26 Νοεμβρίου, 2012

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Ελλάδα

 Τις προϋποθέσεις και τα κριτήρια για τις μετακινήσεις εκπαιδευτικών περιλαμβάνει νομοσχέδιο που αναμένεται να κατατεθεί τις επόμενες μέρες στη Βουλή. Σύμφωνα με το σχέδιο νόμου, για τις μεταθέσεις του 2013 οι ενδιαφερόμενοι δάσκαλοι και καθηγητές θα πρέπει να καταθέσουν αιτήσεις μέχρι τις 31 Δεκεμβρίου. Όσον αφορά την αξιολόγηση δασκάλων και καθηγητών το υπουργείο Παιδείας βάζει «φρένο» τουλάχιστον μέχρι το Μάρτιο, καθώς όπως έγινε γνωστό το Προεδρικό Διάταγμα που θα καθορίζει τα κριτήρια αξιολόγησης θα είναι έτοιμο ώς τις 10 Μαρτίου του 2013.
   
Μία νέα εκστρατεία ευαισθητοποίησης και στήριξης των πιο ευάλωτων ασθενών, των αποκλεισμένων από την ιατροφαρμακευτική περίθαλψη στην Ελλάδα και τον υπόλοιπο κόσμο έχουν ξεκινήσει οι Γιατροί Χωρίς Σύνορα. Οι «Παστίλιες για τον πόνο του άλλου» είναι μια πλήρης εκστρατεία ανεύρεσης πόρων από την οργάνωση. Με τη συμβολική αγορά ενός κουτιού με έξι καραμέλες από μέλι και θυμάρι από τα φαρμακεία σε ολόκληρη τη χώρα, κάθε αγοραστής συμβάλλει στην προσπάθεια των Γιατρών Χωρίς Σύνορα να βοηθήσουν «ξεχασμένους» ασθενείς.
  
 Φόρο στα ενοίκια που εισπράττουν φυσικά πρόσωπα από το πρώτο ευρώ, χωρίς αφορολόγητο με αυτοτελή κλίμακα φορολόγησης προβλέπει το προτεινόμενο φορολογικό νομοσχέδιο. Βάσει της προτεινόμενης κλίμακας από το 2013 εισοδήματα από ενοίκια έως 12.000 ευρώ θα φορολογούνται με συντελεστή 10%, ενώ για υψηλότερα ποσά ενοικίων ο φόρος θα υπολογίζεται με συντελεστή 33%.
   
Συγκρατημένη αισιοδοξία επικρατεί στην κυβέρνηση ότι στην καθοριστική συνεδρίαση του Eurogroup, τη Δευτέρα, θα επιτευχθεί συμβιβασμός μεταξύ των Ευρωπαίων και του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου για το θέμα της βιωσιμότητας του ελληνικού χρέους και θα δρομολογηθεί, τελικά, η εκταμίευση της δόσης. Μαραθώνιος τηλεφωνικών επαφών Σαμαρά με ομολόγους του και στελέχη της ΕΕ, συνεχείς επικοινωνίες, στη διάρκεια του Σαββατοκύριακου, με τους κυβερνητικούς εταίρους Ευάγγελο Βενιζέλο και Φώτη Κουβέλη.
   
Τη συνέχιση των καταλήψεων σε γραφεία προσωπικού, δημαρχεία και δημοτικά κτίρια έως και την Τρίτη αποφάσισε το Γενικό Συμβούλιο της ΠΟΕ-ΟΤΑ. Την Τρίτη θα πραγματοποιηθεί και νέα πορεία στο υπουργείο με στόχο να υπάρξει συνάντηση με τον Αντώνη Μανιτάκη.

Κόσμος

Οι Καταλανοί έδωσαν την ψήφο τους σε κόμματα που τάσσονται υπέρ της αυτονομίας αλλά τιμώρησαν τον κυβερνήτη της περιφέρειας Αρτούρ Μας, ο οποίος είχε προχωρήσει σε πρόωρες εκλογές με «σημαία» τη διεξαγωγή δημοψηφίσματος για ανεξαρτησία (που απαγορεύεται από το Σύνταγμα). Η δύναμη του κυβερνώντος CiU μειώθηκε σε επίπεδα κάτω από την αυτοδυναμία, μεγάλη νίκη κατάφερε το κόμμα της Ρεπουμπλικανής Αριστεράς, που έφτασε στη δεύτερη θέση και καλείται να παίξει ρόλο ρυθμιστή.
   
Στη συνάντηση του Αιγυπτίου προέδρου με το Ανώτατο Δικαστικό Συμβούλιο είναι στραμένο το βλέμμα της χώρας, μία προσπάθεια να αποκλιμακωθεί η ένταση στην Αίγυπτο μετά την οργή και τα επεισόδια -με έναν νεκρό- για το σαρωτικό «υπερ-διάταγμα» του Μοχάμεντ Μόρσι. Οι δικαστές είχαν κηρύξει αποχή από τα καθήκόντά τους ενώ η αντιπολίτευση έχει επιτεθεί με υψηλούς τόνους στον πρόεδρο, μιλώντας για «δικτατορικές» πρακτικές, την στιγμή που η κατάσταση στους δρόμους του Καΐρου το τελευταίο τριήμερο έχει αρχίσει να θυμίζει τις ημέρες της εξέγερσης κατά του Μουμπάρακ.
   
Δύο άτομα έχασαν τη ζωή τους και πάνω από 800 σπίτια πλημμύρισαν στη Βρετανία και την Ουαλία μετά από ισχυρές βροχοπτώσεις και θυελλώδεις ανέμους που πνέουν από την Πέμπτη. Οι περιφέρειες της Κορνουάλης και του Ντέβον έχουν κυρίως πληγεί από την κακοκαιρία των τελευταίων ημερών. Συγκλονισμένος δήλωσε σε μήνυμά του στο Twitter ο Βρετανός πρωθυπουργός, Ντέιβιντ Κάμερον, και υποσχέθηκε ότι θα γίνει ό,τι είναι δυνατό για να βοηθήσει αυτούς που έχουν ανάγκη.
   
Διευκρινίσεις για την ισχύ του πολιτικά επίμαχου διατάγματος Μόρσι με το οποίο έδινε στον εαυτό του συγκεντρωτικές εξουσίες έδωσε το Ανώτατο Δικαστικό Συμβούλιο της Αιγύπτου σε μια προσπάθεια να ηρεμήσουν τα πνεύματα στην πολιτικό-δικαστική διαμάχη που αν μη τι άλλο ανακαλεί μνήμες του συγκεντρωτικού μουμπαρικού παρελθόντος. Το Συμβούλιο έκρινε ότι το διάταγμα θα πρέπει να εφαρμόζεται μόνο σε αποφάσεις ή νόμους που συνδέονται με «ζητήματα εθνικής κυριαρχίας», μερική αναδίπλωση και από την προεδρία αλλά η Αίγυπτος εξακολουθεί να βράζει: ένας νεκρός σε επεισόδια αργά την Κυριακή...
   
Τον Πιερλουίτζι Μπερσάνι δείχνουν ως νικητή τα exit poll των εσωκομματικών εκλογών στο κεντροαριστερό Δημοκρατικό Κόμμα στην Ιταλία για το πρόσωπο που θα ηγηθεί του κόμματος στις εθνικές εκλογές του επόμενου έτους. Ο Μπερσάνι προηγείται με 44% έναντι 36% για τον Ματέο Ρέντσι, δημάρχου Φλωρεντίας. Στην τρίτη θέση ο Νίκι Βέντολα. Αν δεν υπάρξει απόλυτη πλειοψηφία, οι δύο επικρατέστεροι θα αναμετρηθούν εκ νέου την επόμενη Κυριακή, 2 Νοεμβρίου.

Οικονομία

Με τις αλλαγές που φέρνει το νέο φορολογικό νομοσχέδιο στα τεκμήρια των ΙΧ ευνοούνται οι κάτοχοι επιβατικών σχετικά μικρού κυβισμού, με την καθιέρωση και ενός ενδιάμεσου κλιμακίου από τα 1.200 έως τα 1.600 κυβικά.
   
Στην αύξηση των επίτροπων διοικητικής επίλυσης φορολογικών διαφόρων που εξετάζουν υποθέσεις άνω των 300.000 ευρώ προχωρεί το υπουργείο Οικονομικών, ενώ σε δεύτερη φάση ο υφυπουργός Οικονομικών κ. Γ. Μαυραγάνης εξετάζει την θέσπιση διαφορετικής διαδικασίας για την επίλυση των διαφορών.
   
Περισσότεροι από 40.000 καταναλωτές έχουν ήδη υποβάλλει αιτήσεις για την καταβολή του επιδόματος θέρμανσης μέσω της εφαρμογής της Γενικής Γραμματείας Πληροφοριακών Συστημάτων του υπουργείου Οικονομικών. Εξ αυτών αποδεκτές έγιναν περίπου 32.800 αιτήσεις που πληρούν τις προϋποθέσεις, ήτοι το 82% του συνόλου.

Αθλητισμός

 Μονπελιέ και Τουλούζ «δούλεψαν» για την Παρί Σεν Ζερμέν, καθώς επικράτησαν της Μπορντό (1-0) και της Λιόν (3-0), αντίστοιχα, στο πλαίσιο της 14ης αγωνιστικής του γαλλικού πρωταθλήματος. Με γκολ του Αγιού στο 46' η Μαρσέιγ επικράτησε 1-0 της Λιλ και «έπιασε» και αυτή κορυφή.

Η Μίλαν νίκησε με 1-0 τη Γιουβέντους στο «Σαν Σιρό», χάρη σε εκτέλεση πέναλτι του Ρομπίνιο στο 31ο λεπτό στην αναμέτρηση που έριξε την αυλαία στο πρόγραμμα της Κυριακής για την 14η αγωνιστική του Campionato. Στο πέναλτι υπέπεσε ο Μαουρίσιο Ίσλα, καθώς η μπάλα χτύπησε στο σώμα του, αλλά και στο προτεταμένο χέρι του μετά από κεφαλιά του Νοτσερίνο. Έτσι μετά την Ίντερ, η «Γιούβε» έχασε και από την άλλη ομάδα του Μιλάνου.




Δεν υπάρχουν σχόλια: