03 Νοεμβρίου, 2012

ΣΥΡΙΑ: ΟΙ ΑΝΤΑΡΤΕΣ ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΑΝ ΟΤΙ ΚΑΤΕΛΑΒΑΝ ΠΟΛΗ-ΚΛΕΙΔΙ ΣΤΑ ΒΟΡΕΙΑ ΤΗΣ ΧΩΡΑΣ


Οι κυβερνητικές δυνάμεις του προέδρου Μπασάρ αλ Άσαντ αποσύρθηκαν από την τελευταία τους βάση κοντά στη βόρεια πόλη Σαρακέμπ, με αποτέλεσμα να αποδυναμώνεται ακόμη περισσότερο η δυνατότητάς του να πλήξουν τους αντάρτες στη δεύτερη μεγαλύτερη πόλη της χώρας, το Χαλέπι, ανακοίνωσε σήμερα το Συριακό Παρατηρητήριο των Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων. Την ίδια ώρα, βίντεο που ανέβηκε στο Ίντερνετ δείχνει αντάρτες να εκτελούν στρατιώτες στη συγκεκριμένη πόλη.

Η πόλη Σαρακέμπ βρίσκεται στο σημείο όπου συναντώνται δύο κεντρικοί αυτοκινητόδρομοι που οδηγούν στο Χαλέπι και η απόσυρση των κυβερνητικών δυνάμεων θα δυσχεράνει τη δυνατότητά τους να ενισχύσουν ή να συνεχίσουν να τροφοδοτούν το Χαλέπι, όπου η μάχη για τον έλεγχό του μαίνεται από τα τέλη Ιουλίου. Το αντιπολιτευόμενο Παρατηρητήριο ανακοίνωσε ότι τα στρατεύματα αποσύρθηκαν από το Αλουές, βορειοδυτικά της Σαρακέμπ, αφήνοντας την πόλη και τις γειτονικές περιοχές "εντελώς εκτός του ελέγχου των κυβερνητικών δυνάμεων".

Η Σαρακέμπ βρίσκεται στο σημείο όπου συναντώνται ο κυριότερος βορειοανατολικός αυτοκινητόδρομος της χώρας--που συνδέει το Χαλέπι με τη Δαμασκό-- και ένας άλλος δρόμος που συνδέει το Χαλέπι με την πόλη-λιμάνι της Μεσογείου, την Λατάκκεια. Με τις αγροτικές περιοχές του Χαλεπίου και τα βόρεια συνοριακά περάσματα προς την Τουρκία να βρίσκονται πλέον, ύστερα από 19 μήνες συγκρούσεων υπό τον έλεγχο των ανταρτών, η απώλεια της Σαρακέμπ θα αποκόψει ακόμη περισσότερο το Χαλέπι από τα προπύργια του Άσαντ στο Νότο.

Επομένως, οι αυτοκινητοπομπές που χρησιμοποιούν τους αυτοκινητοδρόμους από τη Δαμασκό ή τη Μεσόγειο θα καταστούν ευάλωτες σε επιθέσεις ανταρτών. Αυτό, σύμφωνα με τον διευθυντή του Παρατηρητηρίου, Ραμί Αμπντελραχμάν, θα ανάγκαζε το στρατό να χρησιμοποιήσει μικρότερους αγροτικούς δρόμους ή να στέλνει προμήθειες από έναν επικίνδυνο δρόμο από την αλ Ράκα στα ανατολικά.

Η ίδια πηγή ανακοίνωσε χθες ότι αντάρτες κατέλαβαν τρεις στρατιωτικές θέσεις γύρω από την Σαρακέμπ σκοτώνοντας τουλάχιστον 28 στρατιώτες--τους οκτώ από αυτούς εν ψυχρώ. Συνολικά χθες, ανακοίνωσε το Παρατηρητήριο, σκοτώθηκαν 66 πολίτες και 54 αντάρτες. Από τον Μάρτιο του 2011 που ξεκίνησαν οι ένοπλες συγκρούσεις στη χώρα έχουν χάσει τη ζωή τους περισσότεροι από 36.000 άνθρωποι.

Δεν υπάρχουν σχόλια: