16 Νοεμβρίου, 2012

ΑΝΑΠΤΥΞΗ Η ΜΟΝΗ ΣΩΤΗΡΙΑ


Για να ανακάμψει η Ελλάδα και να περάσει στον δρόμο της ανάπτυξης χρειάζεται περιβάλλον ασφάλειας, που θα επιτρέψει εξομάλυνση του κλίματος στο εσωτερικό και προσέλκυση επενδυτών από το εξωτερικό. Οσο παραμένει το κλίμα της ανασφάλειας και συνεχίζονται τα «παιχνίδια» που θέτουν σε κίνδυνο την επιβίωση της Ελλάδας τόσο το πρόβλημα όχι μόνο θα παραμένει, αλλά θα επιδεινώνεται, απομακρύνοντας τους στόχους που έχουν τεθεί.

Το τελευταίο διάστημα, η κυβέρνηση και τα κόμματα που τη στηρίζουν είχαν να λάβουν πολύ δύσκολες αποφάσεις και να περάσουν από τη Βουλή δύο ψηφοφορίες με τεράστιες αντιδράσεις.

Μπορεί η κυβερνητική πλειοψηφία να διατηρήθηκε, αλλά η νίκη ήταν πύρρειος και οι εύθραυστες ισορροπίες που έχουν διαμορφωθεί θα επηρεάσουν τις μελλοντικές κυβερνητικές επιλογές.

Η Αθήνα έκανε το καθήκον της απέναντι σε όσα είχε δεσμευτεί προς τους Ευρωπαίους εταίρους, ακόμα και αν οι επιλογές αυτές είχαν μεγάλο κόστος. Τώρα ήρθε η ώρα των εταίρων να τηρήσουν τις δεσμεύσεις τους, αυτή τη φορά χωρίς ημίμετρα, που έχουν οδηγήσει στα σημερινά αδιέξοδα. Δεν αρκούν οι δηλώσεις στήριξης και τα καλά λόγια, τα ταμεία δεν γεμίζουν με αυτά, ούτε μπαίνει χρήμα στην οικονομία προκειμένου να εκκινήσει η ατμομηχανή της ανάπτυξης και να σταματήσει η ύφεση.

Ο «νέος» σκόπελος, που μπορεί να μην είναι νέος αλλά πλέον είναι επίσημος, είναι οι διαφωνίες μεταξύ των Ευρωπαίων εταίρων και του ΔΝΤ, με αιχμή τη βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους. Η νέα προθεσμία είναι στις 20 Νοεμβρίου, στη νέα συνεδρίαση του Eurogroup, και έως τότε θα πρέπει να γεφυρωθεί το χάσμα μεταξύ των δύο πλευρών, αν και έως τώρα δεν φαίνεται σημείο προσέγγισης. Επικίνδυνες ισορροπίες, αφού και οι δύο θεωρούν ότι ο άλλος θα κάνει πίσω. Το χειρότερο είναι το στιγμιαίο λάθος στην ακατάλληλη στιγμή. Η ολοκλήρωση της διάσωσης με ένα βιώσιμο σχέδιο θα δημιουργήσει περιβάλλον ασφάλειας, που θα βοηθήσει τη χώρα να ανακάμψει.

Στο εσωτερικό η μείωση του φόβου της κατάρρευσης θα επιτρέψει επιστροφή των καταθέσεων στις τράπεζες, πιο μακροχρόνιο σχεδιασμό για τις επιχειρήσεις, αποκατάσταση, κατά το δυνατόν, καταναλωτικών συνηθειών, και διάθεση για δουλειά. Στο εξωτερικό θα δώσει σήμα σε υποψήφιους επενδυτές να αναζητήσουν ευκαιρίες στην Ελλάδα, ειδικά τώρα που μπαίνει μπροστά το πρόγραμμα αποκρατικοποιήσεων.

Η Ελλάδα δεν θα σωθεί οριστικά με την οποιαδήποτε δόση που θα έρθει από το εξωτερικό. Θα σωθεί με την επιστροφή της στον δρόμο της ανάπτυξης. Μόνο έτσι δεν θα αποδειχθεί η ελληνική οικονομία βαρέλι δίχως πάτο και θα πρέπει να το καταλάβουν και οι δανειστές μας, όσο υπάρχει ακόμα καιρός.

Τα χρήματα που πιάνουν τόπο είναι αυτά που πάνε στην πραγματική οικονομία. Ενδεικτικά, χθες, η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων δεσμεύτηκε ότι θα εκταμιεύσει στη χώρα μας έως το τέλος Δεκεμβρίου ποσό τουλάχιστον 700 εκατ. ευρώ για να διοχετευθεί σε διάφορους τομείς της ελληνικής οικονομίας, όπως η ενέργεια, οι μεταφορές και οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις.

Δεν υπάρχουν σχόλια: