04 Νοεμβρίου, 2012

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Ελλάδα

Σε απεργιακό κλοιό η χώρα την ερχόμενη εβδομάδα, οπότε αναμένεται να ψηφιστούν στη Βουλή τα νέα μέτρα λιτότητας. Το χορό των κινητοποιήσεων ανοίγουν τη Δευτέρα οι δημοσιογράφοι με νέα 24ωρη απεργία. Με προσωπικό ασφαλείας θα λειτουργήσουν τα νοσοκομεία, τα κέντρα υγείας, τα θεραπευτήρια χρονίων παθήσεων και το ΕΚΑΒ, από τη Δευτέρα έως και την Τετάρτη. Κλειστά θα μείνουν τα φαρμακεία σε όλη τη χώρα την Τετάρτη. Οι κινητοποιήσεις θα κορυφωθούν με την νέα 48ωρη απεργία που έχουν κηρύξει ΓΣΕΕ και ΑΔΕΔΥ Τρίτη και Τετάρτη. Δεμένα τα πλοία στα λιμάνια το διήμερο αυτό.
   
Δέκα οδηγοί και ένας ιδιοκτήτης ταξί συνελήφθησαν στην ευρύτερη περιοχή του κέντρου της Αθήνας (Σύνταγμα, Ομόνοια, Μοναστηράκι), με την κατηγορία ότι είχαν «πειράξει» τις ταμειακές μηχανές των οχημάτων τους, καθιστώντας με αυτό τον τρόπο αδύνατη την έκδοση αποδείξεων, ενώ ο ένας είχε παρέμβει και στην ένδειξη του ρολογιού του ταξιμέτρου, ώστε η ένδειξη της ταρίφας να είναι διπλή αντί μονής. Οι συλληφθέντες θα οδηγηθούν στον εισαγγελέα Πλημμελειοδικών Αθηνών.
   
Προβλήματα στις μετακινήσεις θα προκαλέσουν οι απεργιακές κινητοποιήσεις στα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς την ερχόμενη εβδομάδα. Ακινητοποιημένα Δευτέρα και Τρίτη μετρό, ΗΣΑΠ, τραμ, χειροφρένο τραβούν τα ταξί Δευτέρα και Τρίτη. Από τις 10:00 έως τις 13:00 το μεσημέρι της Τρίτης πραγματοποιούν στάση εργασίας οι ελεγκτές εναέριας κυκλοφορίας. Ακινητοποιημένα τα τρένα του ΟΣΕ και ο προαστιακός για 48 ώρες από τα ξημερώματα της Τρίτης.
   
Το υπουργείο Υγείας ανάρτησε στην ιστοσελίδα του το νέο δελτίο τιμών φαρμάκων, το οποίο τίθεται σε ισχύ από το Σάββατο 3 Νομβρίου.
   
«Η αλητεία και το ψέμα, για κάποιους, δεν έχουν όρια». Με αυτό τον τρόπο, συνεργάτες του Γιώργου Παπανδρέου σχολίασαν δημοσίευμα εβδομαδιαίας εφημερίδας, στο οποίο γίνεται αναφορά σε οικογενειακά θέματα του πρώην πρωθυπουργού και ειδικότερα στις σχέσεις του με τη σύζυγό του Άντα.

Κόσμος

Πέντε ημέρες μετά το πέρασμα του κυκλώνα Σάντι, οι Αμερικανοί καλούνται να αντιμετωπίσουν τις πολύ χαμηλές για την εποχή θερμοκρασίες, την ώρα μάλιστα που πάνω από ένα εκατομμύριο σπίτια και επιχειρήσεις στη Νέα Υόρκη παραμένουν χωρίς ηλεκτροδότηση. Οι διακοπές ρεύματος σε συνδυασμό με την έλλειψη πετρελαίου θέρμανσης αποτελούν σοβαρό πρόβλημα για πολλά νοικοκυριά. Οι μετεωρολόγοι προβλέπουν, μάλιστα, επιδείνωση του καιρού με κρύο, βροχές, ακόμα και χιόνια την Τετάρτη και την Πέμπτη.
   
Για τη δολοφονία δύο ανήλικων παιδιών συνελήφθη το Σάββατο στο Μανχάταν μία νταντά, η οποία αντιμετωπίζει κατηγορίες για ανθρωποκτονία πρώτου βαθμού. Η 50χρονη Γιοσλίν Ορτέγκα κατηγορείται για το θάνατο της εξάχρονης Λουσία Κριμ και του μικρότερου αδελφού της, Λίο. Η μητέρα των δύο ανήλικων παιδιών, επιστρέφοντας στο σπίτι, βρήκε τα άψυχα σώματά τους μέσα στην μπανιέρα του διαμερίσματος, έχοντας υποστεί πολλαπλά τραύματα από αιχμηρό αντικείμενο, πιθανώς μαχαίρι.

Με συνεχείς ομιλίες σε πολιτείες που κρατούν τα κλειδιά για το Λευκό Οίκο κορυφώνεται η προεκλογική εκστρατεία των Μπαράκ Ομπάμα και Μιτ Ρόμνεϊ. Ο Αμερικανός πρόεδρος μίλησε σε τρεις εκδηλώσεις στο Οχάιο ενώ ο Ρεπουμπλικάνος υποψήφιος πραγματοποίησε μία ομιλία στο Ουισκόνσιν και δύο στο Οχάιο. Οι δύο υποψήφιοι πρόκειται μέσα στο Σαββατοκύριακο να εντείνουν τις προσπάθειές τους να προσελκύσουν ψηφοφόρους, την ώρα που οι τελευταίες δημοσκοπήσεις δείχνουν ότι η μάχη που θα δοθεί θα είναι στήθος με στήθος.
   
Την εκτίμηση ότι η κρίση χρέους που ταλανίζει την Ευρωζώνη θα κρατηήσει τουλάχιστον άλλα πέντε χρόνια ανέφερε η Γερμανίδα καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ μιλώντας σε συνένελευση συγκέντρωση του κόμματός της. «Όποιος πιστεύει ότι μπορεί η κρίση μπορεί να λυθεί σε ένα ή δύο χρόνια, κάνει λάθος» τόνισε η καγκελάριος, επαναλαμβάνοντας την άποψή της ότι η ΕΕ κινείται στην σωστή κατεύθυνση για την ανάκτηση της ανταγωνιστικότητάς της.

Οικονομία

Από την Τετάρτη 7 Νοεμβρίου ξεκινά η καταβολή των τελών κυκλοφορίας, που από φέτος θα αναρτώνται στο Διαδίκτυο. Οι πολίτες, είτε με τον κωδικό τους για το Taxisnet είτε με το ΑΦΜ τους, θα μπορούν να βρίσκουν το ειδοποιητήριο πληρωμής, να το τυπώνουν και ακολούθως να το εξοφλούν σε τράπεζες, ταχυδρομεία, εφορίες ή μέσω web banking.
   
Λίγα 24ωρα πριν τις κρίσιμες προεδρικές εκλογές στις ΗΠΑ, η κυβέρνηση Ομπάμα δηλώνει ότι τάσσεται υπέρ του νέου κουρέματος του ελληνικού χρέους. Σύμφωνα με πληροφορίες που μετέδωσε το βράδυ του Σαββάτου το Mega, ανώτατο στέλεχος του υπουργείου Οικονομικών των ΗΠΑ αποκάλυψε ότι η κυβέρνηση είναι υπέρ της νέας αναδιάρθρωσης του ελληνικού χρέους -συντάσσεται δηλαδή με τη θέση του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου.
   
Ανοικτό αφήνει το ενδεχόμενο επιμήκυνση του ελληνικού προγράμματος ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, «εάν έχει νόημα και ενισχύει την εμπιστοσύνη απέναντι στην Ελλάδα», απορρίπτει παράλληλα «κούρεμα» από τον επίσημο τομέα και προκρίνοντας επαναγορά ομολόγων για τη μείωση του χρέους.

Αθλητισμός

Στην κορυφή του ισπανικού πρωταθλήματος παραμένει η Μπαρτσελόνα μετά την επικράτησή της με 3-1 επί της Θέλτα στο «Καμπ Νου». Ο Λιονέλ Μέσι δεν κατάφερε να βρει αυτή τη φορά δίχτυα για να το αφιερώσει στο νεογέννητο γιο του. Φωνάζει για το τρίτο γκολ της «Μπάρτσα» η ομάδα του Βίγκο.
   
Την πρώτη ήττα στο γαλλικό πρωτάθλημα, και μάλιστα με ιδιαίτερα οδυνηρό τρόπο, γνώρισε η Παρί Σεν Ζερμέν. Η ομάδα του Κάρλο Αντσελότι έχασε στο «Παρκ ντε Πρενς» με 2-1 από τη Σεντ Ετιέν και δίνει την ευκαιρία στις Τουλούζ και Μαρσέιγ να την πιάσουν στην κορυφή εφόσον φέρουν την Κυριακή θετικά αποτελέσματα. Αποβλήθηκε ο Ιμπραΐμοβιτς για «δολοφονική» προβολή στον τερματοφύλακα της Σεντ Ετιέν, Στεφάν Ρουφιέ.
   
Την πικρή γεύση της ήττας στο ιταλικό πρωτάθλημα μετά από σχεδόν ενάμιση χρόνο θυμήθηκε  η Γιουβέντους. Η «βέκια σινιόρα» έχασε στο μεγάλο ντερμπι της 11ης αγωνιστικής από την Ιντερ στο Τορίνο με 3-1 και νιώθει πλέον την ανάσα των «νερατζούρι». Αποδίδοντας κατά διαστήματα καλό ποδόσφαιρο, η Μίλαν συνέτριψε 5-1 την Κιέβο στην αναμέτρηση με την οποία άνοιξε η αυλαία της 11ης αγωνιστικής στο καμπιονάτο.



Δεν υπάρχουν σχόλια: