15 Νοεμβρίου, 2012

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Ελλάδα

Παρατηρητήριο για την πρόληψη και η αντιμετώπιση της σχολικής βίας, των φαινομένων εκφοβισμού και ρατσισμού αποφάσισε να ιδρύσει το υπουργείο Παιδείας, σύμφωνα με τον αρμόδιο υφυπουργό Θεοδ. Παπαθεοδώρου. Με αφορμή τα τελευταία φαινόμενα ρατσισμού που έχουν έρθει στη δημοσιότητα και ιδιαίτερα την περίπτωση του δημοτικού σχολείου στο Νυδρί Λευκάδας, ο υφυπουργός επισήμανε, χαρακτηριστικά, ότι αντίπαλός μας δεν είναι η νηπιαγωγός, αντίπαλος μας είναι ο ρατσισμός, η Χρυσή Αυγή.
   
Ένταση επικρατεί στις εγκαταστάσεις της ΔΕΘ, όπου πραγματοποιείται η 3η Ελληνογερμανική συνέλευση δημάρχων, στην οποία μετέχει και ο εντεταλμένος της Γερμανίδας καγκελαρίου για την ελληνογερμανική αυτοδιοικητική συνεργασία και υφυπουργός Εργασίας, Χανς Γιόακιμ Φούχτελ. Εργαζόμενοι στην τοπική αυτοδιοίκηση μπήκαν από αφύλαχτο σημείο μέσα στις εγκαταστάσεις της ΔΕΘ και επιτέθηκαν σε γερμανική αντιπροσωπεία. Οι διαδηλωτές έχουν φτάσει έξω από το συνεδριακό κέντρο που γίνεται η συνέλευση και επιχειρούν να εισβάλουν μέσα στο κτίριο. Συμπλοκές με τις δυνάμεις των ΜΑΤ.
   
Φυλλάδια με τα οποία αμφισβητεί την ύπαρξη νεκρών κατά τη διάρκεια της εξέγερσης του Πολυτεχνείου το 1973 μοίρασε στην Καλαμάτα η Χρυσή Αυγή, χαρακτηριζόντας παραμύθι τον αγώνα κατά της Χούντας. Οι συγγραφείς των φυλλαδίων προσφέρουν έως και... αμοιβή σε όποιον παρουσιάσει στοιχεία που πιστοποιούν ότι υπήρχαν νεκροί. «Οχι στο παραμύθι του Πολυτεχνείου, όχι στους ψεύτικους νεκρούς. Η γενιά του Πολυτεχνείου είναι υπεύθυνη για τη δυστυχία μας. Όλοι οι κλέφτες φυλακή!» γράφει το φυλλάδιο και συνεχίζει: «Πολυτεχνείο, Ζητούνται νεκροί, ο ευρών αμοιφθήσεται».
   
Εμπλοκή δημιουργήθηκε στο θέμα της κατάργησης του νόμου Ραγκούση για την ιθαγένεια, που προωθούσε εσπευσμένα ο πρωθυπουργός, καθώς σημειώθηκαν έντονες αντιδράσεις εκ μέρους των κυβερνητικών εταίρων. Η έντονη διαφωνία του ΠΑΣΟΚ και της ΔΗΜΑΡ είχαν ως αποτέλεσμα να αναδιπλωθεί η κυβέρνηση και να φρενάρει τις αλλαγές στο νόμο. Έτσι, το νέο νομοθετικό πλαίσιο πρόκειται να τεθεί σε διαβούλευση, ενώ δεν αποκλείεται να απασχολήσει και την επόμενη σύσκεψη των πολιτικών αρχηγών.
   
Αναστάτωση επικρατεί στους δήμους με την εφαρμογή του καθεστώτος της διαθεσιμότητας. Δήμαρχοι και περιφερειάρχες εξακολουθούν να αρνούνται την αποστολή στοιχείων, ενώ οι εργαζόμενοι που πιθανώς εμπίπτουν στις διατάξεις του μέτρου αγνοούν εάν πρέπει να συνεχίσουν να ασκούν τα καθήκοντά τους ή να σταματήσουν να προσέρχονται στην υπηρεσία. Την ίδια ώρα το υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης προχώρησε στο βήμα της καταγραφής αναγκών σε προσωπικό από τους φορείς του Δημοσίου.

Κόσμος

 Ογκωδέστατη αλλά και επεισοδιακή ήταν η διαδήλωση των Ισπανών το απόγευμα της Τετάρτης στο κέντρο της Μαδρίτης, ημέρα γενικής απεργίας κόντρα στη λιτότητα που απειλεί να εγκατασταθεί για τα καλά στη χώρα. Αίσθηση για την βίαιη καταστολή έκανε το μάλλον πρωτοφανές για τη χώρα περιστατικό που συνέβη στην καταλανική πόλη Ταραγόνα, όπου αστυνομικοί με γκλομπ χτύπησαν στο κεφάλι ένα 13χρονο αγόρι.

 Η βρετανική BP βρίσκεται πολύ κοντά σε συμβιβασμό με την αμερικανική Δικαιοσύνη για την τεράστια καταστροφή του 2010 στον Κόλπο του Μεξικό, συμφωνία που, όπως υποστηρίζουν αξιωματούχοι, προβλέπει την καταβολή του μεγαλύτερου προστίμου στην ιστορία των ΗΠΑ. Η BP περιορίστηκε να ανακοινώσει επίσημα μόνο ότι όντως βρίσκεται κοντά σε συμφωνία, η οποία όμως δεν είναι ακόμη οριστική και εκκρεμεί η έγκρισή της.
   
Ισραηλινά αεροσκάφη, τανκ και σκάφη του πολεμικού ναυτικού συνεχίζουν για δεύτερη ημέρα τα χτυπήματα στη Λωρίδα της Γάζας ενώ παλαιστινιακές ρουκέτες πλήττουν σημεία στο νότιο Ισραήλ, κλείνοντας στα σπίτια τους κατοίκους εκατέρωθεν των συνόρων υπό το φόβο ενός νέου πολέμου. Σε ετοιμότητα για χερσαίες επιχειρήσεις το Ισραήλ, τρεις νεκροί στο νότιο τμήμα του από ρουκέτα της Χαμάς· κεκλεισμένων των θυρών συνεδρίαση του Συμβουλίου Ασφαλείας για την ανάφλεξη· υποστηρίζει η Ουάσινγκτον το «δικαίωμα του Ισραήλ στην αυτοάμυνα» καλώντας να αποφευχθούν θύματα μεταξύ αμάχων.
   
Έκκληση στις ΗΠΑ να μην προχωρήσουν σε περικοπές στην υγεία που θα στοιχίσουν τη ζωή σε χιλιάδες ανθρώπους που πάσχουν από AIDS απηύθυνε ο Ιρλανδός αστέρας της ροκ, Μπόνο. Ο τραγουδιστής των U2 δήλωσε ότι πιθανή συρρίκνωση των χρημάτων του προϋπολογισμού των ΗΠΑ, που κατευθύνονται στην υγεία, θα αφήσει περισσότερους από 275.000 ανθρώπους χωρίς θεραπεία και θα οδηγήσει 63.000 πάσχοντες από AIDS στο θάνατο. Ο αστέρας της ροκ επισκέπτεται την Ουάσιγκτον για να ζητήσει από τους πολιτικούς των ΗΠΑ να συνεχίσουν την αναπτυξιακή βοήθεια.
   
Στην κορυφή του Κομμουνιστικού Κόμματος της Κίνας, και κατ' επέκταση της κινεζικής κυβέρνησης, ανέβηκε «με τη βούλα» ο αντιπρόεδρος της χώρας Σι Τζινπίνγκ. Ο Σι διαδέχεται τον Χου Ζιντάο στη θέση του γενικού γραμματέα του Κόμματος και προΐσταται της, επταμελούς πλέον, Επιτροπής του Πολιτικού Γραφείου, στην οποία ανέβηκε ο Λι Κεκιάνγκ -που προαλείφεται για πρωθυπουργός.

Οικονομία

Στην ουρά για την απονομή εφάπαξ βρίσκονται 62.000 ασφαλισμένοι του Τομέα Πρόνοιας Δημοσίων Υπαλλήλων και του Κλάδου Ασφάλισης Προσωπικού ΔΕΗ, καθώς αναμένουν ακόμη και ως 30 μήνες για τη χορήγησης της αποζημίωσης.
   
Νέα συνάντηση θα έχει σήμερα, Πέμπτη, η διαπραγματευτική ομάδα της κυπριακής κυβέρνησης που μετέχει στις διαπραγματεύσεις με την τρόικα. Οι διαπραγματεύσεις στη Λευκωσία βρίσκονται σε κρίσιμη καμπή, καθώς ο υπουργός Οικονομικών της Κύπρου Β.Σιαρλή έχει δηλώσει πως ενδεχομένως και εντός της εβδομάδας η Κύπρος θα υποβάλει αίτημα υπαγωγής στο μηχανισμό στήριξης.
   
Νομοθετική ρύθμιση με την οποία θα ικανοποιούνται οι απαιτήσεις του Μνημονίου για στενή παρακολούθηση του προϋπολογισμού και λήψη διορθωτικών μέτρων σε περίπτωση παρεκκλίσεων από τους στόχους, ετοιμάζεται στο Γενικό Λογιστήριο του Κράτους. Στόχος της κυβέρνησης είναι να ολοκληρωθεί η ρύθμιση μέχρι τις αρχές της ερχόμενης εβδομάδας ώστε να μην υπάρχει κανένα εμπόδιο στο Eurogroup της 20ής Νοεμβρίου, που θα αποφασίσει την εκταμίευση της δόσης.

Αθλητισμός

Ο Χουάν Ραμόν Ρότσα πιάνει δουλειά από σήμερα στον Παναθηναϊκό έχοντας στο πλευρό του τον Γιάννη Βονόρτα και γνωρίζει καλύτερα από τον καθένα πως το έργο του είναι δύσκολο. «Εγώ είμαι πάντα στη διάθεση του συλλόγου και με το σκεπτικό αυτό έρχομαι να συνδράμω στη δύσκολη αυτή στιγμή» είπε άλλωστε λίγα λεπτά μετά την επίσημη ανακοίνωση της πρόσληψής του. Στόχος του είναι αρχικά να ενώσει ομάδα, οπαδούς, διοίκηση και σίγουρα η εμπειρία του μπορεί να το προσφέρει. Από εκεί και πέρα μπαίνει το αγωνιστικό κομμάτι που θέλει χρόνο μεν άλλα άμεσα αποτέλεσμα δε. Τι θα εισπράξει ο Φερέιρα από την... παραίτηση και το μήνυμα στηριξης του Ζέκα.
   
Μετά το τέλος του αγώνα με την Ιρλανδία στο Δουβλίνο όπου η Εθνική μας ομάδα επικράτησε με 1-0, ο Φερνάντο Σάντος μίλησε για μια νίκη «που δείχνει τον χαρακτήρα και το μέταλλο αυτής της ομάδας». Επίσης ο Πορτογάλος ομοσπονδιακός τεχνικός αναφέρθηκε στην πρώτη συμμετοχή των Ταχτσίδη και Σταφυλίδη, λέγοντας πως αισθάνεται δικαιωμένος που τους κάλεσε.
   
Με τον Ζλάταν Ιμπραΐμοβιτς σεληνιασμένο, η Σουηδία συνέτριψε με 4-2 την Αγγλία στην Στοκχόλμη με τον Σουηδό επιθετικό να σημειώνει και τα τέσσερα τέρματα της πατρίδας του, στην 100η εμφάνιση του Στίβεν Τζέραρντ με τα Λιοντάρια. Σε άλλο σημαντικό διεθνές φιλικό, η Γαλλία επικράτησε της Ιταλίας με 2-1 στην Πάρμα και πήρε άτυπη ρεβάνς για τον χαμένο τελικό του Μουντιάλ 2006 στη Γερμανία. Δείτε όλα τα αποτελέσματα από τα διεθνή φιλικά των ομάδων.



Δεν υπάρχουν σχόλια: