19 Αυγούστου, 2012

REUTERS: ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΚΑΙ ΤΡΟΙΚΑ ΣΥΜΦΩΝΗΣΑΝ ΓΙΑ ΤΑ 11,5 ΔΙΣ. ΕΥΡΩ.

Έτοιμο να «κλείσει» είναι το πακέτο των περικοπών των 11,5 δισ. ευρώ που ζητά η Τρόικα, καθώς φαίνεται πως μέχρι στιγμής έχουν εντοπιστεί δαπάνες ύψους 10,8 δισ. ευρώ. Σύμφωνα με δημοσίευμα του Reuters, αξιωματούχος είπε πως η κυβέρνηση βρίσκεται κοντά σε συμφωνία με την Τρόικα για το πακέτο των 11,5 δισ. ευρώ, χωρίς ωστόσο να κατονομάσει ποιες περικοπές περιλαμβάνονται. «Βρισκόμαστε σε καλή πορεία, έχουν ήδη βρεθεί μέτρα 10,8 δισ. ευρώ» δήλωσε την Παρασκευή στο πρακτορείο ο αξιωματούχος, ο οποίος είπε πως οι συζητήσεις αναμένεται να ξεκινήσουν ξανά από την Δευτέρα. Το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης φαίνεται να προσπαθεί με κάθε τρόπο να εμφανίσει τα μέτρα αξιόπιστα προκειμένου να τα εγκρίνει η Τρόικα και να ανοίξει ο δρόμος για την εκταμίευση της επόμενης μεγάλης δόσης των 31 δισ. ευρώ. Αξιωματούχοι της κυβέρνησης σύμφωνα με ΤΑ ΝΕΑ, ευελπιστούν η Τρόικα να μην κόψει μέτρα άνω του ενός δισ. ευρώ αυτήν την φορά, ενώ παράλληλα αναγνωρίζουν πως το πακέτο θα είναι επώδυνο. Έτσι σύμφωνα με τις πληροφορίες οι βασικοί άξονες περικοπών θα είναι είναι δύο. Η εργασιακή εφεδρεία και οι συντάξεις.

Εργασιακή Εφεδρεία

Το μέτρο αυτό θα αφορά περίπου 20.000 δημοσίους υπαλλήλους για το έτος 2013 και σχεδόν 15.000 για το έτος 2014 με τον υπαλλήλους συνολικά να ανέρχονται σε 35.000. Έτσι το αριθμός αυτός φαίνεται να είναι αισθητά μικρότερος από τους αρχικούς σχεδιασμούς που έκαναν λόγο για 40.000-45.000εργαζομένους.

Οι συντάξεις

Σύμφωνα με τις μέχρι τώρα πληροφορίες οι συντάξεις που θα μειωθούν θα είναι αυτές που βρίσκονται πάνω από την κλίμακα των 700 ευρώ και με μικρά ποσοστά της τάξεως του 2%. Ωστόσο όσο ανεβαίνει η κλίμακα θα δούμε περικοπές έως και 15%. Σε συνέντευξή του στην εφημερίδα «ο Κόσμος του Επενδυτή», ο Γιάννης Βρούτσης είπε ότι στο νέο πακέτο μέτρων δεν θα υπάρχουν μειώσεις στις συντάξεις των 700 ευρώ, και τόνισε πως δεν θα αυξηθούν τα όρια συνταξιοδότησης.

Δεν υπάρχουν σχόλια: