23 Νοεμβρίου, 2012

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Ελλάδα

Κλειστά θα παραμείνουν τη Δευτέρα και την Τρίτη τα φαρμακεία όλης της χώρας, ενώ σταματούν πάλι από τη Δευτέρα να χορηγούν επί πιστώσει φάρμακα στους ασφαλισμένους του ΕΟΠΥΥ. Το επόμενο Σάββατο οι φαρμακοποιοί θα συνεδριάσουν προκειμένου να καθορίσουν την περαιτέρω στάση τους.
   
Την ύπαρξη 200.000 συνταγών που εκδόθηκαν τον Σεπτέμβριο, αλλά εκτελέστηκαν τον Αύγουστο καταγγέλλει ο πρόεδρος του ΕΟΠΥΥ, Λ.Παπαγεωργόπουλος, τονίζοντας ότι η υπόθεση βρίσκεται ήδη υπό έρευνα. Έχει ζητηθεί η παρέμβαση της Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος, προκειμένου να ερευνηθεί εάν κάποιος παραβίασε τα αρχεία της Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης Κοινωνικής Ασφάλισης (ΗΔΥΚΑ). «Πιθανότατα πρόκειται για τεχνικό λάθος» υποστηρίζει ο πρόεδρος του Πανελλήνιου Φαρμακευτικού Συλλόγου, Θ.Αμπατζόγλου.
   
Την επ' αόριστον διακοπή των δρομολογίων στο νομό Θεσσαλονίκης, λόγω έλλειψης χρημάτων που συνεπάγεται την αδυναμία προμήθειας καυσίμων ανακοίνωσε το ΚΤΕΛ Θεσσαλονίκης. Η διακοπή δρομολογίων αφορά στις γραμμές Θεσσαλονίκη - Ασπροβάλτα, Λαγκαδάς - Ασπροβάλτα, Θεσσαλονίκη -Ζαγκλιβέρι, Λαγκαδάς - Σοχός - Αρέθουσα, Λαγκαδάς - Όσσα - Βερτίσκος.
  
 Αποκλεισμό των οδών Θήβας και Καβάλας, θα προκαλέσουν οι υπάλληλοι των ΤΕΙ Πειραιά και Αθήνας, σήμερα, Παρασκευή από τις 10:00 έως τις 13:00 μμ., σε ένδειξη διαμαρτυρίας για το καθεστώς διαθεσιμότητας.
   
Κλειστοί θα παραμείνουν όλοι οι δήμοι της Αττικής την Παρασκευή και οι εργαζόμενοι σε αυτούς θα συνεχίσουν τις συγκεντρώσεις διαμαρτυρίας, αντιδρώντας στο οριζόντιο μέτρο της διαθεσιμότητας και των απολύσεων.

Κόσμος

Σε διαδηλώσεις έχει καλέσει την Παρασκευή η αιγυπτιακή αντιπολίτευση αντιδρώντας στην εμπρηστική, όπως αποδείχθηκε, κίνηση του προέδρου Μοχάμεντ Μούρσι να εκδώσει προεδρικό διάταγμα με το οποίο ενισχύει τις εξουσίες του και καθιστά εαυτόν σχεδόν απρόσβλητο, δίνει ασυλία στη συντακτική εθνοσυνέλευση και διατάζει την επανεκδίκαση υποθέσεων αξιωμάτουχων του καθεστώτος Μουμπάρακ. Για δυναστική λογική μιλά ο Μοχαμεντ ελ Μπάραντεϊ, σε «συνεδρίαση κρίσης» κάλεσε τα υπόλοιπα κόμματα ο Αιγύπτιος τέως γγ του Αραβικού Συνδέσμου Αμρ Μούσα.
   
Συνελήφθη μετά από επέμβαση της αστυνομίας ο Ιάπωνας που κρατούσε ομήρους πέντε άτομα σε τράπεζα, ζητώντας την παραίτηση του πρωθυπουργού Γιοσιχίκο Νόντα. Ο 32χρονος Κότζι Ναγκακούμπο εισέβαλε την Πέμπτη στην τράπεζα και με την απειλή μαχαιριού κρατούσε ομήρους πέντε άτομα. Η αστυνομία χρειάστηκε να μπει στην τράπεζα από το παράθυρο προκειμένου να λήξει η ομηρία και να συλληφθεί ο δράστης.
   
Έπειτα από μακρές προπαρασκευαστικές συζητήσεις σε διμερές επίπεδο, οι ηγέτες της Ευρωπαϊκής Ένωσης κάθισαν τα μεσάνυχτα και μόλις για μία ώρα στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων της Συνόδου Κορυφής, προκειμένου να βρουν σημείο επαφής για τον κοινοτικό προϋπολογισμό της περιόδου 2014-2020. Ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Χέρμαν βαν Ρομπάι παρουσίασε μία «μετριοπαθή» πρόταση, την οποία οι «27» θα συζητήσουν εκ νέου την Παρασκευή. Ανοιχτό το ενδεχόμενο να αναβληθούν τελικά οι αποφάσεις για επόμενη Σύνοδο.
   
Το μπρα-ντε-φερ επί του κοινοτικού προϋπολογισμού άρχισε με τρίωρη καθυστέρηση τα μεσάνυχτα, ενδεικτικό του τεταμένου κλίματος. Αφήνοντας... ορθάνοιχτο το ενδεχόμενο να μην υπάρξει συμφωνία και να μετατεθούν οι αποφάσεις που διχάζουν την ΕΕ προσήλθε στις εργασίες η Άνγκελα Μέρκελ. Βέτο προβάλει σταθερά ο Ντέιβιντ Κάμερον, ζητώντας μεγαλύτερες περικοπές. «Ετοιμοπόλεμος» όμως και ο Μάριο Μόντι επιδιώκοντας μεγαλύτερα κονδύλια για την Ιταλία. Με καταψήφιση του προϋπολογισμού στο Ευρωκοινοβούλιο εάν υπάρξουν μεγάλες μειώσεις προειδοποιεί ο Μάρτιν Σουλτς. Συμβιβαστικοί τόνοι από τον Φρανσουά Ολάντ.
   
Στη σύλληψη ατόμων που φέρεται να συνδέονται με την βομβιστική επίθεση σε λεωφορείο στο Τελ Αβίβ την Τετάρτη και, μετά τη σειρά τους σχετίζονται με τη Χαμάς και την ισλαμική Τζιχάντ, προχώρησαν οι Αρχές ασφάλειας του Ισραήλ. Στην ανάκριση παραδέχτηκαν ότι είχαν συμφωνήσει να εκτελέσουν τρομοκρατική ενέργεια και για το λόγο αυτό προετοίμασαν τον εκρηκτικό μηχανισμό και αγόρασαν κινητά για να τον πυροδοτήσουν από απόσταση.

Οικονομία

Οι ελπίδες της κυβέρνησης ότι στο Εurogroup της Δευτέρας θα υπάρξει συμφωνία για το ζήτημα του χρέους και κατ' επέκταση τη χρηματοδότηση της Ελλάδας αναπτερώνονται μετά τις επαφές στις Βρυξέλλες, όπου βρίσκονται κυβερνητικά στελέχη και ο πρωθυπουργός για τη Σύνοδο. Όπως σημείωναν κυβερνητικές πηγές όταν το επεισοδιακό Eurogroup της 20ης Νοεμβρίου διεκόπη δεν απέμενε παρά η συμφωνία επί ενός ποσού της τάξεως των 10 δισ. ευρώ (από το σύνολο των 40 δισ. που αναζητούνται για την ελάφρυνση του χρέους). Με την κάλυψη των 10 δισ. ευρώ το χρέος θα φθάσει στο 124% το 2020, συμβιβαστική πρόταση που φαίνεται πως αποδέχεται το ΔΝΤ. Θετικό το κλίμα στη συνάντηση Γιούνκερ-Σαμαρά· το ελληνικό ζήτημα συζήτησαν Μέρκελ - Ολάντ.
   
Δεν θα απαιτείται πλέον υποβολή και αξιολόγηση Μελέτης Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων για τουριστικά έργα βάσει κοινής υπουργικής απόφασης που υπέγραψε ο ΠΕΚΑ Λ.Λιβιεράτος. Με την εν λόγω ΚΥΑ για τις Πρότυπες Περιβαλλοντικές Δεσμεύσεις έργων Τουρισμού, εξηγεί το υπουργείο, απλοποιείται και συντομεύεται η διαδικασία για την περιβαλλοντική αδειοδότηση έργων του τουριστικού τομέα (ξενοδοχειακές μονάδες, κατασκηνώσεις, θεματικά πάρκα, κλπ) και πλέον αυτά τα έργα θα υπόκεινται στους περιβαλλοντικούς όρους που καθορίζονται στην υπογραφείσα ΚΥΑ.
   
Περιορισμένα ήταν για άλλη μια ημέρα την Πέμπτη τα κέρδη των ευρωπαϊκών αγορών εν αναμονή οριστικών ή πάντως σημαντικών αποφάσεων για την κρίση χρέους. Κλειστό λόγω της Ημέρας των Ευχαριστιών έμεινε το Χρηματιστήριο στη Νέα Υόρκη.

Αθλητισμός

 Ισόπαλες χωρίς τέρματα αναδείχθηκαν Λάτσιο και Τότεναμ στo «Ολίμπικο» της Ρώμης στο πλαίσιο της 5ης αγωνιστικής του Europa League. Αυτό αφενός σημαίνει ότι οι «λατσιάλι» εξασφάλισαν την πρόκριση στους «32» και αφετέρου ότι ο Παναθηναϊκός θα έχει μια τελευταία ευκαιρία, εναντίον της Τότεναμ στο Λονδίνο (6/12). Πέρασαν Ανζί, έξω η Ουντινέζε, σούπερ Ρούμπιν με τριάρα επί της Ίντερ στο Μιλάνο (έχουν προκριθεί και οι δύο). Στους «32» προκρίθηκαν και οι Γκενκ, Λιόν, Σπάρτα Πράγας, Μέταλιστ Χάρχιβ, Λεβερκούζεν, Ανόβερο, Λεβάντε, Ντίπρο, Νάπολι, Μπορντό, Νιούκαστλ, Φενέρμπαχτσε, Γκλάντμπαχ και Ατλέτικο Μαρδρίτης.
   
Πολλά και διάφορα έβγαλε το «3ο ημίχρονο» του αγώνα Παναθηναϊκός - Μάριμπορ, αφού εκτός από την ικανοποίηση του Χουάν Ραμόν Ρότσα και αντίστοιχα τα παράπονα του Ντάρκο Μίλανιτς κυρίως για το δεύτερο πέναλτι των «πράσινων», την τοποθέτησή του έκανε και ο Γιάννης Αλαφούζος σχετικά με την αναδιάρθρωση της Σούπερ Λιγκ. Μάλιστα, ο διοικητικός ηγέτης του «τριφυλλιού» μίλησε και για... πειραγμένα ζάρια στην Ελλάδα. Αλαφούζος, Οικονομόπουλος και Γόντικας στην πρώτη τριάδα των ψήφων στις εκλογές της «Παναθηναϊκής Συμμαχίας».
   
Και όμως, ο Παναθηναϊκός με τον Χουάν Ραμόν Ρότσα στον πάγκο του (έστω και τυπικά ως βοηθός σήμερα) μετράει 2x2 στις νίκες και αφού κατάφερε έστω και δύσκολα να φτάσει στην 1η εφετινή νίκη του στους ομίλους του Europa League με 1-0 επί της Μάριμπορ, πλέον ο δρόμος για τους «32» περνάει από το Λονδίνο. Και αυτό γιατί στην 6η και τελευταία αγωνιστική, οι «πράσινοι» χρειάζονται μόνο νίκη επί της Τότεναμ για να κλέψουν την 2η θέση.




Δεν υπάρχουν σχόλια: