01 Νοεμβρίου, 2012

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Ελλάδα

Τις πολιτικές εξελίξεις που διαμορφώθηκαν τα τελευταία 24ωρα συζήτησε διεξοδικά επί τρεις και πλέον ώρες η Εκτελεστική Επιτροπή της ΔΗΜΑΡ, που συνεδρίασε υπό τον Φ.Κουβέλη. Σύμφωνα με ανακοίνωση του κόμματος, «η ΔΗΜΑΡ επιμένει στις θέσεις της για τα εργασιακά», ωστόσο, στηρίζει την κυβέρνηση. «Εκτιμούμε ότι δεν θα υπάρξει πρόβλημα με την κυβέρνηση, ακόμη και αν δεν ψηφίσουμε» δήλωσε στο ΒΗΜΑ 99,5 ο Δημήτρης Χατζησωκράτης.
   
«Είμαι πλέον ανεξάρτητος βουλευτής, δεν ανήκω στο ΠΑΣΟΚ» δήλωσε ο βουλευτής Ιωαννίνων Μιχάλης Κασσής στην πρωινή εκπομπή του MEGA. «Δεν υπογράφω δήλωση μετανοίας σε αυτούς που διοικούν σήμερα το ΠΑΣΟΚ» ανέφερε, ενώ τόνισε ότι «κάποιοι έφεραν το ΠΑΣΟΚ στο 4%, τους ενδιαφέρει πως θα γίνουν υπουργοί του Σαμαρά».
   
Επιδείνωση του καιρού αναμένεται από το βράδυ της Πέμπτης με βροχές και καταιγίδες που κατά τόπους θα είναι ισχυρές και ενισχυμένους νότιους ανέμους στα πελάγη που θα φτάσουν τοπικά και τα 8 μποφόρ. Στην Αττική προβλέπονται ισχυρές βροχές και καταιγίδες κυρίως το μεσημέρι και το απόγευμα. Την Παρασκευή έντονα φαινόμενα θα εκδηλωθούν στα νησιά του Ανατολικού Αιγαίου και πιθανώς στα Δωδεκάνησα, βαθμιαία όμως θα εξασθενήσουν.
  
Έντονος είναι ο προβληματισμός και η ανησυχία στο Μέγαρο Μαξίμου εν όψει της ψήφισης του πολυνομοσχεδίου, με τον πρωθυπουργό να διαμηνύει στους στενούς του συνεργάτες ότι η κυβέρνηση προχωρά και ότι πρέπει όλοι να αναλάβουν τις ευθύνες τους. «Η πορεία είναι ευθεία. Δεν κάνουμε πίσω» ήταν το σαφές μήνυμα από το Μέγαρο Μαξίμου και όπως λένε συνεργάτες του πρωθυπουργού ο σχεδιασμός του θα τηρηθεί απαρέγκλιτα.
   
Σε πανελλαδική ένστολη συγκέντρωση διαμαρτυρίας προχωρούν στις 13:30 το μεσημέρι της Πέμπτης στην πλατεία Ευαγγελισμού οι ομοσπονδίες αστυνομικών, λιμενικών και πυροσβεστών. Λιμενικοί θα πραγματοποιήσουν, επίσης, στις 9 το πρωί παράσταση διαμαρτυρίας έξω από το υπουργείο Ναυτιλίας. Σε ανοιχτή επιστολή που έστειλαν στους βουλευτές ζητούν παρέμβαση από τον πρωθυπουργό και τα πολιτικά κόμματα για να μην υπάρξουν περικοπές και να ξεκινήσει διάλογος μέχρι το τέλος του έτους με το υπουργείο για την κατάρτιση νέου μισθολογίου.

Κόσμος

Βιομηχανικό κτίριο στο ανατολικό Ριάντ καταστράφηκε ολοσχερώς από ισχυρή έκρηξη το πρωί της Πέμπτης, σύμφωνα με αυτόπτες μάρτυρες. Μέχρι τώρα δεν έχουν διευκρινιστεί τα αίτια της έκρηξης, με το al Arabiya να μεταδίδει πως το δυστύχημα προκλήθηκε όταν εξερράγη βυτιοφόρο με καύσιμα. Άγνωστο είναι το αν υπάρχουν θύματα.
   
Με όλες τους τις δυνάμεις επιστρέφουν οι δύο υποψήφιοι για το Λευκό Οίκο στη μάχη για τις εκλογές της 6ης Νοεμβρίου μετά την τριήμερη «εκεχειρία» που έφερε το πολύνεκρο χτύπημα της Σάντι στις ανατολικές ΗΠΑ: Ομπάμα και Ρόμνεϊ ξεκινούν ξανά την Πέμπτη τις προεκλογικές τους συγκεντρώσεις ενώ οι τελευταίες δημοσκοπήσεις δίνουν αρκετά μικρό προβάδισμα στον Αμερικανό πρόεδρο σε μερικές από τις «αμφίρροπες» και καθοριστικές πολιτείες. Η Σάντι πάντως δίνει την ευκαιρία στον Ομπάμα να εμπλουτίσει την εκστρατεία του με τις περγαμηνές ενός ικανού διαχειριστή κρίσεων -ενώ στα πρωτοσέλιδα βρίσκεται ο «ξαφνικός έρωτας» του Αμερικανού προέδρου με τον Ρεπουμπλικανό κυβερνήτη του πληγέντος Νιου Τζέρσεϊ.
   
Πρωτοφανής ήταν η ήττα των κεντροδεξιών υποψηφίων στις δημοτικές εκλογές της Χιλής, ήττα που μεταφράστηκε σε προσωπική πολιτική απώλεια για τον δεξιό πρόεδρο Σεμπαστιάν Πινιέρα. Γυναίκες υποψήφιοι της κεντροαριστεράς -μεταξύ αυτών και εγγονή του Σαλβαδόρ Αλιέντε- κέρδισαν βετεράνους πολιτικούς με δεκαετίες στην τοπική αυτοδιοίκηση. Η ουσία όμως είναι διαφορετική: κέρδισαν όχι απλά εκμεταλλευόμενες τη δυσαρέσκεια στις πολιτικές του προέδρου, αλλά γιατί εφάρμοσαν ένα διαφορετικό μοντέλο προεκλογικής εκστρατείας.
   
Ο πρόεδρος της Βολιβίας Έβο Μοράλες ονόμασε τον ηθοποιό Σον Πεν, πρέσβη για την αποποινικοποίηση των φύλλων κόκας, στη Βολιβία και της απαίτησης της χώρας για πρόσβαση στη θάλασσα. Ο δημοφιλής και βραβευμένος Αμερικανός ηθοποιός βρέθηκε στην πρωτεύουσα Λα Πας, όπου έγινε δεκτός από τον πρόεδρο Μοράλες.
   
Το έχουμε δει πολλές φορές σε τηλεοπτικές σειρές και ταινίες. Είναι το κτίριο της Σκότλαντ Γιαρντ με την περιστρεφόμενη επιγραφή. Τώρα η Αστυνομία μελετά το ενδεχόμενο πώλησης του κτιρίου στο πλαίσιο της εξοικονόμησης τουλάχιστον 500 εκατ. λιρών.

Οικονομία

Τη σημασία ενός ισχυρού και υγιούς τραπεζικού κλάδου για την υποστήριξη της ανάπτυξης, ιδίως σε ένα δυσμενές οικονομικό περιβάλλον τόνισαν τα μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Τραπεζικής Ομοσπονδίας (ΕΤΟ), στο οποίο η Ελληνική Ένωση Τραπεζών (ΕΕΤ) εκπροσωπήθηκε από τον πρόεδρό της Γιώργο Π. Ζανιά και τον γενικό γραμματέα Χρήστο Βλ. Γκόρτσο.
   
Στο 189,1% του ΑΕΠ αναμένεται να αυξηθεί το δημόσιο χρέος το 2013, από 175,6% του ΑΕΠ το 2012. Σύμφωνα με τον Κρατικό Προϋπολογισμό το δημόσιο χρέος αναμένεται στα 340 δισ. ευρώ φέτος και στα 346,2 δισ. ευρώ το 2013, ενώ, αν συνυπολογιστεί και το ενδοκυβερνητικό χρέος, τότε το χρέος της κεντρικής κυβέρνησης θα φτάσει το 2013 στα 352,3 δισ. ευρώ.
  
Έσοδα 2,58 δισ. ευρώ έχει προϋπολογίσει το υπουργείο Οικονομικών από αποκρατικοποιήσεις το 2013, ενώ ο συνολικός στόχος είναι έως το 2016 να εισπραχθούν 26 δισ. ευρώ περίπου. Το μεγαλύτερο μέρος των εσόδων από τις αποκρατικοποιήσεις αναμένεται στο τελευταίο τρίμηνο του 2013.

Αθλητισμός

Με γκολ του Πογκμπά στο 92ο λεπτό, η Γιουβέντους επικράτησε της Μπολόνια στο πλαίσιο της 10ης αγωνιστικής και αύξησε τη διαφορά της στην κορυφή αφού η Νάπολι, ηττήθηκε από τη Νάπολι με 1-0. Μάλιστα, οι Ναπολιτάνοι έπεσαν στην 3η θέση αφού η Ίντερ νίκησε με ανατροπή 3-2 τη Σαμπντόρια και σκαρφάλωσε στη 2η θέση.

Λίγες ημέρες μετά τη νίκη της Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ επί της Τσέλσι για το πρωτάθλημα της Αγγλίας, οι Μπλε πήραν... το αίμα τους πίσω αποκλείωντας τους Μπέμπηδες με 5-4 στην παράταση, στο πλαίσιο των «16» του Λιγκ Καπ.

Αποκλεισμός για τη Λίβερπουλ από τη Σουόνσι μέσα στο Άνφιλντ με 3-1 και για τη Τότεναμ που ηττήθηκε με 2-1 από τη Νόριτς.
   
Ακόμα και με τις «ρεζέρβες» δικαιούται πλέον να παίξει η Βαλένθια στον επαναληπτικό της φάσης των «32» του Copa del Rey κόντρα στην Γιαγοστέρα, αφού το βράδυ της Τρίτης οι «νυχτερίδες» επικράτησαν εκτός έδρας με 2-0 και ουσιαστικά η ρεβάνς του Μεστάγια θα έχει διαδικαστικό χαρακτήρα για το εισιτήριο στους «16». Τη νίκη με 3-0 στο «Μεντιθορόζα» πήρε η Μπαρτσελόνα απέναντι στην Αλαβές και ουσιαστικά προκρίθηκε στους «16».



Δεν υπάρχουν σχόλια: