07 Νοεμβρίου, 2012

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Ελλάδα

Εν μέσω κορύφωσης της πολιτικής ζύμωσης στα κόμματα που στηρίζουν την κυβέρνηση, προκειμένου να διασφαλιστεί η υπερψήφιση του Μνημονίου 3, το πολυνομοσχέδιο των 279 σελίδων, που περιλαμβάνει σε ένα μόνο άρθρο οδυνηρές περικοπές μισθών, συντάξεων και επιδομάτων, φορολογικές επιβαρύνσεις και ανατροπές στα εργασιακά, εισήχθη το πρωί της Τετάρτης στην Ολομέλεια της Βουλής. Η ψηφοφορία αναμένεται να διεξαχθεί νωρίς το βράδυ, την ώρα που θα βρίσκονται σε εξέλιξη απεργιακά συλλαλητήρια.   

Στο τσουνάμι περικοπών του νέου μνημονίου περιλαμβάνονται και δύο νέα χαράτσια για τους ασφαλισμένους με ισχύ, όμως, από 1/1/2014. Από την ημερομηνία αυτή «ορίζεται η εκ μέρους των ασθενών καταβολή υπέρ του ΕΟΠΥΥ του ποσού του 1 ευρώ ανά συνταγή που εκτελείται από τον εκάστοτε φαρμακοποιό, καθώς και η καταβολή του ποσού των 25 ευρώ λόγω εισαγωγής για νοσηλεία σε νοσοκομείο του ΕΣΥ». Το μέτρο αυτό προκάλεσε έντονες αντιδράσεις με τον Ιατρικό Σύλλογο να μιλά για ντροπή και αίσχος και να κατηγορεί για αντιμετώπιση των ασφαλισμένων ως «οικονομικά υποζύγια».
   
Παραλύει για δεύτερη ημέρα η χώρα εξαιτίας της 48ωρης απεργίας της ΓΣΕΕ και της ΑΔΕΔΥ κόντρα στα νέα επώδυνα μέτρα που θα τεθούν προς ψήφιση το βράδυ στην Ολομέλεια της Βουλής. Η κεντρική συγκέντρωση των δύο συνδικάτων θα γίνει στις 5 το απόγευμα και την ίδια ώρα θα διαδηλώσει στην Ομόνοια το ΠΑΜΕ. Στις 11 το πρωί εργαζόμενοι στους ΟΤΑ θα συγκεντρωθούν στην πλατεία Καραϊσκάκη και στη συνέχεια θα πραγματοποιήσουν μοτοπορεία στο κέντρο της Αθήνας. Μετ' εμποδίων και πάλι οι μετακινήσεις.
   
Κυκλοφοριακά προβλήματα από νωρίς το πρωί της Τετάρτης στους δρόμους της Αθήνας, λόγω των κινητοποιήσεων των εργαζομένων στα μέσα μαζικής μεταφοράς. Ακινητοποιημένα όλη την ημέρα θα μείνουν τα λεωφορεία, τα τρόλεϊ, τα τρένα του ΟΣΕ και ο Προαστιακός, ο ΗΣΑΠ και το Μετρό θα λειτουργήσουν μετά τις 3 το μεσημέρι και το Τραμ μετά τις 12 το μεσημέρι. Συνεχίζουν την απεργία τα ταξί. Κλειστοί οι σταθμοί του μετρό Ευαγγελισμός, Σύνταγμα, Πανεπιστήμιο και Ακρόπολη.
   
Θερμό πολιτικά κλίμα αναμένεται την Τετάρτη εντός και εκτός Βουλής, όπου το βράδυ τίθεται προς ψήφιση στην Ολομέλεια το πολυνομοσχέδιο που περιλαμβάνει, σε ένα μόνο άρθρο, τα επώδυνα μέτρα με νέες περικοπές μισθών και συντάξεων, αλλά και ανατροπές στις εργασιακές σχέσεις, ενώ την ίδια ώρα κλιμακώνονται οι κινητοποιήσεων πολιτών και συνδικάτων. Ο «χάρτης» των απεργιακών κινητοποιήσεων· ζυμώσεις ως την τελευταία στιγμή στα κόμματα για την κρίσιμη ψηφοφορία. Διαβάστε ποιες ανατροπές φέρνει το νέο Μνημόνιο.

Κόσμος

 Οι Ελληνοαμερικανοί Τζον Σαρμπάνης (Δημοκρατικός από το Μέριλαντ) και Γκας Μπιλιράκης (Ρεπουμπλικάνος από την Φλόριντα και συμπρόεδρος του «Ελληνικού Συνδέσμου») επανεκλέγονται στη Βουλή των Αντιπροσώπων. Επίσης, επανεκλέγεται η Νίκη Τσόνγκα (Δημοκρατική από τη Μασαχουσέτη). Η Δημοκρατική Ντίνα Τάιτους επιστρέφει στη Βουλή των Αντιπροσώπων μετά από διετή απουσία, εκπροσωπώντας την 1η περιφέρεια της Νεβάδα που συγκαταλέγεται και περιοχή του Λας Βέγκας. Δύσκολη η αναμέτρηση για τη Γερουσία.Πιο δύσκολη η αναμέτρηση για τη Γερουσία.
   
Ιστορία έγραψαν οι ψηφοφόροι του Ουισκόνσιν, εκλέγοντας την δημοκρατική Τάμι Μπόλντουιν, την πρώτη ανοικτά ομοφυλόφιλη Αμερικανίδα γερουσιαστή. Η Τάμι Μπόλντουιν, μέλος της Βουλής των Αντιπροσώπων εδώ και δώδεκα χρόνια, επικράτησε του ρεπουμπλικάνου Τόμι Τόμσον, πρώην κυβερνήτη του Ουισκόνσιν. Στην νικητήρια ομιλία της, η Μπόλντουιν αναγνώρισε ότι θα γραφτεί στην ιστορία ως η πρώτη γυναίκα γερουσιαστής και μάλιστα ανοικτά ομοφυλόφιλη.
   
Με το σύνθημα «μπροστά» ο Μπαράκ Ομπάμα ζήτησε από τους Αμερικανούς «άλλα τέσσερα χρόνια» στην προεδρία των Ηνωμένων Πολιτειών και έπειτα από μία σκληρή αναμέτρηση κέρδισε το στοίχημα εξασφαλίζοντας την παραμονή του στο Λευκό Οίκο -με 303 εκλέκτορες μέχρι στιγμής. Λίγο μετά τις 6:00 τα ξημερώματα (ώρα Ελλάδος) τα αμερικανικά ειδησεογραφικά δίκτυα ανακήρυξαν τον Ομπάμα νικητή έπειτα από μία οριακή μάχη σε πολιτείες-κλειδιά, ενώ ο Μιτ Ρόμνεϊ παραδέχτηκε την ήττα του. Όλες οι εξελίξεις, οι «μπλε» και «κόκκινες» πολιτείες. Διατηρούν οι Δημοκρατικοί τη Γερουσία, σε ρεπουμπλικανικό έλεγχο παραμένει η Βουλή των Αντιπροσώπων.
   
Μήνυμα ενότητας απηύθυνε ο Μπαράκ Ομπάμα κατά τη νικητήρια ομιλία του μετά την επανεκλογή του στο κατάμεστο συνεδριακό κέντρο Μακόρμικ στο Σικάγο και καταχειροκροτούμενος από τους υποστηρικτές του. «Είμαστε μία οικογένεια, ένα έθνος και θα προχωρήσουμε μαζί μπροστά» είπε, τονίζοντας, ωστόσο, ότι ο δρόμος είναι δύσκολος και απαιτείται σκληρή δουλειά. «Είμαι πιο αισιόδοξος και πιο αποφασισμένος από ποτέ» τόνισε. Δήλωσε ότι η οικονομία ανακάμπτει και τόνισε ότι στόχος του είναι να εγγυηθεί την ασφάλεια της μεσαίας τάξης.
   
Οικονομία

Την ανάπτυξη εφαρμογών για την υποστήριξης της Ενιαίας Αρχής Πληρωμής Μισθοδοσίας στο Δημόσιο έχει αναλάβει να τρέξει η Γενική Γραμματεία Πληροφοριακών Συστημάτων (ΓΓΠΣ). Το έργο προϋπολογισμού άνω των 4 εκατ. ευρώ αφορά στην ανάπτυξη εφαρμογών και παροχή υπηρεσιών που θα επιτρέψουν τον πλήρη ηλεκτρονικό έλεγχο της μισθοδοσίας του Δημοσίου.
   
Τον οδικό χάρτη της ευρωπαϊκής κρίσης χρέους και το τι μέλλει γενέσθαι με την Ελλάδα αναμένεται να περιγράψει σήμερα Τετάρτη η Γερμανίδα Καγκελάριος Ανγκελα Μέρκελ στα πλαίσια ακρόασης από ευρωβουλευτές στις Βρυξέλλες. Η Γερμανίδα Καγκελάριος αναμένεται να τοποθετηθεί επί του ελληνικού ζητήματος και να τονίσει ότι για να εξέλθει η Ευρώπη από την κρίση θα πρέπει να υπάρξει μεγαλύτερος έλεγχος των Βρυξελλών επί των εθνικών προϋπολογισμών των κρατών - μελών της Ευρωζώνης.
   
Θετικό αποτέλεσμα από την ψηφοφορία των μέτρων στη Βουλή το βράδυ της Τετάρτης αναμένουν τα κράτη της ζώνης του ευρώ προκειμένου να δρομολογήσουν μια σειρά από αποφάσεις που θα οριστικοποιηθούν στο Eurogroup της 12ης Νοεμβρίου. Το Eurogroup αναμένεται να εγκρίνει τη διετή επιμήκυνση, ωστόσο οι αποφάσεις για την εκταμίευση της δόσης των 31,5 δισ. ευρώ αναμένονται αργότερα, καθώς η έκθεση της τρόικας και ειδικά η έκθεση βιωσιμότητας του ελληνικού χρέους δεν αναμένεται να είναι έτοιμες έως την προσεχή Δευτέρα.

Αθλητισμός

 Συνάντηση με τον Ζαν Αλέν Μπουμσόνγκ αναμένεται να έχει η διοίκηση του Παναθηναϊκού τις επόμενες μέρες, με αφορμή την παρουσία του Γάλλου τη φετινή σεζόν. Παράλληλα ο Σεμπάστιαν Λέτο υπέγραψε διακανονισμό των οφειλών προς το πρόσωπό του, όπως υποστήριξε ο Δημήτρης Γόντικας κατά τη διάρκεια του Διοικητικού Συμβουλίου των «πρασίνων».
   
Δριμεία επίθεση εξαπέλυσε κατά Αλαφούζου, Κούγια και ΣΚΑΪ ο πρόεδρος της ΠΑΕ Ολυμπιακός, χαρακτηρίζοντάς τους... σκουπίδια, ενώ υποσχέθηκε στους παίκτες του πριμ εν όψει ΑΕΚ. «Τόσο εγώ, όσο και ο Ολυμπιακός, δεχόμαστε επίθεση από "σκουπίδια'', όπως είναι ο Αλαφούζος, το κανάλι του ΣΚΑΙ, αλλά και ο Κούγιας. Πρέπει να απομονώσουμε όλα αυτά τα στοιχεία και να τα αφήσουμε πίσω, ώστε να πάμε μπροστά» ήταν τα λόγια του.
   
Γερά στο παιχνίδι της πρόκρισης στους «16» του Champions League μπήκε ο Ολυμπιακός, ο οποίος νίκησε 3-1 τη Μονπελιέ στο Καραϊσκάκη (έφτασε τους 6 βαθμούς), στο πλαίσιο της 4ης αγωνιστικής του 2ου ομίλου της διοργάνωσης. Ο Μασάντο στο 4' έδωσε προβάδισμα στους «ερυθρόλευκους», αλλά στο 67' ο Μπελχαντά ισοφάρισε με πέναλτι του Σιόβα. Η αντίδραση των Πειραιωτών ήταν άμεση και με γκολ των Γκρέκο (80') και Μήτρογλου (82') έφτασαν στη δεύτερη διαδοχική νίκη επί των Γάλλων και ουσιαστικά εξασφάλισαν την 3η θέση του ομίλου. «Ξύλο» μεταξύ των περίπου 150 οπαδών της Μονπελιέ με τα ΜΑΤ κατά την είσοδό τους στο γήπεδο. Και τώρα η ΑΕΚ... συμφωνούν οι «ερυθρόλευκοι». Θλάση ο Μανωλάς.



Δεν υπάρχουν σχόλια: