30 Νοεμβρίου, 2012

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Ελλάδα

Ολοένα και περισσότεροι καθηγητές σε όλη την Ελλάδα κάνουν εθελοντικά μαθήματα σε μαθητές των οποίων οι οικογένειες δυσκολεύονται οικονομικά. Η Ένωση Βιοεπιστημόνων έχει ξεκινήσει εδώ και λίγες ημέρες σε Σεπόλια, Παγκράτι, Πατήσια και Σταθμό Λαρίσης μαθήματα Βιολογίας σε μαθητές Γ' Λυκείου. Σε φουλ ρυθμούς λειτουργούν από την πρώτη εβδομάδα του Οκτωβρίου τα δωρεάν μαθήματα που προσφέρει σε περίπου 150-160 μαθητές γυμνασίου και λυκείου το Κοινωνικό Φροντιστήριο της Αρχιεπισκοπής.
   
Ένα χριστουγεννιάτικο δέντρο από γάλα στήνουν οι Γιατροί του Κόσμου στις 14 Δεκεμβρίου στα Προπύλαια (μετρό Πανεπιστήμιο) για τα παιδιά που βιώνουν την οικονομική κρίση. Για τρίτη χρονιά με την υποστήριξη των Atenistas διοργανώνουν μία ξεχωριστή χριστουγεννιάτικη γιορτή. Εκτός από γάλα, θα συγκεντρωθούν παιδικές τροφές, ρύζι, όσπρια, ζυμαρικά, λάδι και ζάχαρη.
   
Σοκ σε μερίδα συνταξιούχων έχει προκαλέσει η απόφαση που εξέδωσε αιφνιδιαστικά την Πέμπτη το ΙΚΑ και με την οποία ουσιαστικά ζητά την ανάκληση συντάξεων που έχουν εκδοθεί με συνυπολογισμό πλασματικών χρόνων που υπερβαίνουν το ανώτατο όριο αναγνώρισης που προβλέπει ο νόμος. Διευκρινίσεις αναμένονται από το ΙΚΑ εντός της ημέρας, όπως δήλωσε στο Mega το πρωί της Παρασκευής ο διευθυντής του Ιδρύματος Ροβέρτος Σπυρόπουλος.
   
Κόβουν ακόμη και τις δαπάνες για το σταθερό τους τηλέφωνο οι Έλληνες συνδρομητές λόγω της οικονομικής κρίσης. Από το περασμένο καλοκαίρι και μετά οι τηλεπικοινωνιακοί πάροχοι διαπιστώνουν ότι λόγω της συνεχιζόμενης οικονομικής κρίσης, μία στις δύο γραμμές που διακόπτονται αφορούν τη σταθερή τηλεφωνία. Απότομη πτώση καταγράφεται και στη διείσδυση υπολογιστών και Internet στα νοικοκυριά λόγω κρίσης.
   
Από τα εφάπαξ των συνταξιούχων του Δημοσίου θα αρχίσει η εξόφληση των ληξιπρόθεσμων οφειλών του κράτους. Σύμφωνα με τα στοιχεία του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους, 40.229 είναι αυτοί που περιμένουν από το 2009 για να λάβουν το εφάπαξ και το σχέδιο που εξετάζεται είναι να δοθεί προκαταβολή 50% του εφάπαξ έως το τέλος του χρόνου και η πλήρης εξόφληση να γίνει το 2013.

Κόσμος

Μετά από μαραθώνιες νυχτερινές συνεδριάσεις και επί τόπου τροποποιήσεις της τελευταίας στιγμής, η αιγυπτιακή συντακτική Εθνοσυνέλευση -που κυριαρχείται από τη Μουσουλμανική Αδελφότητα και «μποϊκοτάρεται» από μέρος της αντιπολίτευσης- έβαλε τη σφραγίδα της, άρθρο-άρθρο, στο προσχέδιο του νέου Συντάγματος και το στέλνει στον πρόεδρο Μοχάμεντ Μόρσι ώστε να το θέσει στην κρίση του λαού. Η αντιπολίτευση επιμένει ότι ο Μόρσι επιδιώκει να επιβάλει βιαστικά μέσω του «Συντάγματος της Επανάστασης» τις θέσεις των ισλαμιστών, το Σύνταγμα έχει σημεία εγγυώνται το κράτος δικαίου μαζί με άλλα που είναι τουλάχιστον «θολά», ενώ λάδι στη φωτιά ρίχνουν οι εκατέρωθεν εκκλήσεις για νέες διαδηλώσεις.
   
Ο Μαχμούντ Αμπάς τα κατάφερε, οι Παλαιστίνιοι πανηγυρίζουν και το Ισραήλ «υπενθυμίζει» πως τίποτε δεν έχει αλλάξει στην πραγματικότητα: Η Γενική Συνέλευση των Ηνωμένων Εθνών αποφάσισε με ισχυρή πλειοψηφία να δώσει στην Παλαιστίνη το καθεστώς κράτους παρατηρητή, παρά την αντίθεση των ΗΠΑ, και δίνει στην Παλαιστινιακή Αρχή «ψήφο εμπιστοσύνης» στην επιδίωξη για εγκαθίδρυση ενός ανεξάρτητου Παλαιστινιακού κράτους. Για το όνειρο της ανεξαρτησίας όμως παραμένει ακόμη πολύς δρόμος, και ο Αμπάς άφησε να εννοηθεί ότι η αναγνώριση από τον ΟΗΕ θα αξιοποιηθεί ως μοχλός πίεσης (παρά ως «δικαστικό όπλο») για την επίτευξη προόδου στις συνομιλίες με το Ισραήλ.
   
Με ισχυρή πλειοψηφία η Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ ενέκρινε την αναβάθμιση της Παλαιστινιακής Αρχής σε κράτος με ιδιότητα του παρατηρητή, μία πολιτική, διπλωματική αλλά και συμβολική νίκη που θα δώσει στους Παλαιστίνιους φωνή στη διεθνή κοινότητα. Υπέρ του αιτήματος τάχτηκαν 138 χώρες (μεταξύ τους και η Ελλάδα), 9 ψήφισαν κατά και 41 χώρες απείχαν. Πανηγυρισμοί στη Δυτική Όχθη και προειδοποιήσεις από το Ισραήλ ότι τίποτα δεν άλλαξε...
   
Ο Αμερικανός στρατιώτης Μπράντλι Μάνινγκ που κατηγορείται ότι είναι ο πληροφοριοδότης της ιστοσελίδας WikiLeaks άρχισε να καταθέτει την Πέμπτη ενώπιον στρατοδικείου στο Φορτ Μίντ για τη σύλληψή του στο Ιράκ και τις συνθήκες κράτησής του.
   
Δημόσια διαπόμπευσε έναν Τούρκο που επισκέφτηκε την Ουκρανία για σεξοτουρισμό ομάδα Ουκρανών ακτιβιστών, ανεβάζοντας στο Ίντερνετ το σχετικό βίντεο. Η ομάδα, με το όνομα Defacto, τον ανάγκασε να περπατήσει με μπουρνούζι στους δρόμους του Κιέβου με ένα πλακάτ που έγραφε «Σταματήστε τον σεξοτουρισμό».

Οικονομία

Παρατείνεται έως τις 31 Δεκεμβρίου 2012 η προθεσμία για την ηλεκτρονική υποβολή του εντύπου Ε9 από τους φορολογούμενους που το 2011 είχαν μεταβολές στην περιουσιακή τους κατάσταση. Με απόφαση του υφυπουργού Οικονομικών κ. Γ. Μαυραγάνη η σχετική προθεσμία που εξέπνεε σήμερα Παρασκευή 30 Νοεμβρίου παρατείνεται έως τις 31 Δεκεμβρίου 2012.Σύμφωνα με πληροφορίες, η Γενική Γραμματεία Πληροφοριακών Συστημάτων (ΓΓΠΣ) του υπουργείου Οικονομικών θα διατηρήσει ανοιχτή την ηλεκτρονική εφαρμογή για λίγες ημέρες.
   
Οι χώρες της Ευρωζώνης «πρέπει να μάθουν να μοιράζονται κυριαρχία», ανέφερε ο πρόεδρος της ΕΚΤ Μάριο Ντράγκι, επαναλαμβάνοντας τη διαβεβαίωση ότι η ΕΚΤ θα κάνει «τα πάντα για να διαφυλάξει το ευρώ». Ο Ντράγκι εκτίμησε επίσης ότι η Ευρωζώνη θα επιστρέψει σε θετικούς ρυθμούς ανάπτυξης στο δεύτερο τρίμηνο του 2013.

Αθλητισμός

Στη Θεσσαλονίκη για τις τελικές επαφές και την επισημοποίηση της συνεργασίας με την ΠΑΕ Αρης, αναμένεται να βρεθεί το απόγευμα της Παρασκευής Ισπανός τεχνικός, Λουίς Γκονζάλεθ Λούκας Αλκαράθ, που έχει ήδη έρθει σε κατ' αρχήν συμφωνία με τους «κίτρινους». Ο Αλκαράθ θα είναι εκτός σοβαρού απροόπτου ο νέος προπονητής της ομάδας με μοναδική αποστολή να την βγάλει από το αδιέξοδο.
   
Με τέσσερις αγώνες συνεχίστηκε την Πέμπτη η φάση των «32» στο Κύπελλο Ελλάδος. Ο Παναθηναϊκός αποδείχτηκε... 4x4, αφού δεν «κόλλησε» στη λάσπη του ΟΑΚΑ και μπορεί η καταιγίδα να διέκοψε τον αγώνα για περίπου μισή ώρα, όμως οι «πράσινοι» έφτασαν στο 4-0 κόντρα στην Προοδευτική. Η Κέρκυρα νίκησε 2-0 εκτός έδρας τον Τύρναβο, ενώ... Νίκη - πρόκριση πήρε ο Πανθρακικός με 2-0 και τη ρεβάνς στο Βόλο. Μικρό προβάδισμα για τον ΠΑΣ που επικράτησε 1-0 του Πανσερραϊκού στα Ιωάννινα. Οι αγώνες είναι διπλοί και οι ρεβάνς έχουν προγραμματιστεί για τις 19-20 και 22-23 Δεκεμβρίου.
   
Προβάδισμα πρόκρισης στους «16» του κυπέλλου Ελλάδας απέκτησε ο ΠΑΣ Γιάννινα, επικρατώντας 1-0 του Πανσερραϊκού στον πρώτο αγώνα της 3ης φάσης της διοργάνωσης. Το γκολ που έκρινε την αναμέτρηση στο γήπεδο «Ζωσιμάδες» πέτυχε ο Γιάκος στο 22', ενώ η ρεβάνς θα διεξαχθεί στις 23 Δεκεμβρίου στις Σέρρες.




Δεν υπάρχουν σχόλια: