07 Νοεμβρίου, 2012

ΣΥΡΙΑ-ΚΟΥΡΔΟΙ


Ο ΜΠΑΡΖΑΝΙ ΠΡΟΕΙΔΟΠΟΙΗΣΕ ΤΟΥΣ ΚΟΥΡΔΟΥΣ ΤΗΣ ΣΥΡΙΑΣ 
ΝΑ ΜΗΝ ΕΜΠΛΑΚΟΥΝ ΣΕ ΕΣΩΤΕΡΙΚΕΣ ΣΥΓΚΡΟΥΣΕΙΣ

Ο πρόεδρος των Κούρδων του Ιράκ Μασούντ Μπαρζανί προειδοποίησε τους Κούρδους της Συρίας να μην εμπλακούν σε εσωτερικές συγκρούσεις και τους κάλεσε να διατηρήσουν την κουρδική ενότητα καθώς η ένταση ανάμεσα στις αντίπαλες ομάδες απειλεί να εξελιχθεί σε βία. Οι Κούρδοι της Συρίας βλέπουν τον πόλεμο στη χώρα τους σαν μια άνευ προηγουμένου ευκαιρία να εξασφαλίσουν τις ελευθερίες εκείνες που απολαμβάνουν οι Κούρδοι του Ιράκ, οι οποίοι ζουν σε καθεστώς αυτονομίας.

Η αντιπαλότητα ανάμεσα στα δυο μεγάλα στρατόπεδα, το Κουρδικό Εθνικό Συμβούλιο (KNC) και το Κόμμα Δημοκρατικής 'Ενωσης (PYD), κινδυνεύει να εξελιχθεί σε σύγκρουση μεταξύ των Κούρδων και να περιπλέξει ακόμα περισσότερο τον εμφύλιο στη Συρία. Στις αρχές του έτους, ο Μπαρζανί κάλεσε το KNC και το PYD στο ιρακινό Κουρδιστάν, όπου συγκρότησαν κοινό συμβούλιο ώστε να παρουσιάσουν ένα κοινό μέτωπο για τα κουρδικά συμφέροντα. Ωστόσο, η συμφωνία αυτή δε λειτούργησε στη Συρία, όπου το PYD έχει την πιο ισχυρή παρουσία.

Το PYD είναι επίσης ευθυγραμμισμένο με τον 28χρονο πόλεμο των ανταρτών του ΡΚΚ κατά της Τουρκίας και η ισχυρή παρουσία της οργάνωσης αυτής στη βορειοανατολική Συρία ανησυχεί την 'Αγκυρα για το ενδεχόμενο ενός εν δυνάμει καταφυγίου για το ΡΚΚ στα σύνορά της. Μέλη του KNC κατηγόρησαν πρόσφατα την πολιτοφυλακή του PYD για την απαγωγή μέλους του πολιτικού του γραφείου, κατηγορία που απέρριψε το PYD.

"Καλούμε όλες τις πλευρές να απελευθερώσουν όλους τους κρατουμένους για να διασφαλίσουν την κουρδική ενότητα και να μην αφήσουν περιθώρια για διαμάχες", τόνισε ο Μπαρζανί, ο οποίος κάλεσε τους Κούρδους να συνεργαστούν και να επικεντρωθούν στους "ανώτερους στόχους και τα συμφέροντα" του κουρδικού λαού. Το KNC προέκυψε από την ένωση άνω των δέκα μικρότερων συριακών κουρδικών οργανώσεων υπό τις ευλογίες του Μπαρζανί και είναι ευρέως αποδεκτό από το πολιτικό σύστημα, αντίθετα από το PYD, το οποίο η Τουρκία θεωρεί ότι συνδέεται με το ΡΚΚ.

Τούρκοι αξιωματούχοι πιστεύουν επίσης ότι ο σύρος πρόεδρος Μπασάρ αλ-'Ασαντ έχει επιτρέψει στο PYD να θέσει υπό τον έλεγχό του πόλεις στην περιοχή των Κούρδων της Συρίας επειδή η 'Αγκυρα υποστηρίζει τους άραβες αντάρτες που μάχονται τις δυνάμεις της Δαμασκού. Τα κουρδικά κόμματα της Συρίας είναι διχασμένα για τη μορφή της αυτοδιάθεσης που επιθυμούν εάν πέσει ο 'Ασαντ, εάν δηλαδή πρέπει να ακολουθήσουν το παράδειγμα των Κούρδων του Ιράκ, διεκδικώντας αυτονομία σε ένα ομοσπονδιακό σύστημα αυτοδιοίκησης εντός της συριακής κεντρικής κυβέρνησης.



 

Δεν υπάρχουν σχόλια: