27 Νοεμβρίου, 2012

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Ελλάδα

Αστυνομική επέμβαση πραγματοποιήθηκε το πρωί της Τρίτης στο κτίριο της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Κρήτης, που τελούσε υπό κατάληψη για να μην αποσταλούν στο υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης οι λίστες διαθεσιμότητας. Η αστυνομία έσπασε την πόρτα του κτιρίου και πραγματοποίησε τρεις συλλήψεις. Την ίδια ώρα, η ΠΟΕ-ΟΤΑ συνεχίζει τις κινητοποιήσεις και οι δήμοι εξακολουθούν να μην στέλνουν λίστες με τα ονόματα υπαλλήλων. Στις 11:30 πραγματοποιείται συγκέντρωση διαμαρτυρίας της ΠΟΕ- ΟΤΑ στην πλ. Καραϊσκάκη στην Αθήνα, ενώ πορείες θα πραγματοποιηθούν και σε άλλες πόλεις της χώρας.
   
«Αποφασιστικό βήμα για την παραμονή της χώρας στο ευρώ» χαρακτηρίζει ο πρόεδρος της ΔΗΜΑΡ Φώτης Κουβέλης τις αποφάσεις που ελήφθησαν στη μαραθώνια συνεδρίαση του Eurogroup που ολοκληρώθηκε τις πρώτες πρωινές ώρες της Τρίτης. Σύμφωνα με τον κ. Κουβέλη «πολλά έχουν να γίνουν ακόμη σε ευρωπαϊκό επίπεδο για την αντιμετώπιση της κρίσης και η Ελλάδα πρέπει να συμμετέχει ουσιαστικά σε αυτή τη διαδικασία».
   
Πρώτο θέμα στα διεθνή μέσα ενημέρωσης είναι η συμφωνία που επετεύχθη κατά την μαραθώνια συνεδρίαση του Eurogroup για το ελληνικό χρέος. «Η δόση ανοίγει το δρόμο για την στήριξη των ευάλωτων τραπεζών και θα επιτρέψει στο κράτος να πληρώσει μισθούς και συντάξεις το Δεκέμβριο» αναφέρει το BBC. Για συμφωνία που δίνει ανάσα στην Αθήνα κάνει λόγο η ιταλική La Repubblica. «Περισσότερα δισεκατομμύρια για την Ελλάδα» αναφέρει στον τίτλο της η γερμανική εφημερίδα Suddeutsche Zeitung.
   
Τα στοιχεία 2.000 μαθητών στην Αθήνα που υποσιτίζονται καθημερινά, εξαιτίας των ακραίων οικονομικών προβλημάτων που αντιμετωπίζουν οι οικογένειές τους παραδόθηκαν από το υπουργείο Παιδείας στην Αρχιεπισκοπή. Ο Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος δήλωσε ότι η Αρχιεπισκοπή θα παλέψει με όλες τις δυνάμεις της για το καθένα από αυτά τα παιδιά, «κάνοντάς τα δικά της παιδιά».
   
Σε αδιέξοδο βρίσκονται μισό εκατομμύριο πολίτες στη Θεσσαλονίκη μετά το χειρόφρενο που τραβούν αστικά και υπεραστικά λεωφορεία λόγω οικονομικών προβλημάτων και χρεών. Οι υπεύθυνοι των ΚΤΕΛ επιμένουν στην επ'αόριστον διακοπή των δρομολογίων, εκτός από τη μεταφορά μαθητών και τη γραμμή Θεσσαλονίκη-Αθήνα. Η διοίκηση του ΟΑΣΘ που ελέγχει τα αστικά λεωφορεία ανακοίνωσε ότι θα διακόψει τα δρομολόγια το ερχόμενο Σάββατο αν δεν καταβληθεί μέρος των κρατικών επιδοτήσεων, που δίνονται για να παραμείνει χαμηλή η τιμή του εισιτηρίου.

Κόσμος

Απόφαση με την οποία καταδικάζει τον ακρωτηριασμό των γυναικείων γεννητικών οργάνων, πρακτική που αφορά 140 εκατομμύρια γυναίκες σε ολόκληρο τον κόσμο υιοθέτησε -για πρώτη φορά- η Γενική Συνέλευση των Ηνωμένων Εθνών. Η πρακτική αυτή, ανάμεσά τους και η κλειτοριδεκτομή, είναι παράνομη σε περίπου 20 αφρικανικές χώρες, στην Ευρώπη, στις Ηνωμένες Πολιτείες και τον Καναδά, αλλά δεν είχε μέχρι σήμερα καταδικασθεί σε τόσο υψηλό επίπεδο από τα όργανα του ΟΗΕ.
  
Ολοκληρώθηκε η εκταφή της σορού του Γιασέρ Αραφάτ, οκτώ χρόνια μετά το θάνατό του, στο πλαίσιο της έρευνας σχετικά με τις κατηγορίες ότι δηλητηριάστηκε. Ομάδα ειδικών από την Ελβετία, τη Γαλλία και τη Ρωσία θα πάρει δείγματα από τη σορό του Αραφάτ για να διαπιστώσει αν υπάρχουν ίχνη δηλητηρίου. Στη διαδικασία θα είναι παρόντες και τρεις Γάλλοι δικαστές. Η σορός θα ταφεί και πάλι μέσα στην ημέρα με στρατιωτικές τιμές.
   
Η Αργεντινή ανακοίνωσε ότι κατέθεσε έφεση κατά της απόφασης δικαστηρίου των Ηνωμένων Πολιτειών που την υποχρεώνει να καταβάλει 1,3 δισεκατομμύριο δολάρια σε κατόχους κρατικών ομολόγων που αρνήθηκαν να δεχθούν τις δύο αναδιαρθρώσεις χρέους της χώρας που ακολούθησαν την χρεοκοπία της το 2002.
   
Νεκρή έπεσε μία 20χρονη βραβευμένη καλλονή στο Μεξικό, μετά από ανταλλαγή πυρών μεταξύ στρατιωτών και συμμορίας εμπόρων ναρκωτικών με τους οποίους ταξίδευε το άτυχο μοντέλο. Η σορός της Μαρία Σουζάνα Φλόρεζ Γκάμεζ βρέθηκε το Σάββατο σε έναν αγροτικό δρόμο στην ορεινή περιοχή της Σιναλόα.
   
Διαστάσεις παίρνει στην Τουρκία η άμεση παρέμβαση του πρωθυπουργού Ταγίπ Ερντογάν σχετικά με το γνωστό σίριαλ για τον Σουλεϊμάν το οποίο έχει επικριθεί σφοδρά για τις ανακρίβειες στην παρουσίαση των ιστορικών γεγονότων αλλά και της προσωπικής ζωής του Οθωμανού σουλτάνου.

Οικονομία

Στις επιτροπές επίλυσης φορολογικών διαφορών θα μπορεί να καταφεύγει ο φορολογούμενος όταν διαφωνεί με κάποια πράξη καταλογισμού φόρου ή πράξη επιβολής οποιασδήποτε κύρωσης για παράβαση της φορολογικής νομοθεσίας.Το νέο νομοσχέδιο για τον Κώδικα Φορολογίας Εισοδήματος προβλέπει τη σύσταση 13 Επιτροπών σε όλη την Ελλάδα.
  
Θετικό κλίμα επικρατεί την Τρίτη στις διεθνείς αγορές, μετά τις αποφάσεις του Eurogroup για την Ελλάδα, καθώς τα χρηματιστήρια σημειώνουν κέρδη, το ευρώ ενισχύεται στο υψηλότερο επίπεδο των τριών τελευταίων εβδομάδων, το πετρέλαιο κινείται ανοδικά, ενώ οι αποδόσεις των γερμανικών κρατικών ομολόγων ανεβαίνουν υψηλότερα.

Αθλητισμός

Άμεσες είναι οι εξελίξεις στον Άρη μετά και τη νέα ήττα, αυτή τη φορά από τον Πανθρακικό και σύμφωνα με πληροφορίες, ο Γιάννης Αναστασίου είναι η επιλογή της διοίκησης για την τεχνική ηγεσία.
   
O Αντελίνο Βιεϊρίνια ανήκει εδώ στην Βόλφσμπουργκ, ωστόσο σύμφωνα με την εφημερίδα «Σπορ του βορρά» οι υπεύθυνοι του ΠΑΟΚ, έκαναν μία διερευνητική κρούση στην γερμανική ομάδα, προκειμένου να δουν να υπάρχει περίπτωση ο Πορτογάλος να τους παραχωρηθεί με την μορφή δανεισμού.
   
Πρόταση από τους Chicago Fire φέρεται να έχει δεχτεί ο Κώστας Κατσουράνης, σύμφωνα με όσα εκμυστηρεύτηκε ο ίδιος σε συμπαίκτες του στην εθνική ομάδα.




Δεν υπάρχουν σχόλια: