04 Νοεμβρίου, 2012

ΔΗΛΩΣΕΙΣ ΑΡΧΙΕΠΙΣΚΟΠΟΥ ΚΥΠΡΟΥ

ΑΝΗΣΥΧΙΕΣ ΑΡΧΙΕΠΙΣΚΟΠΟΥ
 ΚΥΠΡΟΥ κ.κ. ΧΡΥΣΟΣΤΟΜΟΥ ΓΙΑ ΕΝΔΕΧΟΜΕΝΗ 
«ΚΑΚΗ ΣΥΜΦΩΝΙΑ» ΜΕ ΤΗΝ ΤΡΟΙΚΑ

 Έντονη ανησυχία για το ενδεχόμενο μιας κακής συμφωνίας με την Τρόικα, εξέφρασε ο Αρχιεπίσκοπος Κύπρου Χρυσόστομος Β’, σε δηλώσεις του στους δημοσιογράφους ύστερα από συνάντησή του με τον Υπουργός Εξωτερικών της Ρουμανίας. Είπε επίσης ότι η Κυβέρνηση θα πρέπει να επιτρέψει το διάλογο και τον αντίλογο, ώστε να βρεθεί μια χρυσή τομή.

«Η Κυβέρνηση θέλει συνεργασία, δεν μπορεί όμως να διατάσσει και οι άλλοι να υπακούν. Πρέπει να υπάρξει διάλογος, να υπάρξει λόγος και αντίλογος και να βρεθεί η χρυσή τομή», είπε ο Αρχιεπίσκοπος. Εξέφρασε την άποψη ότι αν δεν υπάρξει ένας διάλογος, αν δεν «μαζέψουν όλοι το μυαλό τους», αν δεν βάλουν κάτω τα πράγματα και να βρουν μια σωστή λύση, τότε «δεν θα πάμε καλά». 

Ερωτηθείς κατά πόσο ανησυχεί για το ενδεχόμενο το κράτος να μην μπορεί να ανταποκριθεί στις υποχρεώσεις του αν δεν υπάρξει συμφωνία με την Τρόικα σύντομα, ο Κύπρου Χρυσόστομος είπε «με ανησυχεί πολύ». «Κάποια συμφωνία θα γίνει με την Τρόικα αλλά ποια συμφωνία; Να διαλύσουμε τα πάντα; Διότι αν θα γίνει μια κακή συμφωνία ο λαός θα υποφέρει», πρόσθεσε.

Είπε επίσης ότι ήδη υπάρχουν αρκετές χιλιάδες που πεινούν σήμερα. «Δεν έπρεπε να φτάσουμε σε αυτό το σημείο, δεν νομίζω ότι αξίζει σε αυτό το λαό να πεινά», είπε. Πρόσθεσε ότι στην εισβολή το 1974 ο κόσμος έφυγε σχεδόν γυμνός, δεν έφερε τίποτα από τα σπίτια του και κανείς δεν πείνασε. Δεν θα ήταν σωστό σήμερα, συμπλήρωσε, να πεινούν χιλιάδες άνθρωποι. 

Σημείωσε ότι αυτή η κατάσταση είναι απαράδεκτη και οφείλεται στη μη έγκαιρη αντιμετώπιση του όλου θέματος. «Αν αντιμετωπιζόταν σωστά δεν θα βρισκόμαστε σε αυτά τα κακά χάλια που είμαστε σήμερα, δυστυχώς», είπε. Εξέφρασε επίσης την άποψη ότι η Κύπρος δεν θα έπρεπε να είχε  οικονομικό πρόβλημα. «Σίγουρα η οικονομική ύφεση και της Αμερικής και της Ευρώπης θα μας ερχόταν και εδώ αλλά θα ήταν ανεπαίσθητη αν λαμβάναμε γρήγορα μέτρα. Δυστυχώς δεν ελάβαμε», ανέφερε. 

Αναφέροντας ότι για την παρούσα κατάσταση της οικονομίας φταίνε οι πάντες, ο Αρχιεπίσκοπος είπε ότι θα έπρεπε όλοι, Κυβέρνηση, πολιτικός κόσμος, οικονομολόγοι με άποψη για την παρούσα οικονομική κατάσταση, να κάτσουν μαζί να δουν το πρόβλημα να πάρουν συλλογικές αποφάσεις έτσι ώστε να βγει η χώρα όσο το δυνατό πιο γρήγορα από την κρίση και εξέφρασε την πεποίθηση υπάρχει δυνατότητα να βγει η Κύπρος από την κρίση.

Ερωτηθείς πώς βλέπει να εξελίσσεται η κατάσταση από εδώ και πέρα, ο Προκαθήμενος της Εκκλησίας είπε «ελπίζω να προσγειωθούν οι πάντες». Εξέφρασε θλίψη για τον τρόπο με τον οποίο εξελίσσονται τα πράγματα και διερωτήθηκε γιατί δεν μαζεύονται όλοι, να ανταλλάξουν απόψεις ώστε να υπάρξει ένα άριστο αποτέλεσμα για το καλό του τόπου και του λαού.

Δεν υπάρχουν σχόλια: