28 Νοεμβρίου, 2012

ΕΠΑΝΑΓΟΡΑ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΙΚΩΝ ΟΜΟΛΟΓΩΝ ΣΤΟ 35% ΤΗΣ ΤΙΜΗΣ ΤΟΥΣ, ΠΡΟΒΛΕΠΕΙ ΤΟ REUTERS

Η επαναγορά χρέους στην οποία θα προχωρήσει η Ελλάδα, σύμφωνα με την απόφαση του Eurogroup, έχει δημιουργήσει ερωτηματικά για την ακριβή τιμή και το ποιοι θα συμμετάσχουν στη διαδικασία, με το Reuters να μιλά για τιμή κοντά στο 35% και συμμετοχή των ιδιωτών. Το μέτρο για την επαναγορά ομολόγων από την Ελλάδα με στόχο τη μείωση του χρέους της θα υλοποιηθεί μέχρι τις 12 Δεκεμβρίου και θα αφορά τους ιδιώτες πιστωτές. 

Στην ανακοίνωση του Eurogroup δεν γίνεται αναφορά στο συνολικό ποσό, την τιμή επαναγοράς των ομολόγων ή το που θα βρεθούν τα χρήματα, ωστόσο σημειώνεται πως η τιμή στην οποία θα γίνει η προσφορά από την Ελλάδα δεν θα είναι υψηλότερη από τις τιμές κλεισίματος του ελληνικού χρέους στις 23 Νοεμβρίου. Μετά τη λήξη του Eurogroup, πάντως, η επικεφαλής του ΔΝΤ, Κριστίν Λαγκάρντ δήλωνε πως «η επαναγορά χρέους θα πρέπει προφανώς να έχει τελειώσει έγκαιρα ώστε να μπορούμε να ξέρουμε πόσο ακριβώς θα μειωθεί από την επαναγορά ομολόγων».

Όπως αναφέρει το πρακτορείο πηγή κοντά στις συζητήσεις των υπουργών Οικονομικών ανέφερε ότι «η τιμή που συζητείται είναι περί τα 35 λεπτά στο ευρώ». Το Reuters αναφέρει επίσης ότι είναι πιθανό να δοθεί δάνειο υψους 10 δισ. ευρώ από το ευρωπαϊκό ταμείο διάσωσης ώστε η Ελλάδα να αγοράσει ομόλογα τριπλάσιας ονομαστικής αξίας, δηλαδή χρέος ύψους 30 δισ. ώστε να το μειώσει συνολικά κατά 20 δισ. ευρώ.

Την ίδια ώρα στην Αθήνα οι τιμές των τραπεζικών μετοχών βρίσκονται από το πρωί σε κάθετη πτώση (-9 έως -11% για τις μεγάλες τράπεζες) καθώς υπάρχουν φόβοι ότι η επαναγορά ελληνικού χρέους θα αφορά και τα ομόλογα που διαθέτουν οι ίδιες. Σύμφωνα με πληροφορίες που δημοσιεύει το capital.gr, η ανακοίνωση για το πρόγραμμα επαναγοράς ομολόγων έχει σημάνει συναγερμό στο οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης με συσκέψεις με την Τράπεζα της Ελλάδος και τον ΟΔΔΗΧ, ώστε να εξεταστούν οι τεχνικές λεπτομέρειες της διαδικασίας.


Δεν υπάρχουν σχόλια: