετραετία και, βάσει των δημοσκοπήσεων, φαίνεται ότι θα πρέπει να παλέψει για να μην μείνει εκτός Μπούντεσταγκ μετά τις κάλπες στο τέλος του επόμενου χρόνου.

Οικονομία

Την μείωση των επιτοκίων με τα οποία δανείζει η τρόικα την Ελλάδα προκρίνει ως λύση για τη μείωση του χρέους ο επικεφαλής του Διεθνούς Χρηματοπιστωτικού Ινστιτούτου (IIF) Τσαρλς Νταλάρα. Ο ίδιος ζητά την άμεση καταβολή της δόσης των 31,5 δισ. ευρώ με δεδομένη την υπερψήφιση από τη Βουλή του Μνημονίου ΙΙΙ.
   
Την Κυριακή φτάνει στην Πάτρα το νορβηγικό ερευνητικό σκάφος που θα κάνει τις σεισμικές έρευνες για κοιτάσματα πετρελαίου και φυσικού αερίου στη θαλάσσια περιοχή του Ιονίου και νότια της Κρήτης, σύμφωνα με δηλώσεις του γραμματέα της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΠΑΣΟΚ, πρώην υφυπουργού Περιβάλλοντος, Γιάννη Μανιάτη. Στην Πάτρα θα βρεθεί την Κυριακή και ο υφυπουργός Περιβάλλοντος Ευάγγελος Λιβιεράτος.
   
Από τις 15 Νοεμβρίου ξεκινά η καταβολή των τελών κυκλοφορίας, που από φέτος θα αναρτώνται στο Διαδίκτυο. Οι πολίτες, είτε με τον κωδικό τους για το Taxisnet είτε με το ΑΦΜ τους, θα μπορούν να βρίσκουν το ειδοποιητήριο πληρωμής, να το τυπώνουν και ακολούθως να το εξοφλούν σε τράπεζες, ταχυδρομεία, εφορίες ή μέσω web banking.

Αθλητισμός

Στην έβδομη θέση της πριμέρα ντιβιζιόν ανέβηκε η Ράγιο Βαγεκάνο, καθώς, σε αναμέτρηση για την 11η αγωνιστική, επικράτησε εντός έδρας της Θέλτα με 3-2. Σπουδαία εκτός έδρας νίκη με 3-0 επί της Εσπανιόλ πέτυχε η Οσασούνα.H Σαραγόσα του Μανόλο Χιμένεθ βρέθηκε να χάνει εντός έδρας 2-0 στο 21', ωστόσο μετά ξέσπασε με πέντε γκολ και πήρε τη νίκη με 5-3 επί της Ντεπορτίβο Λα Κορούνια.
   
Παράπονα από τη διαιτητή του αγώνα με τον Λεβαδειακό είχε ο Γιάννης Γκέσιος. Ο μέσος του Άρη τόνισε πως δέχθηκε άδικα κόκκινη κάρτα, αφήνοντας την ομάδα του με δέκα παίκτες και ανέφερε για τη φάση της αποβολής του ότι δεν διαμαρτυρήθηκε καθόλου.Ο Μάρκος Βελλίδης έκρινε ότι δεν έπρεπε να μετρήσει το δεύτερο γκολ του Λεβαδειακού.
   
Εντυπωσιακή η Βαλανσιέν επικράτησε εκτός έδρας της Μπαστιά με 3-2 και «συγκατοικεί» με την Λιόν στην 3η θέση, όπως και η Σεντ Ετιέν που νίκησε 2-0 την Τρουά. Επίσης, η Τουλούζ ηττήθηκε εντός έδρας από την Αζαξιό με 4-2 κι έχασε την ευκαιρία να βρεθεί σε «τροχιά τίτλου».



Δεν υπάρχουν σχόλια: