09 Αυγούστου, 2012

«ΕΧΟΥΜΕ ΒΕΒΑΡΗΜΕΝΟ ΠΑΡΕΛΘΟΝ ΓΙΑ ΝΑ ΗΓΗΘΟΥΜΕ ΤΗΣ ΕΕ» ΧΕΛΜΟΥΤ ΣΜΙΤ: ΚΑΝΑΜΕ ΛΑΘΟΣ ΝΑ ΔΕΧΘΟΥΜΕ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΣΤΟ ΕΥΡΩ.

 
Λάθος χαρακτήρησε την αποδοχή της Ελλάδας στην ζώνη του ευρώ, ο πρώην καγκελάριος της Γερμανίας, Χέλμουτ Σμιτ ο οποίος είπε πως τώρα πρέπει όλοι να αναλάβουν τις ευθύνες τους. Ο Χέλμουτ Σμιτ, μιλώντας για την κρίση στην Ευρωζώνη είπε πως η Γερμανία δεν μπορεί να αναλάβει ηγετικό ρόλο εντός της Ευρωπαϊκής Ένωσης, λόγω του βεβαρημένου παρελθόντος της. «Το Άουσβιτς και η δολοφονία έξι εκατ. Εβραίων, όπως επίσης και ο Β' Παγκόσμιος Πόλεμος του Χίτλερ αποτελούν γεγονότα που έχουν εγγραφεί στο ασυνείδητο των ευρωπαϊκών λαών, έτσι ώστε να αποκλείεται ένας ηγεμονικός ρόλος της Γερμανίας και αυτό θα συνεχισθεί ακόμη για πολύ», είπε ο 93χρονος σήμερα Σμιτ, κατά την διάρκεια τηλεοπτικής του συνέντευξης.

Ο πρώην καγκελάριος επέκρινε της ηγεσίες της Ευρώπης για λάθος χειρισμούς στην κρίση, ενώ τις κατηγόρησε και για έλλειψη ευρωπαϊκού οράματος. Η κρίση «δεν θα ήταν τόσο σοβαρή εάν υπήρχε έστω κι ένας (ηγέτης) στην Ευρώπη που να είχε μία συνολική θέαση της καμιά εικοσαριάς προβλημάτων που ενσκήπτουν. Όμως δεν έχουμε τούτη τη στιγμή μία προσωπικότητα τέτοιου κύρους», εκτιμά ο ηγέτης της Γερμανίας από το 1974 έως το 1982.

Στην συνέχεια καυτηρίασε επίσης και την Άγγελα Μέρκελ, η οποία «δεν είναι μία γεννημένη Ευρωπαία», εν αντιθέσει με τον υπουργό των Οικονομικών της κυβέρνησής της, Βόλφγκανγκ Σόιμπλε. «Αυτή ναι μεν έχει μία συγκεκριμένη τακτική, αλλά (το να έχεις) μία συνολική εικόνα είναι ένα άλλο πράγμα», είπε ο Σμιτ, απηχώντας την σφοδρή κριτική που έχει δεχθεί τους τελευταίους μήνες από τον ευρωπαϊκό Τύπο η Μέρκελ.

Ο ίδιος δήλωσε επίσης ευνοϊκός ως προς την ιδία της αμοιβαιοποίησης ενός τμήματος του ευρωπαϊκού χρέους, συμφωνώντας με την θέση των Γερμανών Σοσιαλδημοκρατών, εκφράζοντας ωστόσο τη γνώμη πως η αποδοχή της Ελλάδος στο ευρώ υπήρξε μέγα σφάλμα. «Ήταν λάθος να δεχθούμε την Ελλάδα, όμως το διαπράξαμε και τώρα θα πρέπει να αναλάβουμε τις ευθύνες μας», τόνισε σχετικά.



Δεν υπάρχουν σχόλια: