06 Νοεμβρίου, 2012

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Ελλάδα

Αλλαγές και στο χώρο της Παιδείας φέρνει το νέο Μνημόνιο που ψηφίζεται αύριο, Τετάρτη, στην Ολομέλεια της Βουλής. Η συμφωνία με την τρόικα προβλέπει, μεταξύ άλλων, ότι οι διαγωνισμοί του ΑΣΕΠ θα γίνονται κάθε τρία χρόνια, αντί για δύο, ενώ ιδιωτικά σχολεία και φροντιστήρια θα χρειαστούν από το φθινόπωρο νέα αδειοδότηση με αυστηρότερες προδιαγραφές. Στο χώρο της ανώτατης εκπαίδευσης, «λύνονται» τα χέρια των πανεπιστημίων που θα μπορούν πλέον να χρησιμοποιούν πιο ευέλικτα τα αποθεματικά τους για την διαχείριση των οικονομικών τους.
   
Να εγκρίνεται από τον επίσκοπο της τοπικής Εκκλησίας ο διορισμός καθηγητών για το μάθημα των Θρησκευτικών ζητεί η Εκκλησία της Ελλάδος, σύμφωνα με τα όσα αποφασίστηκαν από τη Διαρκή Ιερά Σύνοδο που συνεδρίασε τη Δευτέρα. Οι ιεράρχες ζητούν, επίσης, να παραμείνει υποχρεωτικό το μάθημα των Θρησκευτικών, να αποσταλεί στη ΔΙΣ το υπό διαμόρφωση νέο αναλυτικό πρόγραμμα σπουδών, το μάθημα να εξακολουθήσει να ονομάζεται «μάθημα Θρησκευτικών» και στις τάξεις της Β' και Γ' Λυκείου να προβλεφθεί η δίωρη διδασκαλία του.
   
Τη διενέργεια κατεπείγουσας Ένορκης Διοικητικής Εξέτασης διέταξε η διοίκηση του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου Ηρακλείου για τον θάνατο ενός βρέφους 11 μηνών που άφησε την τελευταία του πνοή στο νοσοκομείο, υστέρα από επιπλοκές που παρουσίασε μετά από επέμβαση ρουτίνας. Εντός της ημέρας αναμένεται να διενεργηθεί νεκροψία-νεκροτομή για τα ακριβή αίτια του θανάτου του βρέφους.
   
Υπερψηφίστηκε από την Κεντρική Επιτροπή της ΔΗΜΑΡ η εισήγηση του Φώτη Κουβέλη σχετικά με τη στάση που θα τηρήσει η ΔΗΜΑΡ κατά την ψηφοφορία του πολυνομοσχεδίου και του προϋπολογισμού. Σύμφωνα με την τελική απόφαση, οι βουλευτές της ΔΗΜΑΡ θα δηλώσουν «παρών» την Τετάρτη κατά την ψήφιση του Μνημονίου 3, ενώ θα ψηφίσουν «ναι» στον προϋπολογισμό. «Η στάση της ΔΗΜΑΡ δεν δημιουργεί πρόβλημα στην παραμονή της στην κυβέρνηση» δηλώνει ο Κυριάκος Μητσοτάκης.
   
Πέντε μονάδες ηλεκτροπαραγωγής της ΔΕΗ τέθηκαν εκτός λειτουργίας την Τρίτη από απεργούς της ΓΕΝΟΠ ΔΕΗ, η οποία ξεκίνησε τα ξημερώματα επαναλαμβανόμενες 48ωρες απεργίες. Πρόκειται για τις μονάδες Μεγαλόπολη 4, Λαύριο 4, Αγ. Δημήτριος 5, Καρδιά και Αμύνταιο, συνολικής ισχύος 1642 μεγαβάτ.

Κόσμος

Οι δέκα ψηφοφόροι στο χωριουδάκι Ντίξβιλ Νοτς στις βορειοανατολικές ΗΠΑ προσήλθαν στην κάλπη, ανοίγοντας την ψηφοφορία για τις προεδρικές εκλογές, αλλά για πρώτη φορά δεν κατάφεραν να βγάλουν νικητή, καθώς Ομπάμα και Ρόμνεϊ ήρθαν ισόπαλοι.
   
Την παραίτησή του υπέβαλε το βράδυ της Δευτέρας ο δήμαρχος του Μόντρεαλ, Ζεράλ Τρεμπλέ, υπό το βάρος των κατηγοριών για παράνομη χρηματοδότηση του κόμματός του. Ο 70χρονος δήμαρχος από το 2001 της δεύτερης μεγαλύτερης γαλλόφωνης πόλης στον κόσμο κατηγορείται ότι... έκλεισε τα μάτια σε παράνομη χρηματοδότηση του κόμματός του και ότι τα χρήματα αυτά προέρχονταν από κύκλους της μαφίας της Σικελίας.

Ξεκίνησε η αντίστροφη μέτρηση για την μεγάλη ώρα της κάλπης στις ΗΠΑ και εκατομμύρια Αμερικανοί θα κληθούν την Τρίτη να επιλέξουν ανάμεσα στον Μπαράκ Ομπάμα και τον Μιτ Ρόμνεϊ, οι οποίοι δίνουν μάχη στήθος με στήθος για την προεδρία. Οι τελευταίες δημοσκοπήσεις δείχνουν τους δύο υποψηφίους σχεδόν ισόπαλους με τον πρόεδρο Ομπάμα να προηγείται ελαφρώς στις πολιτείες-κλειδιά.
   
Δύο πυρηνικοί σταθμοί της Νοτίου Κορέας τέθηκαν εκτός λειτουργίας μετά την αποκάλυψη ότι τα ανταλλακτικά που χρησιμοποιούνταν ήταν ελαττωματικά. Σύμφωνα με την εταιρεία που διαχειρίζεται τους σταθμούς, συνολικά οκτώ προμηθευτές πούλησαν πάνω από 7.600 ανταλλακτικά-«μαϊμού» μεταξύ 2003-2012. Το κόστος τους φτάνει τα 750.000 δολάρια.
   
Η Μάγια Φερνάντες είναι εγγονή του Σαλβαδόρ Αλιέντε. Έκανε το ντεμπούτο της στην πολιτική σκηνή της Χιλής και κατάφερε να εκλεγεί δήμαρχος της πόλης Νιουνιόα, έστω και με μικρή διαφορά. Τον παππού της δεν τον θυμάται γιατί το 1973, όταν ο Πινοτσέτ τον ανέτρεψε, ήταν βρέφος. «Στην κοινωνία το όραμά του είναι ζωντανό. Όχι όμως και στα κόμματα» λέει. Μεγάλωσε στην Κούβα για την οποία σήμερα εκτιμά ότι «χρειάζεται μια αλλαγή».

Οικονομία

 Αυστηρό πρόγραμμα εξυγίανσης για υπερχρεωμένους και σημαντικούς περιορισμούς στις προσλήψεις προσωπικού στους Οργανισμούς Τοπικής Αυτοδιοίκησης προβλέπει το νομοσχέδιο «Έγκριση Μεσοπρόθεσμου Πλαισίου Δημοσιονομικής Στρατηγικής 2013-2016-Επείγοντα Μέτρα Εφαρμογής του ν. 4046/2012 και του Μεσοπρόθεσμου Πλαισίου Δημοσιονομικής Στρατηγικής 2013-2016» που κατατέθηκε στη Βουλή.
   
Οι δανειστές και η Ελλάδα βρίσκονται σε τροχιά συμφωνίας, προκειμένου το Eurogroup της 12ης Νοεμβρίου να αποφασίσει την εκταμίευση της δόσης, δήλωσε ο Ευρωπαίος Επίτροπος Όλι Ρεν. Ο Επίτροπος απάντησε σε πληροφορίες που είδαν το φως της δημοσιότητας περί αβεβαιότητας για την εκταμίευση της δόσης - ένα σενάριο που επικαλείται έλλειψη συμφωνίας στο χειρισμό του χρέους της Ελλάδας. «Έως τις 12 Νοεμβρίου πρέπει να υπάρχει κοινή γραμμή για το πως θα μειωθεί το χρέος και πιστεύω ότι θα είμαστε σε θέση να την έχουμε» δήλωσε ο Όλι Ρεν.
   
Τη θέσπισης ειδική εισφορά αλληλεγγύης επί των πωλήσεων ηλεκτρικής ενέργειας στα φωτοβολταϊκά που θα κλιμακώνεται έως και το 35% προβλέπει το νομοσχέδιο «Έγκριση Μεσοπρόθεσμου Πλαισίου Δημοσιονομικής Στρατηγικής 2013-2016-Επείγοντα Μέτρα Εφαρμογής του ν. 4046/2012 και του Μεσοπρόθεσμου Πλαισίου Δημοσιονομικής Στρατηγικής 2013-2016» που κατατέθηκε χθες στη Βουλή.

Αθλητισμός

Στο γεγονός ότι η αποστολή της ΑΕΚ δεν πήγε σε ξενοδοχείο πριν από το ντέρμπι της Κυριακής με τον Παναθηναϊκό, αναφέρθηκε η γαλλική εφημερίδα «Equipe». Το δημοσίευμα αναφέρει ότι οι παίκτες της Ένωσης προτίμησαν να γλιτώσουν την ομάδα από κάποια έξοδα και για τον λόγο αυτό κοιμήθηκαν σπίτια τους πριν από το ντέρμπι του ΟΑΚΑ.
   
Χωρίς τον Ιμπραχίμ Σισοκό θα ταξιδέψει ο Παναθηναϊκός στη Ρώμη για το ματς με τη Λάτσιο την Πέμπτη στο πλαίσιο της 4ης αγωνιστικής της φάσης των ομίλων του Europa League. Ο Ιβοριανός μεσοεπιθετικός υπέστη θλάση α' βαθμού στον δεξιό δικέφαλο στο ντέρμπι με την ΑΕΚ την περασμένη Κυριακή και αναμένεται να μείνει εκτός δράσης για περίπου τρεις εβδομάδες.
   
Με νικητή τον Άρη που αν και δυσκολεύτηκε κατάφερε να επιβληθεί της Βέροιας με σκορ 2 - 1 στο Βικελίδης, ολοκληρώθηκε το βράδυ της Δευτέρας η 9η αγωνιστική της Σούπερ Λιγκ. Η ομάδα της Θεσσαλονίκης βρέθηκε να χάνει 1 - 0 από τη «βασίλισσα» του Βορρά με γκολ του Κάλτσα μόλις στο 2ο λεπτό της αναμέτρησης, γεγονός που άγχωσε τους γηπεδούχους, τουλάχιστον μέχρι το σημείο της ισοφάρισης.



Δεν υπάρχουν σχόλια: